Last news in Fakti

13 Декември, 2023 20:06 1 638 25

Депутатите решиха: Отпада тайната на осиновяването

  • осиновяване-
  • семеен кодекс

Друга важна промяна е, че разсиновяването ще бъде възможно само след решение на съда

Депутатите решиха: Отпада тайната на осиновяването - 1

Отпадна тайната на осиновяването, решиха депутатите. Вече няма административни пречки осиновители и осиновени да получат информация за биологичния произход на осиновения. Над 2 милиона души у нас непряко са засегнати от темата за осиновяванията.

Промените в Семейния кодекс предвиждат и да бъде изградена единна информационна система, която ще облекчи процедурата по осиновяване. С близо 50% е намалял броят на осиновените деца за последните 10 години. Това съобщи bnt.bg.

Преди днешния ден, Лилия Апостолова трябваше да доказва в съда "важни обстоятелства", за да оправдае желанието си да познава своето биологично семейство. В нейната история обаче преди няколко години се намесила съдбата и БНТ:

"Предаване на БНТ, казах името на майка си, и сестра ми точно тогава по някаква незнайна причина, пак е свише, колкото и обстоятелствата да крият и да възпрепятстват роднини от биологичен произход, тя точно в този момент е слушала предаването и ми писа."

Промените в Семейния кодекс дават право на осиновените, навършили пълнолетие да получат информация за произхода си без условия. Дават шанс и на Лилия да открие брат си:

"Това е такава победа не само на мен като осиновено лице, а на една голяма група от хора, които търсят и сега се надявам тази промяна да позволи на моя брат, за който аз нищо не зная, ако той знае, че е осиновен да стигне до мен."

Опитите да се промени член 105 са от поне две десетилетия.

"Едно изречение в Семейния кодекс, което унищожава човешки съдби и което кара хиляди хора да търсят своя произход не с помощта на закона, а с помощта на тв предавания, на Фейсбук групи или просто чрез подкуп. Кой има право да каже кое е важно обстоятелство? Има ли по-важно да знаеш откъде произлизаш и защо трябва да си болен, за да знаеш коя е майка ти и кой е баща ти?", попита Христо Петров, вносител, депутат от ПП-ДБ.

"Седем години ни отне една толкова важна тема да пробие дневния ред на НС", каза Деница Сачева - вносител, депутат от ГЕРБ-СДС.

Промените облекчават процедурата по осиновяване - чрез единна електронна система, която ще заработи от началото на 2025 година процесът се дигитализира. Огромен брой деца, настанени в приемни семейства или социална институция не могат да бъдат осиновени, въпреки че родителите им не проявяват интерес към тях. Депутатите приеха, ако повече от шест месеца родител не е поискал прекратяване на настаняването и връщане на детето, то да може да бъде осиновено.

"Изключително важно е да се погрижим за децата, които са изцяло пренебрегнати от родителите си. Имаме деца, изоставени от родители се, които родители не могат да бъдат намерени, които не могат да бъдат ангажирани дори да се откажат от тях и това е огромен проблем, защото тези деца висят в нищото", каза Елисавета Белобрадова - депутат от ПГ на "ПП-ДБ".

Друга важна промяна е, че разсиновяването ще бъде възможно само след решение на съда.

"Дори не е въпроса в административната процедура, а какви са обстоятелствата, поради които административен орган ще вземе това решение, защото трябва да бъдат изключително сериозни обстоятелствата, при които се случва разсиновяването", каза още Елисавета Белобрадова.

До средата на тази година в регистъра за пълно осиновяване са вписани 964 деца.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 9 Отговор
    Идиоти!

    Коментиран от #17

  • 2 Хахах

    5 24 Отговор
    Сега ще се разбере че митрофана е мъжа на радеф

    Коментиран от #4

  • 3 Абе те

    5 2 Отговор
    като ти унищожат оригиналния документ кой или коя си, разсиновяване през съд само на сън!
  • 4 А ти на кого си жена?

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хахах":

    Да не е на някой от американската рота?
    Или на няколко от американската рота?

    Коментиран от #7

  • 5 Тая крава

    10 2 Отговор
    я бях забравил.
  • 6 Полет над кукувиче гнездо

    14 4 Отговор
    Малките кукувичета сега вече ще знаят коя е майката кукувица.
  • 7 Върток

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "А ти на кого си жена?":

    На Лойд Остин.
  • 8 Изроди !

    25 4 Отговор
    Отказваш се от детето си след раждане и като отрасне се появяваш с претенции за родител !

    Коментиран от #15, #16, #19

  • 9 Нямам срам пред никой

    10 1 Отговор
    А аз мога ли съдя някой мен да са ме питали дали искам да съм раждан
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гошката

    11 2 Отговор
    2 милиона к.рвентии от 3-4 милиона жени в България ли е статуса ?
    От разликата от 1-2 милиона,я има 200 000 без любовници :D
  • 12 Голяма глупост

    14 4 Отговор
    И що драми ше има,и разбити съдби

    Коментиран от #18

  • 13 Да бе

    4 2 Отговор
    Как например осиновителите ще получат информация за родителите, например с казуса на онази от Барселонагейт, след като Боко отказва да дае ДНК?
  • 14 Тъпотия

    7 4 Отговор
    Голяма при това
  • 15 Ако баща се

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Изроди !":

    откаже и майка отгледа детето си сама, бащата яде дървото понеже е никой! Ако се родиш в друга държава и те отмъкнат от родителите ти, тогава задължително документа оригинал за теб е унищожен! Да, научаваш коя или кой си, но не можеш да го докажеш. А има и давностен срок и като изтече като нямаш навършени 18 пак в задънена улица тупик. Толкова за кривосъдието
  • 16 БОГА

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Изроди !":

    ИЗРОД си ти
  • 17 БОГА

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А ти какъв си поми@р ?
  • 18 Какво да ти кажа

    11 5 Отговор

    До коментар #12 от "Голяма глупост":

    Всеки един осиновен рано или късно научава този факт. И наистина започват драмите. По-добре е да има възможност да намери биологичните си роднини, вместо да се лута в лабиринт от негативни емоции и често с тежки последици. И разберете най-после, че да осиновиш и отгледаш дете не е срамно, а е похвално. И детето не трябва да го научава от "доброжелатели", а от тия, които го отглеждат.Само че българинът не може да се отърси от егоцентризма си "това дете е само мое" и за пореден път доказва, че осиновеното дете е средство за осигуряване на старините. Най-голямото разочарование на детето е лъжата, при това от най-близките му.

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Евала!

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Какво да ти кажа":

    Браво! Благодаря Ви за точния коментар. Абсолютно сте прав, че такова дете не прощава лъжата, в която живее. Зная го от личен опит, за съжаление...
  • 21 Яяяяяя

    4 5 Отговор
    Това ще демотивира и малкото осиновители в България,
  • 22 Това какво решава?

    4 3 Отговор
    Тези хора не се интересуват, колко тревоги и безсънни нощи ще донесат на някого, те се упояват от собственото си величие.
  • 23 Факти

    5 6 Отговор
    Осиновителките са коварни. Друго си е да си го носило 9 или 7 месеца. От наблюдения на много осиновителки стигам до заключение, че рождената майка си е майка. Те ги изгледаха някои по улиците, а майка родила трепери до смъртта си за отрочето си. Да не си майка в Бг. Запада е друго, но да си роден на запад и затова нашите българи се мъчат за децата си. Да живеят по добре от България. Колкото и да плюят по запада, навън е с пъти по ок от БГ.
  • 24 Христина

    2 1 Отговор
    Болшинството от тук коментиращите са само странични наблюдатели и си пишат просто ей така, за да изразят мнение. Няма лошо.
    Съвсем друго е, когато си пряко засегнат.
    Съпругът ми е осиновен. И мога да кажа само: Хвала на осиновителите му, които му дадоха обич повече от истински родители. Хвала и на жената, която го е родила, че е намерила сили в себе си, да го даде за осиновяване, за да му осигури един по-добър живот.
    А с тези промени се надяваме да намерим и брат му, който също е даден за осиновяване.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове