Last news in Fakti

7 Април, 2024 13:26 954 4

Росица Матева: Вече обсъдихме и решихме, че за тези избори списъците ще бъдат два отделни

  • росица матева-
  • избори-
  • списъци-
  • отделни

"Нямаме причина да говорим със "Сиела Норма". Поръчката, която обявяваме, е състезателна процедура с обособени позиции. Може да се яви и друга фирма", коментира зам.-председателят на ЦИК

Росица Матева: Вече обсъдихме и решихме, че за тези избори списъците ще бъдат два отделни - 1
Снимка: БГНЕС

"Сиела Норма" в момента не са обявени за изпълнител. Това обясни пред БНР Росица Матева, зам.-председател на ЦИК, по отношение на фирмата, която отговаря за доставката и поддръжката на машините за гласуване.

"Променя се драстично предметът на поръчката и не я възможно да направим само изменение.

Сроковете са много притеснителни. Технологично ни е необходим около един месец от обявяване на поръчката до сключване на договор. В началото на май най-рано ще може да имаме договор с изпълнител.

Нямаме причина да говорим със "Сиела Норма". Поръчката, която обявяваме, е състезателна процедура с обособени позиции. Може да се яви и друга фирма".

В момента ЦИК се подготвя за избори 2 в 1, обясни Матева в предаването "Неделя 150".

"Отдавна сме готови с всички документи за изборите за европейски парламент. На 15 март обявихме обществена поръчка за дейности, свързани с машинното гласуване. Няколко дни по-късно обявихме и обществена поръчка за избор на изпълнител за материали за разяснителна кампания.

Сега преработваме всички книжа и документи, за да може когато президентът издаде указите, да вземем първите решения.

Винаги когато има два избора на една и съща дата, има предизвикателства. В двата вида избори ще се гласува с преференции. Надяваме се на широка разяснителна кампания. Вече сме започнали такава за изборите за европейски парламент. Там избирателите трябва да отговарят на изискването за 3-месечна уседналост".
Вече обсъдихме и решихме, че за тези избори списъците ще бъдат два отделни, посочи зам.-председателят на ЦИК.

"Броят на подписите дава отражение в попълването на протокола. Надяваме се да няма толкова големи затруднения".

В държавите членки на ЕС ще могат да гласуват всички български граждани, които имат адресни регистрации, напомни Матева.

"В другите държави ще може да се гласува и за членове на европейски парламент само в дипломатически и консулски представителства. В останалите секции ще се гласува само за Народно събрание".

Има изискване на закона, когато се провеждат избори 2 в 1, да има различен цвят на защитата на гърба на бюлетините, каза тя.

"Ще вземем решение дали бюлетините да бъдат и с различен размер"

Машините дават възможност да се гласува в повече от един вид избори, посочи Матева.

"Предполагам, че около десет хиляди машини ще бъдат достатъчни. Ще имаме и такива, които ще бъдат изпратени за разяснителна кампания по места. Ще има достатъчно машини и не бива избирателите да се притесняват".

Предложенията за членове на секционните комисии се правят от парламентарно представените партии и коалиции, отбеляза зам.-председателят на ЦИК.

"Те носят отговорността да предложат лица, които познават изборния процес.

Полагаме усилия да приемем методическите указания към секционните избирателни комисии 20 дни преди изборния ден, за да могат да се обучат съставите. Всички казват, че са написани много ясно и разбираемо.

По същия начин действаме с протоколите – няколко дни преди изборите публикуваме на нашата страница интерактивни протоколи, за да може да се попълват от членовете на секционни комисии. Този протокол може да се попълни и в изборния ден, след като установят резултата и са попълнили черновата на протоколите – да въведат данните в този интерактивен протокол и ако всичко е наред, да ги нанесат в беловата.

Предвиждаме отделно възнаграждение за участие в обученията. Но понякога се правят промени в състава след като вече са проведени обучeнията. Апелираме към партиите да не се правят промени в състава на избирателните комисии, освен ако не е наложително.

След всеки произведен избор ЦИК изпраща доклад до НС. Направили сме множество предложения за промени в Изборния кодекс. Едното е за сроковете за назначаване на членове на избирателните комисии. Но не е сега моментът. Той би бил след тези избори".

От страна на ЦИК правим всичко необходимо изборите да бъдат честни, заяви Матева.

"В тази посока трябва да се работи и от всички останали органи в държавата, които са ангажирани".

Тя отправи апел и към всички анализатори, политолози и експерти, които се изказват във връзка с изборите, да боравят внимателно с изразните средства.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    3 2 Отговор
    Надявам се членовете на ЦИК, в която няма представители на ПП да не изпълняват политически поръчки и не провеждат активни мероприятия срещу машинния вот, каквито безнаказано проведоха на местния вот, при който на първи тур бяха забранени машините дори в качество на принтери. Надявам се лентите за машините да не са отново нестандартни и да блокират за пореден път работата на машините

    Коментиран от #3

  • 2 ррр

    6 2 Отговор
    усещам , че всичко ще е пълна каша за това ще си гласувам с бюлетинката за да е още по пълна , че тези машини пак ще се бъгнат нещо
  • 3 Така или

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    иначе тези заедно с ДАНС, информационно обслужване и министърът на електронно управление, са царе на активните мероприятия. Поддържаща роля играе Калин Стоянов.
  • 4 Тази

    6 2 Отговор
    госпожа какво работи ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол