Last news in Fakti

12 Март, 2024 03:53 624 10

Румен Радев: Следващите дни не са само време за пост и молитва, а и за равносметка и прошка

  • румен радев-
  • рамазан-
  • ифтар

Държавният глава домакинства тържествената вечеря ифтар в столицата по повод началото на свещения месец за мюсюлманите Рамазан

Румен Радев: Следващите дни не са само време за пост и молитва, а и за равносметка и прошка - 1
Снимка: Президентството

Във време на драматични изпитания за човечеството, днешното събитие е и повод да отправим нашия общ призив за мир и разбирателство, за съпричастност и подкрепа към бедстващите в регионите на кървави военни конфликти - там, където всеки ден продължават да загиват невинни жени и деца, и там, където човешкият живот престана да бъде ценност.

Това каза държавният глава Румен Радев, който домакинства тържествената вечеря ифтар в столицата по повод началото на свещения месец за мюсюлманите Рамазан, цитиран от БТА.

Нека го направим с ясното разбиране, че това е проява на отговорност към съдбата на идните поколения, на които ние сме длъжни да завещаем един по-добър свят, добави държавният глава. По думите на Радев наш дълг е да възпитаваме младите хора в дух на разбирателство, взаимно уважение, толерантност и добротворство. Това е огромна отговорност и предизвикателство - не само към държавните ни институции, но и към цялото ни общество, и особено към ръководствата на вероизповеданията в нашата страна, посочи Радев.

Президентът подчерта, че за него е огромно удоволствие да бъде отново домакин на тържествената вечеря ифтар по повод на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Той посочи, че тя е израз на убеждението му за значимостта на религиозните традиции в нашата страна.

Следващите дни и седмици са не само време за пост и молитва, за размишление и равносметка, те са и възможност преди всичко за смирение и опрощение, за милосърдие и милостиня, заяви Радев. По думите му вярващите са водени от естествения стремеж за духовно извисяване, за да търсят нови сили по пътя на човеколюбието и укрепването на обществения морал. И то в търсене на смисъла и нуждата от духовна храна. Именно това дава сили на човека, предпазва го от някои пагубни страсти на светския живот, зарежда го със сили в стремежа към мъдрост и към духовно извисяване, посочи Радев.

Той изрази благодарност към духовните водачи за осъзнатата високоотговорна мисия, за усилията им за укрепване на междурелигиозния диалог и толерантност. Държавният глава поздрави и пожела на всички български мюсюлмани и техните семейства и близки по повод празника - здраве, мир и благоденствие.

Българският народ е пример за толерантност и добро съжителство, което е в противовес на случващото се в световен мащаб, където се водят войни на религиозна основа, заяви главният мюфтия на Мюсюлманското изповедание в Република България д-р Мустафа Хаджи. Рамазан събира хората и им дава възможност да оставят всекидневните си ангажименти и да се насладят на позитивната страна на живота, да се радват на това, което притежават и да съберат сили и смелост, гледайки напред с надежда за по-добро бъдеще, добави той.

По думите му вярващите, без значение от тяхното вероизповедание, са обнадеждени за бъдещето, тъй като вярват и знаят, че всевишният ги обича и няма да ги изостави. Религията не е вяра в задгробния живот, тя е тясно свързана със заобикалящия ни живот и ние- религиозните водачи, имаме призванието да я обясним на хората на достъпен и съвременен език, изтъкна Хаджи. Той посочи, че на религиозните водачи се пада задачата да водят хората по пътя на вярата, а те от своя страна да запазят сърцата си от изкушение и лоши помисли.

На празничната вечеря бяха поканени представители на мюсюлманската и на останалите традиционни религиозни общности в България, представители на дипломатическия корпус у нас, дейци от сферата на духовността, културата, образованието и науката, общественици.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Биби Кинк

    3 1 Отговор
    За пембена кокошка нема прошка!
  • 2 Много здраве на мюсюлманите

    6 1 Отговор
    Пожелавам им да се приберат по земите от които са дошли тук, в Родината си и да си останат там завинаги.
  • 3 омуртак

    4 0 Отговор
    СОКОЛА НЕГИ ПОЗДРАВЯВА А РАДЕВ ЗАЩО
  • 4 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 2 Отговор
    ЗА ЕДИН ШПИОНИН И НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ ............ ПРОШКА НЕ СЕ ДАВА ............. ФАКТ !
  • 5 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    4 4 Отговор
    -ТАТЕ,ТАТЕ ХОРАТА НАИСТИНА ЛИ СА ПРОИЗЛЕЗЛИ ОТ МАЙМУНИТЕ...?
    -някои "хора" НАПРИМ€Р КАТО "държавнит€ ни мъж€" (р.р., б.б., а.а., "$окола", $ЛАНИНОва ..) ДА!
    ЛИЧИ им ПО Ч€РВ€НИТ€ ЗАД НИ ЦИ И МАЛКОТО мо зъ ч€, $ЪЩО КАТО ПРИ МАЙМУНИТЕ!
  • 6 Георги Илиев Митев

    5 2 Отговор
    Циничен и вулгарен тип . Типичен представител на фуражките от времето на социализма и тоталитаризма на другаря Тодор Живков . Младите може и да го уважават и ценят , но потърпевшите от него и фуражките от неговите време знаят за циничността и безскрупулността в поведението и изказванията , които бяха характерни за социалистическото ни тоталитарно минало .
  • 7 "ВРАГ НА НАРОДА"

    5 2 Отговор
    -ТАТЕ,ТАТЕ, р€зид€нтът П€ Д€ РА$Т ЛИ €?

    -Н€ ТАТИ, т€ $ митко $€кр€тарката ОТДАВНА $ТАНАХА Г€ ЙО В€ ,НА ГЪРБА НА НАРОДА....!
  • 8 ЖЕРТВА НА КОМУНИЗМА

    4 2 Отговор
    ПОПИТАЛИ ФАТМАКА, КАК $А го "избрали" за р€зид€нт НА РБ(Р€ПУБЛИКА БАНАНОВА),
    И той ОТГОВОРИЛ,Ч€ Н€ € РАЗБРАЛ издигнали ли $а го, $пу$нали ли $а го?!?!?!?

    ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК! ОСТАВКА НА ЗАДКУЛИ$И€ТО( БКП и КД$)!
    79г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ! СТИГАТ!
    НИЩО НЕ Е ПРОСТЕНО! НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО!
  • 9 Май ка ви да е, ба

    2 2 Отговор
    на всички порязани. Никаква прошка за вас. Само гонене към Анадола.
  • 10 Аз съм веган

    1 2 Отговор
    Освен пост и молитва за мунчо трябва и камшици по русофилския...ъз
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове