Last news in Fakti

8 Април, 2024 12:26 2 059 15

Стефан Георгиев: Скандалът около МВР може да размести електоралната картина

  • стефан георгиев-
  • скандал-
  • мвр-
  • избори

Той напомни призивите от представители на ПП-ДБ към президента Румен Радев за това да не подписва указа за служебния кабинет. Според него всички действия и всичко, което се случва, ще води до разколебаване на периферията – хората, които се колебаят дали да гласуват

Стефан Георгиев: Скандалът около МВР може да размести електоралната картина - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Скандалът около МВР има потенциал да размести електоралната картина, има потенциал и да окаже много негативно влияние върху коалицията ПП-ДБ и тук е важната уговорка – кой ще излезе по-малко засегнат.

Това коментира пред БНР социологът Стефан Георгиев.

Той напомни призивите от представители на ПП-ДБ към президента Румен Радев за това да не подписва указа за служебния кабинет. Според него всички действия и всичко, което се случва, ще води до разколебаване на периферията – хората, които се колебаят дали да гласуват.

"Свикнахме като че ли изборите да се уплътняват от ядрата в последните няколко години. Последния път, когато сме били свидетели на малко по-висока избирателна активност, е през априлските избори 2021 г. – след протестите, първите избори, които отключиха онази въртележка. От тогава до сега между 2,6 млн. – 2,7 млн. български граждани са гласували на парламентарни избори. Обикновено на европейски избори е доста по-ниско. Тук може би ще е разковничето и анализът за това каква е практиката и стратегията на отделните политически партии и коалиции, за да могат да ги мобилизират".

По думите му и обезкуражаването също е предмет на тактика. Това винаги е в интерес на тези, които се ползва с по-крепко електорално здраве, подчерта социологът.

В предаването "Преди всички" той отбеляза, че още по време на преговорния процес е започнала предизборната кампания. А аргументите кой с кого би бил преди или след изборите са част от говорене, което цели от една страна "зачистване на вече овехтелия и позацапан имидж на онези, които претендираха, че могат с нов морал да управляват държавата", а от друга страна е въпрос на потенциал на мобилизация, добави мнението си Стефан Георгиев. По думите му когато резултатите са обявени от ЦИК, тогава започва друг тип говорене. Социологът се надява да бъде превъзмогнат "този пубертет", за да може да има по-консистентен политически процес.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 4 Отговор
    Докато дойде време за изборите, френският легион ще пази пред избирателните секции и ще пуска само след поставяне на ваксина.
  • 2 Ало, Записите

    13 3 Отговор
    Дружно си гласувахте за всички непопулярни мерки, гавра Конституция, инфлация сто процента, провален Шенген, забранени референдуми, борса ток. Отнемане на правото на избор от последователите на следенето и боиметрични данни по-стар комунистически обичай. Предстояща национализация на земя и конфискуване на депозити. Под преТекст че се борели с корупцията, но не махат офшорките. Лицемери, за десерт осъдени мигранти. Къвто ви Шенгена, каквато ви Конституцията, такова ви и управлението евроКомунистическо.
  • 3 ШАРЛАТАНИ !!!

    22 4 Отговор
    Е , ха стига отриватели на топла вода за днес ! Всички (вкл. кокошките в курниците по селата) са прекрасно запознати с факта , че без ала-бала и шушу-мушу ( с Президент и ул. "Козяк" №16) , както и без "любезното съдействие" на СИЕЛА и МВР - ШАРЛАТАНИТЕ НЯМАТ НИКАКЪВ ШАНС да прескочат 4-ри процентната бариера. Те затова сега реват , като диви говеда в размножителен период .
  • 4 Доротея

    5 4 Отговор
    На Герб никакъв скандал не се е отразил през годините, но тези са по чувствителни особи...!
  • 5 Стеф

    12 1 Отговор
    Скандал всъщност няма. Има внушения, на които се нагледахме в последните години. За съжаление тези внушения се управляват от овластени държавни органи, които преиначавайки законовите разпоредби ги правоприлагат. Като доказателство са видимите кариерни развития на участниците в такива събития. Примерите са много. Иначе законите ни са добри, стига да има кой да прилага безпристрастно.
  • 6 За добрутро

    9 2 Отговор
    Алабалогът Ст. Георгиев май ни обяснява откъде духа северният вятър и как ще се отрази на посевите сахарският пясък, с който той ни ръси обилно.
    Г-н Георгиев, огромният скандал около Мартин Нотариуса и гнилата ни съдебна система, а не скандалът около МВР размести/разби електоралната картина. Предстоящите избори са Пунта Мара за рехавия електорат, затова и избирателната активност ще е симулативна, реално не повече от 30-на процента. По-важно е, че ще се усвоят законосъобразно и целево милионите изборни пари.
  • 7 Гост

    8 0 Отговор
    Народе спиш ли
  • 8 Кокорчо Кирев

    12 5 Отговор
    ПП-ДБ ще се слринат до 10%. Хората са отвратени от тях, издигат на постове сиви, но послушни хора, не дават път на кадърни и ерудирани лица, на експерти, на професори,на интелектуалци и професионалинсти, а на смешници, посредствени кариеристи и дори явни простаци.Поддъържат връзки с мошеници, това неминуемо ще ги свали до 10% , а може и повече- 7-8 процента.

    Коментиран от #14

  • 9 12340

    4 2 Отговор
    Ще размести на деда ти дреболията у потурите!
    .... Ясно е отдавна, че почти всички са маскари!
  • 10 един

    4 3 Отговор
    Нищо няма да размести,хората на комунистически бандити и крадци не вярват!Пак ще ви лъжат с неработещи машини,ще монтират некачествена хартия по-машините,ще вадят и прибират по-складовете машини за гласуване и т.н.,а ДАНС и службите ще ви кажат,че това което виждате не е това за което си мислите!Ако някой не е разбрал,че за комунистите държавата им е бащиния, значи че живее в друг свят!
  • 11 Какво колебание

    8 1 Отговор
    Какво да се колебаеш да гласуваш за лъжци и крадци. Ако гласуваш за такива, просто си прос и заслужаваш шарлатани и измамници да те правят на глупак, докато те лъжат и крадат.
  • 12 опг-мвр

    7 0 Отговор
    воня, нетърпима
  • 13 То вярно че Българските избори са

    5 0 Отговор
    То вярно че Българските избори са "Тука има Тука нема!" Но винаги като вдигнеш чашката Няма нищо!
  • 14 Искати се

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "Кокорчо Кирев":

    Гладна кокошка просо сънува. По-скоро ГЕРБ изтекоха в канала.
  • 15 1122

    0 0 Отговор
    Електоралната картина вече беше променена с върнатия първи мандат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове