Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 11:55 13 411 22

Защитен анонимен свидетел по преписка срещу Борислав Сарафов е бил заплашван

  • акф-
  • защитен свидетел-
  • сгп

Единственото лице, което се е запознавало със съдържанието им и е могло да научи данните на свидетеля, е бил прокурор Йордан Петров от СГП, пишат от АКФ

Защитен анонимен свидетел по преписка срещу Борислав Сарафов е бил заплашван - 1

Един от защитените анонимни свидетели по преписката срещу Борислав Сарафов е получил заплашително писмо докато материалите са се намирали във Върховния касационен съд (ВКС).

Това става ясно от отговор на ВКС до Антикорупционния фонд (АКФ) за съдбата на материалите срещу тогавашния заместник на главния прокурор Борислав Сарафов, съобщи БНТ.

Миналата седмица АКФ е изпратил запитване до ВКС относно съдбата на веществените доказателства и класифицирани материали, изпратени от прокурор при Софийска районна прокуратура на ВКС заради констатацията, че обосновават необходимостта от започване на разследване срещу Сарафов.

„Администрирането на веществените доказателства и секретни материали в този случай е поредното притеснително обстоятелство около разследванията на предполагаемите престъпни мрежи на Петьо Петров – Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса за криминално влияние в правосъдието“, коментира Андрей Янкулов, старши правен експерт в Антикорупционния фонд.

През юни 2023 г. СРП изпраща на ВКС материали от досъдебно производство 164/2023 г. на ГДБОП, прокурорска преписка 26636/2023 г. на СРП, образувана за разследване на престъпна деятелност на Петьо Петров – Еврото, в рамките на което се събират доказателства, касаещи и Борислав Сарафов.

Във ВКС е образувана съответна преписка от компетентността на специалния прокурор, разследващ главния прокурор и неговите заместници. По приетия през миналата година механизъм за независимо разследване на главния прокурор и неговите заместници ВКС би следвало да администрира към специалния прокурор получените сигнали за евентуално извършени от посочените лица престъпления.

През юли 2023 г. съдия Даниела Талева от Софийски градски съд е определена за прокурор по разследването на главния прокурор и неговите заместници, но е назначена от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет едва през октомври 2023 г., след незаконосъобразно забавяне, мотивирано от Прокурорската колегия със законодателни неясноти, които подлежат на отстраняване, посочват от Антикорупционния фонд. Така прокурор Талева встъпва в длъжност едва пет месеца след избора си - през декември 2023 г.

През това време наблюдаващият прокурор в Софийска градска прокуратура Йордан Петров изисква всички материали по делото срещу Петьо Петров от ВКС с мотива, че липсата им пречи за изясняване на обективната истина по ръководеното от него разследване.

С разпореждане от 31.08.2023 г. на ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова веществените доказателства и секретните материали са изпратени на СГП с мотива, че към момента липсва назначен специален прокурор, а материалите не съдържат доказателства, касаещи само Борислав Сарафов.

От отговора на ВКС още става ясно, че един от защитените анонимни свидетели по наказателното производство е получил заплашително писмо, след като материалите са получени от ВКС. Според свидетеля, това показва, че самоличността му е била разкрита, като той е отправил запитване до различни институции как се е стигнало до това разкриване, посочват от Антикорупционния фонд.

Запитването на свидетеля задвижва проверка на обработването на класифицираните материали във ВКС, която заключава, че единственото лице, което се е запознавало със съдържанието им, е бил прокурор Йордан Петров от СГП.

„Разпореждането с тези доказателствени материали би трябвало да е единствено от компетентността на специалния прокурор. В случая обаче, първо, до секретните материали е даден достъп на прокурор от СГП още докато са се намирали във ВКС, а впоследствие всички веществени доказателства и секретни материали са върнати от ВКС в прокуратурата“, коментира Андрей Янкулов.

Там материалите попадат във фактическата власт на прокурор от обикновената прокурорска йерархия, за когото не са налице изричните гаранции за независимост от засегнатото в доказателствените материали лице – главен или зам.-главен прокурор, каквито гаранции са законово разписани за специалния прокурор. Това повдига въпроса за риска от потенциално осуетяване на възможно разследване срещу и.ф. главния прокурор, под неформалния контрол на когото касаещите го доказателства биват върнати, коментират от Антикорупционния фонд.

Вчера беше оповестено, че прокурор Талева е изискала обратно доказателствените материали от СГП, но не е известно дали към преписката по делото към момента е образувано наказателно производство.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Време е такива по затворите!

    110 2 Отговор
    Мафията започна да се активира, излиза че съд, прокуратура, министерства, МВР, държавни служители и т.н. са мафията в БГ!
  • 2 гешев обяви че

    39 2 Отговор
    защитените са само 8 . то си е привилегия . в америка им сменят паспортите . гамбино така го хванаха . конселиерито му го предаде на главния прокурор , съдя го освободи от старите грехове - пране на пари , поръчкови разстрели на съдии и полицаи и мафиози , уреждане на дела , ами такива работи . той писма нямал . ама как да има . петров така беше защитен бандит .
  • 3 ТаУмВзе

    75 2 Отговор
    Как е Анонимен Свидетел и Кой е Знаел, за да го Заплашва бре! Нема такава Пародия ей.
  • 4 шиши

    50 2 Отговор
    Анонимен няма такова нещо все някой е получил сигнала и колко е алчен не се знае
  • 5 Буко Баламата

    29 1 Отговор
    Е нали е анонимен.
  • 6 шефа

    79 0 Отговор
    Сарафоф е по голям престъпник от Каскета.
  • 7 Хаджи протестър

    19 3 Отговор
    Има деловодства машинописки икой лене още.България е малка хората се познават достатъчно е да го видят на определен етаж в сграда и вече е ясно кой и какво и стига с тия защитените защото често са пълни измамници.
  • 8 Е нали уж е анонимен ?

    62 0 Отговор
    Не вярвам нито на съд нито на прокуратура . Всички са омазани до ушите със..............
  • 9 Мдааа

    39 0 Отговор
    Защитен, анонимен... И не знаят кой го е заплашвал. Я стига идиотщини. Всичко стана едно мазало за сеир. Пак ще е пушилка.
  • 10 Е, нали е АНОНМЕН

    38 0 Отговор
    Как така се знае кой е, че да го заплашавт?
    Боже, Боже!
  • 11 Ами да

    32 0 Отговор
    Айде сега производство срещу прокурорчето! Бай Ставри ще му обясни правосъдието!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Запознат

    30 0 Отговор
    Защитен свидетел и таен сътрудник ??? Това са приоми за замитане на престъпления. Държавата може да изфабрикува каквото си пожелае под формата на гриф секретно. Единия е мъртъв ,а другия е мираж и сега започваме да си разтягаме локуми. Прокуратура и съд са добре платени НАЕМНИЦИ прикривани от машината наречена държава. Всичко е под килима вече ,ама нацията ще трябва да изгледа целия филм.

    Коментиран от #20

  • 14 Запознат

    25 0 Отговор
    Кои е този които вярва още в тази държава да вдигне ръка. Чакай ! Чакай ....видях на последния ред един мъртвец и един защитен свидетел.
  • 15 А на бас

    33 1 Отговор
    Че е заплашван от скитник! Уникална анонимност! Тоя нашия престъпен лагер трябва да бъде изринат от народа.
  • 16 Кой

    27 0 Отговор
    Mафията си има държава.
  • 17 явор

    12 0 Отговор
    Уж защитен Уж анонимен ?
  • 18 Алчо

    17 0 Отговор
    Тия всички прокурори.адвокати и съдии са за затвора.Докога ще ги бавим още бе хора.Държавата умира..!
  • 19 Денковист

    6 0 Отговор
    Бихте ли си дали живота за тези ОПГ та и техните производни.
  • 20 Русия

    9 4 Отговор

    До коментар #13 от "Запознат":

    Най силното оръжие в България е корупцията, путинафилите, в България имат една единствена цел България да остане в руската орбита,руските агенти си тръгнали ни лук яли ни лук мирисали, те са наказани 5 год.без право да посещават БЪЛГАРИЯ и ЕС,а след това пак в Европа да си вършат шпионаж.
  • 21 Атмаджа

    11 0 Отговор
    Явно нито е анонимен,нито е защитен."Осветили" са го.
  • 22 инж. Ганчо Илков

    2 0 Отговор
    Поредно потвърждение на Твърдението: При наличието на Квотен Принцип в Съдебната Система и Регулаторните Органи, Върховенство на Закона и Подвеждане под Съдебна Отговорност на Лидери на Политически Проекти (особено на участващите в Парламентарното Мнозинство), е Мисия Невъзможна. Политическата Мафия е защитена от Конституцията и тя, без промяна в Манталитета на Управляващите няма как да бъде унищожена.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове