Last news in Fakti

7 Март, 2024 21:46 936 24

Атанас Славов: С новия Закон в съдебната система няма да има "инструмент на Господ"

  • закон за съдебната система-
  • магистрати-
  • изпълнителна власт

Изпълнителната власт е функция на споразумение в парламента - но само между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, посочи министърът на правосъдието в оставка

Атанас Славов: С новия Закон в съдебната система няма да има "инструмент на Господ"  - 1

В този геополитически контекст не можем да си позволим нов цикъл от избори и несигурност за страната. Това заяви в студиото на БНТ правосъдният министър в оставка Атанас Славов.

Той се надява битката за правосъдието да бъде завършена независимо кой ще е следващият министър. Смята, че през следващите девет месеца може да се постигне много в сферата, ако бъде дадено време за това.

"Уикенда със сигурност ще има интензивен процес на преговори, но по-важното е дали държавата и политическите субекти в парламента искат да продължат ясната реформаторска програма и ангажименти или някои от субектите ще предпочетат да се отиде на предсрочни избори".

От ПП-ДБ искат продължаване на реформите и са готови за това - както с политически фигури, така и със законопроекти, посочи Славов.

"Разбирам емоционалното политическо говорене и всеки да изтъкне своя принос, надявам се обаче политическите лидери и формациите да проявят разум и да мислят преди всичко за държавата ни".

Според Славов формулата с плаващите мнозинства не работи, а напротив - крие рискове. На въпрос ще признаят ли ккава е ролята на ДПС в управлението и ще се търси ли отново тяхната подкрепа, отговори:

"Изпълнителната власт е функция на споразумение в парламента - но само между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Така трябва да бъде и занапред. В конкретни гласувания инициативи вероятно ще се налага по-широка подкрепа, но ключовото мнозинство трябва да е между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ".

Атнас Славов коментира, че досега е чул предимно позитивни оценки за работата си като министър. Посочи, че следващите няколко месеца ще са посветени на обсъждането и приемането на новия Закон за съдебната власт, който е над 200 страници и има над 600 разпоредби.

"Сега е на предварително обществено обсъждане ,след 10 дни ще бъде пуснат за официално събуждане. Заложените текстове ще бранят правото и независимостта и затова са толкова важни. Говоренето за предсрочни избори, когато трябва да се гласува този закон, е индикация за нещо друго - че някой иска да продължи сегашното насипно състояние с изтекли мандати в съдебната власт.

Няма да има "инструмент на Господ" - инструментите ще бъдат съвестта и професионализма на магистратите, каза министърът.

"За мен ще е оценка за недостатъчно задълбочен професионален дебат" - така Славов отговори на въпроса какво ще стане, ако Конституционния съд отмени промените в основния закон.

"Мисля, че в частта "Съдебна власт" няма да има нищо, обявено за противоконституционно. Не вярвам, че българският Конституционен съд така директно ще се противопостави на европейските стандарти за независимост на правосъдието".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    7 1 Отговор
    Ще има Народен съд.

    Коментиран от #21

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ивaн Водкобутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Ивaн Водкобутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗":

    България изпраща 100 бронирани машини в Украйна.
    Ние, руснаците, ще помним това и повече няма да пречим на Турция да си върне българската колония.
  • 5 Ивaн Водкобутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ивaн Водкобутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗":

    България изпраща 100 бронирани машини в Украйна.
    Ние, руснаците, ще помним това и повече няма да пречим на Турция да си върне българската колония.

    Коментиран от #6, #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мда

    10 1 Отговор
    Доста нескопосано изказване и лазене по клишета. Всички държавни институции са собственост на герб/дпс.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хльопчооооо

    8 0 Отговор
    Хльопчо,наяде се и ти-сега хвърляй клишета на РАЯТА...на 10-ти юни ще се изпарите...всички просто-грозни
  • 11 Майна

    11 0 Отговор
    Това направо ме разсмя:
    ,,Няма да има "инструмент на Господ" - инструментите ще бъдат съвестта и професионализма на магистратите, каза министърът...
    Това шегичка ли е..
    Черен хумор..?
  • 12 име

    9 0 Отговор
    Прав е този кривчо! Инструмента няма да е на господ, а на светите апостоли боко, шиши, доган, бай ристе, т-пото киро и други бъдещи "светци", посочващи квотата, която избира божия наместник в прокуратурата.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Грую

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ивaн Водкобутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗":

    Кой развали ссср, сив, варшавския договор? Кой заряза България без военна подкрепа с огромната турска армия на юг? Кой ни каза да се оправяме както можем и ако искаме да влизаме в нато?
  • 15 нннн

    5 0 Отговор
    Глупости! Между ,,инструмента" и Господа има едни политици, които успяха за няма и седмица да изчегъркат ,,инструмента" Гешев. Гладкоглавият ни будалка.
  • 16 Грую

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ивaн Водкобутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗":

    Вие гледайте Турция да не започне да прилапва мюсюлмански територии на север от Азербайджан. Султанът е амбициозен и хитър.
  • 17 Ами да

    4 0 Отговор
    Е, все ще се събудим някога! Но, ако не инструмент на Господ, гл. прокурор ще е инструмент на Борисов и Пеевски, което им е достатъчно!
  • 18 Да няма!

    0 0 Отговор
    Да няма! Защото "Господа" сте Вие!
  • 19 Българин

    2 0 Отговор
    Съдебната система е създадена от ДпС, за да служи на ДпС. И никога, АБСОЛЮТНО никога ДпС няма да отсъпи собствеността си върху съдии и прокурори! Това си го набийте в главата, веднъж за винаги! Това е решено на геостратегическо ниво още в Малта през 1989 и всеки опит за промяна означава тотална война, като тая в осраина! Вие сигурни ли сте, че това искате?!?
  • 20 Ддд

    0 0 Отговор
    Новия БОГ на ПП-ДБ ще се казва Прокопиев, а новия гл.прокурор ще му служи, както правят съдиите от Съюза на Съдиите в България, и няколко адвокатски кантори!
  • 21 Дааа

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Мерзавецът на снимката ще е в първата редица на обвиняемите!
  • 22 Господ

    1 0 Отговор
    Сте вие
  • 23 Кой пък то вярва,мухльо

    0 0 Отговор
    И този лъже на кг няма спирка.Некадърни хора дори поръчков закон не могат да сътворят като ли такъв фантастичен. АЙДЕ лъжливото овчарче!
  • 24 Не разбирам от казуса

    0 0 Отговор
    Но на евреин и циганин не вярвам със сигурност ще си излъган . Просто житейски опит. Без расизъм и дискриминация просто етноса си носи гена
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове