Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 05:45 827 5

Кузман Илиев: Икономиката не работи с необходимите темпове

  • кузман илиев-
  • икономика

Опасен симптом е, че ставаме изключително зависими от Гърция и от Турция, казва икономистът

Кузман Илиев: Икономиката не работи с необходимите темпове - 1
Снимка: СИПП

Икономиката вече не работи с темповете, с които трябва.

Това каза Фокус Кузман Илиев, икономист и финансов анализатор. "Инфлацията намалява, т.е. тя не намалява, а се забавя темпът, с който расте. Все още има инфлация, и то сериозна", добави Илиев.

По думите му, това е систематичен проблем на Европа. Инфлацията по-скоро забавя темпото. И това е следствие на забавяне на икономиката. От там намаляват и приходите, които влизат в хазната.

"Какво се оказва, като теглите чертата – че онези изключително ентусиазирани хора, които казваха, че всичко е наред миналата година, инфлацията ги е подвела. Тези прекрасни резултати и приходи всъщност се оказва, че са били на хартия, и сега заметеният боклук под килима започва да се показва и започва и миризмата да не е толкова добра. Ние много отдавна трябваше да си дадем сметка, че няма как цялата еврозона да е в стагнация и в рецесия", добави Кузман Илиев.

Той даде пример с Германия.

"Унищожиха нейната ядрена енергетика. Тя е мотор на Европа и наш основен търговски партньор, на България. И това нас започва да ни засяга много сериозно. Вече се вижда как поръчките на нашите фирми се забавят, как ІТ-тата полека-лека усетиха удара и все по-малко компании могат да кажат, че гледат с оптимизъм за бъдещото. Освобождават се хора, които до вчера смятахме, че ще имаме нужда от много нови ІТ-та, хиляди, даже да внасяме, даже така се говореше. Сега забелязваме как добри специалисти, които до вчера са взимали 3, 4, 5 хиляди лева и са имали ипотека, кредит, някаква кола на лизинг, в един момент остават без работа. Това не е майтап. Някои хора подценяваха ситуацията и си казваха "Никакъв проблем, че войната в Украйна се разразява енергийно“. Това е много опасно за нас. "Никакъв проблем, че в Близкия изток и през Червено море напрежението нараства и в един момент могат да се затворя тези подстъпи към Европа, от които Китай вкарва шейсетина процента от вноса си в Европа“. Това не са били проблеми, това е нещо прекрасно – че ние вече нямаме собствени енергоресурси и че цяла Европа е позеленяла страшно много и че европейската икономика стагнира", добави Илиев.

Според него, нормалният българин се бори изключително много с тази тежка икономическа ситуация. Из страната хората изнемогват, вече запустяват средища на българския дух из цяла България. Ситуацията не е апокалиптична, защото може да бъде обърната, но не е за подценяване. А "някакви хора, заради политическите им игри и късия хоризонт, много замъгления визьор, го изпускат това нещо".

Ситуацията може да бъде обърната, според Илиев, но трябва да се действа много смело, много визионерски, като се знае накъде вървим.

"Първо, за да имаш икономика, която работи, ти трябва да имаш енергетика, която работи, трябва да имаш енергия. Машините работят с енергия. Колкото по-производителен ставаш, толкова повече неща произвеждаш и правиш. Вманиачили сме се в тая енергийна ефективност. Говорим за нея, но енергийната ефективност, ако работи, прави така, че всъщност ти си по-ефективен и ефикасен енергийно, но за сметка на това произвеждаш повече стоки и услуги, така, че ползваш повече електричество. Какво се случи в България – рекордно ниско потребление на електричество забелязахме, а в януари месец отчетохме и нещо друго – рекордно ниско производство и рекорден внос", каза Кузман Илиев.

Според него, изключително опасен симптом е, че ние ставаме изключително зависими от Гърция и от Турция. Да си енергиен придатък на Турция исторически е много опасно, тъй като турците все повече гледат геополитически на региона като на техен. Не е нужно дори да те придобиват териториално, те просто те контролират икономически.

"В някакъв смисъл ние ставаме полека-лека част от орбитата на неоосманизма. Много сериозно се забелязва това по енергийната линия, това си има съвсем реални измерения вече и политически, политическа проекция в нашия политически живот. В сферата на енергетиката трябва да се действа круто и бързо, защото – да, днес новината на деня е, че започваме Седми и Осми блок с "Уестингхаус“. Нека – няма значение дали са американци, руснаци или французи. Аз съм го казвал много пъти това – енергията не мирише, тя просто е нужна, енергията не трябва да се политизира и геополитизира. Но първо, ако всичко е сигурно по линия на безопасността на българските граждани, това е добре. Ако политическият елемент с това да се каже "Бързо“, така малко на тарапана, бързо да са точно "Уестингхаус“, и няма опасност за българите – пак добре. Сметката няма да е тази, която ни се казва сега, тя ще е повече, но пък поне ще имаме някаква ядрена енергетика. Добре, нека. От друга страна, от гледна точка на нашия собствен ресурс – въглищата, ние се отнесохме страшно безотговорно там и всъщност вече виждаме наистина на годишна основа с 40% по-малко те са произвели електричество от миналата година. Това какво означава – че всъщност успяха да ги убият, успяха. Европейската комисия, с васалите тук, които са инсталирани за политическо ръководство в България, постигнаха резултата, който искаха, с квотите. Това е данък. Тези квоти са изключително скъпи. Турците не плащат такива квоти – естествено, от гледна точка на конкурентоспособност те смазват, никакъв проблем за тях. Румънци и гърци били направили невероятни инвестиции в солари, гърците конкретно – и в перки, румънците. Не само, бих казал аз. Те си развиват и всички други форми на ядрена енергетика, развиват също и търсят възможности микса да го обогатяват, а не да го унищожават. Но ние направихме така, че сме зависим от гърците и от турците тотално", добави още анализаторът.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сигурно

    3 0 Отговор
    защото чакаме €врозоната ?
  • 2 Свърши се

    10 1 Отговор
    Територията е тотално подчинена, емигрантите пристигат. Последният пирон в ковчега на България е решението на псевдо КС със задлъжнялата и провалена еврозона. Фалиралата ЕЦБ ще контролира финансово Колонията. Браво на Румъния, Чехия, Унгария, Полша, че отложиха еврото, но те са бивши империи с коренно различен манталитет. Който може да продава имоти и да бяга в нормални държави Чехия, Унгария. Дори една Британия не прие еврото, докато беше членка и затова излезе от проваления ЕС. Ами Швеция, Швейцария, Дания. Всички уважаващи себе си държави, не биха си и помислили да не проведат референдум за еврозоната.Управляват ни ниШожества. Последно Радев и Терзиев за обсъдили децентрализация общини, чака ни драстично вдигане на данъци и такси.
  • 3 Един

    2 7 Отговор
    С Турция винаги ни е било най добре бе кузмане рязберете го най сетне.Собстврна земя алъш вериш с Австрия по Дунава износ на килими и розово масло към Берлин и Париж.Какви са били радртелите за освобождение а ми руски агенти.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дедо ви...

    4 1 Отговор
    Ха, че то кой работи на територията, само крадците които дори не спят нощем!?!?!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове