Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 14:41 2 691 24

Асен Василев: Ще купуваме електробуси за цялата страна с пари от Европейската инвестиционна банка

  • еиб-
  • финансране на проекти-
  • електробуси

За цялата 2023 година групата на ЕИБ, която включва Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд е кредитирала в България проекти за 1,1 млрд. евро

Асен Василев: Ще купуваме електробуси за цялата страна с пари от Европейската инвестиционна банка - 1

България води преговори с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за финансиране на проект за подмяна на автобусите, използвани в градския транспорт в цялата страна с електробуси. Това обяви финансовият министър Асен Василев, който присъства на представяне на годишните резултати на ЕИБ у нас, съобщи БНТ.

По думите му, ако бъдат заменени класическите превозни средства с такива на ток, това би намалило в пъти разходите за поддръжката им. Финансирането на този проект би се осъществило чрез създаването на фонд, от който общините ще могат да се възползват при определени условия.

За цялата 2023 година групата на ЕИБ, която включва Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд е кредитирала в България проекти за 1,1 млрд. евро. Това е повече от два пъти в сравнение с година по-рано. Очаква се отпуснатите заеми да генерират над 5,4 млрд. евро инвестиции у нас. С парите са подпомогнати над 8000 малки и средни предприятия.

България заедно с Румъния и Естония са страните, които използват най-много ресурс от ЕИБ, пресметнат като процент от брутния вътрешен продукт. Взетите кредити от банката у нас възлизат на 1,17% от БВП. През изминалата година ЕИБ подписа и кредитно споразумение с Българската банка за развитие (ББР) на стойност 175 млн. евро.

Европейският инвестиционен фонд от своя страна пък подписа гаранционни споразумения по Плана за възстановяване и устойчивост. гаранционните споразумения включват четири български банки и се очаква те да отключат предоставянето на кредити за 2 млрд. евро.

Сред големите проекти, които се подкрепят с пари от ЕИБ е и изграждането на първата детска болница у нас, която ще се намира в Бургас. Отпуснати са 12,8 млн. евро.

Днес вицепрезидентът на банката Кириакос Какурис подписа и две споразумения с министрите на околната среда и водите и на иновациите и растежа. Първото е за консултантска подкрепа по програма "Околна среда 2021-2027 г.", а второто за консултантска програма за стартиращи предприятия.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комисионната е голяма!

    25 3 Отговор
    Ще ги зарежда с вносен ток!

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Асено пак ли ще крадеш, умора нямаш ли?

    24 3 Отговор
    Асено разваляме сглобката, да те няма!

    Коментиран от #9

  • 3 Шматка

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Комисионната е голяма!":

    Вносният ток струва пари. По-добре Боко и Прасчо да въртят педалите и да правят ток - хем ще е без пари, хем ще заслабнат малко, че вече са замязали на коледна прълица! А ако се включат Простото, Гнома и Пинокио, даже ще изнасяне ток!
  • 4 Пак Битак!

    5 3 Отговор
    Пак Битак! Как ще ги настигнш с техния Боклук ?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Или...

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Комисионната е голяма!":

    Ще П-Ъ-Р-Д-И срещу Ветрогенератора!
  • 7 ха ха

    13 2 Отговор
    Асане, много повече ще спечели обществото от ремонт на улиците. В София отдавна не съм попадал на читава улица... Навсякъде е дупки и кръпки. По-тежките електробуси скоро ще трябва да са с вериги...
  • 8 Магистър по икон.на машиностр.от 1983-та

    19 4 Отговор
    А можехме да си ги произвеждаме у нас...дори изнасяме,ако шебеците не рипаха за банани преди 35 години...

    Коментиран от #24

  • 9 ха ха

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Асено пак ли ще крадеш, умора нямаш ли?":

    Избори идат! Участието в тях не става без пари. ОПГ-тата се нуждаят от пари за изборите...
  • 10 Джон

    4 3 Отговор
    Дано не са китайски боклуци.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 метавселена

    16 3 Отговор
    До тук прочетох само че ни кредититат с 1,1 милиарда , демек пак борчове .
  • 13 Сталин

    12 3 Отговор
    А трябва ли всеки да си носи пожарогасител ,докато се вози в тези електрокари или пържоли за барбекю
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Биби

    8 2 Отговор
    Общините вече си накупиха автобуси, в т.ч. и електрически, които по стръмни улици закъсват редовно. А първата детска болница нали трябваше да е в София, или нещо не съм разбрал?
  • 16 Ъхъ

    7 2 Отговор
    И ша им сложим един нафтов резервоар щото некоалицията иска да затворя тецове и Аеци
  • 17 Гост

    8 1 Отговор
    Електробусите трудно изкарват един курс и са на зарядната станция.
  • 18 Къпан пор

    5 3 Отговор
    Електрическите автобуси ще се теглят от КамАз.

    Коментиран от #20

  • 19 Хихи

    7 1 Отговор
    Ако само купуваме, без да произвеждаме.!!!! С какви пари ще купуваме? Със заеми... А какви ставаме длъжници!!!! И какво става с длъжниците когато не могат да си връщат дълговете? Запорират им имуществото...
    Внасяме селскостопанска продукция, ток, електроника, автомобили, а какво и колко изнасяме....
  • 20 Хихи

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Къпан пор":

    От сръбски ток произведен от Маришки въглища
  • 21 Запознат

    4 1 Отговор
    Ел бусовете се купуват от общината с кредит от банката за развитие . От продажбата на билетите и картите се покрива само лихвата по кредита и тук идва наред плащането по главницата . За да не ни стресират и да излизаме по улиците общината започва да вдига данъците за да покрива горепосочения кредит. Това се прави по малко като се инсценира криза с боклука или новата секира .....ако не е изолирано жилището данък сгради се увеличава. Това е схемата драги съграждани. Ще ни стрижат докато даваме вълна. И не забравяйте че всичко е кражба на наши пари. Всеки българин работи от 1 януари до 23 май за държавата, това са 5 месеца за бедната България и 7 месеца за семейството. Сега разбирате ли какви сме ? Ето ви демокрация.

    Коментиран от #23

  • 22 Тити

    1 0 Отговор
    Ауууу как ще краден нафта за гоуфо!???
  • 23 един

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Запознат":

    25-30год. България като не даде и една стотинка за въоръжение,не та ли стригаха пак,освен че ти свалиха кожата от крадене,ами и нищо на лице нямаше!
  • 24 Те са държавни предатели

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Магистър по икон.на машиностр.от 1983-та":

    Глупаци са! През 1991 година в село Царичина до София се провежда свръхсекретна операция под ръководството на българските специални служби.Селото е блокирано напълно а около него през 10 метра са пазели войници с автомати,били са отцепени от външния свят дори хляба са им спускали с хеликоптери! Ръководител е била някоя си Елисавета Логинова която наричали новата баба Ванга.На 160 метра дълбочина е открито огромното съкровище хазната цар Самуил останало от Симеон Велики.2 години им трябват за да слязат долу и за да извадят хилядите тонове злато.Всички генерали посещават мястото и слизат под земята.Предполагали са че самия Самуил е ослепил войниците за да не знаят къде са носели съкровището за да го скрият.Защо никой не пита къде е сега това злато и всичко е засекретено?Ами ти почти го каза- изнесено е тайно от България и част от него го използват като залог за теглене на заеми с които да купуват автобуси и друго.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове