Last news in Fakti

19 Януари, 2024 11:17 5 069 29

Ключови промени в Закона за етажната собственост: Собствениците на празни апартаменти също ще участват в общите разходи

  • етажна собственост-
  • празни апартаменти

До десетки хиляди левове съм виждал несъбрани вземания. Когато се касае за толкова големи суми, се налага да се прибягва до съдебни мерки, казва адвокат Иван Марчев

Ключови промени в Закона за етажната собственост: Собствениците на празни апартаменти също ще участват в общите разходи - 1

Различен механизъм на разпределение на таксите във входовете на жилищните блокове е в сила от началото на тази година. Собствениците на празните апартаменти също ще трябва да участват в общите разходи на етажната собственост, съобщи БНР.

Промените са ключови. Това е най-голямата реформа в закона от приемането му, смята адвокат Иван Марчев, който оглавява Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост. В нея членуват 28 дружества от почти всички големи градове. Целта ѝ е да обедини професионалните домоуправители.

Не се касае за солидарност, а за повече справедливост, коментира той относно новия механизъм за разпределение на разходите.

В предаването "Хоризонт до обед" Марчев прогнозира, че промяната "ще спомогне за изглаждане на междусъседските конфликти", тъй като много собственици на празни имоти досега са се възползвали от възможността да не плащат вноските за управление и поддръжка.

"Това е стъпка не в посока на увеличаване на напрежението между съседите, а на намаляване на напрежението и на уреждане на въпросите, свързани със събираемост и ремонти."

Практиката досега: собствениците, които биват издирени и поканени, обикновено започват да си плащат таксите; в редки случаи се стига до съд, поясни адвокат Марчев.

"До десетки хиляди левове съм виждал несъбрани вземания. Когато се касае за толкова големи суми, се налага да се прибягва до съдебни мерки. Разбира се, възможността за споразумение е винаги налична – това е най-доброто."

Да се води електронна книга на етажната собственост е добро улеснение, отбеляза още Иван Марчев и допълни, че има образци, които може да се ползват.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те са собстеници

    51 8 Отговор
    Няма значение дали живеят или не в апартамента! Трябва да плащат разходите свързани с ремонти те по входа! А месечните такси като асансьор и чистачката може да плаща минимална вноска или за един човек! Все пак посещава апартамента си няколко пъти в месеца ! И не се лъжете да си взимате професионални домоуправители това са излишни разходи, които могат да отидат за ремонт на входа!

    Коментиран от #9, #23

  • 2 Рекетирането на

    33 17 Отговор
    хората продължава с пълна сила във всички направления.
  • 3 Правилно

    40 20 Отговор
    Така е редно, на който не му се плаща щото не бил ползвал апартамента - да продава . Аман от тарикати искат по 1500 евра на квадрат а немогат да дадат 20 лв на месец.

    Коментиран от #4

  • 4 честен ционист

    26 27 Отговор

    До коментар #3 от "Правилно":

    И защо собственик на необитаем апартамент трябва да плаща общи разходи на останалите обитатели при положение, че е освободен от такса битови отпадъци?

    Коментиран от #5, #6, #28

  • 5 Защото

    26 4 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Е собственик вие как ще се почувствате ако трябва да дадете 1000 лв за ремонт на покрив вместо 500 лв! Защото някой си от вашия вход не живее там няма да е честно!

    Коментиран от #16

  • 6 сведетел

    33 4 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    за апартаменти няма освобождаване от такса смет ! пробвал съм го. отнася се само за нежилищни имоти.

    Коментиран от #19

  • 7 МДД

    33 7 Отговор
    Тука хем всички са милионери, хем като стане въпрос за десет лева на месец за апартамент - скачане на бой, заплахи, скандали, късане на ризи колко сме бедни и нямащи. А иначе горд собственик на пет апартамента и две къщи.
  • 8 Ко речи?

    8 4 Отговор
    В нашия блок отдавна е така. Само че проблемът не е в участието, а в събираемостта.
  • 9 Ко речи?

    9 19 Отговор

    До коментар #1 от "Те са собстеници":

    Професионалният домоуправител е идеална работа, ако никой от съседите не иска да върши тази работа. В нашият вход сме все млади семейства. Всички работят, нямаме време за излишни дейности.
  • 10 такаа...

    12 5 Отговор
    Ако има фирма на адреса и се посещава по 100клиента на ден,колко трябва да се заплаща за асансьор и вход.Имам куче пинчер,носа си го на ръце,и плащам такса за куче.Собственик на заключено жилище да заплаща само ремонт на покрива.Много неправди има.Всяка вечер обгазяване от скари.Ако е скумрия е ужас.Не можеш прозорец да отвориш.Системно.Тогава какво правим?Простреш пране,и е нужен дежурен да следи за обгазяване.

    Коментиран от #12

  • 11 Абее

    6 7 Отговор
    Стадото да праща и 100 лв месечно на човек за" професионален домоумоправител" нали са много паралии и хиляди за такива посредници...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Еми тъй е

    18 3 Отговор
    Със съсобствеността е така.Като не искаш някой да ти пречи,купи си къща с двор.Ама и тама комшията може цяла седмица дърва да реже да вдига шум,пък и вятъра от барбекюто му да ти довява миризма на скумрия,затуй най-добре в гората се изнеси,ама и тама я мечки,я змии....Знаеш ли,най-добре...пищова и се гръни,така никой няма да ти пречи!
  • 15 Манев

    16 3 Отговор
    България е държавата с вечните проблеми.
  • 16 И ти не си наясно

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Защото":

    По ЗУЕС етажната собственост трябва да има 3 банкови сметки: едната за текущи разходи, другата е за фонд РО/ ремонт и обновяване/. Минимумът от втората е 1% от МРЗ и не може от нея да се вземат за ежемесечните разходи заток,асансьор, почистване. Така че защо хора, които не живеят в блока трябва да плащат за нещо, което не ползват. За ремонта на покрива, примерно, всички са длъжни и затова е втората сметка. Вземете попрочетете ги малко тия закони и тогава давайте "компетентни" становища.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 От изтрит 17

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "И ти не си наясно":

    Сметките са 2!. Грешка от клавиатурата.
  • 19 Май са те преметнали

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "сведетел":

    До 25 декември подаваш декларация в данъчното, че не живееш в жилището и за следващата година те освобождават от такса смет. Данък жилище остава дължим.
  • 20 "Кредит Маркет ООД"

    5 1 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.

    Коментиран от #22

  • 21 Майордом

    6 0 Отговор
    Зависи от хората. Има собственици които са читави. С тях се работи най добре .
  • 22 Пурко

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от ""Кредит Маркет ООД"":

    Ако нема балъци, нема да има терикати.Терикат мъж не писка,ае стига вече

    Коментиран от #27

  • 23 Благодаря колега

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Те са собстеници":

    Написал си това което исках и аз да напиша. Не се подлъгвайте за договор с професионален домоуправител.
    Нищо не вършат само си прибират тяхното. По - добрият вариант е да гласувате на общо събрание някакво заплащане на съсобственик /председател на дом съвета/ да придвижва задачките и организира решаването на проблемите. Да припомня, че с изключение на аварии когато се налага спешно и неотложно решаване на проблем, всички останали решения се вземат с гласуване на участниците на общо събрание. Как се вземат решения и всичко свързано с етажната собственост е описано в закона за същата. Добре е всеки собственик добре да запознат с него за да няма изненади.
  • 24 А всъщност...

    5 7 Отговор
    Може би промяната е заради собственици, които от годи да в чужбина. Та като се натрупат задължения да се дават на съд и да им вземат апартаментите на безценица без собственика да разбере....
  • 25 БгТопИдиот🇧🇬

    3 2 Отговор
    Местя го "домовете" на панелните таласъми !


    Дом е къща с дворче !!Точка.Д

    ругото е бокс за двукраки.

    Коментиран от #26

  • 26 Верно е !

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Панелките са душегубки.Пълно е с простаци и пияници.
  • 27 Не се прави

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Пурко":

    на ум белия делфин
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове