Last news in Fakti

31 Декември, 2023 10:35 1 863 43

Обявиха обществени поръчки за реставрация на паметника на Шипка

  • паметник-
  • шипка-
  • реставрация-
  • обществена поръчка

Това е процес, който ще отнеме години, заяви д-р Чавдар Ангелов, директор на Националния парк-музей “Шипка – Бузлуджа”

Обявиха обществени поръчки за реставрация на паметника на Шипка - 1
Снимка: museology.bg

Националният парк-музей (НПМ) “Шипка – Бузлуджа” обяви обществени поръчки за изпълнител и строителен надзор за проекта по реставрация и консервация на Паметника на свободата.

Това каза в интервю за БТА директорът на музея д-р Чавдар Ангелов.

Работният проект предвижда дейности по фасадите на паметника и в интериорното му пространство, както и подмяна на около 1100 квадратни метра от плочника, върху който е стъпил монументът. При нормално протичане на всички административни процедури, ремонтните дейности могат да започнат в началото на лятото, а максималният срок за изпълнението е три години.

Най-важното, което трябва да бъде направено, е да се спре проникването на вода през компрометираните фугиращи смеси, запълващи пространството между отделните каменни блокове. Те са около 8200 линейни метра и трябва да бъдат отстранени ръчно и подменени, обясни д-р Ангелов. Относно вътрешността проектът предвижда Паметникът на свободата да бъде върнат в неговия автентичен вид. Всички изолационни материали и видове мазилки, положени вътре, ще бъдат отстранени и ще се открие каменният градеж, който според направените проучвания е от много добре изпълнена каменна зидария. Подменени ще бъдат и подови настилки. Това, че интериорът ще бъде в естествения сив цвят на камъка, има отношение и към бъдещата постоянна експозиция, каза още д-р Чавдар Ангелов. До момента няма разработен тематико-експозиционен план, но предстои да започне работа и по него. По думите му постоянната експозиция няма да бъде много голяма, а по нея ще се работи паралелно с ремонтните дейности. Очаква се краят на ремонта да съвпадне с изработването ѝ.

Паметникът ще бъде изцяло наново окабелен, ще се подмени електрическата инсталация, ще бъдат реставрирани и двете железни врати, които отвеждат към костницата от южната страна и към вътрешността на монумента от северния вход. Стъпалата към северния вход също ще бъдат подменени, като по проекта там е предвидено да се отлее стоманобетонен фундамент със същата форма и облицовъчните камъни да бъдат върнати на местата си. За по-голяма безопасност ще бъде монтиран и двустранен парапет. Д-р Ангелов допълни, че за костницата е предвидено да бъде осигурен достъп на хора в неравностойно положение, но предвид параметрите на сградата няма как това да бъде направени вътре.

Любопитно е, че проектът предвижда паметникът да не бъде отопляем както е сега. Идеята е по този начин да се реши проблемът с влагата, която се образува при конденз, посочи д-р Чавдар Ангелов. Той отбеляза, че това би подложило на риск движимите културни ценности, които ще бъдат експонирани и по тази причина проектът предвижда на всеки етаж да има климатизирани витрини, осигуряващи необходимите параметри за експонатите. Паметникът на свободата ще бъде снабден и с дизелов генератор, който да осигурява постоянно захранване при евентуални прекъсвания на електричеството, за да могат да се поддържат системите, гарантиращи безопасната му експлоатация.

“Друг любопитен момент е, че за пръв път монументът ще бъде снабден с автоматична метеорологична станция. Данните от нея ще бъдат използвани за контролиране на влажността на въздуха вътре. Така наречените бойници, които всички виждат, в момента са затворени с дограми, а практически това са вентилационните отвори на паметника. Сега те ще бъдат отворени, за да може циркулацията на въздуха да става по естествен начин и влагата да може да бъде извеждана. Когато проектът бъде завършен и тази метеорологична станция заработи, е много вероятно да видим връх Шипка и в прогнозата за времето. Ще започнем да събираме информация, която при желание бихме могли да предаваме на метеорологичните служби и това ще бъде полезно в други направления”, коментира още д-р Чавдар Ангелов.

Двете обществени поръчки са на обща стойност около 14 милиона лева без ДДС, като в тази сума влизат и 20 процента непредвидени разходи, които по време на самото изпълнение на проекта може да се наложи да бъдат направени, обясни той. Има доста неизвестни, които произтичат от местоположението на паметника и сложната метереологична обстановка. Ако няма необходимост, тези средства няма да бъдат оползотворени и това ще бъде документирано по съответния ред, уточни д-р Ангелов. Максималният срок за изпълнение на обществената поръчка е в рамките на три календарни години, като кандидатите имат свободата да дадат и по-малък срок. “Това трябва да бъде разбирано на практика като три летни сезона, в които свободно да се работи в безопасни условия”, обясни той.

По думите на директора на НПМ “Шипка – Бузлуджа” последният ремонт в такъв обем е правен преди около четири десетилетия. “Друго, което се надявам да можем да свършим, е да изработим и съгласуваме проект за консервация и реставрация на целия тържествен подход, който отвежда към Паметника на свободата. Предстои работа и по проект за ремонт на автомобилния подход, който след консервационно-реставрационните дейности вероятно ще бъде окончателно компрометиран предвид тежката техника”, каза още д-р Чавдар Ангелов.

По думите му ремонтните дейности в района на Паметника на свободата тепърва предстоят. Това е процес, който ще отнеме години, но амбицията на НПМ “Шипка – Бузлуджа” е заедно с Министерството на културата да се справи с всички тези задачи. “Паметникът на свободата е нещо, с което всички трябва да се гордеем и да знаем за какво е издигнат там на този свят връх. Това е един от най-знаковите монументи в страната и българската държава, в лицето на компетентните институции и органи, ще се погрижи за неговото състояние”, категоричен е той.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ощипка

    38 1 Отговор
    Фирмата от МОЧА?
  • 2 Знаем ги тези реставратори

    61 1 Отговор
    С флексове или с къртачи ще го реставрират?

    Коментиран от #21

  • 3 Трудно

    21 1 Отговор
    ще намерят фирма , няма далавера !
  • 4 Евроатлантик

    38 2 Отговор
    Как тъй ще се реставрира, нали щяхме да го режем с флекса?!

    Коментиран от #14

  • 5 Стлобката малко притеснява

    31 1 Отговор
    С тея "реставрации " !
    Ей тоЯ път гарантирано ще Rд@т дъρβοτο.

    Коментиран от #36

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Русофоб

    24 7 Отговор
    Най-после! Дойде ред да демонтираме и паметника на Шипка. Ако може да бъде сринат и мемориалният храм "Рождество Христово" в селото, та и спомен да не остане!

    Коментиран от #9

  • 8 Що бе

    37 1 Отговор
    Няма ли да го бутаме? Нали на власт са фашисти рушашти и мразещи България!
  • 9 РЕАЛИСТ

    37 0 Отговор

    До коментар #7 от "Русофоб":

    Ами той Соломон Паси ти каза , къде ще пратят православието. Трън в очите на евроантлантиците е.

    Коментиран от #17

  • 10 Денкоффф

    32 1 Отговор
    Няма нужда от реставрация, защото скоро ще го съборим и него. На негово място ще построим джамия.
  • 11 Питам

    33 0 Отговор
    Умните и красивите и него ли ще го разрушат? А кога и цялата държава?

    Коментиран от #12

  • 12 да де

    22 0 Отговор

    До коментар #11 от "Питам":

    търсят фирма с много къртачи и флексове
  • 13 дядото

    23 1 Отговор
    от идването на новите безгръбначни подлоги на власт,все реставрации на паметници на руските победи правят- разбирай унищожават.те другите паметници нямат ли нужда от реставрации.след паметника в софия,идва ред на пловдив ,шипка а май на всичко руско.докога ще им търпим безобразията на тези продажници.

    Коментиран от #24, #40

  • 14 Калпазанин

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Евроатлантик":

    Щели да издигат статуя на азис, това са новите модерни димокрстични ценности
  • 15 Защо бе

    15 0 Отговор
    Счупете го и него,вие това го можете.

    Коментиран от #22

  • 16 сенко

    13 3 Отговор
    Какъв паметник ще реставрираме да харчим пари напразно?---- нас не Русия а Америка ни освободи ( наскоро бяха писали ,че Америка ни е освободила ) напротив трябва да бъде разрушен . Трябва да построим паметник и то навсякъде във всеки град на освободителите Американци и да напишем нова история в която да е написано ,че те ни освободили както в миналото така и сега. Да определим дата на която да прaпразнуваме и да е Национален празник на България признателност c обич и уважение към Американците е много голяма и безкрайна ние сме им вечно признателни .

    Коментиран от #28, #35

  • 17 Манфред Вьорнер

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    По-вероятно е пасито пак да подкара стария трабант.
  • 18 100 флекса 10 ударни въздушни

    10 0 Отговор
    Разрушителя. Фирма от ДПС И Шипка ША Е на склад отговорно не пазене...... ТИЯ ДЕТ мразят да ходят на Шипка тя им е трън
  • 19 Дякон Унуфрий Араллампиев

    13 0 Отговор
    Честито Българи сега ще съсипят и паметника на Шипка Нека дружно да викнем Да живее демокрацията
  • 20 Рико

    7 0 Отговор
    Само да не откраднете парите, че..,..иначе, идеята е повече от добра и дано да стане докато сме живи, да видим Шипка, обновена! И стига с тия Пи Ес Пи, ако може, има и други фирми!
  • 21 Стига

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Знаем ги тези реставратори":

    Пази Боже! Превърнаха държавата в руини, като след война!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Тра-ла-ла

    14 0 Отговор
    По-добре го оставете, че като като видяхме как едни павета да се прередят се оказа непосилна задача в наши дни, кой знае какви ще ги свършат там. Освен ако нямат в предвид флекс разбира се, сигурно с диск за бетон ще свърши същата работа.
  • 24 Речено е

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "дядото":

    Е тъй дядо Вазов е рекъл:
    Нека носим йоще срама по челото,
    синила от бича, следи от теглото;
    нека спомен люти от дни на позор
    да висне кат облак в наший кръгозор;
    нека ни отрича исторйята, века,
    нека е трагично името ни; нека
    Беласица стара и новий Батак
    в миналото наше фърлят своя мрак;
    нека да ни сочат с присмехи обидни
    счупенте окови и дирите стидни
    по врата ни още от хомота стар
  • 25 ДВИЖЕНИЕ ЗА БЪЛГАРСКИ ПРАВА И СВОБОДИ

    14 1 Отговор
    Пеевски ще ремонтира Шипка. Гледайте монумента за последно.
  • 26 Троян

    13 0 Отговор
    Паметника на Шипка не е Руски. Строен е от Пеньо Бомбето и бивши опълченци. И него освинете евровандали.

    Коментиран от #29

  • 27 Има такъв народ

    8 0 Отговор
    Ще го "демократизираме" по краварски казва Ивайло соросоидов от ДБ
  • 28 асистентката на Сенко

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "сенко":

    Точно така! Карайте по нарежданията на Мъртън(в) от посолствоТО. Следва да разрежете с флекс паметника на Цар Освободител срещу сградата на Народното събрание в София (не срещу бившия партиен дом на дядовците на сегашните ни жългопаветни болшевики.
    После следва паметникът на Альоша. РЕЖИ!!!! После паметника на Шипка.
    И понеже скоро предтои 10 януари, Ирина Недева да организира честване на братските наглосакси, които през 1944 г. бомбардираха най-силно София. Освен това позлатете паметника им пред посолствоТО на Козяк!
    Това разбираме вярност към господара!
  • 29 Ти ще кажеш!

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Троян":

    Ти си прикрит русофил. Всичко под флекса!!! Питам се как ли се усещаха тези, които ядяха задните части на съветския войник от тортата на паметника. Безумието е тотално и ще дойде време да се коригира.
  • 30 681

    3 1 Отговор
    Няма ли да го бутаме?
  • 31 az #СВО

    7 1 Отговор
    Очевидно са решили да събарят и него!
  • 32 Троян

    8 1 Отговор
    Аз съм заварчик със 30 годишен стаж във ФРГ. Никога нищо не съм рушил. Вандалщината дразни всеки нормален човек.
  • 33 уйко калеко

    6 0 Отговор
    ЦИТАТ ОТ ЕДНА РЕЧ=Победоносната освободителна война,водена от руските войски начело с незабравимия ,благороден рицар,цар Освободител,блясково увенча,тоя поглед на българина,към свобода и народно добруване Тая война бе от страна на братския руски народ,едно дело,на великодушие,без пример в историята на народите. С тия чувства на равълнувана почит,с който всеки българин ,е свързан неделимо и почитта към братския руски народ и към руските герои и ветерани от Освободителната война,аз се прекланям към делото на нашето Освобождение.=КРАЙ НА ЦИТАТА..ВЪПРОС КЪМ РУСОФОБИТЕ =НА КОЙ Е ТАЗИ РЕЧ И КОГА И ПО КАКЪВ ПОВОД Е ПРОИЗНЕСЕНА.
  • 34 факуса

    5 0 Отговор
    няма ли да го събарят и него и да вдигнат друг за умрелите турци бранили реда в империята
  • 35 факуса

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "сенко":

    писаха,само дет забравиха,че по това време говедарите са били заети с избиването на индианците
  • 36 Пешо

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Стлобката малко притеснява":

    Какво ще се случи?! НИЩО, едно голямо НИЩО!!! Каквото им наредят и каквото им щукне да направят ще си го правят!!! ИзбоРИ?!!! Стига сме се заблуждавали и писали патриотични коментари и мнения.
    Мъртъв народ сме и до 3-5 години няма да ни има и в ИСТОРИЯТА.
    История вече нямаме , а всичко е пренаписана и ще бъде затрита до 5 години окончателно.
    Територията е вече предопределена и разпределена.
    Експериментът с футболните фенове и полицията се оказа успешен.
    Мнозинството е спокойно и не им пука.
    Народът си има едно на ум, а няма студенти , фенове и млади хора, които бяха движеща сила на прогреса.
    Преклонена главица, ятаган не я
    сече! Додохме съ на думътъ.
    Сбогом писатели от диваните.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Бамби

    4 0 Отговор
    Да не го видим на части и върху торта?
  • 40 Ивайло

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "дядото":

    Докато не се намери друг Ивайло, който да поведе тълпите към победа.

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Валери.

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Ивайло":

    Свинняри в племето колкото искаш . Ама кой ще тръгне ? Главно е далавера да има и на вуте да му е зле 🤣
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове