Last news in Fakti

17 Декември, 2023 21:29 2 596 30

Цанко Арабаджиев: Нашата задача не е да даваме най-евтините лихви

  • искрен арабаджиев-
  • българска банка за развитие

Ние финансираме проекти и бизнеси, които имат проблем с достъпа до финансиране, заяви изпълнителният директор на ББР

Цанко Арабаджиев: Нашата задача не е да даваме най-евтините лихви - 1
Снимка: БГНЕС

Преди година и половина от интервю в предаването „120 минути“ стана публично известно, че Българската банка за развитие – държавната банка, чиято основна задача е да подпомага с кредити малкия и среден бизнес, е отпускала заеми в огромни размери на определени фирми.

Оказа се, че само 8 от тези фирми са получили близо 1 млрд. лв. от държавните пари. Една от фирмите беше получила кредит от 150 млн. лева, по - голямата част от които стана ясно, че банката няма да си получи обратно.

„Този кредит не е отпускан, за да бъде върнат. Фирмата е взета от нас. Назначили сме управител. По неволя се занимаваме с пътно поддържане“.

Това каза пред bTV, цитиран от novini.bg изпълнителният директор на Българската банка за развитие Цанко Арабаджиев. Фирмата е свързана с Румен Гайтански-Вълка.

„Прокуратурата прекрати производството. Обжалвахме пред по-висшата прокуратура, но и тя го прекрати. Написахме писмо до главния прокурор, нямаме информация какво ще е решението. Чакаме реакция от Борислав Сарафов“, обясни Арабаджиев.

„Нашата задача и мисия не е да даваме най-евтините лихви. Ние финансираме проекти и бизнеси, които имат проблем с достъпа до финансиране. Ако той има възможност да бъде финансиран от която и да е търговска банка, това е нещото, което трябва да направи. Ние финансираме бизнеси и проекти, които имат трудност. Това е рискова игра. Поемаме по-голям риск, но така осъществяваме насърчителната си роля“, добави той.

„Интересът към нашите кредити се увеличава. Трансформацията ни е успешна. Банката е одобрила кредити за над 130 милиона лева. Пазар за нашите продукти има. Малките и средни предприятия нямат достъп до финансиране, противно на нагласите, и ние се опитваме да запълним този сегмент“, подчерта Арабаджиев.

„Задачата ни беше освен трансформацията да се стабилизира финансово банката. През 2020 г. и 2021 г. загубите на банката бяха за 400 млн. лева. Това е колосална сума. За последните две години банката е на печалба. 2023 година ще завършим с 30 милиона. Съотношението между разходи и печалба е едно от най-добрите в банковата система“, каза още той.

„При един мониторинг забелязахме, че има търговска банка, отпускала кредити по ковид програмата, има значително по-лоши параметри на портфейла. 35% от отпуснатите кредити са с просрочване над 90 дни. Останалите банки са между 1 и 3%. 100 милиона лева е портфейлът“, посочи директорът на Българската банка за развитие.

„35% от тези 100 милиона лева са в просрочване над 90 дни. Направихме проверка и установихме организирана система за злоупотреба с програмата. Фирми са били придобивани малко преди да отговарят по ковид програмата. Отпуска им се кредит. Парите не се използват по предназначение. Вместо да са покривани разходи като заплати и плащане на доставчици, трета фирма издава фактура за несвойствена дейност – доставка на зърно, примерно. Плащате и парите отиват в третата фирма. Често фирмата длъжник се продава на малоимотни лица“, обясни Арабаджиев.

„Имаме основание да смятаме, че има недобра практика. Няма да платим гаранцията. Това категорично за мен е въпрос на служители, които не са добросъвестни. Минавало е през два клона на банката в София и през трима служители в тях. Малка е групата. Засякохме го навреме и нито един лев от гаранцията няма да бъде платен“, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 1 Отговор
    Не Влизайте в Капаните на Лихварските и ЧСИ Колекторние ОПГ МАФИЯ

    Коментиран от #29

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 1 Отговор
    Банкерите са слуги на Дявола Както и Адвокатите

    Коментиран от #3

  • 3 Ломския

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Валентине спри се бе.Много се ядосваш

    Коментиран от #18

  • 4 Баце

    10 0 Отговор
    Този се прави на много честен а в действителност пере пари.
  • 5 Бръснар

    5 2 Отговор
    Аз се чудя г-н Арабаджиев плешив ли е , или просто е обръснат нула номер?
  • 6 Един трудов човек

    9 2 Отговор
    Имаш пари от наркотици.Отиваш при Цанко и теглиш заем.Отваряш магазин,след година затваряш но си изпрал пари и връщаш заема..................

    Коментиран от #15

  • 7 Гост

    9 0 Отговор
    А финансирате ли бизнеси, които реват за субсидии от нашите данъци, да не затънат?
  • 8 Обръчи от фирми и куфари с

    6 3 Отговор
    Кредити щом БНБ няма печатница за пари и търговските банки не са български ще плащаме репарации от ВСВ на западните банки добре че златото ни е в Русия

    Коментиран от #16

  • 9 Директора

    16 0 Отговор
    Неграмотни, тъжна история. Лихвата не може да е евтина. Може да е ниска, но не и евтина. И тия хора имат думата да решават разни неща. Ужас!

    Коментиран от #10, #13

  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Директора":

    Вярно е
  • 11 Цанко, Цанко

    6 0 Отговор
    Какви крадливи боклуци сте е ясно на целият народ! Наслаждавай се на свободата си и на корумпираната прокуратура!

    Коментиран от #12

  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Цанко, Цанко":

    То Рано Или Късно Има Видов Ден За Тях

    Коментиран от #14

  • 13 Ако калкулират и сложна лихва

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Директора":

    Никъде не е фиксирана сложната лихва колко процента да бъде даже има формула за сложна лихва
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Експерт

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Един трудов човек":

    Срещу какво теглиш заем за да изпереш парите от наркотици, отворко? Много екшъни гледаш и се правиш на всезнайко
  • 16 Дедо Пене

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Обръчи от фирми и куфари с":

    Половината злато ни е в Лондон и Цюрих.
    А в Русия ти пазят място в Сибир, че в Москва не вземат цър.вули!!!

    Коментиран от #20

  • 17 От ББР

    2 0 Отговор
    Няма да има ББР докато хора като Стамен Янев-зам.министър на Бойко е в надзорния съвет,тъжное но е истина!
  • 18 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ломския":

    Извинявай но много ме подиграват ХУМАТА ВАСКО ХУМАТА СТАМАТМАГАРЕТУ Разкрит и Други Правят го Понеже Съм с инсулт
  • 19 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "СТАМАТ":

    Благодаря Да ти се Връща
  • 20 Еми Лондон и Цюрих са извън ЕС

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Дедо Пене":

    А златния резерв след ВСВ е изнесен от СССР а в ЕС ще се бачка да се връщат кредитите които ни отпускат

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ОхиНеНормален

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Мисля че не си нормален.":

    НеОхиНормален
    Охи- Не
    Не- Да
    Гръцко български
  • 23 Лелелел

    5 0 Отговор
    Този “голям финансист” не беше ли уволнен в една друга банка?!? За награда- шеф на ББР, ужас народе, ужас…
  • 24 Кога да додъ дъ ми дадете ?

    7 0 Отговор
    8 фирми са получили близо 1 млрд. лв. от държавните пари. Една от фирмите (на Вълка) 150 млн.лева, банката нямало да си получи обратно. ..........А останалите 7 фирми ???? ......... ======Ние финансираме проекти и бизнеси, които имат проблем с достъпа до финансиране. Ние финансираме бизнеси и проекти, които имат трудност. ======= Това не само не е по устава на банката а и просто е абсурдно като логика. Шокиран съм просто. И от кога банката се превърна във фонд за рисков капитал и Шменти Капели ? И има ли някъде другаде по света подобно чудо с "държавни пари" ?

    Коментиран от #30

  • 25 Тоя чува ли се въобще ?

    10 0 Отговор
    През 2020 г. и 2021 г. загубите на банката бяха за 400 млн. лева. И кога и от къде ги отписахте плахо да попитам ? .......... и коя е тази търговска банка в която 35% от отпуснатите кредити са с просрочване над 90 дни ???? Може ли и ние да научим. .......и вие сте гарант по тези просрочените ? майко мила.......вие сте за прокурор директно всички бре .....
  • 26 Тоя чува ли се въобще ?

    5 0 Отговор
    ===Банката е одобрила кредити за над 130 милиона лева, 2023 година ще завършим с 30 милиона печалба====как го правите бре пич, каква лихва вземате, бързи кредити ли раздавате, как ги постигате тези успехи ? Вие сте за Нобелова награда направо =======Съотношението между разходи и печалба е едно от най-добрите в банковата система======тва е сигурно щото работите без заплати нали ?
  • 27 Аз да питам плахо

    3 0 Отговор
    ББР се присъедини като акционер в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“ с парична вноска от 20 млн. евро с решение на Министерския съвет от 2 септември 2020г. ========Някой дали ще отчете доходността от това велико акционерно участие колко е ? 0 евро или колко ? Къде потънаха парите другари ?
  • 28 Румънецът

    3 3 Отговор
    Българският мъж в сравнение с румънския е страхливец, който не е в състояние да защити дори своята жена! А ние, румънците, сме смели!

    Който не е съгласен с мен, мога да уредя аудиенция в град Лом. Ще победя всеки българин. Ще покажа на българина къде му е мястото.
  • 29 Банкер

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ами то и този тук ," уж нагласен" шеф на "ББР",
    си е чист ловец на балъци ,
    но това не му пречи, да е "лицето" на Ши-ши!
    След Гайтански, идва и другата "бомба" Ши-ши,
    който въобще няма намерение да си погасява главницата и лихвите!!
    Да не каже пак , "смехорията" ,
    че 150 милиона са предвидени загуби за българския данъкоплатец???
  • 30 Оракула от Делфи

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Кога да додъ дъ ми дадете ?":

    "Експертизата" в тази измислена банка," ББР" е от тези, които фалираха "КТБ"!
    Прозира познатото лице ,на играчите на "бюджетните обири" в особенно големи размери!
    Познай, кой я създаде и със каква цел???
    "ДАНС" си "проспа" живота за тях!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове