Last news in Fakti

3 Април, 2024 07:35 2 092 33

Протест пред МС заради очакваните средства за заплати на държавните служители

  • протест-
  • министерски съвет-
  • заплати

Акцията е насрочена за 9:30 ч. и е във връзка с очакваното постановление за преодоляване на диспропорциите във възнагражденията на служителите в държавната администрация

Протест пред МС заради очакваните средства за заплати на държавните служители - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Протестен митинг пред Министерския съвет (МС) ще организират днес от Синдиката на административните служители (САС) „Подкрепа“ и Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации (ФНСДУО) към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Акцията е насрочена за 9:30 ч. и е във връзка с очакваното постановление за преодоляване на диспропорциите във възнагражденията на служителите в държавната администрация, съобщиха от пресцентъра на Конфедерацията на труда "Подкрепа".

Председателите на САС и ФНСДУО заявиха, че имат опасения, че размерът на средствата в проекта на постановление, който им е бил представен, може да бъде намален.

„Притесненията ни са, че това постановление трябваше да бъде прието до 31 март. На 31 март беше разпратено в проектния му вид до институциите и трябваше да бъде прието на 1 април“. Тази точка обаче беше отложена за сряда, което само по себе си означава, че "някой тъкми някакви промени", каза председателят на САС „Подкрепа“ Кремена Атанасова.

Атанасова припомни, че основното искане на синдиката е за 30-процентно увеличение. Не само, че тези пари трябва да се дадат, а трябва да се дадат допълнително до края на годината до достигане на исканията, коментира също тя.

Последно останаха към 260 млн. лв. за изравняване на диспропорциите в държавната администрация. Те са заложени в бюджета, само чакаме разпределението по министерства и по агенции. Той също потвърди, че притесненията са се появили, след като в понеделник тези пари не са били гласували от Министерския съвет. Няколко пъти имахме работни срещи, на които съгласувахме нещата, каза председателят на ФНСДУО Кръстьо Боянов.

Синдикатите напомниха, че се очаква увеличението на възнагражденията на работещите в Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и бюрата по труда, Главната инспекция по труда, Националната агенция за приходите, Националния осигурителен институт, Комисията за защита на потребителите, Националната здравноосигурителна каса и др. Става въпрос за над 50 000 работещи в обществения сектор, каза Боянов. Има заплати, останали на нивото на минималната заплата, и затова методиката трябва да доведе до ръст на базата на най-ниските заплати, уточни той. Ние се бяхме обединили около това, което беше договорено като методика и постановление, бяхме доволни, посочи също Боянов.

В понеделник със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи/трансфери по бюджетите на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, и на общините, в размер на 71,8 млн. лева. В сряда ще имаме следващо решение за още по-голям кръг от хора в администрацията, обясни в началото на вчерашното правителството заседание премиерът в оставка Николай Денков.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    33 8 Отговор
    В Марица Изток уволниха една трета от персонала и ще ровят по кофите.Къде са Синдикатите? Занимават се с чиновници.
  • 2 Гост

    33 5 Отговор
    Абсолютно безполезна, а в някои от изброените агенции - откровено вредна - паплач. За тези всяка стотинка е прекалено много. На улицата и да отидат да видят за пръв път в живота си как се работи и се изкарват пари
  • 3 безобразие

    15 1 Отговор
    Полицаите с автомати да се намесят.

    Коментиран от #28

  • 4 Новичок

    21 2 Отговор
    Федерация ,конфедерация ??? Един работен ден нямат сама клати.... Пфу...
  • 5 Дааа

    28 3 Отговор
    Като е толкова зле, защо се натискат да са държавни служители?🤑🤑🤑🤑

    Коментиран от #8

  • 6 Зевзек

    15 2 Отговор
    А бе, да се "връщат" Разбойко и Шиши на власт. Че ми писна от самозабравили се синдикати и недоволни "калинки" пред министерски съвет.

    При Бойко синдикатите ни гък, ни мък, а калинките "доволни" от мизерни заплати и изтощени от глад, нямат сили за протести ... Но имат сили за празненства и митинги, където да развяват сини знамеца с логото на ГЕРБ и с лика на Разбойко.

    Коментиран от #20

  • 7 Умни мисли на дон ХараКиро

    10 3 Отговор
    Ние от ПП ще подпишем декларация за морал и само ако разбера, че някой краде, няма да му върна декларацията и ще трябва да пише нова!

  • 8 ГЕРБ=ДПС=БСП

    21 3 Отговор

    До коментар #5 от "Дааа":

    Частния сектор има недостиг на работници, че и 2000 лева месечни заплати дава. А в обществения сектор, заплатите само 1000 лева месечно, а бонусите и добавките още 2000 лева месечно. И на всичко отгоре "калинките" всеки месец имат по няколко почивни официални празници. И шефовете им от 20 декември, до 5 януари имат Коледна ваканция. Та никой не им стои на главата са гледа въобще идват ли на работа.
  • 9 Пройчо

    19 4 Отговор
    Заплатите на т.н. държавни служители непрекъснато се увеличават. Отдавна трябваше да започнат да си плащат осигуровките, както всички граждани в страната.
  • 10 Хахах

    15 2 Отговор
    И аз искам да пръцкам и да взимам заплата, ама няма.
  • 11 ТаУмВзе

    15 3 Отговор
    50 процента Съкращения на Държавните хрантутници , пък тогава Увеличени заплати бре!
  • 12 Магнит... ски

    13 2 Отговор
    Тук се протестира за лапане ПАРИ ...НЕ за лош живот инфлация скъпи ток горива храни... мафията ни смачка другари и другарки...
  • 13 Е , така се купуват законно

    15 1 Отговор
    Предизборно гласове😑
  • 14 Познато

    9 3 Отговор
    Тиквата активира пълначите на Чекмеджето.
  • 15 Филип

    12 3 Отговор
    Синдикати в България?! Или кукли на конци на Боко Тиквата, изпълняващи политически поръчки.
  • 16 Антон

    10 3 Отговор
    Тия се сетиха кога да протестират, то Денков вече събира парцалите в куфарите, те щели да протестират, хаха. Цялата работа на държавните е като протестите им, с години закъснение, безполезни и по поръчение на кадъната от Банкя! Следващия път да протестират пред зайчарника на баш баш кадъна та им, може да се смили над тях и да им хвърли някой кокал като псетата които са!
  • 17 М3 голд

    13 1 Отговор
    Аз мислех, че ще се прави основен преглед на заплати в държавната администрация, а то било за увеличения. И да припомня:
    Преди години, правителството на ББ отдели един млрд лева за електронно правителство. Какво го направи Томислав Дончев, не се каза, но такова няма. Така щеше драстично да се съкрати щата на ръчнообраротващите служители, ние, като бели хора, щяхме да си получаваме резултата от услугата в къщи. Примерно акт за раждане. Нищо такова не се случи. В която и община да отидете, ще видите опашки, устройство за билетчета с номерца, трошене на време и нерви и почти навсякъде намръщени физиономии. Това са парите ни.
    И второ: има огромна диспропорция в заплатите на държавната администрация. Сигурно е вярно за крайно ниските заплати. Но пак преди години се зашумя за една калинка на ББ със заплата 16 000 лева. МЕСЕЧНО! Това е безобразие! Също държавни структури, в които началниците сами си калкулират астрономически заплати. И тук трябва да се сложи ред. Да са ясни стъпалата на ийерархията и заплатите с толеранс на всяко. Таванът не може да е по висок от този на министъра.
    Това разбирам под реформа в заплащането на държавната администрация. След нея ще се освободят много пари. Е, електоратът ще премине в пенсия или преквалификация, но все някой трябва да го направи.
  • 18 Попов

    10 3 Отговор
    Това не са никакви Синдикати, а марионетки, изпълняващи политически поръчки. И децата знаят че са на дистанционно командване от Зайчарника и Сараите.
  • 19 Който Мародерства народа!

    3 0 Отговор
    Който Мародерства народа! Заслужава Бонуси!

    Коментиран от #30

  • 20 В грешка си

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Зевзек":

    Точно калинките на Боко и оная мушанка Дончев трябва да цитираш като проблем, а ти наобратно.

    Коментиран от #22

  • 21 Ах тези

    6 0 Отговор
    Ах тези Долни мръсници!
  • 22 Зевзек

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "В грешка си":

    Сарказъм е написаното от мен.

    Не понасям Бойко Борисов, Томислав Дончев, Делян Пеевски, Сергей Станишев ... и Николай Василев-кандисат премиера на "почетния" председател на ИТН=ДПС Слави Трифонов. Развъждащ мишоци като Тошко Йорданов в мазето на 7/8ТВ, а преди това в БТВ.
  • 23 Нормално

    5 2 Отговор
    Вижда от Банкя насъсква раята. Трябва да може да управлява с посестримата си - ДПС!
  • 24 Опората

    3 1 Отговор
    вдига шум за кокала.
  • 25 Тома

    12 1 Отговор
    За да има пари при в държавната администрация трябва веднага да се съкратят две трети от хората защото там трима работят за един

    Коментиран от #29

  • 26 Артилерист

    6 6 Отговор
    Пари няма. Избори идват. Оскъдни средства се кътат и ще бъдат раздадени на "наши" хора. Изберете пак сглобката и ще продължите да цъфтите ...
  • 27 Дааа

    4 2 Отговор
    А, за пенсионерите не можело да има Великденска добавка. Нямало пари. Как не ви е срам. 30% увеличение, абсолютна наглост.
  • 28 ГЕРБ=ДПС=БСП

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "безобразие":

    "Полицаите с автомати да се намесят."

    Полицаите с автомати първо да се намесят в прокуратурата, ДАНС, НСО, службите, МВР и на Позитано 20. Всички изброени са за радтрел и бесилка. Бойко Борисов е създаден от милиционеркото училище, а то е създадено от БКП=БСП.

    Всичко зло у нас е създадено от БКП, всичкото зло тръгва от БКП. Като почнеш от БСП, ДПС, мутрите на 90-те, чалгага, НДСВ, ГЕРБ ... и свършиш с ИТН и "Възраждоне".

    Или пък превзето от БСП - пример СДС беше превзета от ГЕРБ, т.е. от БКП. С помоща на продажници като Александър Йорданов. Които предадоха 2 000 000 техни наивни "сини" симпатизанти/фенове/.
  • 29 Зевзек

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Тома":

    Искаш да кажеш 1 чиновник работи, 2-ма чиновници си клатят краката, докато 5-ма от 6-мата им началници са в командировка или отпуска или болничен.
  • 30 ГЕРБ=ДПС=БСП

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Който Мародерства народа!":

    То па един народ, щом си е избрал Бойко Борисов, Делян Пеевски, Костадин Костадинов да са му лидери.
  • 31 zaплатаджии

    5 0 Отговор
    чантаджии
  • 32 Никакво увеличение

    5 1 Отговор
    За пенсионерите пари по 50 лева на човек
    Великденската добавка нямало, а за тия чантажии се оказа, че пари има. И то какви пари, 30% увеличение. Тия са полудели. Наглост!
  • 33 Преложение

    4 0 Отговор
    Въведете изкуствен интелект на мястото на тия чантажии. Те пари поне няма да ви искат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове