Last news in Fakti

15 Декември, 2023 12:54 1 393 9

МРРБ: Професионалните домоуправители и етажната собственост ще бъдат вписани в електронни регистри

  • етажна собственост-
  • регистри-
  • професионални домоуправители

При регистрация, етажната собственост ще получава единен идентификационен код

МРРБ: Професионалните домоуправители и етажната собственост ще бъдат вписани в електронни регистри - 1

Професионалните домоуправители и етажната собственост да бъдат вписани в електронни регистри. Това предвижда проект на Наредба за Единна информационна система на етажната собственост, разработена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Наредбата е регламентирана с последните промени в Закона за управление на етажната собственост. Целта е да се уреди създаването и поддържането на регистрите и правомощията на компетентните административни органи, свързани с вписването, актуализирането и заличаването на данни в единната информационна система по чл. 47а, ал. 1 от ЗУЕС.

Единната информационна система ще съдържа два публични централизирани електронни регистъра – регистър на професионалните управители на етажна собственост и регистър на етажната собственост. Те ще съдържат данни за сдруженията на собствениците на територията на страната и управителните съвети (управителите) на сгради или отделни входове в режим на етажна собственост.

И двата регистъра ще се администрират от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С наредбата се цели да се уреди подробно редът по осъществяване на регистрацията на професионалните управители в Регистъра на професионалните управители, което е условие за извършване на дейността им, включително образците на документи, които са необходими за регистрацията, както и образецът на удостоверение за регистрация, което ще важи за 5-годишен срок.

Съгласно новата наредба фирмите, които предлагат услугата на професионален домоуправител в блоковете, ще трябва да сключват застраховка „Професионална отговорност“. Полицата трябва да бъде сключена в 15-дневен срок от получаването на удостоверението за регистрация. След това в 7-дневен срок фирмите трябва да я представят в МРРБ.

В проектонаредбата са описани застрахователното покритие, изключените рискове, минималните застрахователни суми и премии във връзка със задължението на професионалните управители-търговци да сключат договор за застраховка „Професионална отговорност“. Предвидено е застраховката по ал. 4 да се подновява ежегодно без прекъсване, докато професионалният управител-търговец упражнява дейността по управление на етажна собственост.

В наредбата е детайлно уредена и процедурата по регистрация на сдружение на собствениците съгласно чл. 29 от ЗУЕС. Предвидено е общинската/районната администрация да вписва регистрираното сдружение на собствениците въз основа на заявление, подадено по електронен път, писмено по образец или устно, за което се създава протокол от служителя, приел заявлението.

При регистрация, етажната собственост ще получава единен идентификационен код. Регламентират се и данните, които се вписват в Регистъра на етажната собственост относно управителните съвети (управителите) на сгради или отделни входове в режим на етажна собственост.

Проектът на наредбата може да бъде намерен в Портала за обществени консултации и интернет страницата на МРРБ .


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ала бала

    7 0 Отговор
    Данъци кога ще плащат професионалните домоуправители
  • 2 Крум

    10 0 Отговор
    Кому е нужно това или пак пари ще се събират.
  • 3 поредната глупост

    13 1 Отговор
    Професионалните домоуправители са абсолютно ненужни освен за себеси че вземат заплата.Ако аз съм събрал пари и съм си купил апартамент защо трябва да плащам на някой който нищо не може да работи и трябва да го храня.Човек трябва да е много мързелив да прати домоуправителя да върши нещо елементарно и да му плаща затова.Все едно да изпратиш съседа но почивка с твоята жена защото те мързи.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Баш Батка

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "поредната глупост":

    Ако жената е гуци няма да е зле.
  • 5 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "поредната глупост":

    Да, всички така разправят, а като ги питаш на събрание на входа кой иска да е домоуправител и да върши това "елементарно" нещо, рязко всички започват да гледат в пода, да обясняват колко били заети и как е по-добре Пешо от втория етаж( който липсва на събранието) да го поеме това "елементарно" задължение.

    Коментиран от #7

  • 6 Почна се

    4 1 Отговор
    цифровата диктатура, идеята е да ви отнемат права и имуществото по-лесно. Делегират се права на външни хора - в по-голямата си паразитни структури, ако не съгласен идват мутрите на властта ЧСИ-та. Оставка! Хора събудете се, както рушат паметници, защитени от силовите структури, с три стени да нямате достъп, утре ще ви сложат три прегради пред апартаментите, за да ви вземат собственото жилище.
  • 7 точно така

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    В нашия вход само заради един, който е в конфликт със собствената си личност, никой не иска да е домоуправител. И тоя същият се нахвърли срещу всички, че никой не искал. И той не иска. Тогава? Професионален, който само ще прибира парите и оди го търси да реши някакъв проблем.
  • 8 Мъдрият

    4 0 Отговор
    Стига вече простотии бе малоумници!
  • 9 Гражданин

    0 0 Отговор
    Факти. Бг, информирате ни за етажната собственост, вмязал ли е в сила закона, имаме юристи, но не ни е удобно да ги занимаваме. Политиката я ненавиждаме. Много често се сменят законите и именно, затова ви молим за съдействие. М. Април 2024 година.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове