Last news in Fakti

5 Април, 2024 21:04 3 946 34

Прословутият Паскал, поредна фигура от ъндарграунда, може да е бил "секретен сътрудник" на Държавна сигурност

  • паскал-
  • секретен сътрудник

Никола Николов е усвоил от старите служби и друго - как да не привлича внимание и това го отличавало от Иван Тодоров - Доктора

Прословутият Паскал, поредна фигура от ъндарграунда, може да е бил "секретен сътрудник" на Държавна сигурност - 1

Соченият за контрабандист номер едно - Никола Николов - Паскал ще бъде обявен за общодържавно издирване. Обвинението срещу него е повдигнато задочно, съобщи БНТ. Според неофициална информация най-вероятно Николов е в Северна Гърция, където живее от години. Според разследващи ролята на баща и син Марин и Стефан Димитрови е била на посредници между Паскал и митнически шефове.

Прокуратурата утре ще поиска определянето на постоянна мярка "задържане под стража" за шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова, както и за Марин и Стефан Димитрови. Преди минути Софийският градски съд е одобрил всичките 30 протокола от претърсвянията в Агенция "Митници" и в домовете на митнически шефове, настоящи и бивши митничари.

В ъндърграунд средите Никола Николов - Паскал е наричан "кралят на цигарите". Твърди се, че държи най-големия канал за трафик на тютюневи изделия. Има данни, че количествата цигари, преминали през този канал в последните 3 години, се увеличили няколко пъти.

"Контрабандните цигари в България в момента са на много ниско ниво, пренебрежително малко, около 3%. Много е възможно нещо, което пропускаме, тези контрабандни цигари да са минавали транзит през България. Но за мен това е експлоатация на една митологична фигура от миналото, за да се направи някаква нагледна схема, за да се убеди обществото, че зад тези арести има нещо друго", каза Йово Николов, разследващ журналист.

Така нареченият Паскал е от Димитровград. Още през 80-те години на миналия век той започнал работа като митничар в Свиленград, но работното му място било граничния пункт "Капитан Андреево". Има твърдения, че тогава е станал сътрудник на "Държавна сигурност" и е усвоил тънкостите на контролираната от държавата контрабанда. През 1995 г. напуснал митниците и тогава започнало развитието му в контрабандния бизнес, първо като съдружник на Иван Тодоров - Доктора.

"Аз съм писал за този човек през 1998 година - преди 25 години. Появи се неговото име преди 10-тина години отново като водач на канал за трафик на контрабандни цигари", коментира Йово Николов.

Казват, че Никола Николов е усвоил от старите служби и друго - как да не привлича внимание и това го отличавало от Иван Тодоров - Доктора, с когото се били раздлелили в бизнеса още през 2001 г. Предпочитал да играе по-скромно, но сигурно.

"Контрабандата е пазар. Някой се опитва да измести друг, някой се опитва да се намести. Въпрос на политически връзки е, на полицейски чадъри, за да може да се овладеят някакви канали. Силата на Иван Тодоров - Доктора беше именно в транзитната контрабанда на цигари за чужбина. Той транзитираше повече със самолети, с карга и т.н. Аз мисля, че Паскал беше един по-локален играч", каза Йово Николов.

За да не привлича внимание, през последните повече от 15 години Никола Николов - Паскал живее близо до Кавала в Гърция. Дори се твърди, че дълго време е живял в ТИР, превърнат в каравана край брега на Бяло море. През 2021 година обаче се връща у нас и дори регистрира единствена си фирма в България "Н-6" ЕООД, но с впечатляващ за родната практика капитал от 100 хиляди лева. За офис на дружеството наел цял етаж от голям столичен хотел до Борисовата градина. В началото на тази година обаче неочаквано затворил офиса и отново напуснал страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън та пляс

    39 8 Отговор
    Тая глупост сега се раздухва за да се прикрие какво...? Сетете се са сами, тоя даже не существува даже и снимка нямата която да покажат

    Коментиран от #9, #29

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    19 8 Отговор
    НЕ МОЖЕ В ИНДИАНСКИЯ РЕЗЕРВАТ ПРИ НАС 10 КУТИИ ЦИГАРИ ДА СА 20 ЛЕВА , А В БЪЛГАРСКИЯ МАГАЗИН ДА СА АВСТРИЙСКИ ЦИГАРИ И ДА СА
    65 ЛЕВА . НЕ СЪМ ЧУЛ ЕВРЕИТЕ - АВСТРИЙЦИ ОТ РОТМАНС ДА ИМАТ СИГУРНО ЯКИ НИВИ С ТЮТЮН
  • 4 Ахмед от Росенец

    39 2 Отговор
    Тябва да питаме агентите Гоце и Буда. Те може и да знаят нещо за тоз Паскал. Аз до колко знам Паскал е Химик-Физик.
  • 5 Джурналистът

    20 8 Отговор
    Йово, това на колко ракии го измисли?
  • 6 бою

    22 1 Отговор
    паскалчо мойто чаве, не мога да те пазя вече
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 шиши

    37 2 Отговор
    защо няма български цигари ? какво направи мръсна свиньо ?
  • 9 Пепи

    37 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дрън дрън та пляс":

    Точно така, ДАНС нали е Герб почнаха акцията, за да оплюят и сплашат шефката на митницата,защото тя уволни 20 корумхета а от друго страна да спасят шефа на канала, защото им трябват парички да купят изборите. И как ще то спасят, като го изкарат сътрудник, за доа прикрият всичко и полит.шапка отгоре.
    .Ей страшна ма.фия, трудно ще бъде изтръгната, напротив бухалките се връщат.- видя се тия дни, още преди изборите:(( На прост народ дето гласува за мутрата, това му се полага.
  • 10 Те мутрите

    21 1 Отговор
    и борчетата бяха сътрудници и оставените живи още са , та тоя ли не е бил ?
  • 11 мхаа

    17 2 Отговор
    Какъв е този "Паскал" някакъв шумкар ли е?
  • 12 Мими

    43 1 Отговор
    Какъв Шенген бе хора , какъв ЕС, каква Еврозона, бандити и подземен свят начело с т.н политици, партийни лидери и управляващи , италианската мафия е нищо ……
  • 13 граф Монте Кристо

    14 2 Отговор
    И до днес се спори кой е капо де тути капи,баш кръсника,ле гранде мафиозо булгарини.Сега пък тоя световно неизвестен Паскал,всъщност това е мафиотски псевдоним,защо му спестяват трите имена?Обрулват предизборно митниците от кировчета,похвално,значи герберугите са хванали мерки отдалече да овладяват контрабандните канали,изгладнели са и правят евтини сензации,това не е операция чисти ръце ,от която има въпиюща необходимост за спасяване на държавата в последния момент.
  • 14 Знайко

    32 2 Отговор
    ...е ако нашите служби го разследват от 91 година насам и имат само тази негова снимка ....голяма работа са свършили
  • 15 Aлфа Bълкът

    7 3 Отговор
    Тоя го знам, едно време ми беше калфа и ми носеше кофите с киреч.

    Коментиран от #25

  • 16 Ордо Аморис

    8 1 Отговор
    Най-великото философско изобретение на Блез Паскал.
  • 17 Мнение

    17 10 Отговор
    ДС наднича зад целия криминален преход и само премиери като Филип Димитров, Иван Костов и Кирил Петков са се опитвали истински да ги смачкат. Мафията подкупва и сплашва журналисти, политици и бизнесмени за да ограбва ресурсите на обществото и бъдещето на децата ни.

    Коментиран от #23

  • 18 Бай Георги

    13 0 Отговор
    Всички,като се набъркат в голямата далавера,са сътрудници на някой:!То и за това няма осъдени в България.

    Коментиран от #22

  • 19 Иван Крумов

    7 2 Отговор
    А защо е Паскал, какво има в това име, нещо не схващам - Блез ли е Излез ли е.

    ГЕРБ управляваха сериозно - както и да е.

    На практика е някаква мафия пак.

    Защо не е хванат при предишните МВР-та.

    Абе - знаем се.
  • 20 Парадокс Бг

    19 1 Отговор
    Много "сътрудници" - престъпници бре! То не бяха Паскал, то Нотариус, то чудо! Защо не ги съдите, ами "сътрудници" ги правите, да си "делкате" с тях от престъпна дейност ли? И после да лъжете народа, че било "държавта тайна"!
  • 21 Инфо

    20 0 Отговор
    Паскал беше редовен посетител в х-л Маринела. Ако искаха да го хванат, отдавна можеха
  • 22 Пробити служби!

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бай Георги":

    И имат "къртици" в службите или "слепи петна", които ги предупреждават да бягат навреме от страната!
  • 23 Град Козлодуй

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Мнение":

    Точно
  • 24 Пробити служби!

    10 2 Отговор
    Таз Паскал го използват май само да злепоставят и натопят шефката на Агинция митници предизборно
    , за да "ударят" ПП-ДБ!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Парадокс Бг

    20 1 Отговор
    Гласувайте пак за СИКаджийската мутра Боко, за да имате мафиотско управление, което да ви ограбва и държи бедни! И за мултигрупския мафиот Шиши санкциониран по Магнитски за корупция и пране на мръсни пари!
  • 27 Aлфа Bълкът

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Град Козлодуй":

    Аз там не одя не знам.
  • 28 мнение

    6 0 Отговор
    цитат

    Има данни, че количествата цигари, преминали през този канал в последните 3 години, се увеличили няколко пъти.

    по случайност - ЧЕГЪРТАНЕТО ПОЧНА ПРЕДИ 3 ГОДИНИ

    преди 2021 от зайчарника в банкя беше казано че контрабандата е нулирана
    е т.ва е резолтата от 3 години чегъртане
  • 29 Има има

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дрън дрън та пляс":

    Има такъв Паскал...и цял живот с това се занимава...Питай в Хасково има или няма ,а за кого работи и кой иска сега канала е друг въпрос
  • 30 Иво

    2 0 Отговор
    какво го търсят тук като тоя въобще не в бг от доста години.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Винаги

    4 0 Отговор
    Никола Николов - Паскал е работил за Заки Ареф Маджид! Никога бос не е бил
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове