Last news in Fakti

27 Март, 2024 10:33 2 298 32

Шведският оръжеен производител SAAB поиска да модернизира армията ни

  • българска армия-
  • превъоръжаване на армията

Шведската компания може да достави противокорабни комплекси, преносими многоцелеви оръжейни системи за сухопътни бойни действия и високоточни бомби

Шведският оръжеен производител SAAB поиска да модернизира армията ни - 1

Най-големият шведски оръжеен производител Saab направи презентация в София, съобщи euractiv.bg

Решения за превъоръжаване на армията са политически и често няма значение дали са най-финансово изгодни, но те няма как да се случат без правителство. Това каза вицепрезидентът на Saab и директор за Централна и Източна Европа Красимира Стоянова в отговор на въпрос на Euractiv България дали могат да се водят преговори за превъоръжаване, при положение, че няма правителство, а политическата ситуация е нестабилна.

На събитието бе посочено, че като нов член на НАТО, Швеция вижда нови перспективи пред военната си промишленост, в момент, в който България се нуждае от модернизация на своята армия и подмяна на старите системи от съветската епоха.

Шведската компания обяви готовност да участвала в бъдещи конкурси за модернизирането на българската армия с противокорабни комплекси, преносими многоцелеви оръжейни системи за сухопътни бойни действия и високоточни бомби.

В края на миналата година премиерът Николай Денков обяви, че България трябва да въоръжи своите бойни кораби и бреговата охрана с нови ракетни комплекси, за да отговори на руските заплахи в Черно море.

“Стабилната политическа ситуация е предпоставка за по-бързото реализиране на превъоръжаването на армията”, посочи вицепрезидентът на Saab и добави, че при интерес от българска страна за придобиване на военни платформи чрез договори правителство-правителство, шведското правителство би могло да отговори. Към момента такива запитвания и преговори не се провеждат.

Българският военен експерт Димитър Гърдев също посочи, че България се нуждае от противокорабни ракети и бомби с малък диаметър (GLSDB).

“Плановете за усилване на бреговата охрана на Румъния и България включват брегови ракетни комплекси, интегриране на двете държави в общата информационно-разузнавателна система на НАТО. Има много сериозни планове за разширяване на базата в Констанца, Румъния и за изграждане на нова въздушна база, в която да бъдат разположени авиационни сили на Алианса”, обобщи Гърдев.

Готовност за нов вид война

Експертите, които участваха в срещата подчертаха, че България трябва да се насочи към придобиването на нови системи, които имат възможност за нанасяне на точкови удари, които са свързани с интегрираната информационна система на НАТО. Тези системи могат да бъдат насочвани по GPS и дават възможност да бъдат нанасяни превантивни удари. Трябва да бъдат изградени и ефективни логистични вериги.

Шведският експерт по отбрана Фредрик Хасел подчерта, че съвременната война се нуждае от модерна военна индустрия, която може да изгражда капацитет и количество по отношение производството на боеприпаси.

“Говорейки за войната в Украйна, заключенията, които можем да извлечем са, че вече никой не може да се скрие, затова трябва да пазим войниците си. Ако не можеш да защитиш кораба си, този кораб ще бъде потопен. В Черно море видяхме колко кораби вече са на дъното на морето. Друго заключение е, че вече всеки може да се бие, не само младите мъже”, посочи Хасел.

Експертът по международна политика и сигурност Димитър Гърдев даде пример с готовността на Украйна за война през 2014 г., когато Русия анексира Крим и готовността ѝ след инвазията през 2022 г. В първия случай украинските сили са водили война от 20 век, а днес ситуацията е различна, защото използват обединената информационна система на НАТО.

“Това е нов вид война. България трябва да се стреми към системи, които са интегрирани в общата информационна система на НАТО. Това веднага покачва капацитета и възможностите на въоръжените сили”, посочи той.

Експертът обясни, че изводите от войната на украинските фронтове са, че авиация почти не се използва, а ролята ѝ се принизи само до носител на ракетно въоръжение, изстрелвано от голяма дистанция. Това, според него, показва основната роля на артилерията, по-точно далекобойните оперативно тактически ракетни комплекси, реактивната артилерия и стволната артилерия. Гърдев посочи, че точно по тази причина сега военната индустрия работи на пълни обороти за обезпечаването на този огромен ресурс, който е необходим за поддържането на бойните действия.

От какви оръжия се нуждае България?

Красимира Стоянова очерта различните продуктови групи от портфолиото на Saab, които са актуални за България, а именно противокорабните комплекси RBS15 Mk3, преносимите многоцелеви оръжейни системи за сухопътни бойни действия Carl-Gustaf и високоточната бомба GLSDB, разработвана заедно с Boeing.

Противокорабната ракета RBS15 Mk3 Saab е разработена през 1980 г. за шведския флот, а през годините е претърпяла подобрения чрез създаването на следващи поколения (Mk1, Mk2 и Mk3). Нейната ефективност и дълъг живот се дължат на комбинацията от доказани технологии и внедряването на най-новите научно-технически открития.

Според експертите тя е добър вариант за модернизацията на българските военноморски сили, която досега се изразяваше в покупката на кораби „втора ръка“ от натовски държави, но без осигурена последваща поддръжка и ремонт. Още повече това ще ѝ даде шанс да уеднакви боекомплекта на новите многофункционални модулни патрулни кораби с този на бреговите ракетни части.

Противотанковият безоткатен гранатомет Carl-Gustaf е на пазара от края на 40-те, началото на 50-те години на миналия век. Гранатометът се използва лесно, високоефикасен и е съвместим със съвременни системи за управление на огъня и програмируеми боеприпаси.

По време на брифинга бе представена и високоточната бомба с наземно изстрелване (GLSDB) – боеприпас с дълъг обсег от 150 км, който дава възможност да се поразяват стратегически цели с точност до един метър, дълбоко във вражеска територия с гарантирана бойна и финансова ефективност. GLSDB е проектирана да атакува под всякакъв ъгъл и може да бъде изстреляна от различни пускови платформи и допълва съществуващите оръжия с балистична траектория.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    18 22 Отговор
    подготвяме се за посрещане на братушките -този път ще бъде със заря по тях

    Коментиран от #27, #28

  • 2 Българин

    13 27 Отговор
    флота ни ще унищожи последните руски корита в Черно море

    Коментиран от #20, #25

  • 3 провинциалист

    36 7 Отговор
    Шведски не може. Ние хрантутим само големия брат. В брой, цялата сума и срещу честна дума. Точка.

    Коментиран от #13

  • 4 Българин

    12 18 Отговор
    Тагарев прави БА непобедима

    Коментиран от #26

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Теракотената армия

    22 7 Отговор
    Да, ама тагаренко иска да плаща на САЩ за боклуци и да дарява каквото е останало на Украйна.
  • 7 ПРЕДПОЧИТАМ ГОЛА ШВЕДКа

    12 1 Отговор
    ДА ПРАЙМ МИРЕН кееекс а НЕ ВОЙНА.
  • 8 SAAB поиска да модернизира

    15 4 Отговор
    чекмеджетата на приемащите офертата
  • 9 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    20 4 Отговор
    НЕ СТАВА ЧИЧО САМ ОТ ПОСОЛСТВОТО НЕ ДАВА
  • 10 Майк Алън Патън

    16 2 Отговор
    Това означава ли , че и Бойко ще иска да......модернизира ЧЕКМЕДЖЕТАТА си ? Защото се оказа , че по времето на ГЕРБ , тези процеси бяха доста свързани и доходоносни !
  • 11 ЕвроАтлантически гьон

    16 3 Отговор
    Шведите могат да искат, ама тук вече ни модернизират сащ ... на хартия..
  • 12 жабока БОКО

    10 2 Отговор
    Какви шведи / какви меди ! САЩ ще направят модернизацията ! Също като със самолетите , дето Бойко ТИКВАТА ги плати кеш преди години , получи някакви хартиени чертежи и все още НИЩО не сме получили !
    Но пък впоследствие се оказа , че ТОЙ спи в стая с пълни чекмеджета , които Мата Хари ни показа !
    Дали има някаква връзка между тези факти ? Вие кажете !
  • 13 Ян БибиЯН

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "провинциалист":

    ГАРАНТирано от ГЕРБ ! Нали ?
  • 14 ГЕРБ=ДПС=БСП

    5 2 Отговор
    И аз мога да доставям оръжие на българската армия. Исках да кажа, да взема КОМИСИООНА от доставката на оръжие. Щом Шкембе Воевода може, значи всеки може да печели от държавни покупки на оръжие и от продажба на бг паспорти.. Но трудно ще стане, защото му нямам телефона на Бойко Борисав. А и да го имам все тая, защото няма да ми вдигне когато му се обадя. Вече е определено, за кой ще са комисионните.

    Реших да правя партия и да стана следващият вожд. Ако има кандидати да са ми индианци да идват да правим партия. Бивши бесепари и гербаджии с корупционен опит са с предимство за високите постове.
  • 15 Минувач

    5 1 Отговор
    Това е много по-добро за нас отколкото американските системи. Първо, защото американските са много по-скъпи, второ, защото шведските ще ги получим бързо и лесно, експлоатацията и поддръжката на американското оръжие е много по-скъпа. Към високоточните оръжия ни трябва и голям флот от съвременни дронове и средства за радио-електронна борба и заглушаване на врага.

    Коментиран от #32

  • 16 ГЕРБ=ДПС=БСП

    5 4 Отговор
    Шведските изтребители Грипен са с американски двигатели. Т.е. 1/3 е американски. Вероятно и електрониката и радарите също са американски. Т.е. 2/3 е американски, само алуминия е шведски, внос от Русия.

    Коментиран от #21

  • 17 Тагарев съм

    4 1 Отговор
    То ний нямаме армия вече.

    А и ну искаме да се бием за Зеленски.
  • 18 Сега и оръжия на хартия

    1 4 Отговор
    Ако оръжията им са като колите им, олеле, мале. Пари на вятъра.
  • 19 Микола Украйчук

    2 1 Отговор
    То нещо се продъни шведската техника в пръстта на Украйна. Що не си ремонтират собствената армия?

    Нали вече са в НАТО и почват далаверите.
  • 20 Гумени лодки

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    България има ли флот? Стига смешки
  • 21 Минувач

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    А защо в Уикепедия за Грипен пише, че има двигател: Volvo Aero RM12. Това Волво американско ли е?
  • 22 Да сключат офсетна сделка за

    2 0 Отговор
    Производство на автомобили СААБ
  • 23 един от стадото

    2 0 Отговор
    шведите ги мислех за по умни, но нищо, ще се научат. Новобранци са в НАТО, има още хляб да ядат. Добре, че всичко си правят, и то много добре, че иначе ще са на нашия хал откъм въоръжение. Няма да стане тяхната, изтърваха Грипена, сега са на път ракети, бомби, радари, леко оръжие да остане само по рекламите им. Бати не дава, бий през ръцете, ама и той не дава, ама парите напред взема
  • 24 Прав

    3 0 Отговор
    Е кой не иска да изтупа нещо от окъсания брашнен чувал в който превърнаха България евро-атлантическите изтривалки пред посолствата. Кой не иска да продава на 10-торна цена със 100% предплащате и доставка когато си искаш? Все пак ние сме полу колония като Китай преди 2 века и тогава е бил длъжен предоставили право на нещо на една от силите да речем Англия, да го даде и на Франция, Германия, Русия и ..А договорите им с Китай са били със имена за сътрудничество, гаранция за безопасност и...звучни имена нямащи нищо общо със съдържанието като нашите за "присъединяване към съюзи ЕС, НАТО и .". Никой не кара съюзника да си реже ракетите, АЕЦ, и.. това са изисквания към окупирана страна, която искаш да превърнеш в колония, а народа и в свои роби.
  • 25 попа

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Голям комик си! българския флот е продаден/подарен на нато преди да влезем в нато
  • 26 Натовец

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Вярно е ! Нато е най могъщия военен пакт в историята на хомосапиенс
  • 27 Натовец

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    С НАТО Напред за един по стабилен свят
  • 28 Братушките са много

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    слабички ! Не мисля че ще си покажат носа повече навън
  • 29 факуса

    1 0 Отговор
    и шведчетата искат да намажат от сглобката,ама тез оръжия си ги правим,а тез искат да ни вкарат в дългова криза,купувайки скъпи оръжия кат гърците,които така се овъртолиха,не можем се мери с никой около нас
  • 30 За БА

    0 2 Отговор
    Само Американски комплекси Избива ги до крак
  • 31 Язе

    2 0 Отговор
    Нашите тикви не са ли чули за Военно-икономически суверенитет. Ако не са, да видят Украина, докато им дават оръжие и боеприпаси оцеляват, като им спрат кранчето и спихват. Така, че по добре да си произвеждаме това което можем вместо да ходим да се молим на тоя и оня, за елементарни неща.
  • 32 Аз съм

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Минувач":

    Точно така ! Освен това , трябваше да си купим Грипен , много по подходящ нашата държава и нашите пилоти вече щяха да летят .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове