Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 06:27 1 616 28

Фермерите започват протести на ключови места в страната

  • фермери-
  • протести-
  • блокади

След срещата между бранша и властта регионалните сдружения решениха, че предложението на държавата е незадоволително и неприемливо

Фермерите започват протести на ключови места в страната - 1
Снимка: БГНЕС

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), представляваща и обединяваща огромна част зърнопроизводителите в България, започва безсрочни протестни действия в 10:00 часа днес, предаде БТА.

След състоялата се среща на 4 февруари в Министерски съвет (МС) между бранша и властта регионалните сдружения от НАЗ единодушно взеха решение, че предложението на държавата е незадоволително и неприемливо. В методиката на подпомагане, която беше представена в МС, липсва компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години, заявяват от НАЗ.

Асоциацията настоява да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, поети от лидерите на парламентарните групи, които от своя страна ще гарантират устойчивост на сектора.

Точките, на които ще бъдат блокирани възлови пътища в цялата страна от 10:00 до 12:00 часа, са отбелязани на приложената карта.

Земеделски производители ще протестират в района на "Дунав мост" при Русе, съобщи вчера за БТА Милен Коев, председател на Районния съюз на фермерите "Дунавско зърно".

Протестиращите предвиждат да блокират със земеделски машини за кратко движението в района на граничния пункт.

По думите на Коев причината за недоволството е, че предложението на държавата е незадоволително и неприемливо. "В методиката на подпомагане, представена в Министерски съвет на 4 февруари, липсва компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години", обясни Коев.

Земеделските производители от област Ямбол са в готовност да блокират изходите на магистрала "Тракия" край селата Веселиново, Кабиле и Дражево. Решението дали и кога ще има протестни действия се очаква да бъде взето днес, както съобщи вчера председателят на местния Съюз на зърнопроизводителите Стоян Александров.

Браншовите организации ще решават по места. Александров коментира пред журналисти, че някои организации са много войнствено настроени и са готови да излизат още днес. "Дано не сте стига до подобно нещо, тъй като ние винаги сме вземали решенията с мнозинство", каза той.

Земеделски производители от Ловешка област също излизат на протест днес, съобщи за БТА Цанка Начева, председател на Сдружението на зърнопроизводителите - Ловеч.

Протестиращите ще се съберат на три пункта в областта, като е възможно да затворят главните пътища София-Варна и София-Русе. Барикадите ще бъдат на пътен възел "Абланица", на пътен възел "Боаза" и на изхода на Луковит за София.

Зърнопроизводители от региона на Стара Загора ще се съберат за протест в 9:30 сутринта при южния изход на областния град в посока автомагистрала "Тракия", съобщи за БТА Цветан Берберов, член на Управителния съвет на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

"Членове на нашата организация ще има и на пътя Плодовитово-Оризово на моста над аутобана", посочи той. По думите на Берберов движението по главния път от южния изход на Стара Загора към автомагистрала "Тракия", което е и главен път от Стара Загора към Димитровград, ще бъде блокирано в продължение на два часа.

Земеделските производители ще бъдат на улицата, като времето на протестни действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите), докато не бъдат приети няколко искания.

Първото е включване на основните пет култури в сектор "Зърнопроизводство" (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.

Следващо искане е изпълнение на законодателни инициативи, свързани с подобряване на възможностите за извършване на земеделска дейност: промени в чл. 37в от Закон за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), касаещи улесняване процеса на доброволно споразумяване за комасирано ползване на земеделските земи; промени в Закона за арендата, целящи регламентиране на сключването на дългосрочни договори при наемане/арендоване на земеделска земя; приемане на държавен механизъм за регулация на рентните плащания в страната, основан на добив и продажни цени; създаване и приемане на Закон за браншовите организации в земеделието, Закон за аграрната камара и Закон за селскостопанските кооперативи; определяне на напояването като стратегически национален приоритет – мерки и действия за подобряване на поливното земеделие в страната (държавна подкрепа за цената на водата; облекчаване на нормативните режими за инвестиционни проекти, свързани с водоспестяващи технологии).

НАЗ настоява също за отстояване на твърда позиция за защита на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна, т. нар. Регламент за автономни търговски мерки (АТМ), като се предотврати повторна заплаха за родното производство на зърнени и маслодайни култури чрез включване в регламента на защитни мерки, лицензионни режими и квоти за вносните суровини.

По отношение на екологичните изисквания спрямо селското стопанство, произтичащи от Зелената сделка, НАЗ държи българската страна да отстоява и изисква на европейско ниво облекчаване на зелените правила в Стратегическите планове за развитие на земеделието и селските райони, в това число и за прилагане за 2024 г. на дерогация от задължителните условия по ДЗЕС 7 Ротация на културите или други практики, целящи запазването на почвения потенциал като диверсификация на културите, и ДЗЕС 8 Минимален дял от обработваемата земя, отделена за непроизводствени площи и характеристики.

Асоциацията на зърнопроизводителите посочва като искане и отстояването на европейско ниво на позицията за реално изравняване на субсидиите и подпомагането за европейските производители.

"Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които може да се окажат на печалба за 2023 г., нито с държавни, нито с европейски средства", заяви премиерът Николай Денков на брифинг, който даде заедно с министъра на земеделието Кирил Вътев в Министерския съвет снощи. Премиерът изрази недоумение защо зърнопроизводителите не желаят да докажат евентуални загуби през данъчните си декларации, които така или иначе са длъжни да подадат.

По думите му това противоречи на икономическата логика, на правилата и на правата и интересите на останалите хора в страната.

Според премиера, по данни на Националната агенция за приходите, зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори през последните няколко години, като за 2021 г. са декларирани печалби от над 2 милиарда лева, а за 2022 г. – 3 милиарда лева.

По думите на Денков няма основания за протести. Той изрази очакване в следващите дни диалогът със зърнопроизводителите да бъде продължен, да бъде уточнен текстът и да бъде подписан новият меморандум за съвместни действия, чиито точки вече са били уточнени на срещата в неделя. "Всеки ден в протести забавя възможността да подпомогнем точно тези производители, които наистина в момента са в нужда", каза още премиерът.

Днес в Министерството на земеделието и храните предстои да се проведе изнесено заседание на Комисията по земеделието, храните и горите. Събитието ще започне в 16:30 часа, като на него ще бъдат представени мерки и действия за преодоляване на кризата в сектора в отговор на постъпилите искания от неправителствения сектор.

Заседанието ще бъде излъчвано на живо във Фейсбук страницата на министерството.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    11 19 Отговор
    Успех

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Васко Жабата

    6 4 Отговор
    Комбайна, вършачка.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 За това не стачкуват!

    19 8 Отговор
    Те нашите земеделци през това време са на Малдивит,Сайшелите и т.н.- нали са бедни!!!
  • 9 Факт

    9 12 Отговор
    Скоро и от тия няма да има нужда.Тракторите стават автоматизирани
  • 10 Да са есе по бедни и конфискация!

    20 3 Отговор
    Имало над 30 земеделски асоциации, голям смях и нито една кадърна - Върбанката, Радостинката и т.н. пълна селяния, закони ще прекарават - неуки зрънчовци!!!
  • 11 Да им се спрат собсидиите!

    21 9 Отговор
    Крадците и разрошителите на селата - това са земеделците!

    Коментиран от #15, #16

  • 12 Успех за какво?

    21 9 Отговор

    До коментар #1 от "Акула":

    Да получат още едни пари от нашите данъци ли?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пешо

    12 1 Отговор
    Къде е картата с блокадите? Няма я.
  • 15 Гошо

    0 7 Отговор

    До коментар #11 от "Да им се спрат собсидиите!":

    Ти да не си Весо апартамента ве, гражданин?
  • 16 ........

    8 5 Отговор

    До коментар #11 от "Да им се спрат собсидиите!":

    Ако ги няма всъвсем села няма да има.Селата се разрушиха от некадърна политика.
    Хората имат право да протестират,за да защитят хляба си.Все пак е демокрация.
    Онези от укро пропагандата разпространяват по социалните мрежи лъжливи снимки с коли от Дубай и лъжат,че са на зърнопроизводителите.На снимките се виждат сгради каквито няма в България и някакви с фереджета.Може да са снимали своите си коли.По принцип укрите са с хубавите коли.
  • 17 Механик

    13 7 Отговор
    ЗЪРНАРИТЕ срамежливо са наречени ФЕРМЕРИ за да се представи протеста като масов а не само на една ппосрж, ща, която протестира защото босовете не важат да си купят новият модел Майбах. Рекетьори, които действат по руска команда.

    Коментиран от #19

  • 18 Механик

    10 4 Отговор
    Ето за това са протестите на зърнарите.

  • 19 Верно ли

    14 2 Отговор

    До коментар #17 от "Механик":

    А стига бе! И тези Путин ли ги е организирал? :)))) Истината е, че ние нямаме отдавна селско стопанство, а тези са на хранилка на Боко и Шиши и излизат по команда да реват за субсидии. Хубава работа, ама българска.
  • 20 Перо

    7 3 Отговор
    От къде на къде от ЕС ще дават нареждания за внос от Украйна на селскостопанска продукция, а после редовия данъкоплатец ще плаща щетите за фермерите? И всичко това за подръжка на един ционистки, превратаджийски режим провокирал война и провеждал етнически геноцид! Украйна не е член на ЕС и НАТО, защо трябва да плащаме и да издържаме тази държава, само защото се управлява от ционистки /фашистки/ режим!
  • 21 Абе...

    3 7 Отговор
    Не спряхте да оплювате зърнарите бе зависливци! Ами произвеждайте си в бъдеще сами пшеница... Или яжте скакалци!
  • 22 Перо

    7 1 Отговор
    Българският народ плаща за издръжката на ционисткия режим в Киев, а събира капачки за лечение на хората в Турция!
  • 23 Българин

    7 4 Отговор
    На който му пука за БГ земеделието отива на полето и произвежда, тези коит облокират пътищата са БЕЗДЕЛНИЦИ, които чакат пари на готово и се опитват да изнудват държавата ! ЖАНДАРМЕРИЯТА ДА СЕ НАМЕСИ И ДА РАЗГОНИ ТАЯ МЪРЗЕЛИВА ПАСМИНА !!!
  • 24 Да върнат парите за винетките !

    8 2 Отговор
    Щом държавата позволява на сульо и пульо да блокират пътищата, когато им е кеф ДА ВЪРНАТ ПАРИТЕ ЗА ВИНЕТКИТЕ ! НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ СЕЛЯНДУРИТЕ С ТРАКТОРИТЕ !
  • 25 Българин

    11 2 Отговор
    Спрете им субсидиите,докато не докажат,че са на загуба ! Пълна проверка на всички имоти и собственост върху скъпи автомобили на абсолютно всички земеделци !!
  • 26 Гост

    4 1 Отговор
    "По думите му това противоречи на икономическата логика, на правилата и на правата и интересите на останалите хора в страната." - ама откъдя-накъдя, ба, то това не е важно, важно е зърнарите да имат за новия модел "Бентли", ааа-маха!
  • 27 Истината

    4 0 Отговор
    Тези не са земеделци а паразити, които използват еврофондовете и си купуват скъпи джипове!
  • 28 Бай си

    0 0 Отговор
    На труд сутринта полицай и жандармерия повече от земеделски производители,пълен Ъпсурт.Къде ги раздават от Теа луксозните лимузини и аз да се наредят,че с Теа мойте 1500декъра овошки немога и един нов трактор да си взема
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове