Last news in Fakti

10 Април, 2024 08:40 691 17

ЦИК: Ще се справим с изборите 2 в 1

  • камелия нейкова-
  • цик-
  • избори

„Добре е, когато Изборният кодекс се изменя, да има достатъчно време за обсъждане и широка дискусия, за да се направят добри промени”, смята Нейкова

ЦИК: Ще се справим с изборите 2 в 1 - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Ще се справим с изборите 2 в 1. Разбира се, когато до последно няма яснота дали ще бъдат на една дата, се наложи да разработваме всички изборни книжа в работни варианти. Прекратихме старата обществена поръчка за машинното гласуване за евроизборите и обявихме новата за изборите 2 в 1. Това заяви председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова пред бТВ.

На въпрос ще се спестят ли пари с провеждането на избори 2 в 1, тя коментира: „Не мога да отговоря категорично. План-сметката за изборите се приема с решение на Министерски съвет. При милионите, които се говорят винаги при избори, частта за ЦИК е доста малка. Когато бъде приета план-сметката, ще стане ясно как се разпределят парите по ведомствата. При избори 2 в 1 се спестяват средства за логистика, за изборни помещения, за възнаграждения за СИК.”

Тя уточни, че изборните списъци ще са два, в зависимост от адресните регистрации на гласоподавателите. Партиите ще са с еднакви номера, ако заявят регистрация и за двата избора.

„Добре е, когато Изборният кодекс се изменя, да има достатъчно време за обсъждане и широка дискусия, за да се направят добри промени”, смята Нейкова.

За машинното гласуване тя припомни случая с изминалите местни избори: „Не стана ясно къде е флашката, на която зам.-министърът на електронното управление е направил запис на процедурата за извеждане на изходния ход.” По думите ѝ резултат от разследването не е пристигал в ЦИК.

„Когато избирателят гласува с хартиена бюлетина, той като че ли се съсредоточава върху кръгчето с преференция, а пропуска да отбележи партията или коалицията”, коментира тя невалидните бюлетини.

„Познавам новия министър на електронното управление. При съвместната ни работа е участвал в компютърната обработка на резултатите от гласуването преди повече от 10 г.”, допълни още тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ден

    5 1 Отговор
    И това население пак отива за гъби и само негодници го управляват!
  • 2 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    Тия мъпети Пак подкараха останките от народец към Уж Изборчета! Изберете си от Същите де. Приключили сме Вчера и тва е.
  • 3 нека има избори ,

    3 1 Отговор
    а в юса ги манипулират . като има някой с 10 обвинения и го пускат за кандидат . в българия ходиха братя галеви , петров и други . но не ги избраха . Явно не са подготвени за 2-3 дни . да вземат бюлетините и да ги носят . манипулациите били с флашка и снимка на машината и с 10000 преправени . имаше запис . ако са избори , защо да ги преправят списъците . има си съд . ако не уважи жалбите за манипулации , значи няма . по закон курупцията в партия я прави незаконна . не ги дерегистрират . няма и яснота за .
  • 4 Демократ

    6 1 Отговор
    Разбира се, че престъпното ЦИК ще се справи, резултатите ги знае още отсега, само чак да ги узакони чрез поредните нечестни избори. ЦИК е най-важното звено на мафията,чрез нея тя управлява държавата, най-обиграните мошеници, които тормозят българския народ вече 34 години. Няма как да се оправи България с нечестно избран парламент, който нечестно избира правителството и цялата власт в държавата. Всичко е подредено по съветски образец. Псевдодемокрация с КГБ-ДС агенти и липса на правосъдие. 34 години народът се бори с управляващите без резултат защото държат парите,властта и контрола.

    Коментиран от #6

  • 5 Зомби вот

    5 0 Отговор
    Какво стана с избирателните списъци и големия процент емигранти и покойници в тях?
  • 6 Как се бори народа 34 г.

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Демократ":

    Като винаги гласува за най големите лъжци и крадци! Я погледни през годините! Кога не го е правил? Да не говорим последните шарлатани! Както някой бе казал, народа не обича грозната истина, а обича да го лъжат красиво!
  • 7 Абе що не си...

    4 2 Отговор
    Бабушкерите от ИТН вече са готови с резултатите от изборите.

    Коментиран от #9

  • 8 Аврилим

    5 0 Отговор
    30 години плюс... Демокрация в България доведоха до хронично малоумие представящо националната катастрофа във всяко отношение като нещо ново развиващо и подобряващо живота на обикновения човек. Демокрацията в исторически план по света като инструмент за трансформиране на властови капитал и средства е доказала, че може да съществува единствено докато я има държавната структура, хранейки се от нейното тяло и отмивайки ресурси към частни компании. По света демокрацията загива заедно със смърта на донора, защото в природата подобни форми се наричат с други имена и паразитирането трябва да се разглежда като болестно състояние. Къде Ви отиде възможността да развивате хората ? Гола вода по роднински...

    Коментиран от #16

  • 9 Стига дърдори глупости

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Абе що не си...":

    Жената и личи, че е читава и говори откоровенно и за случилото се и за проблемите!
  • 10 Справете се , но без мшини

    3 2 Отговор
    Машинното и електронно гласуване трябва да бъде забранено, както е направено в повечето страни в Европа. Обяснявам защо, макар, че не вярвам повече от 2-3% от форума да ме разберат:

    Преди мно-о-ого години работех в едно от западните дъражавни служби, свързани с обществената сигурност като Application programmer (Забележете, не System programmer, не Architect, нито Project Manager ).

    Периодичо получавах писмено (с имейл) искане сътрудничка средно ниво от съседен отдел за модификация на реалната база данни (Production Environment). Използвах
    Utility софтуер за корекции в базата данни на ниво БИТ (пак забележете даже не байт). Правех го в рално време и в работно време, докато системата се ползваше в цялата страна..

    Някой от форума разбра ли какво пиша? Обяснявам:

    А сега кажете дали е възможно да се модифицират важните електронни данни преди, по време и след изборите по нареждане от едно или друго “вишестоящо” посолство, чрез чужда чиновничка или чрез чуждестранния собственик на софтура? Те ще дадат възможност на ГРРБ, ПП и ДПС да спечелят изборите с "ала бала» върху машините".

    От друга страна липсват 13 флашки от изборите в София. Намерени са по мазетата, но нови 27 флашки липсват, а други 396 пък са манипулирани. Началните данни на нулевия файл не садържа нули. Проверяват се оффлайн от съдебни експерти. Открити са неправилни дати, различни от датата на изборите.
    -=====-------

    Коментиран от #12, #15

  • 11 1111

    0 1 Отговор
    "Тъмните сили" са скроили капан, в който да заключат свободата. Можете да го избегнете само с висока активност в деня на изборите. Кажете го на всичките си близки и познати!
  • 12 Бил си някакъв

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Справете се , но без мшини":

    Ти откъде знаеш какво липсва бе селски
    Бит флаш бит..в момента машините са принтери и всеки може да преброи гласовете в секцията..след като не се ползват за да пращат информация централно значи тия машини са само касови апарати
  • 13 отговор

    1 0 Отговор
    Предлагам, ако се изгаврят пак с хората, които отида да гласуват, така че 100 хиляди мъртъвци да гласуват за ГЕРБ. а гласовете на 500 хиляди истински граждани за европейското развитие на България да бъдат невалидни, направо да ги обесим цялата ЦИК барабар с "професоря" Константинов

    Коментиран от #14

  • 14 мдаа

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "отговор":

    100 000 откраднати гласове на мъртъвци не са никак малко. Съдът трябва да се запознае с тези факти. Не знам защо никой не оспорва спорните резултати!🤔
  • 15 Ввв

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Справете се , но без мшини":

    Тъй тъй,я Боко Тлъстия да мъкне бюлетини с чували,къде къде “по-демократично”нали?
  • 16 Демократ

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Аврилим":

    Това е резултата от руската пропаганда за хората с една гънка в мозъка,свързана с Кремъл. Не знаете,защото не четете, не знаете и кои сте и чакате Кремъл да ви каже. Демокрация в България няма, защото КГБ-ДК мафията,която управлява създаде псевдодемокрация за такива като тебе,които не знаят що е демокрация. Тя съществува от древна Гърция от 4.век преди н.е. и се развива през вековете, за да се развива света. Тя означава свобода ,конкуренция, разделение на властите- законодателна, съдебна и изпълнителна, върховенство на закона, пазарна икономика. Не означава ченгетата да държат парите,властта и контролола навсякъде в България.

    Коментиран от #17

  • 17 Аврилим

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Демократ":

    Коментара ми е въз основа на историческата реалност по факти. Опита за поставяне на етикет и демонизиране е несвързан с темата на коментара и субективен от ваша страна. В текста Ви липсва експертиза 1во л. Ед. ч. и интерпретация на реални събития и факти. Използването на упорни модели (клишета) от пропагандни непотвърдени източници не дава правилна оценка за реалното положение и съдба. От вашите думи и агресия става ясно, че или сте на дежурство или върху вас са използвани редица модели и вие сте под тяхно въздействие. Горещо Ви съветвам да изградите собствени интереси и лични мисли, не на последно да намерите своя път . Поздрави.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове