Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Март, 2024 05:37 1 645 16

ГЕРБ: Промените в Конституцията създадоха проблеми

  • деница сачева-
  • герб

Искаме съдебна реформа, но истинска, заяви Деница Сачева

"Ние влязохме в тези преговори, за да направим споразумение. Състезанието за това чия е вината не беше започнато от нас и няма да бъде продължено от нас".

Това заяви пред БНТ зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Приетата Конституция създава проблеми, които трябваше да бъдат решавани със спешни законодателни решения, които вероятно ще отворят други проблеми в бъдеще. Това е още едно доказателство за това, че с промените не трябва да се бърза, че промените не бива да бъдат правени на инат и промените не трябва да бъдат по този начин "опаковани", каза Сачева и заяви, че "категорично не могат да бъдат намерени доказателства" за това, че който и да е представител на ГЕРБ е дал предложение за служебен премиер да се избира между 10 кандидати.

Тя добави, че единственият човек, който е защитил тази идея е Христо Иванов. Според нея не трябва да бъдат правени поредните спешни промени, които ще доведат до "поредните драматични проблеми".

"Ние настояваме за толерантна кампания, защото дори и в този момент ние смятаме, че трябва да бъде проявен разум и далновидност, защото войната е страхливо бягство от проблемите на мира. Ако ние отново ще хвърлим страната в поредните скандали и поредните военни действия помежду си и след това ще търсим съгласие, само ще загубим времето на хората".

Тя обърна внимание на актуалната тема за "Турски поток".

"Турски поток" всъщност е името на тръбата, която свързва Турция и Русия. Ако колегите искат да правят някакво разследване и да приканват други държави в българското народно събрание, аз им желая успех. Те непрекъснато търсят някаква "пътна карта", ние непрекъснато им обясняваме, че това е паметна бележка".

По думите ѝ зад всички обвинения, които се "сипят върху ГЕРБ вероятно прозират и други интереси, включително геополитически или икономически за подобни нелепи обвинения, които всъщност нямат основания".

Деница Сачева обясни, че ротацията се е превърнала в проблемен сюжет в момента, в който е била поставена темата за външния министър.

"Ротацията беше въпрос на технически подробности. Поне така беше представено и всъщност започна да се развива като проблемен сюжет тогава, когато беше поставена темата за това кой да бъде външен министър.

Това по думите ѝ е последвано от "серия от нелогични действия".

"На 6 март беше подадена оставка без да бъдат уведомени Мария Габриел и председателя на нашата парламентарна група. Един меморандум беше изпратен, без да бъде обяснен".

Именно в него посочи Сачева е положен и първият ултиматум, който е "или подписвате или избори 2 в 1".

"Със сигурност мога да кажа, че преговорният екип на ГЕРБ-СДС влезе в тези разговори с желание, за това да бъде постигнато споразумение, което да бъде за съвместно управление".

"Съгласие на хора, които са дали своето съгласие преди 18 месеца да бъдат министри. Кабинетът винаги е бил Денков-Габриел. Дали кабинетът ще се казва Габриел-Денков или Денков-Габриел едва ли е съществено условие".

Тя посочи, че е интересен е примерът със земеделския министър, който по думите ѝ "днес иска бъде в кабинета Денков-Габриел, но не иска да бъде в кабинета Габриел-Денков, но заявява, че е готов да бъде в служебно правителство".

"Всички тези неща са нелогични и безпринципни и човек действително поема даден ангажимент и носи своята отговорност или винаги намира съответните оправдания за това защо да не направи нещо".

"Мария Габриел взе лидерско решение, което беше свързано с това да продължим напред, а не да продължим да се бавим и да губим още време в стремежа да стигнем до втория мандат".

"За ПП-ДБ тези знаци и фетиши имат много голямо значение. Да не е първият мандат. Да е вторият мандат. Да е нашето, защото нашите избиратели много искат да видят как ние сме победили, но за съжаление в момента победата е само в опаковката".

Сачева подчерта, че ГЕРБ иска съдебна реформа, но истинска.

"А не да бъде революция, а не да прави партиите прокуратура, пленарна зала в НС - следствие, и медиите съд. Такава съдебна реформа ние със сигурност не искаме, но съдебна реформа, която е добре обмислена, такава реформа е абсолютно задължителна".

Тя добави, че реформата в съдебната реформа трябва да се случи "със съгласие, а не с ритници".

На въпрос дали ГЕРБ-СДС върви "в пакет с ДПС и Делян Пеевски", Сачева каза:

"Не разбирам този въпрос. Участието на ДПС беше много ясно договорено още в самото начало по отношение на конституционното мнозинство и на всички решения, които се вземат до момента".

Тя се обърна към Кирил Петков и го помоли да направи бърз преглед в деловодната книга в НС, за да види, че той самият има десетки решения, подписани заедно с Пеевски и Борисов.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    19 1 Отговор
    Честит нов кабинет на ГЕРБ!Ходете пак да скачате на паветата!хо хо хо
  • 2 Как

    8 2 Отговор
    въпросната "исканата промени" , осинови дете като самотна майка ?

    Коментиран от #3

  • 3 Алибегай

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Как":

    Не е самотна.
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 1 Отговор
    ГЕ"П :
    " Ква я мислехме, ква я забъркахме!"

    "Ама ние не искахме така да става, те другите са виновни 😒😒😒"
  • 5 Тъй де ,

    16 0 Отговор
    обаче ги гласувахте !
  • 6 Нека

    14 1 Отговор
    сега Деса Дуловска да ги премахне !
  • 7 Ужасен съм

    24 1 Отговор
    Повръща ми се от ГЕРБ.
  • 8 Костя от Максуда

    22 9 Отговор
    Не съм Pyzийcko, ни Ифрупейску,
    Но Ифру искъм дъ кълвъ!
    Но дядя Путин кормит меня копейками! Да не жалеет он меня!
    Пиленце печено, пиленце пържено,
    то също искъ дъ живей!
    Шъ улезнем в Ефрупарлъмента и шъ гу направим копие нъ Максуда!
  • 9 Шаран БГ

    11 0 Отговор
    Нали сте в демокрация , бе господа! Къде Ви е МАНДАТНОСТТА на държавните служители, били те депутати, министри, полицейски началници, областни управници, кметове.......и на всеки, който е на държавната"ясла." и не произвежда НИЩО материално !? А това е изключително важно !!!!
    Когато е дадена власт някому....той се забравя, започва да е "велик и незаменим", дори без да го помисля или осъзнаваа . На практика "застопорява" като некадърник , доказващ своята некадърност – въпреки личният си индивидуален умствен капацитет, дипломи, ордени , медали, звания, слава и т.н.
  • 10 Фен

    7 8 Отговор
    Ами от това Посолство, толкова. Да се надяваме, след окончателният разгром на Хегемона в Украйна, от следващото посолство, което ще ни поеме, да ни назначат по-читави васали.
  • 11 инж. Ганчо Илков

    14 1 Отговор
    Според ГЕРБ, Конституцията и Реформи в Съдебната Система да не се Пипат. Поне докато Бойко и Пеевски са Играчи на Политическата Сцена. Отстраняването на Гешев като Главен Прокурор, смути за кратко Спокойствието на Двамата Лидери. Направиха се някои Промени. Не пълни, в които се замаскираха някои Предложения. Когато се Указа, че Приетите Изменения запазват Статуквото, "Вината" се Прехвърля на ПП - ДБ. Мотото е: "Тате, Те го Направиха, Аз Несъм"!? За Историята остана Определението на Бойко - "Сглобка". Играта му да няма Коалиционно Споразумение и Коалиционно Правителство е също една от типичните на един псевдо Политик, която ще остане под неговото Авторство. Бих му Препоръчал да попрочете (ако може) някои от Трудовете на Александър Лилов.
  • 12 Можели да си в

    6 0 Отговор
    Комисията по външна политика председател и да позволиш да ти върнат криминални престъпници - неморални имигранти ????
    Може ли да имаш 69 народни представители и да газиш законите ???
    Може ли да поставиш стажантка - с 2 години стаж за конституционни съдия ???
    Може ли един закон да направиш като хората ???
    Да може уважавам ГЕРБ но след този парламент може да
    не гласувам за тях срам ме е че такава партия се подаде
    ГЕРБ бяха идеал за строго за спазване на законите за пълен бюджет идеал за инвестиции и стабилност.
    Но когато остаряваш и слушаш буле лес и гледаш за пенсия така става партията залязва
    Така бизнес блок и други партии си отидоха
    Аз съм
    Аз съм
    Пъ не си ти май.
    Хвърляш вина върху тези който бяха с теб заедно викаше аз съм нас няма да ни бутнат.
  • 13 Кон

    3 0 Отговор
    Кобило, Вашата шайка не гласува ли за промените в Конституцията? А? Нали искахте да направите президента, който и да е той, пълен фигурант и мафията да се окопаете на власт вечно? Е, постигнахте го, пирувайте, на народа му е все тая, ще яхате властта и ще лапате во веки веков.
  • 14 дедо Герчо

    3 0 Отговор
    ТОВА,ЧЕ ХОРА СЕ ВРЪЗВАТ НА ГЕРБ Е МЕРИЛО ЗА КАПАЦИТЕТА ИМ. ДЕДО МОЖЕ ТЕ ТИЯ ДА ГИ БОЯДИСА С ВАР И ДА ГИ ПРОДАДЕ ЗА ОВЦИ У ПАЗАРА...ХЪХЪХЪ...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ха сега

    0 0 Отговор
    Някой ни ссра в гащите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове