Last news in Fakti

23 Декември, 2023 04:31 3 036 22

Шалапатова: Демографската реформа ще направи страната ни просперираща

  • иванка шалапатова-
  • георги бърдаров-
  • демография

Трябва първо да видим какви нереализирани ресурси имаме, заяви социалният министър

Шалапатова: Демографската реформа ще направи страната ни просперираща - 1
Снимка: БНТ

Когато говорим за нашата цел, не трябва да говорим за това как да се преборим с демографската криза и с демографския срив, а как да постигнем една нова национална цел - а именно просперираща и благоденстваща България.

Това каза в студиото на "Още от деня" на БНТ социалният министър Иванка Шалапатова, която гостува заедно с писателя Георги Бърдаров.

Шалапатова подчерта, че наред с присъединяването на България към Шенген и еврозоната, както и изпълнението на всички цели по националния План за възстановяване и устойчивост, борбата с инфллацията, основен приоритет на правителството е и новата цел за справяне с демографската криза, а именно превръщането на България в една благоденстваща страна, в която раждането на деца и създаването на семейство е кауза, която е възможна.

Според Бърдаров, нулевата стъпка за справяне с демографската криза е да не се говори толкова негативно за България, защото ако се говори само негативно, то така се отблъскват младите хора:

"Как обаче да бъдем позитивни - трябва първо да видим какви нереализирани ресурси имаме. Трябва да видим, че все пак имаме млади хора, които имат желанието да останат и живеят в България. Ако само гледаме негативното и обясняваме колко безнадеждно е всичко и казваме само, че единствените изходи от кризата са Терминал 1 и Терминал 2, те ще бъдат точно такива."

Министър Шалапатова обясни какви са и първите стъпки на правителството за справяне с демографския проблем:

"Първо трябва да се повиши ефективността на системата на социалното подпомагане, така че всяка социална помощ да бъде таргетирана, т. е. да е насочена спрямо индивидуалните потребности на човека, за да може това да ни помогне да се борим с неравенството и с бедността. Втората линия е свързана с по-категоричните мерки за изкореняване на бедността в България, тъй като редица изследвания показват, че дори и да имаме по-високи семейни помощи, самата финансова помощ не може да пребори бедността."

Тя даде и пример с липсата на жилище, как понякога едно семейство изоставя детето си и се разпада.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям зор

    45 1 Отговор
    Аз работя здраво по европейски,цял живот,заплата българска само някой си пълнят джобовете.При това положение младите ще гледат деца тук на кукуво лято

    Коментиран от #2

  • 2 Пешо

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Голям зор":

    Ок, но научете кога се пише "и" и кога - "й".
  • 3 Поредната лъжкиня на нпо

    35 2 Отговор
    Разкарай се
  • 4 Иванка Ша Лапа Това

    43 3 Отговор
    Поредната марионетка поставена да изпълнява глобалисткия план за геноцид на българите.
  • 5 Българин

    35 2 Отговор
    Бла бла бла години наред!С три деца съм,помощ от държавата НУЛА!
  • 6 Лозето не ще молитва , иска мотика

    39 4 Отговор
    Боже ,Боже , с мъка изчетох поредната доза умствена немощ. И какво сега , излиза , че за всичко е виновно негативното говорене - Ще покрием ла . на .та с розово листо , и всичко ще е ОК . В началото на прехода , докарват първите демографски данни на бюрото на президента Желев . Неговата реакция - Спокойно като върнем земята на хората , всички ще се приберат на село , да я обработват , и ще правят много деца . Да , ама НЕ . (Както ще каже П. Бочаров) Колкото бяха останали , изпопродадоха земята на месните феодали и избягаха с 200 . Сега спасителната мантра - "Ще влезем в Шенген и всичко ще е ОК" ми ще доубиете всичко останало което мърда , по сходни причини. И как да има раждаемост , г-жа Шалапатова , като вие всичко лапате . Лапате "това" , лапате " онова " , лапате пари - фондове,програми . От толкова лапане до хората не стига . Не трябва да се лапа чак толкова , трябва и на едно друго място . Спрете да лапате за да има деца .
  • 7 ха ха

    28 2 Отговор
    поредната инсталирана калинка , която ще подпомага роднините на политическата шайка ведро говорейки че си е свършила работата
  • 8 00001

    25 1 Отговор
    Първото нещо е как се подпомагат млади семейства и сами майки.Тежеста за отгележдане на деца пада най-много върху майката дали сама дали омъжена. Никоя жена няма да иска деца ако не може финансово/материално да им осигури спокоен и добър живот. Следва образованието качественно образование, особенно професионалното е от голямо значение за премахване на бедноста Следва здравеопазване недостъпно здравеопазване обуславячовешкия ресурс да е некачествяен, изразяващо се в много пропуснати работни дни, и финансова тежест за държавата и застрахователите.Образовани и здрави жени , както и мъже отглеждат качестгвенни деца.Необразовани, Пияници и Наркомани произвеждат долнокачестгвен продукт.Непотизъм/връзкарство и корупцията награждава ниско квалифицирани или не квалифицирани кадри и унищожава бъдещето на знаешите и можещи млади Българи, които отиват на Терминал 2. На работа се наемат хора по работни и образователни квалификации умения и заслуги не поради връзки.Много ви е изкривена правната, общественната и икономическа картина в страната.Няма здрава основа никъде, където стъпиш пропадаш в дупка къде по плитка къде много дълбока.
  • 9 озадачен по цялата глава

    21 0 Отговор
    Тръпна в очакване , да изскочи от някъде гн. Валери Симеонов . Виден демографолог , който бяха натоварили с тази задача , да се бори с демографията. В последно време го няма никакъв , и не разбрах той ли пребори демографията , или тя него.
  • 10 Мисирка

    21 0 Отговор
    Празни приказки и толкова!
  • 11 Евроценности

    18 0 Отговор
    Дори и да започнат да спират тока вечер, с това порно в парламента и редовните гейпаради, негативните демографски тенденции няма да се провенят.
  • 12 Така Така

    23 0 Отговор
    Вие вдигайте данъци и цени и се надявайте на чудо. Взимайте кредити и се надявайте, че народа ще живее в тази разграбена дупка и да ви плаща вересиите
  • 13 Васил

    18 0 Отговор
    Няма начин в тази мизерна бананова република даже и бежанците от Афганистан не искат да останат камо ли демографията да се оправи.
  • 14 Пенсионер

    19 0 Отговор
    Тая оправи пенсиите и сега се зае с демографската реформа. Ужас.
  • 15 ФЕЙК

    13 0 Отговор
    Демографската криза ще се реши когато нашите управляващи от "сглобката" изповядващи "ценностите на дъгата" започнат да раждат по 2-3 деца. Опитите в тази насока усилено продължават, за сега безуспешно.
  • 16 бл.134 в Zап. парк

    7 1 Отговор
    Демографска реформа ?!!Ще има господа и дами професори като ви върнат 1 милион бежанци от За. Европа и диктат още 1 милион турци да ви правят богаташките къщи около София ще има .
  • 17 Русенец

    12 1 Отговор
    Демографската реформа трае вече 34 години. Напълнихте България с "трудолюбиви" и "ученолюбиви" монголи, а българите принудихте да емигрират. Каква ли дейност ще развивате с такава нация? Нереализираните ви ресурси са се специализирали в джобен, бране на желязо и горене на гуми. Имате ли инвеститори в подобни сектори? Апропо: остава тия, същите, които си развъждахте за гласоподаватели, да ви станат бъдещите учители, лекари и блюстители на реда. Дезайте!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 БПФ

    3 0 Отговор
    Естествено, освен социално подпомагане, тоест безконтролно размножаване на хъхpeшки питекантpoпи за наша сметка, друго не можете да измислите. Преди няколко дни четохме, че в Сливен 10-годишно чaaве изтропало свое чaaве... явно така ще борите демографската криза?
  • 20 Да бе

    6 0 Отговор
    Вярвате ли им на тези западни изр..ди,че няма да ни стопят до последния българин!
  • 21 Будител

    1 0 Отговор
    А стига с туй подпомагане бе...подпомагате тия които не трябва...Държавната политика , олигархията на така нареченият бизнес и евроджендърските Ви нагласи , сринаха България...след царя, Станишката , Бойко, сега Разглобката екстрмно доразглобяват държавата...а народа спи ли.....спи...вместо да грабне тоягата и да разглобим тая вредна СГЛОБКА...
  • 22 Будител

    1 0 Отговор
    Ще опитам накратко да Ви разкажа една истинска случка от живота....дано не ме изтрият отново...в Хамбург има много цигани, над 10 000 ....преди 3-4 години , говоря с едно младо цигане 18-19 годишно...и той дошъл да си дири късмета...питам го как е в България...а той- как да е батко...циганина хамикал няма...цяла година двойки....двойки...ама минава годината накрая...и даже завършва училище...ама неграмотен...и нищо не знае и не може...а иска и жена....ожених се батко, 2 деца имам. Но и жените тарикати станаха...пари искат....а аз
    ..тук работа...там работа....пари все няма....появи се един със златни зъби ...дърт циганин и ми взема жената и децата...и аз съм тук за да мога да изкарам за златни зъби , да си връщам батко жената и децата...Циганчето беше от Харманли...повече не го срещнах....Но идеята да се правят неграмотни хора , с дипломи за средно...е голяма простотия....хора които не четат български получават шофьорски книжки и убиват хора...прост пример ....нали...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове