Last news in Fakti

19 Януари, 2024 11:42 1 771 20

Юрист: Ако Румен Радев не присъства на клетвата на избраните в КС съдии, те не могат да встъпят в длъжност

  • съдии-
  • конституционен съд-
  • клетва

Новоизбраните членове на Конституционния съд трябва да подадат оставки като народни представители и членове на политическа партия, уточни д-р Орлин Колев

Юрист: Ако Румен Радев не присъства на клетвата на избраните в КС съдии, те не могат да встъпят в длъжност - 1

Тримата кандидати за конституционни съдии бяха изслушани в Комисията по конституционни въпроси в парламента. Днес номинациите трябва да бъдат гласувани в пленарната зала.

"В пленарната зала двама от тримата номинирани трябва да бъдат избрани. За тях трябва да гласуват повече от половината от присъстващите при наличието на кворум. Максималното необходимо мнозинство в случая при 240 депутати в зала е 121 гласа. Но те могат да бъдат избрани и с по-малко гласове, минималният изискуем кворум е 121 народни представители, в този случай повече от половина е 62-ма", обясни преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че процедурата не свършва с избора на НС. Избраните измежду Десислава Атанасова, Борислав Белазелков и Цвета Рангелова трябва да положат клетва в Конституционния съд в присъствието на президента, председателя на НС, председателите на ВАС и ВКС.

"Ако президентът не присъства, не могат да встъпят в длъжност и процедурата започва отначало. Явно е, че няма ограничение в неприсъствието му, но той не може да се противопостави на функционирането на държавни органи, както е записано в чл. 103 от Конституцията, който гласи, че президентът носи отговорност, ако наруши Конституцията и може да се стигне до евентуален дебат за импийчмънт", заяви д-р Колев.

По закон избраните за конституционни съдии трябва да положат клетва в рамките на седмица. През това време те трябва да подадат две оставки - като членове на партии и като депутати.

"Като народни представители, освен подаване на оставката, тя трябва да бъде и приета от НС, което не може да се противопостави. За прекратяване на членството в политическа пария е необходимо само заявление", допълни д-р Орлин Колев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    5 50 Отговор
    импийчмънта чука на фуражката

    Коментиран от #17

  • 2 Значи

    49 3 Отговор
    не трябва да присъства !
  • 3 1551

    41 2 Отговор
    Притрябвало му на президента този цирк Буш...
  • 4 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 27 Отговор
    ZЛОBOHНИЯ ЧOРAП E ..............
  • 5 инж. Ганчо Илков

    25 3 Отговор
    Какво значи Конституционен Съдия предложен и избран от Парламентарното Мнозинство (Съгласно Конституцията - Суверен), да подаде Молба до НС за прекратяване членството си в Политически Проект? Това в никакъв Случай не означава, че не е Политическо Лице. Все едно, Женен, Разведен, но живее с Жена си. Цялата Политическа Игра е Комуфлаж за уж Демократичен Характер и Заблуда на Общественоста. В Конституцията трябва Суверен да бъде Народа и да се намери Форма при Искане Мнението му, в кратко време да се създадат Условия за неговото получаване. Анти демократично е и замяната на Политическа Партия с Политически Проект. /Разследващи Журналисти могат да докажат с Факти, че присъствието на Конгреси (Утвърждаващи Решенията на Политическите Организации) се осигурява от Лица (членове в Ръководството на Политически Проект) Бизнесмени с работниците и служителите на Фирмата. Тези Бизнесмени - Олигарси са и Дарители в Издръжката на Проекта и Кандидати за Обществени Поръчки/.
  • 6 И тези

    33 2 Отговор
    И тези Пра.сета ще избират Конституционни съдии!
  • 7 Кой Съд

    16 1 Отговор
    Кой Съд ще разгледа дали процедурата описана в Кодекса за професионална етика на Магистратите е спазена от отделните Конституционни съдии?
  • 8 И как да стане

    0 35 Отговор
    И как да присъства другаря Румен като е зает да организира партизанските чети и съпротивата..а а и да търкаля новия мерцедес за милион и половина като на Путен
  • 9 Мда

    2 23 Отговор
    Часът на истината за зеления чорап. Да го видим колко да му големи топките
  • 10 леле , КАКО !

    38 1 Отговор
    САмо си представете - Деса от Дулово - конституционен сидия ......Делян - ще пише нова конституция ......Бойко ще бори корупцията ! Може ли да има по-голямо падение и позор ?

    Коментиран от #12

  • 11 С ВАС СМЕ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ

    1 4 Отговор
    октомври 2022
    Той създаде Чаталджа партията
    Има право

    Коментиран от #13

  • 12 чичкка

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "леле , КАКО !":

    Може, като ги изберат и като позволяваме да ги избираме.
  • 13 Той създаде

    1 21 Отговор

    До коментар #11 от "С ВАС СМЕ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ":

    ИТН и на Стефан Янев партията, както и изправи се бг на Манолова и триото. Триото са негови хора, те не владяха протеста. Човекът полупрезидент си е отявлен руски агент на влияние, завършен национален предател.

    Коментиран от #14

  • 14 От номер 13

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Той създаде":

    не владяха, да се чете овладяха

    Коментиран от #15

  • 15 С ВАС СМЕ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ

    4 8 Отговор

    До коментар #14 от "От номер 13":

    не ме интересуват оправданията сега
    заради чорапа сме с години назад.
    Най малкото АМ Хемус щеше да е близо Търновград а Ботевград Мездра щеше да се минава за 15 минути

    Коментиран от #18

  • 16 дом

    12 0 Отговор
    Правилно. Да не подписва!!
  • 17 българка

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Аз го поощрявам така да направи. Така направи НАЙ-ИНТЕЛИГЕНТНИЯТ (вярвате ли?) и НАЙ-ДЕМОКРАТИЧЕН президент според джендъри и соросоиди у нас - ПлЮвнелиев. ПОМНИТЕ ЛИ, пишман-демократи? Значи пастирката може, президентът, генерал от ВВС, възпитаник на две школи в нато по статегическо управление (боко какво е изкарал, между другото?), да не може?
  • 18 боже, колко простотия има

    17 0 Отговор

    До коментар #15 от "С ВАС СМЕ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ":

    сред враговете на президента, за когото боко преди месеци каза, че е единствената солидна институция в страната и да не я пипаме!
    Колкото до президента Радев, той е човек на мястото си, избран мажоритарно, уважаван като човек и коректор на простотиите ви от Сглобката с най-висок рейтиг втори мандат. Да си припомним още, че Радев е генерал от кариерата, а ти Бойко си генерал по заместване и генералските ти чинове, получени за година и половина в МВР, са благодарение на реването и охраната пред и на царя Симеон, без никаква заслуга пред род и Родина.
  • 19 фбр

    6 0 Отговор
    Човек с доказани имотни измами -белазелката, конституционен съдия? Деси с прякори свир.... , общ.... - конституционен съдия ! Крадецът тиквен Боко без да знае дума чужд език - шеф на комисият по външни работи !? Магнитски шопар Делянчо доказано корумпе със забрана да доближава САЩ и Великобритания - пише конституция !? Сапуненият академик лалугер - министър председател !? Меката китка кака Божанка , начелои на юридическата мисъл на Продължаваме подмяната !? Кака Асена Спецова -международен аферист и имотен измамник - вцепремиер !? Националният предател , военнопрестъпникът Тагаренко - минисътр на отбраната !? И това , ако не е сбъркана държава !!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове