Last news in Fakti

1 Март, 2024 14:08 2 559 22

"Активни потребители": Магазините продължават да лъжат с промоциите - цената скача от щанда до касата

  • магазини-
  • измама-
  • цени-
  • стоки-
  • храни

Така или иначе обаче това е нелоялна търговска практика

С пълна сила продължава порочната практика в магазините, при която на щанда цената на даден продукт е една, а на касата излиза по-скъпа, обяви Богомил Николов от "Активни потребители".

По думите му обаче в повечето случаи става дума за небрежност. Не мога да си представя една верига с милионен оборот да хитрува за дребни стотинки. На фона на това, което може да загуби, това ми се струва нелогично, добави той пред businessnovinite.bg.

"Така или иначе обаче това е нелоялна търговска практика. Самите глоби не са справедливи. В момента глобата е една и съща и за големия супермаркет, и за малкото магазинче, което може да фалира от една по-голяма санкция. Глобата за едно такова нещо, трябва да е процент от оборота", смята Николов.

Според него всички порочни практики тръгват от законите. Законите са ни хубави, европейски закони, преведени лошо. В края на краищата това, че са преведени по български раждат и евроскептицизъм. Защото хората негодуват от тези закони, но не си дават сметка, че те са побългарени, добави експертът.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мизерия

    8 23 Отговор
    Аз като отида да пазарувам не гледам цените изобщо.
    Икономията е майка на мизерията.

    Коментиран от #10

  • 2 КОТарАК

    20 0 Отговор
    никога не съм бил дребнав , но ми направи впечатение , скоро, че е точно така-от СВА веригата магазини...
  • 3 БеГемот

    29 0 Отговор
    Тия мошеници от Била правят промоция две стоки на цената на една изписват единична цена с големи цифри която е приемлива а с малки букви че трябва да вземеш два броя и цената е двойна...ако не го забележиш отиваш на касата взел един брой и ти го таксуват като за два...
  • 4 ИзбираТела

    33 1 Отговор
    "По думите му обаче в повечето случаи става дума за небрежност. Не мога да си представя една верига с милионен оборот да хитрува за дребни стотинки."
    Не хитруват а направо си крадат.
    И това го правят управителите със знанието на собствениците.
    Пред данъчните стоката се декларира на едни цени по време на "промоцията", а реално се продава на други.
    Кое и кога точно е продадено се манипулира за минути в компютъра.
    Става въпрос за милиони на месец.

    Коментиран от #13

  • 5 Хохо Бохо

    30 0 Отговор
    Ало, активните прси, как така в нашите магазини продават най-големите боклуци, които в други държави и за животни не стават? За кво промоции бълнувате бе корумпета? Я се разходете до коя да е друга европейска държава и сравнете примерно най-ефтините млечни продукти (масло, сирене) там и топ скъпите тук. Ще се изненадате от резултата, няма да е в полза на продаванпто тук
  • 6 Анджо

    22 0 Отговор
    Т маркет за най голямите специалисти на тази далавера.
    Просто като си напазаруваш ,
    трябва да си четеш всеки път касовата бележка и да помниш кое е на промоция. Иначе няма спасение. И аз едно време все се сърдех на жената, че се мота за глупости, но не съм бил прав, те просто са жестоки хиени.
  • 7 гого

    10 1 Отговор
    пример за това е пацони в русе
  • 8 Май са вдигнали

    10 2 Отговор
    данък сграда и смет в София смет с 14%. Някой знае ли нещо по въпросът? Тези марионетки какво мислят да фалираме? Повишиха заплатите на държавни чиновници, а всичко скача осигуровки, храни, ток, вода, парно, май и данъците в типично подлият си стил са вдигнали. Цените на определи стоки и услуги минаха европейските. А си представете какво ни чака с борса ток и въвеждане на евро.
  • 9 Дезодоранти

    11 0 Отговор
    големи преди 4 месеца 9 лева на промоция, сега с намален грамаж по-тънка опаковка 13 лева на промоция.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 мизерия

    6 12 Отговор

    До коментар #10 от "Анджо":

    Нито съм ербап, нито го написах за майтапа, в интерес на истината наистина не гледам цените, защо?
    Ами, защото не искам да си товаря главата с излишни глупости.
    Ти като се напрегна какво промени?
  • 12 Буден

    17 0 Отговор
    Само в големите вериги .Защо не пишете с имена?...КОРУПЦИЯ.
  • 13 Магазинер

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "ИзбираТела":

    ОТ първо лице: Проблемът е, че няма хора - НИКАКВИ. Персонала е 50-60% от необходимия като бройка, а като качество е 10%. Никой не би си залагал главата (глобата е до 10% от оборота) за стотинки, буквално..... И преди да ме залеете с "Ами дайте еди колко си заплата и ще има хора". Ами не, не става. Хора няма за никаква работа - факт
  • 14 Мухаа ха!

    11 0 Отговор
    Най редовно го прилагат в кауфчо и билчо.Ако не си отвориш калкулатор,да смяташ всяка отделна покупка,на касата ти смъкват не стотинки,а доста нагоре.Според това, колко е пълна количката.Те прекрасно знаят,че никой не пресмята точно, и те клатят на каса.Там никой не отива за един хляб,и кисело мляко.А оборота им е огромен.Хиляди клиенти ежедневно.По 50 ст от калпак,ето им осигурени месечните заплати на целият персонал в обекта.Че дори ще остава доста.От опит- на щанда кашкавал 19 лв.На касата, парчето ми излиза върху 24 лева.Става скандал, и отговорника се изплъзва с номера..това е промоционална цена,но с карта.Отиваме на щанда,и питам..Къде е посочено че е промоция? Накрая ми сторнираха парите,и прибраха кашкавала си.От тогава в билчо не стъпвам.Затова- калкулатор.Да не ви мързи! Дори и вафлата калкулирайте.Иначе,си карат по нашенски.Нищо че са чужди фирми.Там не смеят да надпишат и един евроцент.Ако всеки го прави,и вдигне скандал дори за 10 ст,ще ги отучим за месец.
  • 15 Гешевче

    5 1 Отговор
    Марийче, журналист си и трябвада знаеш, че цената не поскъпва, поскъпва само нещо, което има цена, цената се увеличава, нараства, повишава .....и т.н.
  • 16 байгън

    4 0 Отговор
    Защо вдигат цената на хляба нали ддс - 0%
  • 17 Мдаа

    10 0 Отговор
    В магазина на Стоичков "Кауфланд" това е честа практика. Нали трябва да плащат за тъпите си реклами.
  • 18 В момента рупаме

    2 3 Отговор
    ЕС, отровната пшениза и зърно от Укр., която ни натресе Коалицията. Идва отпадане на регулации на ГМО регулиции, на европейско ниво, като решението няма да е нужно да се ратифицира от местните парламенти. Редица Директиви отпаднаха, които защитаваха ЕС гражданите. Следва отмяната на право вето. Време е за Булекзит, докато незаконната сглобка, незаконно не ни пробута проваленото евро, с него ще сме тотално заробени. Става страшно, дори няма да знаем какво ядем, освен насекомите и отровно зърно. Във пъти се увеличил вноса на палмово масло в България, след прием в ЕС, качеството, освен високите цени е паднало драстично.
  • 19 Тити

    1 0 Отговор
    Когато ни управляват мафиоти всичко е възможно.
  • 20 Зеки

    0 0 Отговор
    "момента глобата е една и съща и за големия супермаркет, и за малкото магазинче, което може да фалира от една по-голяма санкция."
    Ми да фалира.....и да има запор на имуществото......като е искал справедливост в глобите да не се е правил на голям тарикат на дребно големия бизнесмен с малкото магазинче.....
  • 21 Пазарувах в Метро на бул Европа??? Две

    2 0 Отговор
    Възглавници на Цената на една!! Питах и Служителка, защото се знае за шмекериите!! Служителката отговори бодро"да, такае! На касата ми таксуваха две възглавници, касиера каза, че няма такова нещо!!! Измамници, " Метро"Купих си Зимна Риза 37лв!ХХL! ИЗПРАХ Е НА
    кратка Рограма на 40 Градуса, стана като за Четвъртокласник, смалисе на половна Реклама за Зимни гуми, нищо подобно няма такива цени, обявени в рекламните им брошури! МАГАЗИНА ИМ Запада, измамници!! Ще ударят Кепенците!!
  • 22 СОС са гласували нови оценки на Имотите,

    3 0 Отговор
    От там се вдигат всички МДТтрябват пари за заплати да 9 те зам кметове и новите чиновници!! Буров е казал! "Няма по вредно нещо в една държава от Чиновника, мързелив и Алчен, на него никога не му стига" Ат Буров!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове