Last news in Fakti

25 Март, 2024 08:47 3 002 37

Живеещите в "блока на страха" в жк "Обеля": Никога не сме усещали по-голяма нужда от държава

  • обеля-
  • подпалвач-
  • полиция

Как един човек в него накара близо 100 семейства да се страхуват да спят в собствения си дом

Живеещите в "блока на страха" в жк "Обеля": Никога не сме усещали по-голяма нужда от държава - 1

Близо 100 семейства от жилищен блок в столичния квартал „Обеля” се страхуват за живота си заради свой съсед. Мъжът вече подпали двата асансьора в собствения си блок и така вдигна на крак всички свои съседи. Това разказва репортаж на Нова телевизия.

За палежа тече разследване, но докато резултати и мерки от институциите още се чакат, мъжът действа. Със заплахи за убийство, с чупене на коли.

„Той винаги е гледал в земята, винаги ходи с шапка, бърза походка”, разказват съседи.

„Много пъти съм го чувала да казва на своята майка, че от тук жива няма да излезе, че ще я убие. Когато той запали асансьорите, аз го видях със собствените си очи и побягнах”, разказва свидетелка.

„Отвътре се чу как казва: „Ще взема ножа и ще ги изколя тия”. Това е психически тормоз – дни, месеци наред”, казва друг съсед.

Полицията и пожарната познават добре този адрес. Това е блокът на страха в „Обеля”. Един човек в него накара близо 100 семейства да се страхуват да спят в собствения си дом.

„На два-три пъти го засичам – пред мен се качва, слиза, асансьорът и копчетата горят. Пъха салфетки и ги пали. След това запали долу таблото с кабелите на всички телевизии. Ако не е бил комшията от първия етаж, сме щели да изгорим като факли”, казва Ангел Илиев.

„Пожарникарите ни казаха, че това е човек, склонен да тръгне по етажите и да пали. И вече това ни беше достатъчно да останем пред блока. Бяхме се евакуирали”, казва Ивета Петрова.

Разказахме ви за този случай, след като единият асансьор беше изцяло подпален. А в другия беше открит бензин. Няколко нощи хората се принудиха сами да си бъдат охрана, за да не бъдат подпалени отново.

През това време тече разследване, от което засега няма резултат. Мъжът е задържан от полицията 2 пъти за няколко часа. И отново пускан. Според съседи това го озлобява още повече.

Райчо Стоименов разказва, че около месец, след като запалил асансьорите, въпросният съсед започнал да ги заплашва в близкия магазин.

„Сега ще видите какво ще се случи, ще ви наръгам, ще ви запаля, идиоти, целият блок ще изгори, ще ви лежа”. Тръгна към мен с бърза стъпка да тича и аз в паниката си реших да не му отвръщам, а да се прибера в магазина. И започна – ще те убия, ще видиш какво ще стане, ще ви запаля”, разказва Стоименов.

След сигнал до 112 полиция идва на мястото, претърсва мъжа, открива нож в него и го разпитва.

Полицията казва, че не може да направи нищо – пуска го да се прибере в дома си.

От съседи знаем, че мъжът продължава да се разхожда – необезпокояван. Всяка сутрин като дребно напомняне някой съсед намира по колата си изненада.

Срещаме се с адвоката на семейството на Иван Владимиров - Нав – психологът, който беше застрелян от съсед.
„Абсолютно нищо не се е променило. За жалост такива сигнали, междусъседски свади и т.н. има постоянно и мерки не се взимат. За съжаление очакваме поредната ескалация”, казва адвокат Георги Радков.

„Това, което ние наблюдаваме, е, че още в началото, в зародиш на проблема въпреки подаваните жалби няма резултат. И липсата на този резултат съответно обезверява гражданите, че нищо не може да се случи. И те не подават повече сигнали, не съдействат на органите на реда, а пък самият извършител се окуражава. И ескалацията там започва - било то от словесни нападки, стига се до вадене на ножове, използване на оръжия. Друго нещо, което ми прави впечатление от органите на реда е, че се казва на гражданите: „Той не е добре човекът”, намеквайки за ментални проблеми.

„Пазете се от него”. Да, обаче органите на реда- те трябва да се грижат този ред да се спазва. Вместо да се дават насоки гражданите сами да се пазят - те трябва да ги предпазят, като напишат просто една докладна до съответния прокурор, който може да инициира производство, за да установи дали наистина този човек има ментални проблеми, да бъде поставен под запрещение и неговият попечител да отговаря за неговите действия. И по този начин считаме, че още в началото би има един възпиращ ефект”, заяви адвокат Радков.

Хората в този блок без да искат до болка познават закона, но някак не могат да разчитат на него. Знаят, че преписките се бавят при полицаите, а прокуратурата влачи разследването месеци наред. Знаят, че всяка процедура ще отнеме месеци. През това време съседът им ще е с отвързани ръце.

„Да, влачи се във времето и точно това обезкуражава хората да оказват необходимото съдействие на органите на реда. Защото полицаите си тръгват от адреса, човекът остава там, още повече когато той бъде освободен, той остава там, той се вижда всеки ден с тях. Насаме. Без свидетели”, обясни Радков.

Защо органите на реда напускат местата, в които ред очевидно няма и защо понякога полицаите подценяват случаи като този и ги изпращат в графа безопасен битов скандал.

„Ние не можем да лишаваме от свобода хора въпреки очакванията на обществото, че полицията може да го прави. Ако има елемент на подценяване, но това е много субективно, доколкото всеки човек в даден момент може да подцени определена ситуация. Претоварването, огромната бумащина, един редови полицай, каквито в случая се явяват кварталните, е смачкан. Смачкан от задължения. Някои от тях, откровено мога да кажа, непривични и безсмислени, което пречи пък той да е пълноценен в останалата си работа.

Ще ви дам съвсем прост пример – 91 закона в държавата ни принуждават да извършваме, ще го нарека услуги, на други министерства и държавни агенции. Аз не смятам, че това е нормално, при положение, че всички тези агенции и министерства разполагат с щатни служители, които са призвани да извършват точно това, което ни се разпорежда ние да извършваме вместо тях”, заяви Илия Кузманов, Синдикална федерация на служителите в МВР.

А хората в „блока на страха” казват, че никога не са усещали по-голяма нужда от държава.

Не са чувствали и по-голяма липса на държава.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дори един

    67 5 Отговор
    От 100 семейства няма двама мъже, да го смажат от бой ли?

    Коментиран от #16

  • 2 смешна работа

    49 6 Отговор
    в тоя блок само мишки ли живеят ? я да се качи в асансьора докато го няма на етажа и готово блока спокоен ама на за един цървул всички ревът и няма един мъж да го сложи на място тоя…!
  • 3 нужда има

    28 1 Отговор
    но държава няма
  • 4 ...

    40 3 Отговор
    Къде са мъжете в блока,или има само жени и полово неорентирани мъже?
  • 5 В Перник е същото

    15 4 Отговор
    Полицаи Сатанисти му бъркат в мозъка на този, така правят с много хора и гледат сеир! Тези гаври ги правят в цяла България!
  • 6 Канги

    31 4 Отговор
    При психично болните, методът на сплашване, биене и прочие - не помага, твърде възможно е да стане по-голяма беля.
    Тези хора, трябва да се отвеждат за лечение.
    Обаче ние приехме ,, германския" начин на социализация на болните, и резултатите са видими.

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Трол

    24 1 Отговор
    Ето ви човек, който не прокурорски син като онова момче от Перник. Резултатът е напълно идентичен.
  • 10 Факт

    8 4 Отговор
    Сатанисти са му влезли в мозъка и го правят изрод и да го пребит този пак ще продължи да пали ! Така правят хората в Перник изроди години наред - удрят им мозъка!
  • 11 Мале мале

    34 4 Отговор
    Толкова ли бездушни и малки дошици станахме?!?Ужас!!100 семейства ,та това са около 250-300души и един ги прави на луди???Това някаква шега ли е??
  • 12 ИНЖ1

    34 1 Отговор
    От началото на прехода, Полицията отказва да прилага Закона. Целта е хаос, страх и беззаконие. Поне да им върнат на тези хора(от блока на страха) данъците, които са платили, след като срещу тях нищо не получават!!!
  • 13 въй

    29 2 Отговор
    Когато я няма държавата, все някога се появява съдията Линч
  • 14 Интересно

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Канги":

    Как се лекува мозък с хапчета освен притъпяване на психиката, я обясни че не се сещам как се лекува с хапчета!?

    Коментиран от #19

  • 15 мдаа

    27 8 Отговор
    Държавата умря 1990 година, когато дойде чичко Copoc!! От тогава държава нямаме има само едно посолство
  • 16 Нах

    31 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дори един":

    Първосигнално съм напълно съгласен с теб!!Но го има и другия фактор ако го пребият утре същите тия медии ще гръмнат,че видиш ли 1-2-3ма или едиколко си са пребили психически нестабилен човек и там цирка почва,ще го изкарат най-голямата жертва на света!!

    Коментиран от #20, #22

  • 17 Дали забелязахте

    26 3 Отговор
    Полицията работи само по поръчка на политици, за друго не пипат работа!
  • 18 баце

    16 2 Отговор
    Няма вече районни инспектори,младши районни патрулиращи се виждат от време на време,а за директори и зам.директори назначават индивиди с бради евроатлантици- тал---ни
  • 19 Канги

    16 2 Отговор

    До коментар #14 от "Интересно":

    Ако е шизофрения - не може да се излекува, целта е тези хора да са под медикаментозно въздействие и под запрещение, а не да се разхождат на свобода.

    Коментиран от #27

  • 20 Дори един

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "Нах":

    Медиите са ясни. Лешояди с цензура! Когато мъж защитава семейството и дома си, последното, което трябва да мисли е за тях.
  • 21 ДЕЛА И ДОКУМЕНТИ☝

    6 7 Отговор
    МИ ЧИ ТО
    ГОШО ТАРАБАТА
    СИ БЕШЕ НАЕЛ ПРЕДИ ОСЕМДЕСЕТ ГОДИНИ
    ЕДИН ТАКЪВ ХОЛАНДСКИ ПИРО МАН
    ДА ЗАПАЛИ НА ШВАБИТЕ ПАРЛАМЕНТА
  • 22 И какво

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "Нах":

    , заради медиите да го оставят всички да си върлува, това ли предлагаш?

    Коментиран от #25

  • 23 АМА ЗНАЕМ!

    10 2 Отговор
    ТОВА Е ... БЪЛГАРИЯ! БОКОТИКВОВАТА КОЧИНА ... Б Ъ Л Г А Р И Я....
  • 24 дон деко

    15 1 Отговор
    Тези хора не могат ли да му метнат едно одеало на главата и да го смажат с тръби и бухалки,ама яко,да го оставят прикован в инвалиден стол.Може ли да ги е страх целият блок от един примат.Че ако ми заплаши жената и децата ще си изяде бъбреците пържени със счупени пръсти.
  • 25 Нах

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "И какво":

    Не не предлагам това.Просто отбелязвам,защо може би хората не са реагирали и са се надявали,че ще се случват нещата чрез така нареченият закон(който се оказва,че е направен безсилен с такива индивиди)
  • 26 Гост

    17 3 Отговор
    По времето на бай Тошо, милиционерите щяха да го набият и изпратят на докторите в някоя психиатрия да го натъпчат с медикаменти та самия той да не се досети кой е.
  • 27 ГанЧо

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Канги":

    Къде да ги приберат? Те са сигурно 10% от населението.. Да не и повече. Народа изперка бате...

    Коментиран от #28, #36

  • 28 Канги

    12 2 Отговор

    До коментар #27 от "ГанЧо":

    Нали това написах, приехме т.н. ,,германски" модел и затворихме психиатриите, уволнихме персонала, тези, които останаха да работя взимат по 900лв.
    Било нехуманно, трябвало обществото и близките да се грижат за тях. Да ги интегрират!
    Между другото, има психиатри, които чрез диагнози станаха мултимилионер.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Зеки

    5 2 Отговор
    Те тоо ако ми е комшия мушичка ще стане.......сека вечер бирата пред блока на пейката ще е от него....(абе с две думи боят е чудесно превъзпитателно средство)
  • 31 КРОКОДИЛА

    1 0 Отговор
    НЯМА ДЪРЖАВА И ПРЕЗИДЕНТ НЯМА ..........................
  • 32 БеГемот

    0 1 Отговор
    Никога не се знае как е почнало всичко ...тия добри хорица дали не са отключили в него тая агресия и параноя с" добротата "си.....гадинките имат навика да се занимават с клюки и сплетни...
  • 33 Даниел

    0 0 Отговор
    Много е лесно,едно ДЕПО и следващите 15 години ще гледа в часовника на стената!
  • 34 Али Баба

    0 1 Отговор
    Много съмнително. Много имоти се купуват в Обеля. Може да набеждават някого, за да купят жилището на безценица.
  • 35 От чужбина

    0 0 Отговор
    Подобно нещо няма как да се случи във Великобритания. Процеса е много прост. Имаш някакъв спор със съсед и той те заплашва. Оплакваш се в полицията. Полицията го привиква и му съобщава, че срещу него е подаден сигнал и ако нещо се случи той ще е първия от който ще се търси вина. Този запис в полицията има валидност от 6 месеца. Преди края на срока от полицията ви пращат писмо, че срока изтича и ако искате този запис да продължи да действа то Вие ще трябва да заплатите за следващия период. Така разни изкуфелници дето биха подавали сигнали срещу всеки и за всичко ще бъдат елиминирани. Ако обаче нещо се случи в периода на действие на записа, естествено виновния или предполагаемия веднага го прибират докато се изясни ситуацията.
  • 36 Серсемин

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "ГанЧо":

    99% са концентрирани във власта, парламента и др. подобни.
  • 37 ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С НЯКОЛКО

    1 0 Отговор
    МУТРИ И КРАДЦИ ПОРАДИ ПОДДРЪЖКАТА ИМ ОТ ПОСОЛСТВОТО - ДАЖЕ СЪЩИТЕ СИ ОРГАНИЗИРАТ ИЗБОРИ И ДЪРЖАТ ФЛАШКА С КОЯТО ДА ПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ , А МВР ИМ ПОМАГА ! ТАКА ДЪРЖАТ В СТРАХ 6 МИЛИОНА В БЪЛГАРИЯ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове