Last news in Fakti

18 Декември, 2023 18:31 2 360 155

Иво Инджев: МОЧА е най-големият паметник на лъжата в България

  • моча-
  • паметник на лъжата-
  • варвари

Крадецът вика дръжте крадеца, варваринът нарича варвари онези, които рушаха системно монументи, каза журналистът

Иво Инджев: МОЧА е най-големият паметник на лъжата в България - 1

Още един добър ден откакто на 12 декември запозна най-накрая демонтирането на МОЧА, паметникът, който аз нарекох по този начин Монумент на окупационната Червена армия преди 12 години. Та на 12.12.2023 г. започна да се случва. Това каза пред Агенция "Фокус" писателят и публицист Иво Инджев.

"Сега имам няколко реплики. Първо, въобще не е вярно, че това е движимо културно наследство. Ние като инициатива за демонтиране на този монумент, неправителствена организация, отдавна сме попитали Министерство на културата и аз се чудя, защо никой не се сети досега за това. И имахме персонален отговор от заместник-министър Тодор Чобанов, че това не е културна ценност, не влиза в тази дефиниция. Така че този въпрос, сам по себе си е изкуствено измислен, не съществува. Второ, не съм съгласен, че се демонтира трудно, много лесно се демонтира. По-трудно са се демонтирали паметниците по времето на комунистическия режим, когато са ги млатили с чукове. И са опитвали по всякакъв начин да финтират обществеността. Например, ние така и не видяхме как демонтираха Паметника на Леонид Брежнев, генералния секретар на Политбюро на ЦК на Комунистическата партия на Съветския съюз, който беше открит лично от Тодор Живков и Станко Тодоров, двамата първи мъже в комунистическа България, с почетна стража пред него. Но след няколко години, когато Брежнев изпадна посмъртно в немилост и започнаха да се сменят негови наследници, паметникът беше демонтиран. Как точно са го демонтирали, дали е било с флекс или с чук, вие смятате ли, че това има някакво значение? Тези приказки, дето се бил рязал парче по парче, както се изрази президента. Много се извинявам, как да се демонтира, целият ли трябваше да бъде вдигнат?", каза още Инджев.

Според него е трябвало да попитат съветските специалисти, защото когато строяха Асуанския язовир в Египет, там съветските специалисти се хвалели как са вдигнали много от древноегипетските скулптори с големи кранове.

"Те имат голям опит, спомням си в черно-бялото кино, това ни се рекламираше в кинопрегледите като голямо постижение на съветската инженерна мисъл. Трябваше да питат как се прави това нещо с една близо 8-метрова конструкция, която със сигурност тежи страшно много тонове. Когато този монумент е бил въздигнат, той също е бил качван парче по парче. Това трябва също така да се каже. Всички тези разпарчетосани аргументи имат и друг контрааргумент. Аз днес, даже написах, предложих на депутатите от мнозинството, които биват тормозени от малцинството в качеството на някакъв милиционерски кордон в парламента, който пречи на работата в парламента, да зададат следния въпрос по аналогия: нас десетилетия ни неглижираха и маргинализираха с приказките сега ли му е времето, това ли е най-важното. Ами те искат сега да се възстанови, да се реанимира покойният вече монумент. Това няма как да стане. И да кажат, да допълнят не трябва ли да се погрижим за хората, за болниците, за детските градини, за социалната справедливост и другите, вместо тук да се блокира работата на парламента. Само че не им идва на ум и затова подсказвам", добави Инджев.

Според него, крадецът вика дръжте крадеца, варваринът нарича варвари онези, които рушаха системно монументи.

"Знаете ли колко църкви в Съветския съюз или в Русия са били разрушени от болшевиките. И аз не си спомням по памет, но са стотици. Също така има и в България. Аз публикувах списък на разрушени паметници, включително паметникът на Ботев, по времето на комунизма в центъра на Враца. Сума ти манастири бяха превърнати подигравателно в механи от “Балкантурист" на времето, какво ли още не. Те самите си сваляха собствените паметници. Колко паметника на Сталин са демонтирани, на Тодор Живков, на Ленин, всичко това те го правеха в огромни мащаби. И сега са се захванали с един, който точно този бил варварство. Много се извинявам, обаче това заслужава един истински, така да се каже информиран отпор. Нека онези от политиците, които подкрепят това правилно действие с демонтажа на МОЧА малко така да се вслушат в хората, които са следили тази тема толкова много години. И да видят с какви аргументи може да им се противостои, за да не ги оставят да говорят монологично по тази тема. Нищо варварско няма в това да се освободиш от лъжата за окупацията, която претендира да е била освобождение", посочи писателят.

Според Иво Инджев МОЧА е най-големият паметник на лъжата в България. Защото да се каже, че това е паметник на Съветската армия, само по себе си фактологически не е вярно.

Той информира, че в книгите си е написал спомените на сина на един военен български пилот, който е бил свидетел на това как български десант е бил пуснат посред бял ден на германски позиции в Скопие по съветска заповед, с цел да бъдат избити тези елитни части на български командоси тогава, по същество, защото са били обучавани от германци преди това. И практически са ги избили най-безмилостно германците във въздуха. Въпросният пилот разказва на сина си как са се групирали, скачащите са искали да скачат по двама, за да може отпред да се нареди някой, който няма деца и да поеме с гърдите си оловото, за да има някакъв шанс да оцелее този зад него. Тези неща обаче, масово не са известни в България. Масово се прикриват и масово се премълчават. И това е причината, поради която толкова много години оцелява МОЧА.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 а ти си

    120 23 Отговор
    на големия топидиот на БГ.Такъв дебил и инат като теб дори не може ни да се нарисува ,ни да се обрисува.
  • 4 Джамбaза

    107 23 Отговор
    Иво Инджев е неук българин, губил си времето в Москва докато другите са учили.
    Сега дава акъл...

    Коментиран от #21, #131

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    104 20 Отговор
    Агент на ДС , вече е антикомуняга‼️
  • 6 тоя тъпун

    104 18 Отговор
    до обяд е сърдит на себе си,а следобяд на целия свят.
  • 7 пурко КЪНЧЕВ

    99 17 Отговор
    ПО ГОЛЯМА ЛЪЖА ОТ ВАША НЕМИЛОСТ Е САМО ДРАГАЛЕВСКИЯТ ПРИВАТИЗАТОР БОКЛУК
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 И из е

    31 8 Отговор

    До коментар #1 от "А бе,":

    Беееее Също!Без Ко н до М!
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    94 15 Отговор
    Историята на агент "Ивайло" (журналистът Иво Инджев) е знакова за сбъркания български посткомунизъм. Съдете сами - човек, който е бил част от сътрудническия апарат на ДС, чийто родови корени по бащина и майчина линия са кървавочервени, човек, който е бил стипендиант на Първо главно управление на ДС, ни се представя вече десетилетия наред едва ли не за икона на "дясното", на съпротивата срещу Русия, на обективността и антикомунизма.
  • 11 Сериозно

    89 13 Отговор
    Иво Инджев завършил в Москва. Комунистическо чедо.Доносник от най- гадните. Колко човека е затрил този демократ и борец за човешките права. Работата на доносника Инджев - отивате на екскурзия и плюете властта , прибирате се о о чудеса ДС ви чака. Благодаря доноснико Инджев .
    Факти докога ще давате трибуна на доказани предатели и убиции на български граждани?

    Коментиран от #119

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ГОРСКИ

    66 13 Отговор
    Тази деменция да каже какво е направил за държавата излиза от дупката само да дразни!!!!!!!!!

    Коментиран от #29

  • 15 Кондуктора

    62 10 Отговор
    Тоя измекяр колко пъти ще ни го повтарят?
  • 16 БОЦ - ко

    13 40 Отговор
    Удавени в море от спомени,
    "Другарите" изпълнени със злоба,
    От ПОСЛЕДНИТЕ си дни подгонени,
    Със себе си ни вкарвате във гроба !
  • 17 Ний ша Ва упрайм

    54 8 Отговор
    тоя яко зоба на хранилката на посолството финикийски знаци
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 1234

    55 8 Отговор
    Тоя повтаря едни и същи глупости.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    61 12 Отговор

    До коментар #4 от "Джамбaза":

    Става висшист в СССР, а сега е обе3умял рус0ф0б. Направили го човек, а той ги плюе. Това е като м-муната, която си отрязала клона, на който седи.

    Коментиран от #37, #114

  • 22 Прибирайте тоя

    54 9 Отговор
    кукуриги на 4ти км.Не е добре човека,видно е от хеликоптер даже.
  • 23 оня

    37 9 Отговор
    Този е проZд тъпоъгълник:)) Не един син каза, а една баба на пазара:)) Колко тъпа пропаганда:))
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Имам

    40 9 Отговор
    Чувството че такива бивши кадри на дс ,искат по този начин да изчистят съвестта си.

    Коментиран от #49

  • 27 нннн

    42 8 Отговор
    Сглобката е най- голямата лъжа, откакто се помня.
  • 28 фбр

    44 9 Отговор
    Долнопробен доносник на ДС с агантурно име Ивайло, стипендиант на Първо главно , сега най-голям антикомунист !? Отврат !!!
  • 29 Гост

    31 8 Отговор

    До коментар #14 от "ГОРСКИ":

    Либерастите могат само да рушат, понеже са неспособни да градят. Скоро ще дойде времето, когато ще бъде възродено онова, което либерастите срутиха. Ще трябва много работна ръка. Ще бъдат впрегнати да работят, макар и против волята им.
  • 30 Аммммм

    23 5 Отговор
    Проблема не е самия паметник, а това че в България историческите, културни или военни паметници се използват единствено и само с "ПРОПАГАНДНА ЦЕЛ". От тук идва и проблема.
  • 31 Алкохолик?

    36 10 Отговор
    Като му гледам червената спаружена муцуна, не му стигат парите за ракия?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    34 10 Отговор
    Агент Ивайло с Лъжливата Фраза Мълчанието е Злото
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Мда

    34 11 Отговор
    Добре де, вчера пуснахте същата статия. Едва ли някой се интересува от това какво ляля политическия хамелеон , някойси Инджев от ДС...

    Коментиран от #44

  • 37 Ха Ха

    11 29 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Това че истината не изнася на Русия, не прави тоя, който я изрича русофоб!

    Коментиран от #57

  • 38 Иво е доностник

    30 10 Отговор
    Доностник,доностник
  • 39 "Всякога проклета русия" по Раковски

    9 26 Отговор
    "Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!
    Руското правителство с предателски начин е успяло да издействува ферман от Портата, в който му се допуща да преселва българите в своите омразни пустини. От него подкупени безчувствени някои си българе скитат се по бедна България и мамят простодушнаго народа да се пресели в Русия, като му правят много лъжовни и мечтани обещания!
    Във видинската бедна област тия народоубийци са успели да придумат и измамят много челяди и във Видин се е отворила явна канцелария, де ходят тия окаяни Българе да се записват за преселение в Русия, като им дават и нещо си пари да ги заловят по-добре и като ги заплашват лъжовно чрез подкупниците си и от страна уж на турското правителство, че ако не се преселят в Русия, щат ги пресели после насила в Азия. Лъжа лукава! Само да измамят простаго народа да се пресели."
    Георги Стойков Раковски “Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите”, издадена за пръв път през 1861 г. в Букурещ.

    Коментиран от #40

  • 40 "Всякога проклета русия" по Раковски

    8 24 Отговор

    До коментар #39 от ""Всякога проклета русия" по Раковски":

    Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу
    какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство,
    и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали.
    Послушайте, братя Българе, а особено вие от Видинска област!
    Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част.
    Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование.
    Това е познато беки от целия свят и техните учени го признават. Но какво благодарение са отдали тия на българите за това благодеяние! Ето: Разорили и завладели Волжското им пространство и порусили досущ тамошните българи, като им наложили насила езика си.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Конспиратор

    8 20 Отговор
    Никто из товарищы сейчас не желае да чуе поне за сведение твърденията на един от склупторите,(но не и автор на монумента) баща и син Любомир Левчев, защото каузата за някаква памет увисва в празното пространство. Проектът е бил на советските КГБейци.
  • 43 верно ли бе?

    24 8 Отговор
    "Завършва висше образование в СССР, специалност „История на Азия и Африка“ в Московския държавен университет (Институт за страните от Азия и Африка)."(с) подлога

    Коментиран от #56, #76

  • 44 Мда

    9 8 Отговор

    До коментар #36 от "Мда":

    Кой пък се интересува от твойто мнение!
  • 45 Стърчаща недоумица

    12 20 Отговор
    Това не е паметник
  • 46 Сатана Z

    22 8 Отговор
    Главозамайващите лупинги на агент "Ивайло" - Иво Инджев .
    Този е завършен ренегат от комунистическо котило.През целият си жалък животец е писал доноси срещу колегите си и всички ,до които е опрял. .Пълен боклук.
  • 47 Що за морал?

    21 9 Отговор
    Завършил висше образование в СССР, когато там следваха само децата на партийната номенклатура на БКП и то с държавна стипендия! Да плюе в паничката с която са го хранили.

    Коментиран от #55, #107

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ТИР

    20 7 Отговор

    До коментар #26 от "Имам":

    Няма съвест, просто нагаждач към силният на деня,,,скоро може да му се наложи пак,,,
  • 50 Измамата Санстефано

    14 23 Отговор
    От години в българската история витае мита, че Сан Стефанския договор е прелиминарен, защото е сключен за да спре войната.
    Примирие, един вид. Пълни глупости! Одринското примирие вече е сключено и е влязло в сила. По време на сключването на Сан Стефанския договор боевете са преустановени от 2 месеца.
    Историческата митология от години ни внушава, че този договор определя етническите ни граници, което определено не е така.
    Целите на Сан Стефано са обяснени чудесно от руската дипломация. Андрей Карцов, руски дипломат: "Смисълът на Санстефанския договор може да е само един: да даде на българите доказателство за добрата воля на Русия,
    а отговорността за неизпълнението му да прехвърли на Европа." Самият Игнатиев пише в спомените си, че с този договор ще се осигури завинаги благодарността на българите към Русия,
    а тези, които го разрушат, ще загубят всякакво влияние сред тях.
    "Историята е точна наука и не е за аматьори!!" Затова е крайно време такива аматьори като Вас да престанат да свързват "възкресението на българската нация" с трети март.
    На тази дата е подписан един предварителен и непризнат от никой договор между две империи. Според ТОЧНАТА НАУКА ИСТОРИЯ България възкръсва на 13-ти Юли 1878г в Берлин,
    но благодарение на руските машинации и мераци губи огромна част от териториторията си.

    Коментиран от #62

  • 51 Мис Ирка

    25 9 Отговор
    доживяхме някакво нечистоплътно пиянде да ни дава акъл в живота
  • 52 Кал Так

    25 8 Отговор
    да си измие косата първо, после може да се напъне за повече в живота
  • 53 незнайко

    27 10 Отговор
    Кой проми мозъка на Иво Инджев не е ясно, но на всички е ясно, че демонтирането на паметника е с цел РАЗДЕЛЕНИЕ на БЪЛГАРИТЕ ! Кой го прави не е ясно ! Паметниците не пречат на никого, но чрез тях се манипулира обществото което е факт ! Няма да се учудя ако това е началото, както в Украйна през 2014 година ! Дано не съм прав, но това ще го разберем когато е КЪСНО !!!

    Коментиран от #64

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #47 от "Що за морал?":

    Два пъти го написах, същият факт и двата пъти ме изтриха.
  • 56 Е стига

    7 19 Отговор

    До коментар #43 от "верно ли бе?":

    Има ли нещо невярно. от казаното от Инджев ,от ,т.н.подлога от теб ?Ти виждаш ли някъде останали паметници на Сталин и Брежнев,или Ленин ?А за убитите български пилоти над Скопие е абсолютно вярно.Нямам думи за защитниците на мародерите " братушки ".Събудете се най после ?
  • 57 Гост

    23 8 Отговор

    До коментар #37 от "Ха Ха":

    Минджеф не е рус0ф0б.Той е ветропоказател. Ориентира се накъде духа ветерот и плюе в обратна посока.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 граф Игнатиев - yбиеца на Левски

    10 17 Отговор
    През 1869 Великия везир заплашва Граф Игнатиев, че ако до един месец, Русия не признае Българите, той собствено ръчно ЩЕ ВЪЗСТАНОВИ УНИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ С РИМ И ЩЕ НАЗНАЧИ НОВ БЪЛГАРСКИ АРХИЕПИСКОП НА МЯСТОТО НА ОТВЛЕЧЕНИЯ И ДЪРЖАН В РУСИЯ ЙОСИФ СОКОЛСКИ.
    Граф Игнатиев веднага се свързва с Княз Горчаков и го уведомява за критичността на положението. По предложение на ловкия и хитър Граф Игнатиев се предлага компромис ПРАВОСЛАВНА БЪЛГАРСКА ЕКЗАРХИЯ. Когато Великия Везир получава предложението на Княз Горчаков, той натоварва Българина Гаврил Кръстевич, който е бил Върховен Съдия на империята да състави фермана за създаване на Българската ПРАВОСЛАВНА Екзархия. Гаврил Кръстевич работи над този държавен указ около 3 месеца и използва главно данните събрани от Рим преди 1861 за епархиите в които Българите са били мнозинство. Фермана е бил готов в края на месец Януарий 1870 и поднесен на Великия Везир Мехмед Емин Али паша за да бъде прегледан и одобрен. Той го дава на Султан Абдул Азис на 27-ми Февруарий 1870 да бъде подписан и да стане закон на империята,
    За първи Български екзарх е бил одобрен видинският митрополит Антим Първи и той се нанася в голямата каменна сграда построена от братята Тъпчилещови наричана "Метоха" на имот закупен от Българина Княз Стефан Богориди бей и подарено на Българската община в Константинопол. На това място по късно се издига и Българската "Желязна църква" Свети Стефан.
    Това няма да го срещнете в българскит

    Коментиран от #72

  • 60 !!!?

    14 8 Отговор
    Автомат "Шпагин" - културно наследство
    Пушка "Винтовка" - културно наследство
    Граната "Лимонка" - културно наследство
    Картечница "Максим" - културно наследство
    Пистолет "Макаров" - културно наследство
    Каска с петолъчка - културно наследство
    Ушанка СССР - културно наследство
    Ушанка "Будьоновка" - културно наследство
    Ватенка, Шинел, Ботуш - културно наследство !!!?

    Коментиран от #82

  • 61 Агентът каза

    18 4 Отговор
    Иво Инджев си живееше щастливо при соца.Много обичаше славната БКП.Че и в СССР се обучаваше, как да громи умиращият империализъм.Изневиделица всичко се обърка.Не можа и досието си да прибере,като оня мустакатия му съратник.Сега е атлантик отново верен, на Галка този път.
  • 62 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #50 от "Измамата Санстефано":

    Топло, топло, от фурната на някое нпо, където всички носят червени коминчета на главите.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Ами

    4 8 Отговор

    До коментар #53 от "незнайко":

    Няма никакво разделение,изкуствени постановки от уж съветофили!Що не поискате ,не митингувате да ни върнат архива и златния резерв?
  • 65 скоро,скоро!!!

    15 4 Отговор
    и тоя забрави кога лапаше по тошово време!!!ама ние помним!!!
  • 66 Да, бе

    10 4 Отговор
    Където си целувал не се плюе, но откъде интелект в това нищо... Някои не могат и да остаряват достойно, особено с недостоен живот.
  • 67 Мутра

    12 6 Отговор
    Минджeв! Откъде изпълзя този гнyceн кaнaлен плъx, нали уж се беше скрил за известно време?
  • 68 ффф

    11 6 Отговор
    Е кой е лъжецът в случая , паметника или тези , които го събарят , отричайки всяко освобождение , замеяйки го с думата окупация.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Гост

    11 4 Отговор

    До коментар #59 от "граф Игнатиев - yбиеца на Левски":

    Остава да обясниш, защо му е на великият ти везир да иска признание за българите, които държи в робство от 500 г. Хайде, извади ми фалшивата карта с развъждането на българите до 2 млн, която ревностно криеш в ма3ният си ръкав и не пропускаш удобен момент да я развееш високо, но за малко, че да не си проличи колко е фалшива.

    Коментиран от #88, #95, #100

  • 73 Шпакловчик 7 разряд

    11 5 Отговор
    Агент Ивайло пак рИве!.
    Как ли си отгледал тая сурия Ивайле?
    Лизане и мазане , в името на семейството!)
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 !!!?

    10 7 Отговор

    До коментар #43 от "верно ли бе?":

    "Завършва "История на Азия и Африка" в Московския държавен университет" - Ами научил е от "извора" кои са варварите !!!?
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Агентът каза

    11 5 Отговор
    Иво Инджев си живееше щастливо при соца.Много обичаше славната БКП.Че и в СССР се обучаваше, как да громи умиращият империализъм.Изневиделица всичко се обърка.Не можа и досието си да прибере,като оня мустакатия му съратник.Сега е атлантик отново верен, на Галка този път.
  • 79 Простя КъСкопейкин

    7 14 Отговор
    Има много лесен и сигурен начин да се отървем от рашизоидните бацили - през час трябва да излъчват интервюта на г-н Инджев и г-н Тагарев. Някой ще спукат вени, други ще се задават в пяната си . :))))
    Чест и почитания г-н Инджев ! Истински възрожденец.

    Коментиран от #113, #115, #142

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 хихи®

    8 5 Отговор
    A Mинджев, АЕЦ Козлодуй и Моста на дружбата са по-големи! Съборете ги и тях...

    Коментиран от #83

  • 82 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #60 от "!!!?":

    Да, а от вашето време ще остане само пребоядисани портокали и спаружен банан, за културно наследство.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Дави го тура

    4 1 Отговор
    асан измамата само лъже
  • 86 хихи®

    8 1 Отговор

    До коментар #83 от "Гост":

    Да ги избъзикаме с една подписка: Утре от името на
    НПО "По-демократи от Байдън"
    "Да съборим Мста на дружбата"
  • 87 Име

    2 2 Отговор
    Какви парашутисти е имала България, та ние сме имали 2-площници, какви парашутисти, имали сме рент-а-кар или купени няколко Месершмита.

    Пускали парашутистите над Скопие, което е било свободно по това време, измислици.

    Има един лаф - но е циничен - но все пак - "Кога обявихте война на САЩ - не ривахте", нека да помислим.

    От какъв зор се обявява война на САЩ, след като те са твърде миролюбива и - по същество - търговска държава.

    Крайно време е да се разделим с миналото си - като приемем - че сме били за няколко години - вандалите на Европа, Хитлер е искал да се унищожи Париж.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 шефа

    11 4 Отговор
    Като му видя на тоя гнусната и мръсна физиономия и ми се повръща,това е един и външно и вътрешно душевно не чистоплътен жалък соро......
  • 90 Четете

    16 4 Отговор
    Д.Талев, "Хиляндарският монах", "....няма по-голям враг за Бългринът от потурнака, потурнак е тоя българин дето се е продал на турците, ве за вяра и религия, а за пари..." инджев се е родил със сребърна лъжичка в устата по комунистическо, в семейство на комунисти и винаги е бил от "елита"...
  • 91 Сорос

    10 4 Отговор
    Бреййй тоя по мръсен и от мен Бе!!! Купих му бедната душичка за жълти стотинки,и сега как хубаво лае.
  • 92 Гост

    3 4 Отговор

    До коментар #88 от "Българин":

    Само 4ур4улята рипат срещу руснаците.
  • 93 Ред Нек

    6 8 Отговор
    Червения Башибозук Изобщо не мислеше и не пазеше историята.
    Както лаят сега , че даже и лоша историята трябвало да се пази .
    Събаряха всичко


    Даже паметника на
    Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк в София събарят

    Събораха Паметника на Христо Ботев в
    Враца .

    Червените Башибозуци да не се правят на луди.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 граф Игнатиев - yбиеца на Левски

    7 6 Отговор

    До коментар #72 от "Гост":

    Това да обясниш нещо на ватник или копейка е мисия невъзможна.

    Коментиран от #99

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Брабинеца

    4 2 Отговор
    Ако не беше брат му, щях да ида и да се из Моча, на гробовете на родителите му, ама от уважанеи, стоя в къщи
  • 98 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #84 от "Кво е строено":

    Има ли ТЕЦ в България, който да не е строен с руска помощ? Има ли ВЕЦ в България, който да не е строен с руска помощ? И ТЕЦ, и ВЕЦ, и моста над Дунав са все с руска помощ строени. Рушете и ТЕЦ, и ВЕЦ, и мостове, като сте почнали. Само с един паметник нищо не правите, а само замазвате очите на западните си господари. Утре пак ще ползвате тока от руските генератори в ТЕЦ и ВЕЦ.

    Коментиран от #101, #103

  • 99 Гост

    2 4 Отговор

    До коментар #95 от "граф Игнатиев - yбиеца на Левски":

    Удобно оправдание за липсата ти на аргументи. Къкай си там, кой ли те слуша.
  • 100 Възрожденец

    2 8 Отговор

    До коментар #72 от "Гост":

    От цял свят, само ние в Европа и неrpите в САЩ, произхождаме от роби! И всичко е заради това, че ако е нямало робство е нямало и освобождение. Знаете ли, какво ще ви кажа, заради това, че изкарвате предците ми роби, руски подлоги!? Да , сетихте се, това е пращам ви при кораба Москва!
    Как пък може да сте толкова наведени и заблудени, да славиш чужда държава за сметка на твоята, или вие се чувствате повече руснаци от колкото българи ?
  • 101 България

    8 5 Отговор

    До коментар #98 от "Гост":

    Си е плащала за тази помощ , умник .
    Двойно у тройно си в платила .
    Недей ни разправя вреели некипели.

    Нищо не е било безплатно , Русоробче .
  • 102 Ксаниба

    10 1 Отговор
    а минджо ивев е най големият бивш сексот и ДЦ агент на моча и най големият ероантланист днес , по голям от евро и атлантиците оригинал!! т.е. той не е на страната на България!!!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Граовеца

    10 5 Отговор
    в момента в България са регистрира 3664 язовира. Един е направен преди 1944 и един , след 1990 година

    Коментиран от #110

  • 106 Майстора

    11 3 Отговор
    Някои хора много бързо забравиха как прокарваха линията на Партията. Особено при смяната на имената.Но има още хора, които помнят...
  • 107 Точно има

    3 5 Отговор

    До коментар #47 от "Що за морал?":

    Морал .
    Когато видиш че някой е сатрап , и окупатор ,това че си учил при него не Трявна да е извинение , да си му роб цял живот .

    Точно това е морала ,а не да си кон с капаци .
    Като родния Русороб.

    Коментиран от #143

  • 108 гочето

    6 3 Отговор
    жалък алкаш е иво инджето
  • 109 Иво мазния

    4 2 Отговор
    Дава акъл казвам му бе ходи при Денчо той ще измисли как да си измиеш мазните коси.
  • 110 Язовирите

    3 7 Отговор

    До коментар #105 от "Граовеца":

    Са построени с безплатния труд на българина .

    Недей ни подмята че трябва да благодарим на Рушляка .
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Нито една

    4 4 Отговор
    Червеноперка
    Не казва как

    Вълко Червенков е съборил паметника
    На Христо Ботев във Враца .

    Хахаха .

    Браво на Комунистите .

    Коментиран от #120

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Да направили

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Са го човек ,, а не Русороб .

    И в Русия ги има , но ги пращат по затворите, неудобните за Кремъл .

    Това е Руската Диктатура.
  • 115 ГОСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #79 от "Простя КъСкопейкин":

    Да прав си точно такива лижачи настройват още по вече недоволните. Много е лесно да плаваш по течението а е по трудно срещу течението. Е това е сегашната ни номенклатура. Тия който ползваха благата на комунизма сега са първи демократи. Да погледнем в миналото как се ставаше доктор доцент професор и журналист от национална медия трябва да отговаряш на изискванията на партията. Дори в средното образувание имаше права при кандидатстване за деца и внуци на активни борци против фашизма а другите бяха на опашката. Тогава бяха много и от тях не можеше да се класираш дори при много добър бал. Сега същите се кичат с разни титли получени по волята на партията и се пишат за демократи за това не им вярвам. Това съм го изпитал на гърба си заради такива не можах да се класирам в техникум. И след 89год видях как комунисти използващи благата през комунизма първи си хвърлиха книжките и се писаха първи демократи.
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Иван Иванов

    2 1 Отговор
    Вижте в WIKITO за Ивото
  • 118 Автора

    5 1 Отговор
    Този индивид е психар прощавайте му в болница не го искат
  • 119 ГОСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Сериозно":

    Защо се чудиш такава ни е държавата. Преди беше за агенти и доносници блага. Сега когато имаш право защото тогава нямаше да ги оплюеш и сравниш с нещо си се явява модератора като цензура както тогава.
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 гост

    9 1 Отговор
    Г-н Инджев мисля ,че доста добре те нахраниха.Вземи си забалежка и изчезни ,твоето мнение е напълно ненужно и дразни хората знаейки какво представляваш.Агент ли си не си ли не ми дреми ,просто си много противен...марш в дупката от където си изпълзял.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Тръкай

    1 1 Отговор
    Д . Т. М.
  • 124 полоса

    7 1 Отговор
    Госпожо Инджева,дано никое младо момче растящо и на път да стане мъж,никога не прилича и визуално и духовно на вас.Дано сте проклет вие и цялото ви котило от духът на загиналите за свободата България руски войни.Дано никога нищо добро не видите.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Край

    7 1 Отговор
    Учеридехме сдружение с идеална цел в обществена полза- "Да изкъпем Инджев, Дайнов и да подмием Ал Юрданов". помагайте с пари и личен труд.

    Коментиран от #128

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 браво

    1 1 Отговор

    До коментар #126 от "Край":

    ама да има ред ,!С билет с премия......
  • 129 НЯКОЙ

    5 1 Отговор
    Защо не се изтъпани бащата, дето те хрантути и обучава по чужбините благодарение на метаните дето ги прави пред този паметник , защо той и подобните му не тръгнаха да го свалят ами го отрупваха със цветя и търчаха да са на първия ред на поклонниците му и биеха чело в земята като най верноподани за каузата която той символизира.Зсщо не си накъсаш дипломите които получи благодарение на червения си номенклатурен родител, който като такъв ти предостави условията да стигнеш там където си , и там където децата на редовите българи не можеха да стигнат? Същото бих попитал и цялата пасмина комунистически отрочета на червени родители пробили им пътя до върховете с вернослужене на Партията, днес яростни евроатлантици и получатели на соросови грандове. Отвратителни сте! Но с това сте и полезни. Колкото повече плюете и храчите, толкова по евроскептични и американофобски настроен става масовия българин. И вие го знаете, затова нито един референдум не допускате. Но дълго няма да удържите, още повече че палачинката се обръща. Но този път трябва много да се постараем да не ви позволим пак да се врътнете и пак да се настаните на първия ред, Като плевелите сте. Надявам се този път да не го допуснем.
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Какъв театър

    3 7 Отговор
    Форума се надул от рашистки тролове фалшификати.Дори баламосват аудиторията ,че съветската червена армия ни е освободила през ВСВ ,което е абсолютна лъжа.Направо са си дошли да мародерстват и крадат,изнасилват и да ги издържаме 2-3 г.Защото това е манталитет.
    Българската армия от 110 000 души е Освободителка на част от Европа ,Северна Югославия ,Вардарско,Унгария и част от Австрия ,Дали сме 18000 жертви,които са забравени за да увековечат окупаторите ни ,на които тук сме осигурили да си живуркат.По принцип никой не отрича приноса на Червената армия на други места ,но у нас е съвсем различно.И е жалко,че българите нямат достойнство да защитят своите герои ,генерали ,офицери и войници .

    Коментиран от #140

  • 133 Фоли

    4 1 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ НЕНАВИЖДАТ ПРЕДАТЕЛИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 134 556677

    3 8 Отговор
    Много сталинисти се навъдили да коментират ,но с историческо ниво под нулата и с примитивни комплекси за малоценност .

    Коментиран от #139

  • 135 ДОКЗАЛ СЕ

    7 1 Отговор
    ЕДИН ПЪТ КоРвА. ЦЯЛ ЖИВОТ КоРвА...........ТАКА ИМИНдЖеВАТА
  • 136 Автогол

    5 1 Отговор
    Нямате други, че постоянно ползвате този ли? Неговото участие е вредно за всяка кауза, защото принципно събужда отвращение.
  • 137 Гошо

    4 1 Отговор
    Десенцето, което се помисли за Мисирка хихихихи
  • 138 защо е опашката

    3 1 Отговор
    За Манджата ще го тракат на мирия!И язо да го тракна....
  • 139 твоят

    4 1 Отговор

    До коментар #134 от "556677":

    номер е при Гнома/жебока/....
  • 140 Мда

    4 1 Отговор

    До коментар #132 от "Какъв театър":

    Театъра върви по националните медии и грантаджиски радиа.
    Едни и същи другари комунисти хапвали от същите тези рашисти и сега станали евроатлантици и плюят. Нали знаете, че не трябва да плюеш ръката дето те е хранила.
    А до Инджев — доносник, един от най- гнусните, размил много животи.
    Факти срамно е да давате дума на доносници на ДС

    Коментиран от #150

  • 141 Пилотът Гошу

    7 1 Отговор
    Агент Ивайло, завършил в Москва и работил за ПГУ на ДС, сега дава акъл …. Когато беше към БТА в Бейрут и после главен директор на БТА не се оплакваше, затова пък естественият ход после беше главен редактор на вестник Демокрация…. Поредният бояджия …
  • 142 Хаха

    9 2 Отговор

    До коментар #79 от "Простя КъСкопейкин":

    Не просим правим го безплатно. А до Инджев прочети му биографията и го питай колко съдби е зачернил, като доносник. Завършил в Москва , дали са го закарали на сила да учи там или ходеха тези с привилегиите.
    Няма по гадно нещо от доносника и предателя
  • 143 Пилотът Гошу

    5 1 Отговор

    До коментар #107 от "Точно има":

    Че то и тогава е било същата работа, но га яде кифтетата, не рива. Ако се обърне вятърът пак ще е с него …. Морал имал …. 😂😂😂😂😂😂😂
  • 144 Баце ЕООД

    8 2 Отговор
    Иво Инджев не е журналист е леке...

    Коментиран от #146

  • 145 Този

    3 2 Отговор
    Човешки провал ли е лицето и гласът на демокрацията? Много ниско бе... Това ли е резултата от 34 години "свобода"??
  • 146 Плюс

    4 2 Отговор

    До коментар #144 от "Баце ЕООД":

    Гнида е!
  • 147 Тоз п....изурко

    4 2 Отговор
    Не го ли намочаха вече ,че да изсъхне....
  • 148 Не му се гневете толкова

    3 2 Отговор
    Всеки от журналистите, който иска да изкарва пари, трябва да се съобразява с генералната линия на Посолството. Той отразява, това което му е зададено като задача. А какво мисли всъщност или дали изобщо мисли, никой няма да разбере. Инджев е кипра и фръцла и няма да се учудя, ако се окаже, че редовно си слага ботокс и филъри. А за това трябват пари много, много пари.Малко са мъжете и мъжките момичета, готови на лишения за принципите си в тази професия
  • 149 До "другарите "

    1 1 Отговор
    Монумента на Сталин е пропаганда инсталиран по негова заръка през 1954 г.другари и другарки тролски!Къде е българското участие,а що го няма ?Айде в музея !
  • 150 Излагаш се

    0 4 Отговор

    До коментар #140 от "Мда":

    А кой го е принудил да стане "доносник "? Кой е офицера от ДС и кой е контролирал ДС на местна почва ? Много лесно се петно човек живял по време на диктатура.Важното ,че това което казва в момента е неудобната истина и не утърва на хибридките.Ей на плещят жално простотии .
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Първо главно ДС

    4 0 Отговор
    Според думите на Калин Тодоров, син на Станко Тодоров, другарят Иво Инджев рушащ паметници с флексове и каменарси чукове, пазен от 2 огради и 350 джандарми е бил от Първо Главно ДС. Сега разбираме ли кой руши паметници, хора с тъмно копейкаджейско минало и светло центаджийско настояще. По душа еничарин. Този ДС доносник се крие зад 2 огради, пазен от 350 джандарма, и руши история по поръчка на всеки един Господар.
  • 153 Помним всичко!

    1 0 Отговор
    До коментар "60 !!!? "

    Разбира се че самия паметник е културно наследство! В цял свят се пазят статои от най различни епохи и от Древногръцката и от Римската и от Египетската и т. н.
    Всички тия статуи на Херкулес, на Персей, на Зевс и на всички други божества около него,на Буда, на Александър Македонски, на Юлий Цезар, на Ахил , на Спартак на Орфей, и и и .... колкото щете паметници! По картините галерии и в Лувара , в Ермитажа също се пазят статуи, и картини на най различни Пълководци , диктатори и какви ли още не!? Обичани и недолюбвани от различните народи. Но никъде до сега, не съм чул тия сатои някой да ги събаря и руши. Защото това е ИСТОРИЯ!!! Добра или лоша тези паметници носят със себе си ИСТОРИЯ. И ето за това трябва да бъдат пазени. Ако всичко се рушеше и унищожаваше, как щяхме да знаем КОИ и КАКВИ са били нашите предшественици. И с какво и за какво са се борили, воювали и т.н.
    А що се отнася до въпросния господин Иво Инджев, такива фурнаджииси лопати според мен, трябва да бъдат съдени и наказани от закона най строго!!! Защото както се казва в една стара мъдрост "КОИТО ПЪРВО ХВАЛИ А ПОСЛЕ КОРИ, ТОЙ ДВА ПЪТИ Е ЛЪГАЛ !!!"
  • 154 СЕДЕСАР

    1 0 Отговор
    АБЕ ИДИОТ ТИ ПРИ КОМУНИЗМА ЗАЩО ЖИВЕЕШЕ ПО ДОБРЕ ОТ НАС КАЖИ БЕ КЕЛЕШ
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове