Last news in Fakti

14 Януари, 2024 17:28 884 19

Светослав Иванов: 2024 г. ще е важна и ключова година, но да я наричаме - съдбоносна?

  • година на избори-
  • войната в украйна-
  • европа

Това са 365 дни с най-много избори в човешката история. До урните са призовани да отидат над 4 милиарда души в 76 държави - повече от половината население на Земята

Светослав Иванов: 2024 г. ще е важна и ключова година, но да я наричаме - съдбоносна? - 1

Започнахме 2024 г. с много надежда, че всичко лошо остана в старата година. Уви, тази толкова човешка и нормална вяра е характерна за всяко ново начало. Това каза в началото на предаването на bTV "120 минути" водещият Светослав Иванов. И продължи:

В личен план много от нас ще се опитат да изоставят вредни навици, да променят нещо в живота си, да започнат на чисто, да сменят средата или начина си на живот, работата или да сбъднат своя мечта, да се преборят с проблем. От сърце ви желая успех.

И друг път съм ви споделял, че колкото и да са сложни и натоварени с теория, икономика, история - отношенията между държавите са като отношенията между хората. Не само защото държавите са изградени от обществата, а обществата от хора, а защото хора управляват отношенията между държавите.

2024 г. ще е годината с най-много избори в човешката история. До урните са призовани да отидат над 4 милиарда души в 76 държави - повече от половината население на Земята. Разбира се, някои от тези избори ще са на места, където резултатите са ясни и без гласоподавателите да трябва да се разкарват до урните, но на други места те ще определят посоката на света.

Ще се разделим ли още повече на лагери? Ще се върне ли Тръмп в САЩ? Какво влияние ще има това върху войната в Украйна? Ще станат ли изборите за Европейски парламент предвестник за възхода на популисти и крайно десни? Това ще са въпросите, отговорите на които ще търсим през тази година.

В България през 2024 г. надали ще станем свидетели на някаква генерална промяна. С тенденцията думата "некоалиция" да отпадне от политическия речник, защото тя вече губи своя смисъл.

На всички е ясно, че както и да се самонаричат, управляващите в момента са в реална коалиция на консумиране на властта на квотен принцип. Това особено силно ще проличи при избора на ръководители на регулаторите. На лексикално ниво те смекчават тона едни срещу други, което означава, че ситуацията ги устройва.

Устройва ли го обаче българското общество?

Отговорът на този въпрос преминава през икономическите показатели на страната. При липсата на финансови сътресения и намаляваща инфлация, потенциалът за масово недоволство ще е нисък, дори и при безпринципни политически действия на моменти.

При влошаване на финансовото състояние, продиктувано от вътрешни и външни фактори, рискът за управляващите ще расте. В този момент цените на енергоносителите са ниски, на петрола също. Инфлацията спада бавно и въпреки че се задържа високо, ще спре да се покачва. Големият риск е властта толкова да се услади на партиите от "сглобката", че да направят нещо, което да ядоса всички.

От друга страна се очаква и намаляване на напрежението по разделителната линия Русия-Украйна, защото войната там навлезе във фаза на застой, а в европейското обществено мнение се наблюдава умора от темата.

Това работи в интерес на Русия и ще бъде използвано максимално от Москва, но ще удари електоралният потенциал на популистите из Европа, които все по-трудно ще разчитат на радикализацията и разделящите обществата линии. Без перфектната буря от финансови сътресения и нов етап на геополитическите разделения, те няма да вървят нагоре.

В този смисъл, аз съм скептичен към хипотезата за възход на популизма в Европа. Не и през тази година. Не и на тези избори.

Затова нека не бързаме да отписваме Европа. Не и през 2024 година.

Разбира се, при толкова натрупано напрежение в различни точки на света никой не може да прогнозира при серия от случайни и несвързани едно с друго събития, какво може да последва.

Ако хутите в Йемен продължат да застрашават морския трафик от Европа към Азия, това ще покачи разходите за транспорт и цените на повечето стоки. Ако Израел нахлуе в Ливан, това ще отвори още един фронт в Близкия изток и ще създаде потенциал за още по-силно пропадане по спиралата на насилие и смърт. Всичко това е хипотетично. 2024 г. ще е важна и ключова година, но да я наричаме - съдбоносна? Не, не и тази година.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 3 Отговор
    Що не си празнува Банго Васил и да си трае!
  • 2 Бангу Василий

    18 2 Отговор
    За него днес почва Нова година.
  • 3 ИНДИЯ МОЯТА РОДИНА

    21 1 Отговор
    БРАВО БРАДЧЕД
  • 4 Хахаха

    16 2 Отговор
    Соросчетата са ошашавени !
  • 5 Сатана Z

    15 1 Отговор
    Новата опорка на Соросоидите в България.
  • 6 Най-

    11 1 Отговор
    Най-мръсната година от Новата история на България!
  • 7 Светослав Иванов

    17 1 Отговор
    Аз съм либерастка, мазна, черна мисирка !
  • 8 БОЦ - ко

    4 4 Отговор
    СЪЗДАТЕЛИТЕ НИ

    Те ще дойдат пак,
    След хиляди години,
    За да видят как,
    Живота ни преминал е :
    Мерзостта на комунизма,
    С хилядите му тотеми,
    От "другарите" измислен,
    Дето без да даваш, само вземаш ..

    /Продължението предсои!
  • 9 Гадател

    14 1 Отговор
    Да говориш какво има вътре, преди да си отворил вратата е глупаво.
  • 10 Бай Иван

    14 0 Отговор
    Светльо, що си не пожела на Нова година да се върнеш към корените на обективната журналистика, за да ти се върнат и зрителите.

    Коментиран от #16

  • 11 Чудо големо !

    6 4 Отговор
    Поредната скапана година в Кочинистан.Скапан народ,скапана държава.Дано Путин метне някоя атомна бомба тук.
  • 12 гражданин

    3 1 Отговор
    Светлю е умен, но ще се върни Путина според мен на бял кон, но ти няма да се плашиш, защото не си от простите български граждани. Умни и възпитани сте. Радвайте се на живота, набор 83/84.
  • 13 КАКЪВ Е ТОЯ ЖЕНСКИ ПОЛОВ

    3 1 Отговор
    ОРГАН ?
  • 14 СВЕТЛЬО Е ЛЮБИМЕЦ НА СИДЕРА !

    5 1 Отговор
    МОЖЕ БИ НАЙ - ГОЛЕМИЯ ОТ ПОДЛОГИТЕ !
  • 15 Име

    5 0 Отговор
    Чудя се тоя за какъв го подготвят?! Скоро ще ни стане ясно.
  • 16 Име

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Иван":

    Такава журналистика няма!
  • 17 Голямото добро утро

    3 0 Отговор
    От къде дойде тоя блондин?
    Когато живееш в измислен свят, заобиколен от хамелеони и лицемери - проблемите липсват.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 така ли

    2 0 Отговор
    Тя е шушуминга ,още без тапия...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове