Last news in Fakti

17 Декември, 2023 14:31 14 635 28

Невиждан протест на учители срещу директор: 47 преподаватели от НГДЕК хвърлиха оставки

  • нгдек-
  • преподаватели-
  • оставки

От "Бъдеще за НГДЕК" настояват Министерство на културата да вземе всички мерки

Невиждан протест на учители срещу директор: 47 преподаватели от НГДЕК хвърлиха оставки - 1
Снимка: БГНЕС

Колективно напускат 47 преподавали от Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ" под натиска на ръководството ѝ.

Това стана ясно от позиция на "Бъдеще за НГДЕК", в което членуват родители, възпитаници, бивши преподаватели и приятели на класическата общност в България. Те са създатели и на петицията "Бъдеще на НГДЕК - за смяна на ръководството на НГДЕК", подписана от над 1000 граждани.

Сдружението остро осъжда безпрецедентните действия на ръководството на гимназията, както и натискът, който се оказва върху преподавателския състав с цел колективно напускане на училището. Подобен тип действия вредят най-много на децата и на училището, защото създават невъзможност за протичане на нормален учебен процес, който и в изминалите седмици е оскъден, посочват от "Бъдеще за НГДЕК".

Според тях с отчаяните си действия директорът г-жа Мариела Папазова, както и заместниците ѝ целенасочено саботират учебния процес в училището и го обричат на провал.

От "Бъдеще за НГДЕК" настояват Министерство на културата да вземе всички мерки, с които да предотврати задълбочаване на казуса и в най-кратки срокове да се обяви конкурс за директор на Националната гимназия за древни езици и култури, както изисква законът.

В позицията се призовават и отговорните институции като МОН и РУО да излязат с категорично становище в защита на децата и нормалния учебен процес в гимназията.

"Политиката на управление на Мирела Папазова, против правилата, погубва Класическата гимназия и я превръща от училище с традиции и без еталон в по-лошо от квартално такова. Класическата гимназия заслужава по-добро и успешно управление, което да върне изгубения дух на Гимназията", категорични са от сдружението.

През последните месеци в класическата гимназия са извършени проверки от различни институции, включително от прокуратурата и Министерствата на културата и образованието.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофили доценти

    27 79 Отговор
    учат децата ни на путинофилия в Университетите.

    Коментиран от #4, #5, #7, #22

  • 2 Сандо

    79 14 Отговор
    Че това елитно школо още ли не е паднало под робството на соросовите НПО-та?
  • 3 Слово пацана

    50 10 Отговор
    В САЩ двама гейове са правили анален секс точно в сградата на Сената и са заснели всичко това на видео. Видеото е публикувано от информационния сайт на 0.

    По данни на журналистите, видеото е заснето в залата за изслушване на 216 от съдебната комисия на Конгреса. На кадрите се вижда маса, "на която сенаторите често седят, задавайки въпроси по време на изслушванията".

    Един от" героите " на видеото беше служителят на Сената от Демократическата партия Айдан Маезе-Черопски, който преди това участва в снимките на реклама за предизборната кампания на президента на САЩ Джо Байдън през 2020 г.

    Друг участник беше помощникът на сенатора-демократ Бен Кардин, един от инициаторите на паричната помощ за Украйна.
  • 4 Исторически парк

    47 12 Отговор

    До коментар #1 от "Русофили доценти":

    Доцентите са масово на хранилка при сорос 😉

    Коментиран от #25

  • 5 инфо

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "Русофили доценти":

    По Достоевски - Иди@-т
  • 6 Азиим

    27 32 Отговор
    Тази гимназия, създадена преди 89-та година, през омразния соц, защо не я ликвидират, или там учат децата на елита сега, а не в „кварталното” училище?

    Коментиран от #12

  • 7 русофобски доценти..

    47 17 Отговор

    До коментар #1 от "Русофили доценти":

    Яд ги е,че ако дедо иван не беше сега щеха да учат и пишат на османскии..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 дядото

    36 2 Отговор
    щом модератора се намесва явно целта е политическа
  • 11 Галя от EmbassyTO

    52 10 Отговор
    Някое модерно нпо се опитва да си превземе НГДЕК, в комплект с учителите
  • 12 таа гимназия..

    23 5 Отговор

    До коментар #6 от "Азиим":

    Си е много добра-щом учат че глаголицата е истинската бг,азбука..до като кирилицата е доста спорна откъде е дошла..мисля че е от египет-коптската азбука е служила за модел върху който е базирана кирилицата..

    Коментиран от #19

  • 13 Даскал

    9 21 Отговор
    Кой ще им работи за 2600 лева.
    За 3000 лв ще седнем да говорим.
  • 14 мхааа

    12 36 Отговор
    Какви древни езици Путя каза, че кирилицата е дошла някъде откъм Македония. А всички знаем, Путя никога не лъже.
  • 15 Като гледам

    11 28 Отговор
    кои са му възпитаници Тошко Йорданов Чалгаров и Корнелия Нинова, по- добре да го закриват.
  • 16 Повече от 10 години

    47 2 Отговор
    става нещо съмнително в тази гимназия! Директорът г-жа Мариела Папазова, сестра на Тити Папазов...
    Там още от 2013 започват уволнения от въпросната директорка, и без да съм запознат с проблема си мисля, че няма как всички да са криви, а г-жа Папазова все да е права!

    Коментиран от #20

  • 17 Ами

    8 8 Отговор
    Не е ясно от какво са недоволни! И какво толкова представлява тази гимназия!? Високи самооценки от години!
  • 18 Гимназията беше, каквото беше

    12 3 Отговор
    Сега вече там учат деца, на които родителите яко плащат. Вкл. и на чалгарки и псевдоинтелектуалци.

    Коментиран от #28

  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "таа гимназия..":

    ".......коптската азбука е служила за модел върху който е базирана кирилицата...." не е базирана, а просто копирана!
  • 20 ПРОБЛЕМЪТ

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Повече от 10 години":

    ...възникна когато не си харесаха РЕМОНТИРАНАТА-новопостроена сграда в кв. „Модерно предградие“, защото била далече......... да си носят последствията ....
  • 21 Нямам срам

    12 8 Отговор
    Кво ревете искахте демокрация ето ви
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Абе

    11 1 Отговор
    Едно от малкото останали училища, в което НПО Тата на "партньорите" не са установили своя крепост. Ще падне обаче.
  • 24 браво

    9 4 Отговор
    браво на учителите. Бъдете заедно. Обединението прави силата. Оставка на връзкарката директор и сестричка...
  • 25 Попитали Историческия парк край Варна:

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "Исторически парк":

    Защо служителите в парка са путинисти, а не българи:
    Паркът отговорил: Който плаща, той поръчва музиката.
    Панимайш?
  • 26 истина ти казвам

    3 6 Отговор
    Ми на полето със мотиките! Там ше има поне некаква полза от тех! Те за друго и без това не стават! Айде да видим след 3-и дена дали нема да си оттеглат оставките!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Божеее

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гимназията беше, каквото беше":

    Абсолютна глупост си написал/а ! Там се влиза с много четене и отлични оценки / високи точки. Изпити има за прием в 5. клас и след 7. за прием в 8. клас. Освен по български език и литература ( общ за всички седмокласници за прием в профилирани паралелки) има и изпит по история ( тест и писмена разработка на тема по зададен конспект, в рамките на три страници).Изисква се задълбочена предварителна подготовка и натоварването е голямо, защото децата полагат и изпит по математика, задължителен за прием след 7. клас . Който си мисли, че с връзки, пари или име на родител се влиза там, нещо се е объркал. Да, пари трябват за скъпи частни уроци от университетски преподаватели. Училището е лицей към СУ и в него преподават такива, както и от БАН. А по отношение на ръководството, отзивите не са положителни. Не е за всеки лаик работа. Без да си ангажиран по някакъв начин с учебното заведение, е видно от пръв поглед, че нещо не е наред. Базата е в окаяно състояние. И не е само въпрос на финанси, които явно Министерството на културата не осигурява. Няма визия, стремеж за осигуряване на условия за работа дори на ниво провинциално учебно заведение.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове