Last news in Fakti

13 Април, 2024 15:44 1 296 41

Световната банка: Инфлацията продължава да се забавя, но темпото е бавно и има риск за приемане на еврото през 2025 г.

  • световна банка-
  • еврозона-
  • инфлация

Подновените политически сътресения заплашват да върнат страната обратно в спиралата на предсрочните избори с намалено желание за реформи

Световната банка: Инфлацията продължава да се забавя, но темпото е бавно и има риск за приемане на еврото през 2025 г. - 1

Икономиката на България се забави през 2023 г. в синхрон с тенденциите на ключовите търговски партньори. Инфлацията продължава да се забавя, но темпото е бавно и излага на риск кандидатурата на страната за присъединяване към еврозоната през 2025 година.

Реалните увеличения на заплатите изпревариха растежа на производителността през 2023 г., подхранвайки опасенията относно конкурентната способност. Повторната ескалация на политическата несигурност заплашва програмата за реформи на правителството. Това се казва в анализ на Световната банка, цитиран от Нова телевизия.

Основни условия и предизвикателства

Макар България постепенно да се доближава до средните доходи в ЕС, нейният път на развитие остава неравномерен. До 2022 г. нейният БВП на глава от населението достигна 62,1 процента от средния за ЕС на глава от населението по паритет на покупателната способност, но България остава най-бедната страна членка.

Освен това институционалните и управленските слабости продължават да възпрепятстват по-бързия растеж и развитие на производителността на страната. България успя да преодолее последните кризи сравнително добре, не на последно място благодарение на навременната фискална подкрепа за домакинствата и бизнеса. Икономическият растеж отбеляза само умерен спад през 2020 г., последван от силно възстановяване през 2021-2022 г.

Фискалната позиция остана силна въпреки увеличените дискреционни разходи в отговор на шоковете. Крайният дефицит не надхвърли границата от 3 процента в нито една от годините на кризата, а публичният дълг – при прогнозираните 23,8 процента от БВП през 2023 г. – остава сред най-ниските в ЕС.

През 2015-2020 г. икономическият растеж на България подобри жизнения стандарт на средните и най-бедните 40 процента от домакинствата. Тези подобрения доведоха до значително намаление на бедността през периода с 9,6 процентни пункта (използвайки линията на бедност от 6,85 щатски долара).

Въпреки това през 2021 г. тази положително тенденцията беше обърната поради инфлационния натиск и намалените нива на заетост сред неквалифицираните. В сравнително отношение нивата на бедност остават относително високи по стандартите на ЕС. По същия начин неравенството в България е най-високото в ЕС години наред, като през 2021 г. коефициентът Джини е 40,8.

От началото на 2021 г. страната страда от политическа нестабилност и загуби инерция на реформите. Това беше за кратко прекъснато от две краткотрайни редовни правителства, които се опитаха да увеличат усилията си и да изпълнят основните цели на политиката, включително важни етапи съгласно Националния план за възстановяване и устойчивост. И все пак подновените политически сътресения заплашват да върнат страната обратно в спиралата на предсрочните избори с намалено желание за реформи.

Скорошни развития

Въпреки стагнацията на някои от ключовите експортни пазари, българската икономика успя да се задържи благодарение на силното частно потребление. Въпреки това разрастването на икономиката се забави до 1,8 процента през 2023 г., тъй като силното потребление на домакинствата (+5,4 процента) и намаленият принос от отрицателния нетен износ съпътстваха стагниращото държавно потребление и спада на брутното капиталообразуване. Последният спадна с 18,1 процента поради намаляване на запасите, натрупани през 2021-2022 г., и вероятно предпазливостта на бизнеса да реинвестира.

Забавянето на икономическата активност доведе до умерен спад на заетостта през втората половина на годината. И все пак номиналните заплати продължиха да нарастват с двуцифрени темпове на годишна база през 2023 г. По този начин ръстът на реалната средна заплата се доближи до 5 процента за 2023 г., надвишавайки растежа на производителността на труда и подхранвайки опасенията относно конкурентната способност на страната.

Растежът на потребителските цени продължи да се забавя през 2023 г., за да достигне 3,8 процента на годишна база до януари 2024 г. Въпреки това дезинфлацията е бавна и средната годишна инфлация достигна 15-годишен връх от 9,5 процента през 2023 г. След бързото влошаване на фискалната позиция в началото на 2023 г. балансът се подобри по-късно през годината, тъй като мерките за укрепване на събираемостта на приходите дадоха резултат.

Прогнозите на Световната банка показват, че фискалният дефицит е достигнал 2,4 процента от БВП през 2023 г., или под тавана от Маастрихт от 3 процента. Текущият доклад на ЕК за готовността на България за присъединяване към еврозоната се очаква през юни 2024 г.

За момента инфлацията остава единственият предизвикателен критерий от Маастрихт за присъединяване, но разликата между действителните темпове на инфлация и референтната линия се свива бързо. Намаляването на бедността (използвайки линията на бедност от 6,85 $) ще се забави през 2023 г. и ще достигне 5,12 процента, най-вече поради забавения икономически растеж и все още високите цени на храните и енергията, които се отразиха неблагоприятно на онези, чиито номинални заплати не са в крак с инфлацията.

Тежестта на разходите за енергия варира в различните домакинства поради различни модели на потребление и енергийни нужди, като домакинствата на самотни възрастни хора са особено засегнати.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нека

    37 3 Отговор
    Ликвидираме рискът, никакво евро за България. Дръжте си фалита за вас!
  • 2 дедо Флашко

    33 2 Отговор
    Не ни трябва евро,имаме си лев! На ингилизите защо не им трябва евро? Ами защото си имат паунд,затова!

    Коментиран от #40

  • 3 Българка

    23 4 Отговор
    Каква Еврозона, какви пет лева. Цял свят вижда, че България е превзета от мафията държава. В момента ОПГ ГЕРБ-ДПС извършват погром и над останалата малко надежда за справеливост и правосъдие. И го правят нагло, безпардонно и по ченгеджийско-мутренски похват.

    Коментиран от #14, #15

  • 4 Това е Радостна новина!

    18 2 Отговор
    Това е Радостна новина!
  • 5 Христо Ботев

    29 2 Отговор
    Палячовци, не разбрахте ли, че никакво евро няма да се приеме от България през 2025 година!

    Коментиран от #34

  • 6 лют пипер

    15 3 Отговор
    Лошото е,че си имаме Кирчо канадеца и Асенчо. Те ще изнасилят българската валута и ще я хвърлят в коша,както правят с българския бюджет.
  • 7 Хахо-хихи

    14 2 Отговор
    Първо трябва да станем пълноправен член на Шенгенското пространство и след това да приемем Еврото. Така направи Хърватия.
  • 8 Фики Стораро

    4 5 Отговор
    Абе без Шенген няма Евро бе. Да е жив и здрав Иван Костов и валутния борд.
  • 9 С две думи

    16 1 Отговор
    Никакво евро !
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 4 Отговор
    Световната банка са от "Възраждане" и без референдум пак няма € 😉😉
  • 11 Уса

    18 0 Отговор
    Световната банка лъже.ФЕД и Банка на Америка вчера казаха какво става в сащ.Интересното беше,че беше пуснато от индииска медия а не от американска,но вече е факт за всички,САЩ са в рецесия.Инфлацията беше цяла година до вчера а от днес депресия

    Коментиран от #13, #36

  • 12 Сталин

    20 1 Отговор
    Финансовата пирамида на Ротшилд търси нови жертви да плащат трилионите дългове на Гърция, Италия,Испания Португалия и другите калпазани в България ,като България не е видяла и един цент от тези пари
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Уса":

    Аааа, не така! Ей сега ще те напъпли ДАЙЛИНКчо и ще обЯсни как мамиш😉😉😉😉

    Коментиран от #29

  • 14 Васо Високоволтовия

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Твоите хора ппдб-ейците досега бяха в коалиция с тях. 🤭
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    ГЕ"П или ДъПъСъ са правили снимките в леглото и колата ❓❓❓
  • 16 Любопитно

    11 3 Отговор
    Огромното мнозинство българи не искат в еврозоната, а избират политици и партии, които искат да ни вкарат. Това на шизофрения ми прилича.

    Коментиран от #18, #24

  • 17 обедняваме със часове

    16 0 Отговор
    вземете една брошура на кауфланд и вижте цените от преди 5 години и вижте че в момента всичко е двойно по скъпо или тройно

    нямало било инфлация, тя инфлацията не спира дори за ден

    Коментиран от #26

  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "Любопитно":

    Пгфомното мнозинство (60%) НЕ ГЛАСУВА И НЕ ИЗБИРА НИКОГО ‼️
    А от 315 проверени секции в София - в 300 има разминаване в данните от протоколите! Ако пък отворят и чивалите ...... 🥸🥸🥸

    Коментиран от #20

  • 19 ФАКТИ

    6 1 Отговор
    ЗА МАФИЯТА ЕВРОТО,ЗА НАРОДА ЛЕВА.
  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ОГРОМНОТО
    / 🤔/
  • 21 Шумен

    11 1 Отговор
    Не ви искаме Еврото , мръсни гашници
  • 22 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    0 5 Отговор
    Няма бял хляб за вас bg-овце.
  • 23 Тома

    6 0 Отговор
    За какъв риск говорят ако не приемем еврото през 2025 година с този наш гол г.ъз
  • 24 Никой не ги избира

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Любопитно":

    Огромното мнозинство(над 60%) гласува със среден пръст .Останалото се манипулира.

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Така е .Левът вече е силно надценен

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "обедняваме със часове":

    Във всички съседни дъжави цените са по-ниски.Без Гърция ,защото е в евро зоната.

    Коментиран от #33

  • 27 Заради тези които гласуват

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "нннн":

    и легитимират фалшифицираните избори.

    Коментиран от #37

  • 28 Бай Хюсеин

    7 0 Отговор
    Никакво Евро, Слава на Българския Лев.
  • 29 Уса

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Отвори си ютубето и изпиши "рецесия в САЩ".Сега там са всички спецове по рецесиите
  • 30 135

    3 0 Отговор
    Има заповед под формата на задача: да се поддържа огъня в кладата, докато бъдем хвърлени в нея.
  • 31 Боро

    6 0 Отговор
    Рискът да не влезем в еврозоната през 2025 е само някакви си 95%. От 5-те основни изисквания не сме изпълнили нито едно.
  • 32 Уса

    1 3 Отговор
    Най-малко искам Америка да е зле,защото имам долари и се радвам,когато долара скача.За мен еврото е измислена сороска валута и стойноста му трябва да е под тази на долара,защото Европа е дъртабрантия,която цял живот е живяла на нечии чужд гръб и продължава да живее така

    Коментиран от #38

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Поне до 2099

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Христо Ботев":

    нито Шенген нито Еврозона нито Американски визи. Магарето никой не го вика на сватбата да шие булката. Викат го да носи
  • 35 Щом

    3 0 Отговор
    до нас опряха да оглозгват, дереджето на крадливите хазари е много зле. В никакъв случай България не трябва да се набутва в този капан без изход.
  • 36 М`чи

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Уса":

    Световната банка е собственост на същите хазари, собственици на фед и банк ъф америка.

    Коментиран от #41

  • 37 Точно обратното

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Заради тези които гласуват":

    Заради гъбарите и всички, които не гласуват, мошениците с лекота си нагласят резултатите от изборите.
  • 38 Ха ха ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Уса":

    Това са скачени съдове(евро и долар) и театър за масите. Сорос е част от тези, които са собственици на федералния резерв. Тяхно лице, говорител и маша.
  • 39 Световната банка?

    1 0 Отговор
    Ква "световна", кви 5 лева? Това прокарва интересите само на богатата мафия, трилионерите.
    Целта им е да се въведе бързо цифровата пара и да щракне капанът над цял свят....
    Нрябва да напуснем всичката тази мрачна пелена, ако искаме да оцелеем, както по единично, така и като народ. Напускане ЕС, Нато, никаква еврозона, никакъв шенген. Пък който иска да живее в концлагер, прав им път!!!
  • 40 Също и

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "дедо Флашко":

    Швейцария. Защо не иска в еврозоната ? Понеже е гроб на народите. А швейцарците винаги са били по-умни от немците и от другите европейци.
    Защо ние тогава да се врем в големия банкрут на еврото??? Няма никъв смисъл да си загубим всичките пари, заради тези малоумници в Европа...
  • 41 Точно чрез

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "М`чи":

    Парите хазарите управляват цял свят.
    Един известен хазар, банкер беше казал преди много години;
    Дайте ми да управлявам (печатам) парите на една страна и ми е все едно кои са в НС, правителството, президента и т.н. Понеже хазарите са разбрали, че всички са подкупни и с парите те ще подкупват всички и ще управляват ТЕ. Не наблюдаваме ли днес точно това? За пари ни съсипаха страната и народа. Ама не само нас. Цял свят оплетоха тези и превърнаха планетата в разруха... хазарите съсипаха всички страни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове