Last news in Fakti

6 Януари, 2024 09:08 22 900 13

В средата на годината от НОИ ще пратят писма на хората, на които предстои пенсиониране през 2025 г.

  • нои-
  • писма-
  • пенсионери-
  • средата на годината

В писмата се съдържа още информация за необходимите документи, както и за срока, в който гражданинът трябва да подаде заявлението за пенсиониране, за да се отпусне пенсията от датата на придобиване на правото. Писмата имат чисто уведомителен характер. Ако дадено лице не получи своето писмо, това не застрашава правото му на пенсиониране, подчертават от НОИ

В средата на годината от НОИ ще пратят писма на хората, на които предстои пенсиониране през 2025 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Вече няколко години поред Националният осигурителен институт (НОИ) изпраща писма на гражданите, на които им предстои пенсиониране. Не по-късно от шест месеца преди да навършат възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по общия ред, бъдещите пенсионери ще бъдат уведомени за условията, при които могат да се пенсионират през следващата календарна година. В средата на 2024 г. такива писма ще получат гражданите, които през 2025 г. ще придобият възрастта за пенсиониране по общия ред и не са упражнили право на ранно пенсиониране с пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това посочиха от НОИ в отговор на запитване на БТА. В писмата се съдържа още информация за необходимите документи, както и за срока, в който гражданинът трябва да подаде заявлението за пенсиониране, за да се отпусне пенсията от датата на придобиване на правото. Писмата имат чисто уведомителен характер. Ако дадено лице не получи своето писмо, това не застрашава правото му на пенсиониране, подчертават от НОИ.

Подготовка за пенсиониране

Ако конкретно лице отговаря на нормативните изисквания за стаж, възраст или други специфични условия и е придобило право на трудова пенсия, следва да подаде писмено заявление за отпускането ѝ. След това се открива административното производство за преценка на правото на пенсия. Заявление се попълва съгласно образец, утвърден от управителя на НОИ. Адресира се до териториалното поделение (ТП) на ведомството по постоянен или настоящ адрес на заявителя. Заявлението може да се подава лично или чрез упълномощено лице, както и чрез последния осигурител на заявителя, допълват от НОИ. Това може да бъде направено в ТП на НОИ или по електронен път чрез използването на електронна услуга през официалния сайт на осигурителния институт или чрез Системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление.

Към заявлението се прилагат всички необходими оригинални документи. „При подаване на заявлението по електронен път документите могат да се прилагат в сканиран вид, а при започване на пенсионното производство се извършва преценка относно задължителните документи в зависимост от вида на заявената пенсия. При необходимост, лицата се уведомяват да представят в ТП на НОИ съответните документи в оригинал“, отбелязват от ведомството.

Осигурителният стаж на лицата се установява с данните от информационната система на НОИ, с трудови, служебни, осигурителни книжки и удостоверения образец УП-3. Осигурителният доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, се установява също с данни от информационната система на НОИ с осигурителна книжка и с документ по утвърден образец, ако е необходимо. Информационната система на НОИ съдържа данни за осигурителния стаж и осигурителния доход на лицата, подавани от осигурителите (работодателите) за времето след 1 януари 1997 г. Преди тази дата гражданите трябва да представят в оригинал документите, удостоверяващи осигурителния им стаж, обясняват от ведомството.

Разпореждането за отпускане на пенсия се издава в срок до четири месеца от подаването на заявлението или от получаването на необходимите документи, съгласно предвиденото в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. В случаите на прилагане на международен договор, по който България е страна, или на европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност, разпореждането се издава в срок до един месец от получаването на всички необходими документи и данни, казват от НОИ. Когато за първи път се отпуска пенсия, длъжностните лица се произнасят в едномесечен срок след подаването на заявлението, като първоначално пенсията се отпуска в минимален размер, след което се определя в действителен размер.

„Размерът на пенсията за трудова дейност е строго индивидуален за всяко лице и зависи от осигурителния доход, върху който са правени осигурителните вноски и продължителността на осигурителния стаж“, напомнят от НОИ.

Възрастта и стажът за пенсиониране нарастват

През новата година възрастта за жените се увеличава с два месеца, а за мъжете - с един месец. Нарастването на изискуемия общ осигурителен стаж както за мъжете, така и за жените, е с два месеца. За трета категория труд през 2024 г. необходимите условия за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст за жените са навършена възраст 62 години и два месеца и осигурителен стаж 36 години и шест месеца“. За мъжете условията за пенсиониране по общия ред са навършена възраст от 64 години и седем месеца и 39 години и шест месеца общ осигурителен стаж, информират от НОИ.

„Лицата, които не отговарят на горните условия, през 2024 г. придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на 67-годишна възраст за жените и мъжете, ако имат най-малко 15 години действителен осигурителен стаж, като при тази възможност за пенсиониране няма промяна в условията спрямо 2023 г.“, коментират още от ведомството.

За лицата, работещи при тежки, вредни или специфични условия на труд, също е предвидено увеличаване на възрастта за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, отбелязват от НОИ. Необходимите условия през 2024 г. за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на първа категория труд за жените са 10 години осигурителен стаж от първа категория труд, навършена възраст 50 години и осем месеца и сбор от годините и месеците осигурителен стаж и възраст 94. Условията за мъжете са 10 години положен осигурителен стаж от първа категория труд, навършена възраст 54 години и два месеца и сбор от осигурителен стаж и възраст 100. Спрямо 2023 г. възрастта за жените се покачва с четири месеца, за мъжете с два месеца, а останалите условия не се променят, уточняват от НОИ.

За работещите при условията на втора категория труд, условията за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, на които трябва да отговарят жените, са 15 години осигурителен стаж, положен при условията на втора категория труд, навършена възраст 55 години и осем месеца и сбор от осигурителен стаж и възраст 94. Условията за мъжете са 15 години осигурителен стаж от втора категория труд, навършена възраст 59 години и два месеца и сбор от осигурителен стаж и възраст 100. Спрямо 2023 г. възрастта за жените нараства с четири месеца, а за мъжете - с два месеца, като останалите условия не се променят.

За военнослужещите, държавните служители по Закона за МВР и други специални ведомства от 1 януари 2024 г. възрастта нараства и за двата пола с два месеца. Условията, на които трябва да отговарят за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, са навършена възраст 54 години и два месеца и общ осигурителен стаж 27 години, „от който две трети трябва да са действително изслужени като военнослужещи или като държавни служители в специалните ведомства“.

През 2024 г. се увеличава и възрастта на учителите за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст за ранно пенсиониране от Учителския пенсионен фонд. За жените възрастта нараства с два месеца, а за мъжете с един. Изискващият се учителски осигурителен стаж не се увеличава, подчертават от НОИ. Жените учители придобиват право на ранна пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършена възраст 59 години и два месеца и 25 години и осем месеца учителски осигурителен стаж, а за мъжете изискването е 61 години и седем месеца и 30 години и осем месеца учителски осигурителен стаж.

Увеличение на размера на пенсиите през юли

От 1 юли 2024 г. ще бъдат увеличени по т. нар. „швейцарско правило“ действителните размери на пенсиите на всички пенсионери с пенсии, отпуснати преди 1 януари 2024 г. Броят на пенсионерите към декември 2023 г. е 2 039 000. „Само незначителна част от тях няма да получат реално увеличение, тъй като действителните размери на пенсиите им са над максималния праг на получаваните пенсии, след промяната остават над този праг и съответно – се приравняват към него“, коментират от НОИ.

От осигурителния институт вече информираха, че от 1 юли минималният размер на пенсията при пълен осигурителен стаж се увеличава на 580,57 лв., а размерът на добавката от пенсията на починал съпруг (вдовишка добавка) ще се определя в размер на 30% от размера на пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг/съпруга.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пурко

    20 5 Отговор
    Евроатлантическата ориентация на България изисква възрастта за пенсиониране у нас са е 99 години. Така ще икономисаме милиарди и Тагаренко ще може да ги даде за нови американски военни играчки или да ги подари на Окрайна
  • 2 полковник

    16 1 Отговор
    че то при нас всички сме пенсионери от 2015 го и продължаваме да сме и на заплата и аванс и да заемам мястото на младите

    Коментиран от #7

  • 3 ББ от Банкя

    17 0 Отговор
    Аз пък чакам писмо от офшорките, казал съм им като стигна 10 милиарда да ме известят и се пенсионирам
  • 4 Ломския

    12 0 Отговор
    Единствено и най важно условие е който ги достигне годините защото много млади умират.
  • 5 Орел

    7 5 Отговор
    Пенсионирането е право и желание, не НОИ казва кога се пенсионираш. Когато посочените горе съвпаднат, тогава се включва НОИ.

    Коментиран от #6

  • 6 гарга

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Орел":

    е за това ще вдигат годините за пенсия , защото държавните чиновници са неуморните и искат и пенсия и заплата , че и рушвет
  • 7 Яяяяяя

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "полковник":

    Нещо младите ги няма на територията
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кой ще доживее?

    2 0 Отговор
    ...възраст 94, ли прочетох?!
  • 11 Бойко Петков

    5 0 Отговор
    Да са живи и здрави в парламента коват железни закони много ум се иска.......
  • 12 ТТомов

    0 0 Отговор
    НОИ Пазарджик са измамници,на хората пенсионирали де една година по рано вместо да им намалят само първоначално изчислената пенсия с 4,8 процента продължават и през следващите години да им намалят и
    индексираното увеличение през годината пак с 4,8 процента процента а директорката се крие от хората записали среща с нея за жалби.
  • 13 На вниманието

    2 0 Отговор
    на Нои служителите. Защо не са преизчислени служебно пенсиите на работещите пенсионери родени 1954 г. Пак ли трябва да се уредим за номер че, да покажем, че сме живи и още работим.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол