Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Февруари, 2024 22:56 1 740 22

Шаламанов: Българската армия да забрави за възраждане на наборната служба

  • велизар шаламанов-
  • българска армия-
  • наборна служба

На първо място е необходима трансформация в образованието, трансформация в комуникацията

Две години от войната в Украйна. На този фон Европейският съюз наложи нови санкции на Русия. Това е 13-ият пакет санкции, който държавата получава за последните 2 години.

"Доста неща се направиха за тези години, но определено те са недостатъчни и определено темпът, с който се милитаризира Русия и с който Русия привлича ресурси от Северна Корея, от Иран, като че ли изпреварват темпа на усилията на всички нас, които заставаме зад Украйна", каза експертът по сигурност и бивш военен министър Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR".

Още новини от Украйна

По думите му финансовата помощ за Украйна е критична, но не всичко се решава с пари.

"Всички знаем, че с тези пари трябва да може да бъде купено въоръжение, то трябва да бъде изпратено в Украйна и трябва да бъдат подготвени хора, които да използват това въоръжение", заяви Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че през последните години Украйна е успяла да проведе много мащабна трансформация на въоръжените си сили.

"Те започнаха с промяна на процеси, на организация, тактика. Навлязоха нови технологии, включително технологии, разработени в Украйна, иновации от гражданския сектор, но стигаме отново до най-важния ресурс за всяка една дейност това са хората", коментира бившият военен министър.

В България също има проблем с набирането на хора за армията. Все по-малко студенти се записват да учат във военните ни университети. Стига се до спад от около 40%.

"На първо място е необходима трансформация в образованието, трансформация в комуникацията, с цел да бъде привлечен интереса, но тук огромна роля играе личният пример на командния състав - започвайки от началника на отбраната и до всеки командир, защото в цялата военна история, най-мощният стимул за привличане на хора в армията е личният пример на командирите и личният им ангажимент да мотивират младите хора да се посветят на тази професия", смята Шаламанов.

Според експертът наборната служба не е решение, тъй като е нужна лична мотивация у хората.

"Една армия, която е базирана на технологии и висока мотивация, не може да бъде изградена чрез военна повинност, чрез задължителност, чрез нещо, което не е въпрос на лично решение", каза гостът.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Върнете казармата !

    18 7 Отговор
    Само меки китки!

    Коментиран от #3, #5, #7

  • 2 Путинофил

    13 9 Отговор
    Егати експерта!
    Чунким путин мобилизира стотици хиляди войници с лична мотивация!
  • 3 Турчин

    12 9 Отговор

    До коментар #1 от "Върнете казармата !":

    Скоро турската армия ще ви пази.

    Коментиран от #19

  • 4 Мхм

    24 4 Отговор
    Този пребоядисан от комунист в еврово доларов "атлантик" пак изпълзя. Каза едното нищо, даже третокласник щеше да се справи по-добре. Защото третокласникът не е зависим от зелените грантове...

    Коментиран от #14

  • 5 Мека китка

    7 10 Отговор

    До коментар #1 от "Върнете казармата !":

    с корав шнур.
    Аз обичам чичковци служили в казармата да ми лигавят мръвката.
  • 6 А50

    19 1 Отговор
    Сегашната БА е проект или по-скоро спуснат проект на шаламанов и много други тиквеници
  • 7 А50

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Върнете казармата !":

    На тях им трябва само месо срещу Русшя
  • 8 Някой

    29 2 Отговор
    Аз съм се клел в знамето на Народна Република България . .В момента това не е моята България и моето знаме в което се заклех и бях горд да целуна,вече не съществуват....

    Коментиран от #16

  • 9 Да бе

    23 1 Отговор
    За каква военна служба става дума? Тагарев съвсем отказа хората за войската. Пример: още при първия изстрел на хусите след войната в Газа, тагарев искаше ВЕДНАГА да се пратят бойни кораби в Червено море. Шаламанов, тагарев и паси вият в един тон. Да не говорим за платената им евро/доларова "любов" към украйна.
  • 10 От запаса

    19 3 Отговор
    Някога и ние имахме една много боеспособна и достатъчно зъбата българска армия... Армия будеща респект и възпитаваща българските мъже.
    Не става дума за агресивна военщина, а за спокойна увереност за мирно небе над главите на българските деца и ковачница за български мъже!

    А днес имаме... не е за разправяне.
    Поне можем да си спомняме и да мечтаем за едни нови времена и нова България!

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мда

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "От запаса":

    Сдс започна да руши българската армия. После ндсв и герб/сдс я доразрушиха. И сега от нафталина се появяват бивши ултра комунисти, като този на снимката. вече краварски подлоги в зелено. Поръчват американско джепане НА ХАРТИЯ - приоритет номер 1, бият се по гърдите как "помагат" на украйна - приоритет номер 1. Българската армия е на последно място, няма приоритет.
    .
  • 13 нрб

    15 1 Отговор
    Само ме извикайте запас и ми дайте Калашника , после гледайте какво ще стане !
  • 14 Ъхъ

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мхм":

    Мястото на този е на месарският ченгел в хладилният камион! А за да бъде светът по добър и в хармония с природата - от ченгела на поточната линия за кучешки бисквити!
  • 15 "Фазана"

    7 2 Отговор
    Мотивацията става с много лицеви опори и маршировка на плаца прочее
  • 16 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Аз също
  • 17 Все по-смешни управляващи

    4 0 Отговор
    Колосалния успех на санкциите, които Европейските управляващи сами си налагат продължава. Колко ли им остава докато народът им ги линчува на площада?
  • 18 До като

    6 0 Отговор
    ни управлява мафията и посолства, казармата няма да се върне....защо ли!?
    Само два три генерала за една нощ да вдигнат няколко батальони и са ги избесели по стлбовете на тая шайка. Т ова е единствения начин за премахването на тоя октопод, който ни задушава и обеднява за сметка на мафията и други държави...
  • 19 Евроатлантически мъж от ПП/ДБ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Турчин":

    Откога ги чакам, задната ми врата е винаги отворена.
  • 20 шарлатанOFF

    2 0 Отговор
    ПРЕДЛАГАМ ДА НАПАДНЕМ РУСИЯ, ИРАН , А ПОСЛЕ КИТАЙ И СЕВЕРНА КОРЕЯ, ЕЙ ТАКА ЗА К€ФА НА
    го$подаря $ащ!
  • 21 дедо Герчо

    4 0 Отговор
    ЛЕ ЛЕ МАЙКО КОЛКО СИ ПРОООЗЗЗ...ХЪХЪХЪ...
  • 22 Мунчо

    3 0 Отговор
    "най-мощният стимул за привличане на хора в армията е личният пример на командирите и личният им ангажимент да мотивират младите хора да се посветят на тази професия" - казва, "човекът", който по времето на Костов, избяга най-позорно от армията като майор и който през живота си в нея не е виждал жив войник, военна техника и въоръжение, който унищожи ракетните войски и науката в БГ-армията. Още са живи преките свидетели Велизарий...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове