Last news in Fakti

27 Декември, 2023 13:12 12 448 57

Боян Дуранкев: Задават се облаци на хоризонта, които не предвещават спокойно и слънчево икономическо време

  • икономика-
  • образование

България е на последно място по равенство и на първо място по неравенство в Европейския съюз, посочи икономистът

Боян Дуранкев: Задават се облаци на хоризонта, които не предвещават спокойно и слънчево икономическо време - 1

Задават се облаци на хоризонта, които не предвещават спокойно и слънчево икономическо време. Това заяви пред Радио "Фокус" икономистът проф. Боян Дуранкев.

"В България се очертава икономическия растеж в края на годината да бъде 1,8%, което ни слага в групата страни с много нисък темп на растеж. И ако трябва да се пише оценка на българската икономика като цяло, оценката ще бъде среден 3. Не случайно може би, социологическите проучвания показват, че доверието в правителството също е с оценка среден 3,1 по шестобалната система. Това означава, че икономиката ни крета, пъшка, скърца от време на време и нещата вървят бавничко, но вървят. Но това е за тази година, която беше много сложна, а следващите години се очаква да бъдат многократно по-сложни, не само за България, но също и за великия и непобедим Европейски съюз, ако трябва да се шегуваме в края на годината", коментира икономистът.

Според Дуранкев се задават облаци на хоризонта, които не предвещават спокойно и слънчево икономическо време през следващата година:

"Тъй като икономиката на България е силно диференцирана, а преразпределението на брутния вътрешен продукт, за разлика от другите европейски страни е под 40%, в другите европейски страни е над 50%, и тъй като плоските ниски данъци в България изкривяват така наречената справедливост и солидарност, по тази причина България е на последно място по равенство, или на първо място по неравенство в Европейския съюз. Изглежда, че ще трябва да има сътресения през следващата година, включително и бюджетни, които да променят статуквото на България на последния ученик в Европейския съюз и даже в Европа, може би. И да отидем към оценка добър 4, хайде да не е догодина, но през 2025 г. Впрочем, това е и тезата на правителството, че оправията някога би започнала през 2025 година".

По думите на икономистът краят на простотата настъпва и идва началото на сложността: "Краят на простичките въпроси и на елементарните отговори, краят на еднопосочната политика и на едноизмерната демокрация, както и краят на измерването на брутния вътрешен продукт. Не случайно, единият от гениите, които съм поместил в моята последна книга казва:

“Че възходът на една нация не започва в заводите, а започва в класните стаи". Ние знаем, че може да имаме икономически растеж, но имаме отрицателно деградиране на образователната система в България. И точно тук се показва, че не по-високите заплати дават по-доброто образование, а онова нещо, което сме го позабравили - стратегическото планиране и като допълнение, може би системния подход".

"Очевидно, както по една молекула от човешкото тяло не може да се опише как мисли човек, по един атом от земната кора не може да се каже нищо за земята. По същия начин с един показател в икономиката не може да се опише развива ли се тя или не. И точно тук е необходим точно системният подход. Защото? Хубаво имаме растеж на брутния продукт, но имаме спад изглежда на националното богатство на България", обърна внимание на това проф. Боян Дуранкев


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоз комунист с партийна книжка

    26 86 Отговор
    кой му даде думата?
    Много добре си спомняме скъсаните джобове и празните магазини през комунизма и окрадената и разграбена България от същите тея пребоядисани комунисти след 1989-та.

    Коментиран от #8, #57

  • 2 Инджев

    20 74 Отговор
    Задава се разпад на РФ.
  • 3 Русофили от всички страни,

    13 48 Отговор
    обединявайте се!
    Хахахахаха

    Коментиран от #12, #36

  • 4 Ленин

    16 67 Отговор
    Путин и олигарсите ще бъдат изпратени в каторга, а богатствата им раздадени на крепостните.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    30 6 Отговор
    "... но имаме ОТРИЦАТЕЛНО деградиране на образователната система в България..."

    Явно според тоА може да имаме и ПОЛОЖИТЕЛНО деградиране
    🤔🤔🤔
  • 6 Тъй тъй

    50 5 Отговор
    Така, така... Нищо хубаво не ни чака от тук нататък. Ум робува, ум царува, ум патки пасе,.. ум гъби бере по време на избори
  • 7 цербер

    69 6 Отговор
    Икономиката ни крета, пъшка, скърца от време на време и нещата вървят бавничко,защото са закрити много предприятия,няма работа за хората,България се обезлюдява,бедност я души, безхаберие има в управниците,закони почти липсват,все се гледа на всеки проблем на парче. Затова в България вече толкова години нищо не върви както трябва.
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    57 9 Отговор

    До коментар #1 от "Тоз комунист с партийна книжка":

    А комунистът с партийна книжка Буци не ти пречеше❕ Що ли 🤔

    Коментиран от #11

  • 9 Ами

    12 53 Отговор
    За вас не знам, ама аз по-богата година от 2023 не помня да съм имал. Като чета историята, и от хан Асспарухово време до днес не е имало.
  • 10 Тъй тъй

    47 9 Отговор
    Русофилите, Путин, комунистите са ви виновни на вас! Когато глупостта на един човек премине определена граница, тя го и погубва. Ами верно: образованието лошо, ама матриялът съвсем го няма по тези земи вече. Матриял колкото за войници и бъдещо пушечно месо.
  • 11 Казах всички!

    20 33 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    И той, и Доган, и Костов, и Петков, и Нинова, и Радев, и т.н. Всички които са родени преди 1989-та(включително аз) сме с мръсно комунистическо съзнание. Шуробаджанащина, рушвети, кражба от държавата, доноси, подстрекаване, подмазване, мързел, надменност бяха добродетели! Когато отидем всички ние на оня свят, тогава България ще се оправи.

    Коментиран от #28, #37, #41

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българка

    58 3 Отговор
    Икономиката ни ще скърца все повече, ако не се съкратят поне 30-40% от нищоправещите чантаджии в държавната администрация. Все по-малко и все по-бедни работещи и произвеждащи издържат над 500 000 пиявици на държавна хранилка. Време е за закриване и обединяване на министерства, комисии, агенции, службици, всяка от които има шефове с тлъсти заплати и собствена администрация. А в частния сектор има недостик на работна ръка.
  • 14 ....

    16 52 Отговор
    На Дуранкиев ако му прочетете мненията от последните 20 години, България е изчезнала от картата още преди 15. Рублата е световна валута, а Северна Корея е финансовата столица на света. Другият подобен е Сарийски, или нещо такова. Обикновено ги активизират координирано. Значи или днес, или най-късно утре, Сарийски ще вещае апокалипсиси и мизерия. А фактите говорят точно за обратното. България изпраща най-успешната си година в икономически и финансов план, за цялата си история.

    Коментиран от #56

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Защо се

    10 34 Отговор
    дава трибуна на хора с комунистически манталитет? Аман от тях! Да ходят и да си гледат старините.

    Коментиран от #42, #55

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 мъкаааа

    23 3 Отговор
    Икономиката ни е разбита.
  • 19 Драскачите

    31 5 Отговор
    Платените драскачи на Кирчо и Кокорчо не дават лошо да се каже за тях. Всеки е русофил хахахаха . Никакви опорки нямат. Едно време Цвъки Цветанов поне даваше сценарий на платените драскачи от младежкото Герб.

    Коментиран от #20

  • 20 хех

    7 33 Отговор

    До коментар #19 от "Драскачите":

    На теб драскачи ли са ти нужни за да си направиш преценка за икономическото състояние на България? Хладилник нямаш ли? Сметки не плащаш ли? Аз лично не помня да съм живял по-добре от днес. Ти ако помниш подобен период, моля сподели!

    Коментиран от #24, #35, #54

  • 21 ТОГАВА какъв " Х " търсим

    16 4 Отговор
    В ЕС ?
  • 22 Коко

    12 2 Отговор
    Десна ръка лев джоб, кви ги дрънка тоя, ква икономика кви пет лева.
  • 23 ДОКОГА ще позволяваме на Запада

    9 3 Отговор
    Да ни дразнят ХЕМОРОИДИТЕ ?
  • 24 Това го мислиш за даденост?

    18 1 Отговор

    До коментар #20 от "хех":

    С икономическите перспективи в Европа и липсата на производство в България и липсата за стратегия за развитие?

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хех

    6 29 Отговор

    До коментар #24 от "Това го мислиш за даденост?":

    България никога в историята си не е имала по-мащабно от към печалба производство.

    Коментиран от #29, #30, #34, #53

  • 27 Ели

    24 3 Отговор
    ДРУГАРИТЕ НАПРАВИХА МИРЕН ПРЕХОД И КАТО ИСТИНСКИ ШУМКАРИ ОТКРАДНАХА СПЕСТЯВАНИЯТА НА ХОРАТА И ФАЛИРАХА ЗАВОДИТЕ! СТАНАХА МИЛИОНЕРИ! ПОСЛЕ ИЗКУПИХА НИВИТЕ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ! ЖАЛКО, ЧЕ НЕ ВИ ИЗПРАТИХМЕ ПРИ ЛЕНИН И СТАЛИН!
  • 28 Бинго

    7 5 Отговор

    До коментар #11 от "Казах всички!":

    Като бързаш много за оня свят, ми отивай. Никой те не спира. Таман тези дето постоянно мрънкат и все някой за всичко им е виновен ще понамалеят. Gute reise!
  • 29 Бинго

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "Хех":

    Въх! Ко, ко речи? Жива да не бях!
  • 30 КОРЕКТИВ

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хех":

    А откъм халюцинации някакви заключения ще споделиш ли ?!!
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 11 Отговор
    Това са празни приказки на самовлюбения и злобничък професор-комунист, страдащ от тежка форма на нарцисизъм...

    ДУРAНКEВ, eднa oт грeшкитe нa прeхoдa oт „coциaлизъмЪТ” e , чe нe ce oргaнизирaхa зaвeдeния зa прeвъзпитaниe нa кoмуниcти. Зaтoвa oщe дългo щe чeтeмЕ и cлушaмe и.д.и.o.т.щ.и.н.и.т.e Ви.

    Коментиран от #33

  • 32 Още малко ни остана

    19 2 Отговор
    Но имаме 6 по рязане на антифашистки паметници и унищожаване на националния си суверенитет
  • 33 Справедлив но строг

    14 2 Отговор

    До коментар #31 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Скоро фашисткитеБоклуци като тебе ще молите да бъдете превъзпитани...
  • 34 Никога в историята

    23 2 Отговор

    До коментар #26 от "Хех":

    България не е била по жалка и нещастна.
    ФАКТ!
  • 35 Между1973 и 1989

    17 2 Отговор

    До коментар #20 от "хех":

    Бяхме най-добре.. Но демократичния бойлер роден след това няма как да го разбере
  • 36 7824567823

    20 3 Отговор

    До коментар #3 от "Русофили от всички страни,":

    Волът като рие, на гърба му пада. Русофили от всички страни, обединявайте се! И без всякакви "ха-ха-ха" накрая. Русия освободи и индустриализира България, Западът я колонизира и срина из основи.

    Коментиран от #45

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Сашко

    1 11 Отговор
    Комунистическото дрънкало Боян Дуранкев отново опитва да всява паника!
    Глупак от село.

    Коментиран от #52

  • 39 Ей, голям смях сте западно промитите

    18 1 Отговор
    За каква “най-богата година” бълнувате, юроди?

    Във всяка класация сме на последно място, особено най-важните - образование, здравеопазване, растеж, перспективи.

    Почти 2 млн. българи под прага на бедността! 2 млн. от общо 6, все още останали по тая измъчена земя!

    Връзка с главния мозък имате ли?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Россия 🇷🇺 ZV

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "Казах всички!":

    Какво чакаш?
    Отивай си !!!
  • 42 Россия 🇷🇺 ZV

    12 2 Отговор

    До коментар #16 от "Защо се":

    Подобре да си комунист, отколкото гей.
  • 43 Справедлив

    9 0 Отговор
    България няма никакъв шанс за някаква независимост или някакво развитие докато е в някакъв съюз - Източен или Западен. Винаги ще е потъпквана и унижавана.
  • 44 Като глупаци...

    3 7 Отговор
    Пак платен провокатор на заплата в руското посолство да бълва анти български размисли и страсти. Взе и си от д-р Митрофанова бонусчето и тия ги приказвай на бабите и дядовците в махалата дето още обичкат СССР и милите спомени от соца.
  • 45 Ало СССР мечтателите

    3 7 Отговор

    До коментар #36 от "7824567823":

    Каде росия тие дала технологии бе тъй промит мозак. ..??
    Твоята расияя и преди и сега взима най ценното и печеливши отрасли Нефтохим Бургас златните мини в България и всичко цено заминаваше за СССР, а сега за руските олигарси и мафиоти. Които те правят беден и промит мозак, вярващ в заплахата от западните врагове..... Де да бехме със американската. Ма уви останахме си в руските лапи самоче под прикритие.

    Коментиран от #46, #49, #51

  • 46 Справедлив

    10 0 Отговор

    До коментар #45 от "Ало СССР мечтателите":

    Ти си обратната страна на монетата. Подкрепа за Русия или Америка е еднакво пагубно за България. Единствено независимост и равенство ще сплоти и създаде държавата ни.
  • 47 Сеирджия

    8 1 Отговор
    Важното е, че Стадото вече яде банани, защото по Байтошово време му беше "забранено".Сега даже децата на Стадото могат да ходят свободно на Запад ,за да слугуват.
    Хайде пак:"Кой не скача е червен и четиридесет и пет години стигат."
    Помните ли,защото аз помня?
  • 48 Демокрацията

    9 0 Отговор
    Сега да се разберем .
    Нали като свалихме ,,лошите,, комунисти ,
    по чешмите щеше да тече ,,мед и масло,,
    На всеки избори ни обещават всичко а от 34 г .
    Само стягаме коланите , само кризи и войни .
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 За45

    4 1 Отговор

    До коментар #45 от "Ало СССР мечтателите":

    Русия ни е дала толкова много....
    Само че ти нямаше и нямаш нито
    очи да видиш, нито ум да го разбе
    реш! Стефчовците унищожавате Родината ни!! Едва ли разбираш намекът!!!
    ната ни,
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 За 26...хех

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хех":

    Събуждай се... не дрънкайки глупос
    ти, ами си вземи хапчето и нанкай!
  • 54 За.. ХЕХ..

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "хех":

    Ти не си бил роден тогава, а не си
    и достатъчно образован! Такива ха
    бите кислородът на планетата! Не
    подлежиш на обучение! Тежко и гор
    ко на България!!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове