Last news in Fakti

21 Януари, 2024 11:04 1 015 20

Гвоздейков: Ако времето позволява, първият медицински хеликоптер може да прелети до България на 31 януари

  • медицински хеликоптер-
  • италия-
  • българия-
  • гвоздейков

Има избран изпълнител за сключване на застраховка, която е задължителна при лицензирането на авиационни оператори

Гвоздейков: Ако времето позволява, първият медицински хеликоптер може да прелети до България на 31 януари - 1
Снимка: Архив

В петък късно вечерта получихме официално потвърждение от производителя, че хеликоптерът ще прелети на 31 януари, като на 29 януари ще направи последния тестов полет в Италия заедно с български екипаж на борда. Това каза в предаването „Неделя 150“ по БНР министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Все пак е важно какви ще бъдат метеорологичните условия за прелитането на хеликоптера от Италия до България, уточни транспортният министър, цитиран от БТА.

Плановете се до края на годината у нас да пристигнат още два хеликоптера – през лятото и през декември. По договор България трябва да се сдобие с шест хеликоптера, като е осигурен бюджет и за още две летателни машини. Общата бройка на хеликоптерите към проекта ще бъде осем, каза министърът. И добави, че утре ще бъде открита летателната площадка в столичната болница „Света Анна“.

Има избран изпълнител за сключване на застраховка, която е задължителна при лицензирането на авиационни оператори. Застраховката е осигурена за тази година. Мисля, че в момента се работи за осигуряването на застраховка за втория хеликоптер, посочи още Гвоздейков. В началото на следващата седмица ще започне обществената поръчка за изграждането на шестте оперативни бази, които се финансират също от Плана за възстановяване и устойчивост, добави той. Гвоздейков обясни, че тече процес по създаване на временни оперативни бази, за да не се бави процесът по въвеждането в експлоатация на системата за спешна помощ по въздух HEMS.

Гвоздейков апелира по темата да се говори компетентно, „на основание експертиза“, защото е важна. От години се говори за изграждането на спешната медицинска помощ по въздух и вече сме почти на финала тази система да започне да работи и да бъде по стандартите, приложими в цяла Европа и в света, коментира още министърът.

Мисля, че обстановката е нормална и железопътната инфраструктура е почистена, каза Гвоздейков относно метеорологичните условия в страната.

Във връзка с модернизацията на железопътния транспорт министърът каза, че министерството се опитва да спазва закона за обществени поръчки. Няма нищо проблемно в самия процес. Дори в момента процедурата, която е за доставка на 20 влака тип push pull, е в ход, поясни Гвоздейков. Мисля, че до края на януари - началото на февруари по тази поръчка ще бъде избран изпълнител, добави той. В понеделник пускаме отново поръчка за 35-те мотрисни влака, обяви също министърът.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 0 Отговор
    Лекари Нема, но хеликоптер ще има! Добре е.

    Коментиран от #4

  • 2 12343211

    11 0 Отговор
    Като започнат да си вършат работата и 6-те за всички хора, тогава да се похвалим...
  • 3 Чуков

    10 0 Отговор
    Гвоздейков , ако те набарам , има да те блъскам по главата , да те блъскам , докато не те забия там където ти е мястото (СЦЗ) !
  • 4 Бож

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Лекари има, но не се занимават с лечение и те са бизнесмени които работят само за печалбата.

    Коментиран от #6

  • 5 На гол тумбак чифте пищов

    9 0 Отговор
    Важното е комисиона да върви.
  • 6 ТаУмВзе

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бож":

    Хипократовата Клетва не включва Кинти пич! Са разбирам, че без кинти не може, но хората Умират по стълбите на болниците във студ иили пек. Ако изобщо стигнат до болница. Ти нали се сещаш, че утре сме Ние на тоя хал. Щото от ден на ден, става само по Зле и още по Зле, докато вече сме минали Отвъд Точката в която нещо може да се Направи.
  • 7 Голата истина

    8 0 Отговор
    Ще спасява само престъпници и политици
  • 8 На времето имаше

    7 0 Отговор
    друга концепция. Във всяка окръжна болница имаше площадка за хеликоптер, но не за пациента, а за висококвалифициран лекар (професор или доцент) който идваше да направи сложната операция на място. Този начин имаше няколко предимства - не се разкарва болния, площадката за хеликоптера не се нуждае от поддръжка, въртолетът може да е какъвто има, кара само един или двама души без медицинско обурудване.

    Коментиран от #16

  • 9 защо

    5 0 Отговор
    хахахаха - да прелети - а ще каца ли изобщо или ще се връща :)
  • 10 Бай Мрън

    5 0 Отговор
    Да разбирам ли, че тези хеликоптери ще помагат сано "ако времето позволява"
  • 11 Сетих се

    3 0 Отговор
    Да питам, къде е “Спартан”?
    Нещо изчезна от родното небе
    Дали и старчето да са го подарили на Украйна?
  • 12 Много жалка България

    1 0 Отговор
    Това е все едно Държавата да купи хубав автомобил и да се хвали фанфаронски, нещо такова.
  • 13 Жиро

    0 0 Отговор
    Дали ще го посрещне ма площадката с погача и мед?
    Тя е спец по посрещанията…
  • 14 МВР ПЕРНИК

    0 0 Отговор
    Масово са бабички са лекарите в България, това добре ли е!?
  • 15 ДА де

    0 0 Отговор
    Ама Бойко Борисов ГЕРБ го обещаха още преди 15 години??
  • 16 Розовите сънища от миналото!

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "На времето имаше":

    Каквото и да изкараш от "соца"са само скелети-та и твоите мокри сънища-всяка окръжна болница имала велтолетна площадка,и хеликоптерите си летяли,между тях!
    Даже им търсели болни,за да не пътуват празни-Голям майтап. Това е продължение на изцепките на тогавашния"вожд"на народа Тодор Живков при откриването на завода за полупроводници в Ботевград "Хайде да ни е честито новият завод,тази година за полупроводници, догодина за зали проводници " Та при този "интеликтуалец" от онези години какво да очакваш-цъфнала и вързала държава при която хеликоптерите си търсеха болни които да ги докарат на "твоите измислени хеликоптерите площадки на всяка окръжна болница! Чак сега осъзнавам защо тогава нямаше коли на спешна помощ,а болните ги караха техните роднини с личните си коли!!! Тоест,хеликоптерите отнемаха работата на спешната мед.помощ и техните" високо оборудвани "коли,които тогавашните лекари ползваха вместо таксита,които пък возиха само проститутките,които пък съществуваха в книгите като "социални работнички"!
  • 17 Доротея

    0 0 Отговор
    И кой Ви забранява да посочите, че хеликоптера е сглобен в Италия интернационален, водещ се като италиански, някой от моделите на Агуста ?
  • 18 В БДЖ положението е страшно!

    2 0 Отговор
    В първа класа на експресните влакове от София до Варна и до Бургас досегашните вагони са сненени с вагони от 70-те и 80-те година на миналия век, прозорците не се затварят. Преди 3 дена пътувах два пъти и сега съм с тежък грип. Моля ви, поне оставете предишните вагони. Ние, обикновените граждани няма с какво да пътуваме. Не всеки има лека кола.
  • 19 Ветеринарен психолог

    1 0 Отговор
    Тагарев ще посрещне първият хеликоптер със стрък люцерна в ръката. И с измамното-пъци,пъци.пъци ще го хване и ще го върже за първото дърво. После веднага ще се обади на Зеленски да го зарадва,че му праща чисто нов хеликоптер.
  • 20 Гвоздейков

    1 0 Отговор
    Фърча си аз с въртолета от цвят на цвят, от партия на партия и от далавера на келепир. Пилот съм аз велик, единствен във света. От другия месец почвам да ви спирам и старите таралясници от движение, да не завърсявате въздуха на новите политици. И без туй от вас овцете полза няма, само хабите кислорода. Е гати държава щом и аз съм й министър. Шмъркам си белото и не ми пука.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове