Last news in Fakti

24 Декември, 2023 08:45 960 19

Минимално поевтиняване на краставиците и доматите

  • индекс-
  • цени-
  • стоки

Индексът на тържищните цени отчете лек ръст през изминалата седмица

Минимално поевтиняване на краставиците и доматите - 1
Снимка: БГНЕС

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се увеличава с 0,45 на сто до 2,252 пункта. Миналата седмица ИТЦ беше на ниво 2,242 пункта, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предава БТА.

Равнището на ИТЦ в началото на годината беше 2,316 пункта, а през първата третина на март достигна пролетния си максимум от 2,480 пункта. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Оранжерийните краставици поевтиняват с 3 на сто до 3,54 лева за килограм. Цената на оранжерийните домати се понижава с 2,6 на сто и те се търгуват по 3 лева за килограм. Картофите поскъпват с 4,8 на сто до 1,30 лева за килограм.

Цената на морковите се качва с 5,7 на сто до 1,12 лева за килограм, а зрелият лук кромид (внос) запазва цената си от 1,35 лева за килограм. Зелето се продава на тържищата по 0,90 лева за килограм. Цената на червените чушки се понижава с 2,1 на сто до 2,33 лева за килограм.

Ябълките от внос поскъпват с 0,6 на сто и се търгуват по 1,80 лева за килограм. Лимоните се търгуват с 0,9 на сто по-скъпо - по 2,19 лева за килограм. Цената на бананите се покачва с 0,7 на сто до 2,83 лева за килограм. Мандарините поевтиняват с 2,4 на сто до 2,39 лева за килограм, а портокалите падат с 4 на сто до 2,17 лв./кг.

Цената на кравето сирене е 11,38 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" поевтинява с 1,9 на сто до 16,96 лева за килограм.

Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) отстъпва с 4,2 на сто и се купува по 1,15 лв. за кофичка от 400 гр., а прясното мляко (3 процента масленост) - се качва 0,4 на сто до 2,28 лева за литър.

Пилешкото месо поскъпва с 1,8 на сто и се предлага по 6,61 лв. за килограм. Яйцата (размер М) се купуват по 0,39 лева за брой на едро в края на седмицата.

Цената на ориза пада с 0,6 на сто и се търгува по 3,19 лв. за килограм. Лещата отстъпва с 0,5 на сто и се купува по 4,18 лева за килограм. Зрелият фасул поевтинява с 0,2 на сто и се продава по 4,05 лева за килограм.

Захарта поевтинява с 1,7 на сто и се търгува по 2,28 лева за килограм. Олиото пада с 2,5 на сто до 2,75 лв. за литър. Брашното тип 500 скача с 2,4 на сто до 1,29 лева за килограм. Цената на кравето масло (пакетче от 125 грама) пада с 1,8 на сто и се продава по 2,72 лв. за брой.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 щурецъ

    8 2 Отговор
    Минимално повишаване на пенсиите,ама чак от първи юли. Защото е по-важно да бъде разрешено на двоен гражданин или гражданка да управлява България,от това да си дадеш увеличението на бабетата и на дядките от седми януари. Простотията в НС е налапала българите повсеместно!
  • 2 мдааа

    0 8 Отговор
    Само на Путя краставиците са най-поевтинели.
  • 3 бушприт

    2 8 Отговор
    При Вл.Вл. няма краставици. Има бели мечки. А те краставици не ядат. Е,те това е.
  • 4 Много добре

    9 0 Отговор
    ни набиват краставиците, та чак до доматите. Имам предвид ценово.

    Коментиран от #6, #17, #19

  • 5 Калпазанин

    8 0 Отговор
    От 2 левчета станало 1.99 и от левче станало на 0,99..то пак като не е като таблото на борсите като например 2,0897568 или 1,987650,пск добре. Важното е че е поевтиняло в заглавието де, мозъците да го асимилират като евтиния. Занчи забогатяваме
  • 6 Не не

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Много добре":

    и в буквалния .....
  • 7 Яжте

    11 0 Отговор
    сезонни неща - салата от ряпа , моркови , червено цвекло , зеле , праз с маслини и прочие ! Стига с тези домати и краставици , парникови и без вкус + нитрати .
  • 8 Сурвачка

    7 0 Отговор
    Шопската салата и тортата с глави, крайници и вътрешности, са си суперлукс.
  • 9 РЕАЛИСТ

    6 0 Отговор
    Абе интересна закономерност. На Запад по празниците, търсените стоки поевтиняват, а у нас цената се покачва . Жена ми пазари от голям супермаркет на Остров и всички традиционни зеленчуци за Коледа бяха евтини. Картофи, моркови, пащърнак. Направи ми впечатление цената на картофите. Торба с 2,5 кг за 15 пенса/ стотинки да кажем/.
  • 10 фен

    5 0 Отговор
    Кудкудяк, кудкудяк, благодарение на Денков, доматът не поскъпна с много пак!
  • 11 Минаваш

    5 0 Отговор
    Минаваш турската граница и цените са наполовина.
  • 12 От Лондон

    6 0 Отговор
    Килограм банани-0,99 паунда
    Литър пр. мляко - 1,25
    Литър олио- 1,30
    Краве масло Президент 250 гр- 3,00
    И това в магазина, не на борсата. Здраво ни скубят нас българите , търговците са алчни и това им позволява липсата на регулация “ борса-щанд в магазина” Не ми е ясно как става в белите държави, но храните са за консумиране , а не за аранжиране на витрини, както в България.

    Коментиран от #16

  • 13 Да си ги ядат с колците

    4 0 Отговор
    Абе стига с тези домати и краставици за Коледа!Направете експеримент-сложете ги за 3 дни на топло и ще видите как буквално стават на каша😂Е това си тъпчете в стомасите-нитрати и още нещо😂 Има царска туршия, мариновани краставички, картофи с праз, кисело зеле-това са салатките за зимните месеци!
  • 14 Пенсионер

    4 0 Отговор
    Всичко е скъпо и продължава да расте. На Правителството му досвидя да даде на пенсионерите поне по 50 лева Коледни. А на служителите от министерствата и агенциите се изсипа дъжд от Коледни бонуси. Ужас.
  • 15 Черната Златка

    0 3 Отговор
    А цената на Яйцата как се движи .

    Искам да пратя малко към Мускалието.

    Да завъртя някоя друга Рубла .

    Па ако чакаме Тъотка, ще седим гладни по празниците .
  • 16 Руски Чукундур

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "От Лондон":

    Не пиши такива неща .

    Сега веднага ще наскачат Русодебилите и ще тръгнат да ни уверяват ,че лъжеш.

    Недей така .

    В Лондон е мизерия , няма ток , няма вода .
    Умират от студ , не се къпят.

    Недей така.
  • 17 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Много добре":

    И а нално
  • 18 Цар Симеон

    4 0 Отговор
    Какви домати и краставици декември месец бе???
  • 19 Ко речи?

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Много добре":

    Напротив, барабар с доматите ни ги набиват.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове