Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 12:56 3 533 22

Валя Гигова: Трябва да се промени съставът на съдебната система

  • валя гигова-
  • съдебна система

Тя запита защо не се предприемат действия, щом се знаят имената на лица, свързани с Пепи Еврото

Валя Гигова: Трябва да се промени съставът на съдебната система - 1

"Като знаят, защо не действат?". Така заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет адвокат Валя Гигова коментира информацията на шефа на ГДБОП за конкретни имена, които са свързани с Петър Петров-Еврото. В ефира на „Твоят ден“ тя каза, че щом ГДБОП не може да проведе разследване, защо „този, който може не е направил нищо две години“. Адвокатът допълни, че „хората, които са обект на самото разследване, няма как да разследват себе си“.

Гостът посочи, че „докато не се промени съставът на съдебната система, нищо няма да се промени“. Тя призова да се прилагат добрите практики, за да бъде изчистена системата. По нейни думи законодателните реформи са недостатъчни.

„Оказва се, че в самата прокуратура има данни за извършване на престъпления. Как тогава тя ще разследва хора, които са част от нея? Няма как това да се случи“, каза Гигова.

На въпроса дали прокурор Зартова е могла да извърши разследване по „Осемте джуджета“ Гигова каза, че е имала нужния инструментариум. "Това, че не го е направила, е въпрос на лична съвест и отговорност. Когато излезеш от системата, е лесно да критикуваш. Трудно е да си вътре, да вземеш правилните решения и да прилагаш закона“, допълни адвокатът.

Гигова коментира и решението на адвокат Ина Лулчева, която напусна поста зам.-шеф на Висшия адвокатския съвет. По думите на Гигова всяка оставка е личен избор.

„Безкрайно съм огорчена. Лично съм поканила Лулчева в този състав на съвета. Не знам защо и по какъв повод се случи всичко това. Мнозинството във ВАдС, което тя критикува, сме аз, проф. Ангел Калайджиев, доц. Станимир Братоев, адвокат Екатерина Михайловска, адвокат Нина Седефова, адвокат Асен Георгиев и адвокат Красимир Недев. Те са достатъчно достойни и авторитетни и не бива да бъдат окачествявани по този начин“, каза Гигова.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОСПОЖА

    24 3 Отговор
    ПО ЕВТИНО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ВНОС НА СЪДИИ --АБСОЛЮТНО БЕЗПРИСТРАСТНИ
  • 2 ТаУмВзе

    19 2 Отговор
    Да! Еднопосочно към БЕЛЕНЕ ВЪВ ПЪЛЕН СЪСТАВ.
  • 3 Ами

    17 1 Отговор
    Всички на весилото и започване от нулата!
  • 4 Направо

    18 0 Отговор
    да се изкорени !
  • 5 Ами да

    14 1 Отговор
    Ама, които трябва не чуват и не виждат! Крайно време е, поне народът да прогледне!

    Коментиран от #16

  • 6 Да добре

    12 2 Отговор
    Кой да сложим ако не в далаверата няма да бъде назначен на тези постове и искат 15 години стаж 147 алинея 3 ??? Така се прави 15 години и с далавери стаж.

    Коментиран от #7

  • 7 обектив широкоъгълен

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Да добре":

    А без стаж ли да ги назначават.То даже 15години са малко.Сега ще се набутат с връзки от богатите кантори те пък обслужват богати хора и ще стане за кокошка няма прошка за милиони няма закони

    Коментиран от #17

  • 8 Читател

    9 1 Отговор
    Е как защо защото всички пътища водят до едно и също място.
  • 9 питам

    13 1 Отговор
    И за какво вземате по 10 к. заплати ,след като с действията си или бездействията , пазите мафията , която ви направи милионери с по няколко хотели и къщи в Гърция !!А Сарафов е по виновен и от гешев , но и ГЛ.покурор го направиха ,вместо да е разследван !
  • 10 Майора

    7 5 Отговор
    Ало Гигова , а вие адвокатите да не би да сте безгрешни , още повече че вас няма кой да наказва! Вие да не би да не правите грешки след като срещу тлъсти суми освобождавате хора , които трябва да са подсъдими! Стига с тази прокуратура и останалата част от съдебната система има вина!

    Коментиран от #18

  • 11 Пътя е един

    12 0 Отговор
    За изчистване на съдебната система. Блокаж на всички сметки и имоти без нормален произход на магистратите.
  • 12 Алоу

    10 1 Отговор
    Липсата на справедливост ражда поквара на всяко ниво. А липсата на справедливост е родена от покварените политици и магистрати.
  • 13 Щон

    7 1 Отговор
    Крайно време е нацията да
    взема сопата и кютека да
    започне иначе тези хомосексуалисти ще дерибействат докато са живи
  • 14 Николай Петков Ралчев ,Тутракан

    0 0 Отговор
    В Районен съд Тутракан се подвизава некадърния и корумпиран съдия Георги Георгиев. Образувайте дисциплинарно производсъво срещу този съдия и го премахнете от Районен съд Тутракан. Аз ще събера подписи срещу този съдия
  • 15 Иванка Симеонова

    4 0 Отговор
    Убедена съм, че доказали професионализма си съдии, но чуждестранни, такива, които не са се сраснали с порочната ни съдебна система, само такива могат безпристрастно да я очистят от калта!
    Няма как съдебните "служители на върха да не са знаели за случващото се и дали са участници или бездейни наблюдатели са еднакво отговорни и заслужават да си понесат последствията със цялата строгост на закона! И нулева толерантност към всички тях!
  • 16 Русия

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ами да":

    Русия чрез свойте проксита и агенти та влияние е превзела едрият капитал,( олигарси),който владее държавата,назначава посредством политическите проксита на отговорни постове в системите, западняците, корумпирани с руски пари,се интересуват единствено от собственото си житие и битие.руското разузнаване се бърка на всякъде,ние разбираме сред като са заминали за Русия, тогава ги лишаваме от престой и то за 5 г.
  • 17 Стига с тоя стаж,бря!

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "обектив широкоъгълен":

    Сякаш всеки се е родил със стаж!Първо да има необходимото образование,после на детектора дали има слабост към подкупи(корупция),и назначаване,та дори и БЕЗ стаж!!!После постоянни отчети за качество на работа,демек от колко дела прокурира е соечелил,ако не...пътя иткъдето е дошъл,следващия да идва...

    Коментиран от #20

  • 18 Сори,ноооо

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Майора":

    Адвокатурата не е от съдебната система.Адвокатурата може да има вина САМО,ако е уличена,че дава подкупи на прокурори и съдии,така както на всеки един обикновен гражданин.Адвокатите НЕ разследват и НЕ съдят.Човек и сам може да си е адвокат,ако се наложи.Ноооо прокуратурата и следствието имат монопола върху разследването,а съдиите отсъждат-затуй им се от всички граждани(и от потърпевшите,и от осъдените)
  • 19 Запознат

    6 0 Отговор
    Гигова иска да вмени на обществото че съдиите имат престъпен синдикат без участието на политици,прокурори и адвокати които са основната свръзка с по горните. Госпожо защо си мислите че вие сте най умните? Та ние сме зрители вече 35 години и тази пиеса никога не е струвала дори на хартията на която е написана. Държавността е разпадната ....правителство, общински съвет,прокуратура , съд и структури на МВР е в разруха и НУЛЕВО доверие на гражданите. А когато всичко от изброеното е налице ....Държавността е разпадната на криминални структури, тоест анархия е която всеки сам се спасява. Дано някои го каже това на глас и признае че държавата е покварена.....това е разпад които трябва да се случи. Виновни има и това че един престъпник не е хванат не означава че не е такъв. Решенията които разпадат държавността също е престъпление.
  • 20 обектив широкоъгълен

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Стига с тоя стаж,бря!":

    Стажа е нещо хубаво ако пише и някаква разбивка водил дела от тях колко спечелени и колко загубени тоест качествена характеристика.Имначе има много образовани отличници като министърът на правосъдието или преподаватели, но никога практикували.Това е същността на стажа.Предпочиташ ли да те оперира академик който не е оперирал години или току що излязъл студент или лекар с 15г стаж който всеки ден върши тази дейност.Нещата трябва да са в баланс.Няма нито един от големите умове в правото който да не е практикувал преди това от най- ниското ниво и то дълго време.Първо работи за името после то за него.
  • 21 Ходжа

    1 1 Отговор
    Предлагам ,,Червеният Пират"да обърне необходимото внимание по заслуги за стабилноста на държавата и политиката на двете същества от БТВ М.Цънцарова и З.Йочев ,който съзнателно и под диктат нанасят огромна вреда на България .Патриотично звучи ,нали ?Трябва да се вразумят тези две стщества .
  • 22 Прост Българин

    1 0 Отговор
    Всички държавни институции са напълно проядени от корупция и тотално несъстоятелни.Господ да е на помощ на жалката ни държавица.Загиваме напълно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове