Last news in Fakti

30 Януари, 2024 09:51 1 450 32

И за Любен Дилов-син перките в морето са лобистки закон

  • черно море-
  • ветрогенератори-
  • ветрогенераторен парк-
  • любен дилов-син

На 6 февруари в парламента предстои кръгла маса

Към момента икономическа изгода на такъв проект клони към нула, това е огромна загуба за бъдещ инвеститор. Някой е решъи да усвои пари за проучване, без изобщо да смята да строи такива ветропаркове. Това прогнозира пред БНР Любен Дилов – син, който не подкрепи текстовете за изграждането на вятърни паркове в Черно море, прокарани от мнозинството в парламента.

Той е много несъвършен. Много прилича на лобистка поправка, на лобистки закон в момента, в този му вид, посочи Дилов – син.

Според депутата от управляващото мнозинство "има доста ясни сигнали за конкретен лобистки интерес – конкретна компания, която иска да усвои средства за проучване".

Той е категоричен, че минусите за околната среда, туризма и риболова са много повече от плюсовете.

"Перките в Добруджа повлияха на Виа Понтика със сигурност – изчезнаха определени видове птици, миграционният поток се измести оттам, а това е национално богатство. Със сигурност това няма да благоприятства рибата да е по-близо до брега. И вибрации, и шум."

"В момента икономически за България е много по-изгодно да развива соларите, ако търсим алтернатива. Слънцестоенето в България е много по-добро от вятъра. Първокурсник в Географския факултет ще ви го каже това", коментира Любен Дилов – син. Той посочи и доводи на наши специалисти, занимаващи се с климатични градове, че е по-добре по-добре да извличаме енергия от сероводорода, колкото и това сега да е скъпо и да изглежда фантастика.

"Имаме изключително добър Институт по океанология. Ако искаме да проверим офшорния вятър – къде би могъл да бъде икономически изгоден, не е нужно да приемаме закон. Те могат да направят и картография, да проучат нещата, без да застрашават по никакъв начин риболова", обобщи Дилов-син.

"Те казаха – времето, в което т.нар. офшорен вятър ще стане изгоден, горе-долу ще съвпадне с времето, когато сероводородните технологии ще станат изгодни."

Рибарите нееднократно изразяват категорична позиция срещу перките в морето. Те дават пример със Северно море, където вече има последици върху рибните запаси от поставянето на ветрогенератори.

На 6 февруари в парламента предстои кръгла маса, организирана от вносителите на законовите поправки, които дават зелена светлина за поставяне на ветрогенератори в морето.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 4 Отговор
    Да си тури една перка отзад да произвежда ток докато се кефи

    Коментиран от #17

  • 2 пери

    32 1 Отговор
    Ами гласувай против, бе Любене. Лобирай против. Не е толкоз сложно.
  • 3 Гербер

    31 1 Отговор
    Вятърни централи в Черно море ще създадат проблеми. Никой не си прави труда да види имаме ли нужда от тях, какъв е ресурса ни, колко ще произвеждат, колко вятър изобщо духа там. Няма такива изследвания.

    Коментиран от #16

  • 4 АЙДЕ ГЪЧ ДИЛ дОф

    12 6 Отговор
    ЩО НЕ СЕ ПРЕКРЪСТИШ НА КАВАЛДЖИЕВ.....ТОЛКО ТИ ОТИВА .?
  • 5 Питам:

    21 0 Отговор
    Чия ли собственост ще са офшорните перки ? В никакъв случай няма да са на Боко, Шиши или "Сокола" !
  • 6 всеки гледа да забогатява

    27 0 Отговор
    слагаш перки с кредит и после го връщаш за 9 години . задължаваш като американските централи 50 години да ти се купува произведеното с голяма печалба . това е в бг схемата на заробване на клиентите на енергетиката . така след 89-90 години микса за ток на борсата ще е шарен и скъп . по 14-15 пъти по скъп , а мутрите новобогаташи ще се хилят като домусчиеви . Е могат да спонсорират някоя партия . хахаха
  • 7 Чума

    11 4 Отговор
    И перките в главата му не са по малко опасни за околностите!
  • 8 ДРТ ПРЧ

    12 14 Отговор
    Не знаех че господин СИН е компетентен по Екология и рибарство.Може би няма тема по която не е компетентен. Браво- "ВУНДЕРКИНГ". Очаквам скорошно включване и по космически теми.

    Коментиран от #27

  • 9 12340

    25 0 Отговор
    И името на лобиста е........
    .... ивайло мирчев
  • 10 ИНЖ

    5 14 Отговор
    Тоя има перки в главата....По цял свят строят ВЕИ-та, а ние си пазим ТЕЦ-овете...
  • 11 Смърфиета

    4 0 Отговор
    Син гъст.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Много ясно!

    3 8 Отговор
    Всеки закон, който има тясна област на приложение, е лобистки. Законът за движение по пътищата е лобистки за шофьорите, Закона за Въоръжените сили е лобистки за военните, Законът за енергията от възобновяеми източници е лобистки за ВЕЦ, ФЕЦ, перки и т.н. Законът за това е направен - да даде права и да определи ред, по който тези права ще се ползват.
  • 14 Любен

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "любене":

    Чакам си реда. Само че при теб се връща по няколко пъти и може да ме пропусне.
  • 15 Това значи, че Ковачки

    6 1 Отговор
    нещо се е опънал на Тиквата и Шиши…
  • 16 Кнаус 485

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гербер":

    Пелтека ми е противен..... Що се касае за изследванията нашата организирана престъпна политическа група ще ги нагоди....
  • 17 Пръв на село

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    При теб получи ли се?
  • 18 Ако ще и на 200км

    8 1 Отговор
    в морето да са генераторите кабелите излизат на сушата.По тях текат силни токове при високи напрежения и е достатъчно едно проникване на вода през изолацията да "избием рибата" в буквалния смисъл на думата. В случая риби са и хората които се къпят в тази солена вода. Водата е добър проводник и от променливото магнитно поле се индуктира напрежение което може и да не е опасно, но водните обитатели го усещат и заобикалят. Малко ли пустеещи земи имаме, та в морето да ги слагаме тия ветрогенератори. По билото на Стара планина има такива и работят без проблеми много години. Там не минават мигриращи птици, нито обикалят за храна чайки, гларуси.
  • 19 Дилъров-червен

    7 1 Отговор
    След сондите за шистов газ, сега ще слагат перки и панели. Работят здраво, като кучето на нивата.
  • 20 Павел пенев

    8 1 Отговор
    Един път да заеме правилна позиция това демократично нищожество.
  • 21 дядо поп

    9 0 Отговор
    Ами има си институции които могат да подхванат лицето Ивайло Мирчев , защото всичките му предложения са такива шантави и нерентабилни за България!

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Едно време...

    6 1 Отговор
    Моята баба викаше на такива като тоя "плянгури".Всичко знаят и от всичко разбират,особено тоя,който с нищо не е полезен и винаги е лежал на гърба на другите.
  • 24 ЖУЧА

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "дядо поп":

    това ду-пе мирчев такова бъдее има ,толкова тояги е натроши ,идва и неговото време
  • 25 Тома

    5 1 Отговор
    Много ясно е че е лобиски любене.Всички в парламента правите само такива закони и после се чудим как станахте милионери
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Край

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "ДРТ ПРЧ":

    Това, че не знаеш, въобще не ни учудва. Ще ти кажа да знаеш - няма море на света в което Любен Дилов да не се е гмуркал. Запален водолаз е от поне 20години.

    Коментиран от #29

  • 28 той си е

    5 0 Отговор
    перко
  • 29 И какво от това??

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Край":

    Това прави ли го компетентен по всички въпроси?
  • 30 един друг

    2 4 Отговор
    Тока от вятъра е много евтин,а това не се харесва на старото енергийно проруско лоби и затова реве по телевизията. Интересно,защо в Нидерландия, Германия, Дания, Гърция и много други страни добиват зелен ток от вятъра, а тук не.
    Отговор не искам.
  • 31 НЕРЕЗ

    4 0 Отговор
    Играят на добро и лошо ченге. Скачат за перките, за да прокарат тихомълком соларите! И тях като ги затрупа снега (ток няма) но парите усвоени, а земята унищожена. Шистов газ няма ли да добиват, за да ни до унищожат?
  • 32 каскет

    1 0 Отговор
    Шиши-пеевски ще сложи вятърници на Росенец и доган-сокола ще лапа както от ТЕЦ Варна прокуратурата да ги подкара вече
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове