Last news in Fakti

8 Март, 2024 13:05 905 20

Цоков каза кои творби могат да станат задължителни при следващи обсъждания

  • галин цоков-
  • творби-
  • изучавани

Образователният министър в оставка поясни, че процедурата по изработване на учебните програми е свързана с два основни момента - обсъждане на предложения за промяна в учебните програми, включително на задължителния списък от литературни текстове, което се извършва от експерти в съответната област - учители, университетски преподаватели и литературни критици

Цоков каза кои творби могат да станат задължителни при следващи обсъждания - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

При следващи обсъждания за промяна на учебните програми, включително на тези по български език и литература, ако има такива предложения от експерти, или от представители на обществеността, те ще бъдат обсъдени, и произведенията на Елиас Канети могат да бъдат включени в този задължителен списък от литературни произведения. Това каза министърът на образованието и науката в оставка Галин Цоков в рамките на днешния парламентарен контрол. Той отговори на въпрос на народния представител от ПП-ДБ Иван Белчев относно изучаване на произведенията на Елиас Канети в училище.

“В учебните програми списъкът със задължителните литературни текстове е ограничен, защото в него са включени основни произведения, които са свързани с определена литературна класика, и произведения, които са свързани с развитието на литературните компетентности на децата и учениците - както в общообразователна подготовка, така и в профилираната подготовка, в рамките на 11-и и 12-и клас”, обясни проф. Галин Цоков.

Образователният министър в оставка поясни, че процедурата по изработване на учебните програми е свързана с два основни момента - обсъждане на предложения за промяна в учебните програми, включително на задължителния списък от литературни текстове, което се извършва от експерти в съответната област - учители, университетски преподаватели и литературни критици. Вторият етап е свързан с обществено обсъждане на направените предложения, в което могат да вземат участие и други представители на литературната общност, който етап също се взема под внимание, пише БТА.

По думите му през последните години не са правени такива предложения нито в единия, нито в другия етап, относно изучаването на Елиас Канети.

“Заедно с това трябва да отбележим, че и в сега действащите учебни програми, има възможност учителите, извън задължителния списък с литературни произведения, да включат и произведения на други автори, включително на Елиас Канети за развитие на литературните компетентности на своите ученици‘‘, каза проф. Галин Цоков.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    9 0 Отговор
    Капиталът на Маркс
  • 2 Въй

    6 3 Отговор
    произведенията на Кабылкина също могат да бъдат включени в програмата

    Коментиран от #14

  • 3 Българин

    5 0 Отговор
    "Един потребител на Reddit попита Chat GPT-4: „Какво е компютър?“ Чатботът даде следния отговор: „Той го прави като добро произведение на уеб изкуството за страната, мишка на науката, просто изпращане на тъжни няколко хора и накрая, глобална къща на изкуството, само в един въпрос от общото мир. Развитието на такова цялостно реално от земното време е дълбочината на компютъра като сложен характер." Такъв отговор без връзка и съгласуваност между думите и изразите е характерен за хора с психотични разстройства. Този чатбот пише и страшно много други глупости и разпространява дезинформация. А българският изкуствен интелект BgGPT онзи ден написа такива глупости, лъжи и несвързани неща, когато го питахме с познат за различни неща, че спокойно можем да го обозначим като същия дезинформатор, какъвто е и Chat GPT-4. Да ги внедряват в образованието направо чатботовете и да затъпеят учениците напълно...
  • 4 Последния Софиянец

    14 0 Отговор
    Елиас Канети е евреин от Русе.С какво е заслужил?

    Коментиран от #8, #9

  • 5 влък

    8 0 Отговор
    "Котарана-мърморана къпе мишка в топла вана."-също може да се включи. Има щепсел.
  • 6 шуримури

    5 0 Отговор
    Малките момичета питат:-Мамо,какво е 69?
  • 7 Май ка ви да е, ба

    16 0 Отговор
    в учебника по литература на детето което е 5ти клас е пълно с еврейски, турски, сиг@нски празници, приказки и какво ли още не изобразяващо някаква толерантност. Не. Не искам детето ми да знае какво е Курбан байрям, Пасха, легенда за произхода на сиг@ните и други подобни помии. СмърФ за всички одобрили и написали тези псевдо учебници. Безмилостна и незабавна.
  • 8 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    С това, че е чи-фу,т и нищо друго
  • 9 Българин

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Не е ясно. По-добре в горен курс да ги накарат да прочетат "Божествена комедия" на Данте Алигиери. Но всъщност те няма да я разберат, а и не им се чете и мисли.
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор
    След "деца на демокрацията" вече израстнаха и "внуци на демокрацията" ❕❗
    А дори не са чували и не знаят "Приказка за стълбата"❗
    / това не е детска Приказка, мили деца/

    Коментиран от #11

  • 11 Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Тихо, човече, да не притесниш младите, красиви и многоучени момчета и момичета, които не знаят, че им говориш за Христо Смирненски. А знаеш за тяхната лесна ранимост.
  • 12 ГОЛЯМ СМЯХ

    4 0 Отговор
    тоя от снимката изглежда на току що излезнал от затвора

    така ли нямаше по свестен човек да сложите във това министерство ами сам оотреепки бе?
  • 13 Айде

    6 0 Отговор
    Ала бала от години, нищо не се променя в калпавите програми за училищата!
  • 14 Хасковски каунь

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Въй":

    С лабораторни упражнения.
  • 15 Пиянде

    1 0 Отговор
    Този май много цока
  • 16 Буден

    6 0 Отговор
    Сами ще учим децата си ! Вазов-Под игото.... БОТЕВ...ЛЕВКИ,СТАМБОЛОВ и т.н.
  • 17 Учител

    3 0 Отговор
    Ходенето на деца в българско училище е вредно! Почвайте хоум скуулинг!
  • 18 Кирил петков

    7 0 Отговор
    Елиас ксанети, който е бил джендър ще замени Вазов хехе продължаваме подмяната!
  • 19 Ивелин Михайлов

    2 0 Отговор
    Единствените чужди творби, които трябва да се изучават са на Фридрих Ницше и Кодексът на самурая! Те са в основата на възхода на Япония и Германия!
  • 20 да де

    0 0 Отговор
    истинските произведения предизвикват емоции които възпитават , а тея направо отвращават , ако ще възпитават с отвращение най добре е да взривим всички атомни бомби на веднъж
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове