Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 12:36 1 396 29

НАП ще се размине с глобата от 5.1 милиона лева, наложена й заради големия теч на данни през 2019 г.

  • нап-
  • административен съд-
  • глоба

Приходната агенция е поискала от Административния съд София-град да прекрати делото за имуществената санкция, защото вече е изтекла абсолютната давност

НАП ще се размине с глобата от 5.1 милиона лева, наложена й заради големия теч на данни през 2019 г. - 1

Националната агенция за приходите (НАП) е на път да се спаси от плащането на глобата от 5,1 млн. лева, която ѝ беше наложена след големия теч на лични данни от 15 юли 2019 г., съобщи lex.bg.

Агенцията поиска от Административния съд София-град (АССГ) да прекрати делото за имуществената санкция, защото вече е изтекла абсолютната давност за наказване на нарушенията, довели до изтичането на данните на хиляди граждани. Съдът обяви, че ще се произнесе за давността с решението си.

Глобата беше наложена от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) още през август 2019 г., но НАП я обжалва пред Софийския районен съд (СРС), който обаче едва в края на миналата година реши изцяло да потвърди наказателното постановление.

В решението на СРС се казваше, че едно от основните нарушения на сигурността на данните в НАП е, че е използван HTTP протокол за връзка, вместо сигурен HTTPS протокол. Съдът е изслушал и заключение на експертиза по тези въпроси.

Останалите констатирани уязвимости са свързани с използване на неактуални версии на сървърите за приложения и бази данни и персонални компютри, при положение че имало публикувани уязвимости на съответния софтуер в по-новите му версии, където те вече били отстранени. Имало е възможност за публикуване в интернет на вътрешни адреси, наличие на пароли в явен вид в базите данни, липса на криптиране на връзките за достъп и обмен във вътрешния сайт на НАП.

Съдът прие, че не може да бъде направен несъмнен извод за причинно-следствена връзка между констатираните слабости в дейността на НАП и нерегламентирания достъп до данни, какъвто иначе е направила комисията, когато е санкционирала агенцията. Но в решението изрично беше отбелязвано, че такава връзка не е нужно да бъде направена, тъй като НАП е била длъжна да защитава данните, независимо дали е настъпило увреждане

Относно размера на глобата съдът написа, че тя е минимална, като отбеляза, че би я завишил, но няма това право и подчерта, че няма и никакви основания да я намали, а още по-малко да приеме случая за маловажен и да не наложи такава.

НАП обжалва решението пред АССГ, който на 26 януари обяви делото за решаване, но според агенцията абсолютната давност е изтекла още на 15 януари тази година и то трябва да бъде прекратено.

От НАП се позовават на тълкувателното постановление на Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд и на Втора колегия на Върховния административен съд (ВАС), с което през 2015 г. беше прието, че чл. 11 от ЗАНН препраща към уредбата за погасяване на наказателното преследване по давност в Наказателния кодекс. Т.е. за обстоятелствата, изключващи отговорността, в производството по ЗАНН се прилагат разпоредбите на НК.

Това означава, че в случая ще се приложи чл. 81, ал. 3 от НК, според който независимо от спирането или прекъсването на давността наказателното преследване се изключва, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора този по чл. 80 НК, а имено три години. Така давността, която изключва налагането на имуществена санкция по ЗАНН, е 4 години и половина, което означава, че е изтекла на 15 януари 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво сега?

    25 0 Отговор
    Какво сега? Лапачите са спасени!

    Коментиран от #4

  • 2 Кнаус 485

    25 0 Отговор
    Егати държавата ,държавата глобява държавата
    ..

    Коментиран от #20

  • 3 Реалист

    26 0 Отговор
    Няма такава държава!

    Коментиран от #8

  • 4 Пешо

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "Какво сега?":

    А кой ще глоби съда, че 5г св в мотал?
  • 5 Гост

    15 0 Отговор
    НАП все тая, тя глобата пак от нашите джобове щеше да бъде платена. Лошото е, че нищоправците, чиято "работа" е довела до това ще продължат да получават за хляб и масълце, че и за хайверче парички, извадени от нашите джобове! Че и премии да получават, че и увеличения на заплатите също.
  • 6 Хахаха

    16 0 Отговор
    И ся всичко е ок няма проблем че много данни изтекоха та дори няма и наказания за това.
    ПС.
    На хората които данните са изтекли трябва да съдят нап за това лично и да изискват обещетения

    Коментиран от #28

  • 7 Грета Тунберг

    12 0 Отговор
    Ще ги изкарат от хората които данните са им откраднати
  • 8 Това

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    е държава, дето мисли за народа. Нали от народните данъци, дето пълнят бюджета, ще трябва да се плаща. НАП да не произвежда нещо, че да генерира собствени приходи.
  • 9 Гарван гарвану око не вади

    14 1 Отговор
    Държавност няма. Има анархия, беззаконие, престъпност, убийства и всичио това е обобщено в СГЛОБКА

    Коментиран от #11

  • 10 да де

    18 0 Отговор
    Аре стига глупости такива глоби ги плащаме ние, а не държавните структури на които са наложени, ако ги удържаха от заплатите им щеше да е друга бира.
  • 11 Последния селянин на софията

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гарван гарвану око не вади":

    боико ти е саригуспудар на теби
  • 12 АГАТа Кристи

    8 0 Отговор
    Корупция от най-висш пилотаж !!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тъй ли?

    6 0 Отговор
    Че как? Защо не са потърсени парите в срок? Кой е отговорен за това бездействие?
    Поредният сигнал, че всеки може да безобразничи на воля.
  • 15 Битият

    5 0 Отговор
    и другият си остават ...
  • 16 Не и не

    6 0 Отговор
    Имах си аз - та това е българия - държавата на Мафията!
  • 17 Хммм

    15 0 Отговор
    Не забравяйте, утечката на информация стана - срамния пробив в базата данни на НАП стана,когато Габи беше отговорна за сектора Информационна безопасност на целия ЕС. Затова изпитвам смесени чувства и към самата нея.

    Коментиран от #22

  • 18 Ъхъъъуу

    13 0 Отговор
    НАП ще се размине с глобата от 5.1 милиона лева, 6 човека ще си ги поделят като бонуси
  • 19 !!!

    4 5 Отговор
    И какво като изтекоха данните на тия 5 млн. души ? Какъв галактически катаклизъм се случи ? Всъщност, има ли поне един пострадал от това ? Май шпиономанията обсебва все повече хора. Спомням си времето когато пред избирателните секции имаше списъци на всички избиратели с три имена и ЕГН. И какво стана тогава, че и сега ? Аре стига се възбуждахте от глупостите на разни журналистчета, адвокатчета и чиновничета.

    Коментиран от #29

  • 20 Дупка в океана

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Кнаус 485":

    Парадоксът е двоен.
    Една държавна служба ще глоби себе си в полза на себе си!
  • 21 Скапана

    9 0 Отговор
    долна държава
  • 22 Киро Флашката

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хммм":

    Разбирам добре ,,смесените чувства"
    И аз оценявам качествата и в частност длибокото и г-,ъ.рло.
  • 23 Хахаха

    8 0 Отговор
    И кой щеше да събере тези 5 млн. лева, като единствената държавна служба за събиране на държавни вземания е НАП.
    Това не е нахалство, това е липса на държавност.
    Изпълнителния директор на НАП Спецов е проявил безотговорност, не е изпълнил служебните си здължения да събере публично вземане в особено големи размери. Прокуратурата СПИ, а този Спецов е за затвора!
  • 24 СЗО

    7 0 Отговор
    ....а за кокошка няма прошка...
  • 25 НАП е мафия начело с спецова

    2 0 Отговор
    Спецова кога ще мине на изпит за шеф
  • 26 Бачо Киро

    4 0 Отговор
    Има ли учуден? И кой го интересува тази глоба? НАП имат лични пари ли, що ли? Какви са тези глупости? Трябва да има подсъдими и наказани за нарушенията, не парични глоби към дружество, дето ще одруса нормалните хора .... Кои са виновни, кой е поддържал и кой е изнесъл данните... Нттр протоколи, глупости на търкалета....
  • 27 Емо

    2 0 Отговор
    Не я прочетох статията, но най-вероятно-давност - 5 г. , Като ми се обадят от НАП да си плащамгглоби първо ще ги питам - а вие платихте ли си 5-те милиона.
  • 28 Яяяяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    На никой не му пука за вашите данни, даже ги търгуват на борсата , важното е печалба да има
  • 29 Яяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "!!!":

    Тоест на всички, другия милион са деца
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове