Last news in Fakti

11 Януари, 2024 08:59 1 359 17

Тодор Иванджиков: Отдавна чакахме отварянето към Шенген по въздух и вода

  • тодор иванджиков-
  • шенген-
  • авиация

Това ще облекчи пътуващите, ще стимулира бизнеса и ще даде тласък на на авиационната индустрия, заяви председателят на Асоциацията на българската авиационна индустрия

Тодор Иванджиков: Отдавна чакахме отварянето към Шенген по въздух и вода - 1
Снимка: БНТ

Отварянето на вратата към Шенген по въздух и вода е голяма стъпка за България, която чакаме от доста време. Тя ще доведе до облекчение на пътуващите, до стимулиране на бизнеса и силен тласък на авиационната индустрия. Това каза в интервю за БТА Тодор Иванджиков, председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ).

Ползите за пътниците

Иванджиков подчерта, че присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство за водните и въздушните граници от 31 март т.г. ще доведе до намаляване на времето за пътниците, които прекарват по опашки на летищата, тъй като вече няма да има паспортен контрол в посока към държавите от Шенген. „Промяната засяга и разведените родители с деца, защото до държавите от Шенген вече няма да се изисква този нотариално заверен документ от другия родител, че може да изведеш детето, например до Австрия или друга шенгенска държава“, даде за пример председателят на АБАИ. Според него пътниците могат да спестяват средно между 15 и 30 минути, главно когато има много полети за кратко време и струпване на опашки. Проверката за сигурност по летищата се запазва, припомни още той.

„Гранична полиция“ ще има малко повече работа и трябва да бъде в синхрон с държавите от Шенген относно охраната по въздух на лица, които влизат в България от държави, които са извън Шенген“, каза още той.

Стимул за авиацията

„Ползвателите на малки самолети ще могат да излитат от летищата, които в момента са лицензирани, директно за държави от Шенген, без да минават през четирите основни летища в България, където има „Гранична полиция“ – София, Пловдив, Варна, Бургас. Това спестява пари, защото намалява разхода за гориво, също спестява и време“, обясни Иванджиков.

За пример той даде полет с малък самолет, който може да се осъществи без проблем от летище Лесново до Солун, Гърция, както и всяко друго летище на територията на държава от Шенген.

Има оператори с малки самолети, които предлагат такива бизнес услуги. Те ще могат да предлагат много по-евтини цени. Това е възможност за ново развитие на авиацията. Нещо като въздушни таксита, които да могат да излизат от летища като тези в Лесново, Приморско или Балчик, и да отиват в Гърция например или друга европейска шенгенска държава. Това е страхотно предимство, подчерта още председателят на АБАИ. Това ще даде тласък на авиационната индустрия, допълни още той.

Ползи за бизнеса

„Един бизнесмен, който има инвестиционни намерения в Русе например, няма да идва първо до София или до Варна, а директно ще може да кацне там, да си проведе бизнес срещите и от там да излети обратно за Европа. Това може да доведе до бум на бизнесите в регионите, където има летища“, посочи Тодор Иванджиков.

„Като председател АБАИ се боря да запазим всички летища, защото те ще ни трябват. Летището е една врата към града и областта, от която да идват бизнесът и инвестициите“, допълни още той. По думите му активните и лицензирани летища в България са около 34. Според Иванджиков някои от тях имат потенциал да се превърнат в транспортни хъбове, защото се намират в близост да магистрали и подходящ жп транспорт. Темата става особено актуална и с бъдещото развитие на карго полети с дронове, смята експертът. По думите му е необходима държавна стратегия за развитие на сектора.

Недостиг на кадри в авиацията

Тодор Иванджиков обясни, че от асоциацията пишат писма до отговорните институции за подпомагане на сектора чрез премахване на акциза за горивата за учебните полети, както и ДДС за обучение на състав за авиацията.

„Имаме липса на кадри. Българските деца се налагат да ходят да се обучават в чужбина, вместо в България. С тези мерки ще подпомогнем авиацията, в която ни липсват летци“, поясни още той.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    21 1 Отговор
    И аз ще си облека една розова риза и ще чакам това отваряне.
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    21 1 Отговор
    Къф ШИНГЕНЬ по вода бе , КАУНЬ
    😝😝😝
    По Черно море ли, по Искър, ли , пи язовири ли .....😝😝😝
    А ШИНГЕНЬ по Космоса КОГАаааа
    😝😝😝

    Коментиран от #5

  • 3 Бамби

    20 1 Отговор
    По-скоро очаквахме приемане в Шенген, с не имитация на дейност. А в Русе летище има, но не функционира от години, тъпако!
  • 4 да де

    21 1 Отговор
    Хехе вече няма да се ходи 2 часа преди полета, а само час и половина.
  • 5 гост

    5 12 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Не е зле истинските кауни като коментиращия да си мълчат , щото имат празни тикви за глави !! Може ли да уточним по какво , освен по въздух и вода са в Шенген такива страни като ГЪРЦИЯ , Кипър и Малта ???? И то от 20 години ??? И то за Малта и Кипър ЗАВИНАГИ и 100% от доставките им на ВСЯКАКВИ стоки , включително храна минават по вода ??? Случайно да ти е известно , че по Дунав минават над 15 процента от вноса в България от ЕС , а други над 20 през Черно море ?? Да не говорим , че 95 % от туристите пристигат и си отиват по ВЪЗДУХ !!! А и от българите , които пътуват за ЕС също !!
  • 6 Абориген

    24 0 Отговор
    Да, бе, чакали точно по въздух и вода! Ако ни пуснат и в космоса, ше полудеем от радост. Стига простотии!
  • 7 Паспорт

    18 0 Отговор
    Никаква полза от този Шенген. Проверката на качване трае минути. Във Франкфурт и сега не се чака за влизане от България на опашка - може да влезеш само с едно изчитане на паспорта от машианата за секунди.

    За обикновения пътник, пътуващ за Гърция с рейс, не е важно , че чака 20--40 минути един-два пъти в годината.

    Коментиран от #14, #15

  • 8 Прост шенгенски въпрос

    21 1 Отговор
    Самолет със 100 пътника лети към от София към Германия. 50 са българи, другите са чужденци от трети страни. Кацат в Германия. Как точно немския граничен полицай ще разбере кои са българи и кои не без да им провери паспортите? И къде тогава е шенгенското облекчение?
  • 9 ШАРЛАТАНИ !!!

    17 0 Отговор
    Сега де-що има "розоворизник" ще се скъса да ни обяснява какво "велико" постижение е НИЩОТО ,наречено Шенген по въздух и вода , а то си е ГОЛА ВОДА и ВЪЗДУХ под НАЛЯГАНЕ !!! Ама , като гласувахме с телевизорите си , вместо с галвите си - така ще е .
  • 10 Еиеиеиеие

    16 0 Отговор
    Стига простотии. Оставка, сглобката ръждяса.
  • 11 Шопо

    15 2 Отговор
    Не ви щем еврото, не ви щем шенгено
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 12 бартерна сделка

    20 0 Отговор
    Абе , бартера е ясен !!! Срещу една минута по малко чакане /което не е много сигурно/ по летищата , ще си приберем всички джагали , които сме картотекирали като преминаващи мигранти през България за последните пет години /около 100 , 150 000 чалми/. ГолЕма далавера , а ?!
  • 13 Ха ха ха

    5 1 Отговор
    Мнението ти много добре се напасва с розовата ти ризка. Откъде изплувахте толкова много морален брак бе?
  • 14 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Паспорт":

    Обикновения пътник пътуващ със "рейс" в момента НАВСЯКЪДЕ в Европа ще чака на опашка , защото като почнеш от Унгария и любимата ви Австрия , та стигнеш до Испания навсякъде по сухопътните граници е ВЪЗСТАНОВЕН паспортния контрол !! Включително за страни членки на Шенген от създаването му !! Явно по-далече от Гърция не си стъпвал и то с "рейс" , хахахахах !!
  • 15 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Паспорт":

    Хърватите също чакат на австрийската граница , както и всички други , ти да видиш , пак се провали опорката , как ще заработим копейките на Мутрофанова , а ??
  • 16 Бу Бу

    3 0 Отговор
    Не четете правилно. „Ползвателите на малки самолети ще могат да излитат от летищата, които в момента са лицензирани, директно за държави от Шенген, без да минават през четирите основни летища в България, където има „Гранична полиция“ – София, Пловдив, Варна, Бургас" .Колко и кой в българия има частен самолет и го ползва за полети до държави в ШЕНГЕН. Това е тъй наречената " VIP авиация"и се използва САМО ОТ МНОГО ЗАМОЖНИ пътници. Та ясно ви е за кого е Възушният Шенген"
  • 17 Мадуро от Банкя

    4 0 Отговор
    Тоя тъпак къде видя тази авиационна индустрия в България?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове