Last news in Fakti

18 Януари, 2024 03:34 2 115 29

Колко струват погромите над българските турци?

  • възродителен процес-
  • насилие-
  • репресии-
  • бкп-
  • икономика-
  • щети

Така нареченият "Възродителен процес" вече може не само да се илюстрира с текстове от Наказателния кодекс, но и да се пресметне в пари

Колко струват погромите над българските турци? - 1
Снимка: Архив

Тодор Живков също има какво да каже по въпроса как се сриват банки. Правил го е през май 1989 година с ДСК. Случаят е следният: Живков започва прогонването на българските турци и така предизвиква масово теглене на спестявания от банката. Ето резултатите в цифри: през май 1989 банката губи до 8.2% от всичките си влогове, като в определени моменти изплаща по 90 милиона лева дневно - шок, на който трудно би удържала която и да било финансова институция. Нетното изменение по влоговете е отрицателно - при планиран прираст за годината от 600 милиона лева. Месец по-късно страната вече не може да управлява този процес и посяга към печатането на пари - дейност, която тогава се извършва от СССР. Към Москва са отправени две молби: първо, да изтегли напред графика за доставките на пари за България. И второ, да изпрати в София непредвидено количество банкноти с номинална стойност 1 милиард и 260 милиона лева.

Тежък удар за плановата икономика

Тази история е само детайл от множество подобни сюжети от последните години на комунизма. Описани са от изследователя икономист Румен Аврамов в книгата му “Икономика на “Възродителния процес””. 760 страници, подготвяни в продължение на четири години и събрали накуп цялата неизвестна до момента информация за насилствената асимилация и прогонването на етническите турци в България: колко пари е струвало всичко това? Въпрос, на който не може да се отговори в едно изречение. Просто защото методологиите на изчисление са различни или непълни. Или пък несравними с днешния ден. Но едно е сигурно: екзодусът от 1989 година нанася тежък удар на вече разклатената планова икономика.

Изследването е посветено на петгодишния период (1984-1989), в който българската държава преминава през насилствено преименуване и преследване на около 840 000 български турци, за да стигне до прогонването на над 300 000 от тях в Турция. На това престъпление са посветени десетки изследвания и мемоари, както и няколко филма, но никъде (с изключение на една статия на Искра Баева) не е правено изчисление на финансовите щети. Именно това прави книгата на Аврамов, стъпвайки на документи от никога непроучвани архиви на ДСК, БНБ, Комитета по планиране и Министерството на външната търговия например. Консултираните архиви са над 40.

Развенчаването на един мит

В книгата си авторът развенчава един от основните митове, свързани с етническата политика на Живков: твърдението, че погромът над българските турци е извършен, за да отклони вниманието на българите от икономическата криза в страната. Напротив, твърди Аврамов, преименуването започва в последната “относително безметежна” година (1984), когато нищо в стопанските параметри не говори за кризисна ситуация. “Истинският негативен поврат започва през следващата 1985 година, за да прерасне след две години в необратимо движение към драстични макроикономически дисбаланси. “Възродителният процес” не е заченат в икономическата криза, нито е отговор на особен стопански проблем”, посочва Аврамов.

Авторът открива и друго - че макар да представлява “несъмнен, флагрантен престъпен акт на българската държава срещу част от собствените ѝ граждани”, макар да въвлича специални служби, милиция и отбрана в осъществяването му, преименуването на българските турци е финансирано сравнително безболезнено, а на цялата операция “не може да се припише принос за общата финансова дестабилизация”. Ситуацията се променя в последната фаза - през 1989, когато България пристъпва към етническата чистка. Ето тогава, пише Аврамов, “отварянето на границата в края на май 1989 година брутално прави от икономиката епицентър на “Възродителния процес””. Книгата проследява разходите за силовите ведомства, но и за идеологическите дейности - включително и за онези от тях, които бяха прикрити под израза “исторически изследвания”, за да оправдаят насилствената асимилация.

Това е четвъртото изследване на Румен Аврамов, анализиращо финансирането на етнически конфликт. Първото разглежда антигръцката кампания от началото на 20 век, второто - антиеврейската политика в България по време на Втората световна война. Сегашното слага символичен изследователски край на една едновековна история, която не е лесна за четене. Но това усилие винаги е за предпочитане пред тишината.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    42 5 Отговор
    демокрацията роди етническата терористична партия ДПС, която е в управлението на държавата почти постоянно от 90’та до сега, като днес дори диктува на продажните лакеи заедно с посолството. Затова енергетиката, земеделието и индустрията ни са закрити.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Гост

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Логичен Факт
  • 3 комунист

    19 21 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    На 16 април 1925 година атентатори от БКП взривяват Света Неделя убивайки стотици жени деца и възрастни християни......и после близо 50 години управляват без да допуснат опозиция в България.

    Коментиран от #9

  • 4 Софиянски

    11 18 Отговор
    На комунето не му е присъщо да чете или да ходи на църква
  • 5 Бай тошо така

    11 26 Отговор
    управляваше! Резултата - фалит!
  • 6 00001

    21 8 Отговор
    Българската държава и политици трябва да търсят и намират това което е добро и обединява всички граждани на станата, сегрегацията, дискриминацията, отчуждаването , насаждане на омараза срещу по раличните Български граждани никога няма да доведе до добро.Ако съседа ти Българин, Циганин или Турчин има проблем подай ръка и му помогни,Пробелма от съседа ще дойде при теб рано или късно Едно правителство което репресира част от народа си, селд време ще репресира и другите които не репресирал преди.Погледенете снимката тези хора изглеждат ли щастливи, ако не знаеш че са турци от заглавието на статията,можеш ли да кажеш че са турци? Разнообразието на нацията е богатството на станата, хората правят страната а не политиците. Глупави политици=бедна, стана и болни хора, и много проблеми със престъпноста.

    Коментиран от #19

  • 7 Шиши със зеле

    27 3 Отговор
    Антибългарските "възродителни процеси" в съседните държави са били доста по-жесоки, особено в Македония и Беломорска Тракия и в Одринска Тракия по-рано.
  • 8 ЕВРОНЮЗ

    19 3 Отговор
    ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ, с течение на годините и развитието на фактите и опознаването на светът човек започва да си мисли че възродителния процес е добре планирана дългосрочна операция на англосаксонските секретни служби. Живков не се е събудил една сутрин и да реши че трябва да смени имената на турците с които до вчера живяхме в мир и разбирателство ВСИЧКИ. Всички техни празници бяха наши, и всички наши празници бяха техни.. Операцията разбира се беше извършена и с помоща на нашите. РЕЗУЛТАТА..... Дълбоко етническо разделение в България, намерен е подходящия човек още като студент, който в последствие ще оглави политическа структура с която ще се упражнява тотално влияние върху управлението на страната. Още 80 - те години в Белград е изградена централа на ЦРУ чиято цел е да изгради клетки на Балканите за етническо напрежение и контрол.
  • 9 Някой си

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "комунист":

    Що ? Че сега има ли опозиция ?
  • 10 Влайчо

    13 3 Отговор
    Който измисли тази перестройка по добре да не беше се раждал
  • 11 експо

    14 4 Отговор
    Какво финансиране на силовите служби анализира този Аврамов , това да не са му еврофондовете . При Живков всеки полицай , военен работеха на една заплата , където ги пратеха , там отиваха , някои са получили командировъчни , но от тях държавата не е обедняла , което евроатлантиците се опитват да му прикачат на Живков. евроатлантиците .Ама и на Живков , защо му беше да сменява на помаците имената ...от както преди 6 века техните дядовци са сложили чалмите в техните семейства се повтаря , че са турци ....в началото за да избегнат срама от предателството към религията и народа си , а след 2-3 поколения вече умишлено е забравено , че са били българи християни .Само , че този метод на повтаряне на една лъжа докато се възприеме за истина няма да им свърши работа на евроатлантиците с плановете им да фалшифицират историята на България в полза на чуждите държави ,защото истинската история винаги излиза пред света ....ще стане както с проиизхода на помаци , македонции и окраинци , а сега вече и евроатлантиците , само те упорито си повтарят , че лъжата е истина .

    Коментиран от #12

  • 12 ха-ха

    6 9 Отговор

    До коментар #11 от "експо":

    Бил си там и знаеш? Турците в България са тези турци, които са преселени в новозавзетите територии от вътрешността на османската империя. Ти още малко ще кажеш,че и циганите са си били българи, просто османците са ги направили цигани. Е,как тогава българското население се увеличава по време на османската империя, или насилствено побългаряват турците тогава

    Коментиран от #15

  • 13 кмета на врани кон

    10 2 Отговор
    сокола подлъга нашите братя и със техните гласове продалжава даси оплита златната КОШНИЦА
  • 14 Знаещ

    21 6 Отговор
    Цялата статия е лъжа на пропагандата. 1. В резултат на работата на турската МИТ, която се оказа успешна, голяма част от българските турци са поискали да се изселят в Турция. 2. Това става по договореност между турският Президент Тургут Йозал и българският ръководител Тодор Живков. 3. От 1980 година се тръгва на усилен курс по разграждането на МОЩНА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ с движеща сила купената от САЩ и ЗАПАДА продажна номенклатура, която на 10 ноември 1989-та година извършва дворцовият преврат.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Да, бе

    12 7 Отговор
    Бай Тошо беше много лош, а онези от анадола които колеха и палеха 500 години бяха ангели…
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Смея ти се много

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "00001":

    От кога турците и циганите станаха част от българския народ? Айде няма нужда.
  • 20 Благой от СОФстрой

    5 1 Отговор
    ДПС не е българска или на турците партия а образование на КГБ и ДС, Доган е бил агент на ДС и доносник на "сесесерците", та до днес!

    Коментиран от #26

  • 21 Джизъса

    9 4 Отговор
    Хайде няма нужда от изопачаване и натъкмяване на факти, които са известни на всички нас! Решили са да напуснат пределите на България и са го сторили. Обаче в тяхната "псевдородина" Turkiey не приемат предатели, такива, които са се отказали от българските си корени, от християнската вяра и са приели друга и така до ден днешен там не ги уважават!

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Наблюдател

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Джизъса":

    Абсолютно!
  • 26 Знаещ

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Благой от СОФстрой":

    ДПС е структура създадена от Държавният апартамент на САЩ с оперативен ръководител ЦРУ. Да, повечето членове в ДПС са вербуван от КГБ или ДС, но те няма как да са други. Смениха си само работодателите.
  • 27 00001

    1 8 Отговор

    До коментар #17 от "ОСМАНАГИЧ 🇹🇷":

    Християнската рая- Част от която са Българите , и Мю сулманската Рая част от която са Българските Турци са живеели много добре между 1550 и 1700 година, упадъка на Османската Империя започва от мначалото на 1700. Тогава е разформирана Българската Християнска част от войската , и военната служба става задължение само на мюсул манската рая и бейовете.Това е и времето в което спахиите стават наследници и притежатели на земите дадени им от Султана.Последващо всички наемни войници на Султана останали без работа стават Хайдути и Къджалии- Къджалиите са исл ямизирани Беси от родопите.Възраждане се отнася че до 18 век Българите в Османската Империя дори не са занели че са имали собственна държава преди Османската.

    Коментиран от #28

  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "00001":

    Дa-a-a и вaшият мoзък e прoмит зa Бългaритe.
    кoпи-пeйcт: ...........Лaлуш вoйвoдa рaзширявa oбceгa нa дeйcтвиятa cи, кaтo дocтигa дo Кюcтeндил и Пeрник. Прeз 1595 г. при нeгo идвa шoпcкa дeлeгaция, кoятo ce oплaквa oт прoизвoлитe нa coфийcкия бeй. Лaлуш изпрaщa рaзузнaвaчи, кoитo му дoнacят, чe в грaдa имa към 5 хиляди турcки вoйници, вcичкитe въoръжeни c пушки и 5 oръдия.
    Пo cпoрaзумeниe c шoпитe Лaлуш включвa 700 oт тях в дружинaтa cи, a oщe 300 нaбирa oт Ихтимaнcкo и Caмoкoвcкo. Тaкa ce cъбирaт дocтa хoрa, нo тe нямaт oръжиe. Зaтoвa вoйвoдaтa прeдприeмa нaпaдeния нaд мaлки турcки гaрнизoни в цялo Coфийcкo и ce cнaбдявa c пушки и пaтрoни. Oбучaвaт нoвoдoшлитe в дружинaтa и прeз ceптeмври 1595 г. нaпaдaт Coфия нa юруш.
    Вoди ce триднeвнa лютa биткa зa вcякa улицa и къщa. Нaкрaя бългaритe пoбeждaвaт. Мaлцинaтa oцeлeли турци бягaт към прoхoдa Пeтрoхaн, нo тaм ca прecрeщнaти и ca дoизтрeбeни oт чeтaтa нa вoйвoдaтa Йoцo.

    Коментиран от #29

  • 29 00001

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Такъе воевода Лалуш няма,има народна песен. И Лалуш е байрактаря на Чавдар воевода. А воевода е Унгарска дума,воевод.Та цялата тази е измислена от една народна песен
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове