Last news in Fakti

8 Април, 2024 19:28 2 208 22

Правосъдният министър постави пет въпроса по казуса с оставката на Живко Коцев

  • правосъден министър-
  • пет въпроса-
  • оставка-
  • натиск-
  • живко коцев

Да се извърши пълна, обективна и всестранна проверка на твърдените факти и обстоятелства за оказван натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка, поиска Атанас Славов

Правосъдният министър постави пет въпроса по казуса с оставката на Живко Коцев  - 1
Снимка: БГНЕС

Да се извърши пълна, обективна и всестранна проверка на твърдените факти и обстоятелства за оказван натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка. За това настоя министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов в искане до Висшия прокурорски съвет (ВПС), Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) и председателстващата Общото събрание на ВСС и ВПС съдия Галина Захарова. Това съобщиха от ресорното ведомство, цитирани от Нова телевизия.
Искането се основава на получено в Министерството на правосъдието писмо от премиера Николай Денков, в което „се съдържа информация и се сочат обстоятелства за осъществено нарушение на служебните задължения от административни ръководители в Прокуратурата на Република България”.

Славов цитира заявеното от Коцев в доклад до премиера Денков, че на 3 април му е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата длъжност като главен секретар на МВР. Натискът според Коцев е бил упражнен от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, с участието на административния ръководител на СГП прокурор Илиана Кирилова, в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев.
Правосъдният министър заявява, че за да се установят всички факти и обстоятелства, както и дали посочените административни ръководители в прокуратурата са извършили тежко дисциплинарно нарушение, е необходимо да се отговори на пет въпроса:

1. Проведена ли е твърдяната среща на 3 април т.г. с изброените участници в нея?

2. Ако се е състояла, каква е била целта и защо представителите на всички тези институции съвместно провеждат срещи с главния секретар на МВР? В изпълнение на кое тяхно законово правомощие и въз основа на кое правно основание е проведена срещата?

3. На какво правно основание и в какво качество и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов лично е присъствал на тази среща и какви разпореждания са дадени, при положение, че според последните изменения на Конституцията главният прокурор е единствено пряк административен ръководител само на Върховната прокуратура (чл. 126, ал. 2 КРБ), има само представителни функции спрямо цялата прокуратура и няма право да се намесва или разпорежда пряко по отношение на висящи досъдебни производства в долустоящите прокуратури.
4. Кой е организирал и координирал участието на всички цитирани в срещата, замесени ли са трети лица, включително действащи политици?

5. Оказвани ли са натиск и/или принуда върху Коцев и ако да, с каква цел?

Ако посочените факти се потвърдят, да се пристъпи към производство по реализиране на дисциплинарна отговорност за извършено тежко нарушение на служебните задължения, както и на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, настоява министърът на правосъдието.

„Считам, че провеждането на такава среща на прокурори, заемащи висши длъжности в ПРБ с главния секретар на МВР и с председателя на КПК, за оказване на натиск за подаване на оставка и освобождаване на заеманата длъжност, като условие да не бъде привлечен към наказателна отговорност, е недопустимо и извън установения правов и институционален ред за взаимодействие на властите и упражняване на техните функции”, се казва с искането на министъра.

Славов настоява също да се свика Общо събрание на ВСС и ВПС „за обсъждане на създалата се кризисна ситуация и на възможни общи институционални решения за нейното преодоляване”.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    41 6 Отговор
    На Живко му предложиха оставка или затвор.Сега заради Денков ще ходи в затвора.
  • 2 Зевс

    17 2 Отговор
    Прокуратурата и ДАНС проверяват, споко ;)
  • 3 Цъцъ

    33 6 Отговор
    6.Колко часа показва часовника на Живко К.?

    Коментиран от #6, #12

  • 4 А бе

    20 5 Отговор
    Целият съд и прокуратура трябва да се изринат от народа, иначе ще продължат да прикриват мафията и няма да има оправия!
  • 5 Читател

    25 4 Отговор
    Плешо отвори си афера и чети плешо.
  • 6 Боцев

    31 9 Отговор

    До коментар #3 от "Цъцъ":

    И 7-мо да излезе Мишката Коцев и да каже тез всички снимки, часовниции и софри и те ли под натиск се случиха и чий!?
  • 7 бай герги

    22 7 Отговор
    ще го разпитват ли за часовника да ли е марков или реплика,не те е срам бе министъре то целия народ разбра че този коцев е корумпе само ти не разбра Срамота Шарлатанин долен

    Коментиран от #9

  • 8 хихи

    22 4 Отговор
    Хардаврдските Измамници вън от България...
  • 9 хихи

    21 1 Отговор

    До коментар #7 от "бай герги":

    А ревизия на Имотите Му? А ревизия на имотите на жената на "нотариуса" , а имотите на жената на Пепи Еврото?
    НАП? Комисията....? кога
  • 10 Сатана Z

    21 4 Отговор
    А ,ПП —Приятелите на Паскал,кога?
    Кой предложи Живко Коцев за главен секретар на МВР?
  • 11 Етичен кодекс

    21 3 Отговор
    Абе нямаше ли етичен кодекс за полицай , или нещо подобно. Че подаръци над определена стойност (50 лв ли бяха) , се рапортуват на началника и се отказват. Или греша, може би с подаръци над тази сума се снимаш и показваш придобивката на целия свят.
    ПП Комично е как цялото ППдБ се е втурнало като Павлик Морозов на амбазурата да защитава Живко. Що ли?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 един

    15 1 Отговор
    Нямало нужда и ефект от промяна на Конституцията,а!Как бързо ги хванаха овластените престъпници на тясно,друг е въпросът колко дълго още ще се съпротивляват по-мафиотски!
  • 14 Росен

    10 1 Отговор
    мафия
  • 15 ХиХи

    18 4 Отговор
    1. От къде е часовника
    2. Снимка с контрабандисти?
    3. Кирю е канадец на снимка с контрабандисти?
    4. Какви са отношенията на ПП с кондрабандисти?
    5. Шефкат на митниците какво общо има с тия типиве?

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Леле

    12 3 Отговор
    Спрете да ни занимавате с тези недоразумения от предишното "правителство "!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Абе

    15 2 Отговор
    Тоя от утре като какъв ша работи, щото новите министри едва ли ще ги интересуват на тоя каун въпросите, те може да питат за часовника и контрабандистите примерно
  • 21 Обаче

    14 1 Отговор
    Гл.секретар на МВР подаде оставка, а на другия ден се отметна (били го натиснали и се поогънал). Сега е с друга маневра - с болничен (може и да е от доктор, но по поръчка - т.е. почти фалшив, както и уж деполитизираната му служебна позиция). Въпроси за маневри - шест, а кой с кого е семеен приятел е съществения?
  • 22 Самуилов

    11 0 Отговор
    Тия продължават да тропат с краче.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол