Last news in Fakti

12 Януари, 2024 07:18 1 601 51

Никола Тулечки: Над 50% от българското общество е радикализирано и вярва в конспиративни теории

  • конспиративни теории-
  • постистина

Ненапразно говорим, че сме навлязли в епохата на постистината – или вярвам, съответно съм прав, казва експертът

Никола Тулечки: Над 50% от българското общество е радикализирано и вярва в конспиративни теории - 1

Моделът на говорене в социалните мрежи става все по-екстремен и радикален, което е притеснително, защото този начин на говорене излиза извън света на социалните медии и става част от общата среда, която споделяме. Вербалната агресия до голяма степен е породена от начина, по който работят социалните мрежи, защото алгоритъмът е създаден така, че да привлича вниманието на хората и да го поддържа. Същевременно това, което най-много задържа хората, е именно агресията и конфликтът. Това заяви Никола Тулечки, основател на сдружение „Данни за добро“ в студиото на bloombergtv.bg.

Според Тулечки в по-песимистичната оценка над 50% от българското общество е радикализирано и вярва в конспиративни теории. Тази пропаганда е внедрена в голяма част от обществото. Проблемът е много дълбок, като има различни ъгли, от които може да бъде разгледан. Един от тях е технологичният, защото чрез социалните медии може да се таргетира посланието към един човек.

„Ненапразно говорим, че сме навлязли в епохата на постистината – или вярвам, съответно съм прав.“

От ситуацията не се излиза, но трябва да се адаптираме. Трябва да мислим как да използваме тези механизми, за да изпратим нашето послание и то да дотигне до максимално много хора. Също така трябва да се вземе предвид как се променя пейзажът на авторитетите – ако доскоро авторитет са били учени и институции, сега все повече това са индивидуални личности, смята Тулечки.

Във връзка с провеждането на избирателна кампания във времената на постистината Тулечки посочи, че е много важно да се ползват всички информационни канали и да се залага все повече върху персоналния бранд – хората да комуникират правилно и по много.

„Няма извинение институциите да не комуникират правилно. Ако някоя институция не комуникира решенията, тя създава един информационен вакуум, в който се наливат конспиративните теории.“

Външната намеса и информационна манипулация се случва, когато някоя външна сила на ниво държава например, започне да използва механизмите за дезинформация и по този начин да влияе на хората.

Монетизацията на този процес идва чрез реклама, тъй като както знаем, вниманието е краен ресурс и то много ценен. Другият начин е по модел на ПР агенция – мрежа, състояща се от конспиратори, които могат да кажат каквото поискат на аудитория, която е склонна да вярва на манипулативна информация, коментира Тулечки.

Сдружение „Данни за добро“ предлага анализ и работа с данни за обществено полезни цели, както и се занимава със застъпничество към държавата да споделя и да използва по-добре данните, които произвежда, обясни Тулечки.

„Нашата позиция е, че колкото повече се използват данни в процеси на взимане на едно решение, толкова повече тези решения са правилни. Споделяйки данни, можем да създадем повече прозрачност така, че да има по-малко корупция и по-голяма ангажираност на гражданското общество.“

По отношение на преодоляването на проблема с дезинформацията според Тулечки има няколко направления – на първо място регулация. В България вече има регламент за нея - акт за цифрови услуги, който регулира до голяма степен процесите за обмяна на информация.

Този регламент ще зададе повече отговорности на платформите – например Facebook ще трябва да споделя повече числа и да приема сигнали от т.нар. доверени податели. Организациите, които ще следят за нередности, ще получат финансиране по определени механизми. Европейската комисия също така ще направи център за споделяне на данни, където ще се организира обмен на данни от платформите за техния анализ и ще помагат с изчисления, отбеляза Тулечки.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя дали може да е

    28 4 Отговор
    По- глууупппааавввяя?
  • 2 Шопо

    48 3 Отговор
    Овцете блеят и вярват на телевизора !
    Това е добре за власт имащите, нооо има едни хора които не гледат телевизия ите са проблем, голям проблем.
    Трябва да ги задължим да гледат телевизия, като им спрем интернета примернио.

    Коментиран от #9

  • 3 💠🔆♻️

    17 4 Отговор
    Това е времеУбежището на българите и начин да се свали всяка отговорност от плещите на хората живеещи на територията,
    “Светът е Срещу България” и :) затова сме :) “толкова бедни, болни и онеправдани”.

    Са си имаме, ДС Милионери и сал един Андрешко от Банкя със златни кюлчета, и петстотин Евро банктноти, къща в Барселона, спечелени с много труд пот на челото.
  • 4 Факт

    39 2 Отговор
    Невероятна статия тип нищо смислено.

    Коментиран от #7

  • 5 💠🔆♻️

    5 28 Отговор
    Колкото по неук е българина, толкова повече вярва в конспирации, Ванга е упованието на Народа “един ден ке сме силни, щастливи и богати, чекаме на масата с Еднолитровка, скоросмъртница.
  • 6 Притеснен гржданин

    40 2 Отговор
    За министерство на истината ли говори този високо интелигентент индивид?
    Кой контролира дали организациите нямат финансово/ политически интерес да определят нещо като истина или не?
  • 7 Пешо

    37 2 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Не е така, истината е в последните изречения, ще има регулатор, демек цензура, и ще е плстен по европрограми, демек кражби.
  • 8 Фен

    39 1 Отговор
    Не се плаши! Все по - малко вярват във фалшивата теория за големият добър либерален Запад!
  • 9 💠🔆♻️

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Шопо":

    Хм, язе тиливизор немам, за кво ми е?
  • 10 ПОЛУГРАМОТЕН

    36 2 Отговор
    100% от анализаторите по медиите са на козята хранилка. Даже и този типигьоз трябва да знае, че НАРОДА ВИНАГИ Е ПРАВ.

    Коментиран от #15

  • 11 Ей, тулечки,

    32 2 Отговор
    Ти самият си конспиратор, бе, зловредна бубулечко! Ще ти се да лапкаш евро фондове, за да ни контролираш какво говорим! И после да ни разправяш, че имало свобода на словото и нямало конспирация.
  • 12 ...

    10 4 Отговор
    Има два вида глупаци. Едните вярват във всяка конспиративна теория, а другите в никоя.

    Коментиран от #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 💠🔆♻️

    18 2 Отговор
    Отивам да си плащам тилифончето, един ми вика, цитирам,
    “при нас ли Ви е интернета и телевизията”, аз му викам, “чиче” аз тиливизия не гледам от двайсе и кусор години ве.
  • 15 Кирчо

    24 3 Отговор

    До коментар #10 от "ПОЛУГРАМОТЕН":

    Глас народен, глас Божи !
    Референдум за ЕС и НАТО.

    Коментиран от #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Безполезна логорея, как пък изчисли, че

    22 3 Отговор
    са 50%!? Обществото е като в баснята орел, рак и щука, всеки дърпа чергата и накрая ще я скъсат. Факт е, че все още сме силно привлечени от изтока, защото ако западните подлоги бяха болшинство, за 30 години щяха да затрият България, а те все още са в калта. Освен да събарят и рушат, друго нищо не са направили, това народа го вижда и скоро ще сложи ред.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 !!!

    4 25 Отговор

    До коментар #17 от "Безполезна логорея, как пък изчисли, че":

    Никога в цялата си история на съществуване, България и българите на са били по-добре от днес, от както сме в ЕС и НАТО.

    Коментиран от #26, #36, #38

  • 20 Пешо

    20 6 Отговор
    Проблемът на тези е, че в България все още има свободомислещи хора - за разлика от Запада, където всичко, което се казва по официалните медии се приема от масите като чиста монета. Разбира се, имаме и такива, които вярват в откровени глупости, но нека всеки да си вярва каквото си иска - така е по-интересно. Иначе няма да се учудя ако това сдружение е спонсорирано от един богат дъзрастен чичко от унгарски произход.
  • 21 ЕВРОНЮЗ

    22 3 Отговор
    Това НПО ли ще отговаря за социалните мрежи..???? Историята с вируси и ваксини показва ясно кой на какви теории да вярва. Рекламите са ясен пример за конспирация. Показват ти нещо, което е различно от истината само и само да ти вземат парите или да те набутат в определен коловоз.. Скелетите от ДАВОС също се събират един път в годината ей така на кафе.
  • 22 И не само, за всеки важен проблем,

    17 1 Отговор

    До коментар #15 от "Кирчо":

    трябва да се пита народа! Всичко което се прави за народа, но без народа е противозаконно! Всеки ще отговаря за делата си!
  • 23 Винкело

    24 6 Отговор
    Всички теории, които бяха "конспиративни" преди 15-20 години, днес са обективна реалност. какво да обсъждаме повече?

    Коментиран от #25

  • 24 Тъмен субект

    15 3 Отговор
    Този човек говори за яснота, прозрачност, правилно "комуникиране" (вместо "общувате", което идва от общо). Вместо просто да каже, че не трябва да се лъже и да сме почтени и добронамерени, за да ни вървят нещата и да се разбираме правилно. Той самия говори витиевато и неразбрано. НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЛЪЖЕ. В българския има много ясни и точни думи. Ползвайте БЪЛГАРСКИ.
  • 25 Така е

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Винкело":

    Още през 2012г. Нибиру дойде и светът свърши.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 💠🔆♻️

    2 6 Отговор
    На времето говорим с един Офицер, та той ми разказва, отишъл един Поп от Манастира при него и му казал следното, “Вие Комунистите никога няма да построите Комунизма, защото Рая е на Небето а Вие се опитвате да го построите на Земята.”

    Коментиран от #39

  • 29 Центокопач

    19 3 Отговор
    Явно нищожества като тоя експерт повелител на истината се опитват да ни насочат мисленето в правилната посока ама за разлика от евроатлантическото простолюдие ние не сме празноглави презадоволени едеоти които чакат високо платени частни медии(манипулатори) които им е последна грижа да имаме обективна представа за нещата да ни казват кое как е и защо е така

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ТТТ

    1 4 Отговор

    До коментар #29 от "Центокопач":

    Ето как се припознахте.
  • 32 💠♻️🔆

    2 2 Отговор
    Корнелата и БКП/БСП са виновни за всичко!
  • 33 Исторически парк

    8 1 Отговор
    Мда тоя преди 4 години разправяше,че вакс сертификатите са конспиративна теория
  • 34 Ивелин Михайлов

    8 0 Отговор
    Споко до 2030 всички конспиративни теории ще се сбъднат 😉
  • 35 Студопор

    15 0 Отговор
    И във връзка с горната статия: защо ФАКТИ публикува само данни колко са жертвите от страна на Русия, но не и цифрите за Украйна?
    Защо ни спряха руската телевизия, за да продължат да ни казват какво е казал Путин?
    Защо се надпреварвате да излъчват изказванията на Нетаняху, но не чухме държавния глава на Палестина?
    Защо ни проглушихте ушите колко и какви ще са ползите от Шенген и еврото, но заглушихте всички, които говорят за вредите??

    Има конспирация и тя не е само на теория! Има дезинформация и то ежечасна. И "проверявайте всички информационни канали" е твърде лесно да се каже, но въпросните канали отдавна са цензурирани и контролирани. Както когато хората на Борисов триеха фейсбук акаунти на хора, които организираха протести.
  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "!!!":

    Защо мислиш из-3- ха моя въпрос и твоя отговор ❓
    Дали бяха неценз-у-рни
    Или гова не се е случило , а е КОНСПИРАТИВНА ТЕОРИЯ🤔
  • 37 факуса

    5 2 Отговор
    чие добро тъпачки и кой го определя,пак цензура,нали за свобода на словото и банани беше борбата,и кой ви спонсорира сдружението, пак пари от "добрите"
  • 38 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "!!!":

    Явно е ТЕОРИЯ НА КОНСПИРАЦИЯТА, че сме най-бедни и най-болни в целия ЕС и в цялото НАТО 🤔
  • 39 💠🔆♻️

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "💠🔆♻️":

    От Ковид вакс. се умира, 3/4 но съм жив и здрав, некои получават мозъчни “клогс”, аритмия и не нам кво си още?
  • 40 Механик

    10 1 Отговор
    Напомням на всички един известен случай, па после ви си правете сметка дали конспиративните теории са конспиративни или са си самата истина.
    Датата е 23-ти февруари 22-ра година. Вече трета година, различнишамани, професори, математици, коремни хирурзи, министри и какви ли не, плашат народа, че "ще се мре. Яко ще се мре". Призовават за социални дистанции, задължават за носене на маски и зелени сертификати и бустеризации и оббясняват "научно му", как навлизамеотново е "червената вълна". Държавите са затворени на практика. По всички медии в света текат мрачни прогнози. Има си специални броячи в интернет, където постоянно се обновяват данните за това колко "нови случая" има и колко мрат в момента от "ХОБОТ".
    На следващия ден (23. 02. 2022), светът научава, че в Украйна е пламнала война. И точно в тоя момент, вече изчезват математиците и коремните хирурзи и всички "антиковид мерки". И ето сега, 3 години по-късно, без мерките, без бустеризации, без сертификации, се оказва, че нито сме "яко измрели", нито всички сме болни от ХОБОТ.
    Е, как ви се види? Има ли конспиративна теория или просто конспиративната теория си е самата истина?

    Коментиран от #44

  • 41 💠♻️🔆

    0 1 Отговор
    :) Язе имам ковид три/четри вакс., но черен гологан не се губи!
    От сичките по малко, два шота немам от нито една. :)
  • 42 💠♻️🔆

    1 1 Отговор
    Но повече не, официално ги обявиха ков. вакс. за вредни, сърцето такова, разболева.
  • 43 Магареспирация

    4 1 Отговор
    С израза "конспиративни теории", се обозначава неудобната истина, която не се полага на овсете да знаят
  • 44 Що бе малко народ ши измре

    1 3 Отговор

    До коментар #40 от "Механик":

    Знаеш ли колко хора познавам сега следковидно ги удря където им е слабо или болно място.И сега боледуват от кво ли не.А ти си философствай и колеги и познати не вярващи в ковида за малко не измряха.

    Коментиран от #46

  • 45 50% са много

    0 1 Отговор
    Фалшивите хи.брид.ни новини трябва бързо да бъдат опровергавани.

    Коментиран от #47

  • 46 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "Що бе малко народ ши измре":

    БВЗниковата пак пише БЕЗ да е разбрала❗
    К-19 ИМА❗
    Но има доста въпроси БЕЗ ОТГОВОР🤔
    Как внезапно почина Главния вирусология на СЗО и след дни обявиха ПЛАНдемията❓
    Как К-19 подминаваше всички Президенти, бе един- този който показа положителния тест ... на папая❓
    Защо затвориха хората при 2-3 хиляди заразени, а после ги пуснаха❓
    Защо глобяваха с 5 000 лв хора без маски в Морската градина, а после ги отрекоха❓
    Помниш ли как плюеха Мангъров, но после никой не му се извини, че е прав❓
    Помниш ли Коритаров, който се похвали, че си е сложил ваксина и ДНИ след това почина .... точно от запушване на кръвоносни съдове❓
    И още, и още....
  • 47 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "50% са много":

    Проблемът е, че след години много от тях .... СА ДОКАЗАНИ
  • 48 Абсолютно съм съгласен

    0 0 Отговор
    с изказването му, но в частта му за мерките съм леко скептичен. В територията отдавна са се наместили тЮмбели с изпрани пари и са се окопали от много време. Иска ми се да вярвам, че ще се промени нещо към по-добро, но опитът ми подсказва, че за 30+ години “преход” я докарахме до кривата круша.
  • 49 Човекът е прав

    0 2 Отговор
    Погледнете само коментарите и колко са грамотни индивидите, които ги пишат. Погледнете и броя на харесалите коментара.
    Абсолютна измишльотина и лъжа, но само с положителни отзиви. Хората просто обичат да вярват в измишльотини и лъжи.
    Предпочитат да вярват, че има конспирация с 5-6 милиарда, вместо истината, че никой не беше подготвен за тази пандемия. Предпочитат да вярват в дядо коледа, макар да знаят много добре, че това са измишльотини. Обичат си Андрешко и пърцуцата.
  • 50 Гост

    2 0 Отговор
    Конспиративните теории обикновено се оказват абсолютна истина.
  • 51 Емо

    0 0 Отговор
    Над 30 г. имаме вреждебни към обикновения човек и нехаещи за неговите проблеми институции. Коите не могат да комуникират, а най-често комуникацията им се изчерпва с нескопосани лъжи - ето пример последния инцидент с МВР и убийството на невинен човек при задържане. Масовите медии имат своя линия да не са против управлението никога и успиват масовия зрител. Ето аз не гледам телевизия, затова пък чета книги и търся информация, затова за тях съм лош гражданин, защото имам позиция. Агресията не е решение, но е обяснение, това е инстинкт за самозащита. Засега, само в социалните мрежи и форумите. На чошата вече прелива.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове