Last news in Fakti

16 Април, 2024 08:34 2 310 88

Кой е предложеният за външен министър Даниел Митов?

  • даниел митов-
  • служебен външен министър-
  • българия-
  • правителство

Искането на служебния премиер идва по-малко от седмица след назначаването на кабинета

Кой е предложеният за външен министър Даниел Митов? - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът Димитър Главчев предложи рокада в служебния кабинет - Даниел Митов да заеме поста външен министър.

Искането на служебния премиер идва по-малко от седмица след назначаването на кабинета и след като вече веднъж беше направена ротация на поста. Часове преди клетвата на служебното правителство се оказа, че първи дипломат на страната няма да бъде дългогодишният ни консул в Австрия Ивайло Ценов, а посланикът ни в Черна гора Стефан Димитров, припомня БНТ.

Митов, който е заместник-председател на партия ГЕРБ и депутат в 49-ото Народно събрание, и преди е оглавявал МВнР.

Ето и биографията му:

През 2002 г. завършва политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2001 – 2002 г. специализира политически умения в Центъра за продължаващо обучение на НБУ. Участва в програмите за обмен "Маршал" на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в "Programme des personnalites d’avenir" на френското външно министерство. Член на Младежкия консервативен клуб (МКК) от 2000 г.

През 2002 г. започва работа в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа и като член на редакционния екип на списание „Разум“. Работи като експерт в отдел „Публикации“ на НСИ. От 2006 г. е изпълнителен директор на фондация „Демокрация“.

През 2010 г. заминава в мисията на Националния демократически институт (НДИ) на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за постоянен представител на НДИ в Брюксел. Като представител на НДИ, работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др.

През 2006 г. става член на партия Демократи за силна България (ДСБ) и се кандидатира на частичните избори за Европейски парламент през 2007 г. Изборите завършват неуспешно за партията и цялото ѝ ръководство, начело с лидера Иван Костов, подава оставка. При избора на ново ръководство Даниел Митов се кандидатира и е избран за заместник-председател на ДСБ. На парламентарните избори през 2009 г. е кандидат за депутат и водач на пропорционалната листа на Синята коалиция в 13-и Пазарджишки избирателен район, но не успява да влезе в парламента.

През 2012 г. Даниел Митов, заедно с Прошко Прошков, Петър Николов и Христо Ангеличин, напуска ДСБ и се присъединява към партията Движение България на гражданите, основана от бившата еврокомисарка Меглена Кунева. Избран е за член на Националния съвет на партията и остава такъв до есента на 2012 г., когато поради ангажиментите си към НДИ се оттегля от политиката.

През 2021 г. е избран за депутат от ГЕРБ-СДС в XLV Народно събрание. След изборите през юли 2021 е предложен за министър-председател в проектокабинета на ГЕРБ–СДС, но след като не получава нужната подкрепа в парламента, връща проучвателния мандат на Президента. От 13.05.2021 е зам.-председател на ГЕРБ.

На 6 август 2014 г. Даниел Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и в следващото правителство – второто на Бойко Борисов.

Даниел Митов е депутат в няколко поредни парламента.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    104 3 Отговор
    В какво качество Борисов предлага кадрови назначения в служебния кабинет?

    Коментиран от #25, #40

  • 2 с. Орляк

    99 3 Отговор
    как кой е , всеки знае че е от кастата на най- големите боклуци!!!!
  • 3 измекяри

    72 13 Отговор
    ГолЕмо чудо ! Кой щЕл да е външен министър за 45 дни . Който ще да е , българската външна политика се свежда до " Йес Сър" и толкова .
  • 4 Тошито

    75 7 Отговор
    Боко е в основата на задкулисието и паралелната власт в България. Виновни за завръщането му са ПП-ДъБъ.
  • 5 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    83 1 Отговор
    ГЕРБАВ СЛУГА НА ТИКВОНИИИИИИИИИ
  • 6 Даниел

    77 0 Отговор
    Има едни хора които постоянно са бутани за някакви постове,за този си спомням ,че само където ГЕРБ не напълниха гащите от напъни да го направят министър председател,но всички минали по неговия път се оказват рода на заклети комунисти!
  • 7 пешо

    33 25 Отговор
    тиквата с тоя ход си спечели изборите
  • 8 Мими

    62 0 Отговор
    Как какъв е , Хахахаха че всички знаем какъв е, кой пита на кого не му е ясно , бок..к и п…л , с този който го предлага????
  • 9 Чочо

    79 0 Отговор
    Е как кой е?! Мазно леке, готово да пълзи и да изпълнява инструкциите на Боко!
  • 10 нннн

    70 0 Отговор
    Гербер, соросоид и идеалната подлога на ПосолствоТО. Борисов и Главчев се изложиха тотално.
  • 11 Кой на кой служи?

    65 0 Отговор
    Бойко заповяда на независимия мин. председател.И ония веднага изпълнява.Ако друг го направи ще го осъдят за търговия с влияние но сега всичко е точно.
  • 12 коки

    57 4 Отговор
    Той е продажно соросоидно келеме.
    Слагат го за да слушка американския консул.
  • 13 КАК КОЙ Е

    54 0 Отговор
    КЪДРАВОТО СЮ ДЕМЕК. /ДЖЕНДЪР/.
  • 14 шефа

    56 0 Отговор
    Как кой е Бе Факти,това е Сю,световно известна видна столична прости......
  • 15 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    52 0 Отговор
    Даниелчо Меката китка е известен гАзолизец, а и не само, на ББанкянски...
  • 16 Гочо

    49 0 Отговор
    Къдравата Сю, е човек на Бойко Б. Измама има тук
  • 17 бай герги

    24 10 Отговор
    ами академичето ники защо не е той толкова му се пътуваше горкия
  • 18 Тома

    42 1 Отговор
    За да те назначат министър в България трябва да си джендър евроатлантик
  • 19 Това е констатация

    39 1 Отговор
    Аз пък този изобщо не го одобрявам за външен министър и това действие категорично ме ориентира към друг избор на изборите не и тази партия. Колко пъти трябва да се настъпи една и съща мотика и да те удари в главата?
  • 20 Баба Кина

    32 1 Отговор
    Тулупио, брадичката сменя, но нрава- не! Кой е Митов ли? Къдравата Сю!
  • 21 отдавна е на чужда концесия

    27 2 Отговор
    Ако бе жив Жорж Ганчев , какво ли би казал за това американско момче?
  • 22 Попов

    20 8 Отговор
    В държавата няма нишо случайно. Когато имаше големи протести, които ставаха все по-масови , опитаха да яхнат протеста Радев, Слави Трифонов и Костадинов. Все продукти на ГЕРБ и ДПС. Целата беше да не яхне протеста някой ,който има добри намерения и да трансформира България в напредничава Европейска страна , а не зависима от Русия. Както виждате, всичко е така разработено по сценарий за да се върне Бойко на власт. А с това ДПС пак да управлява държавата.
  • 23 Пламен

    36 0 Отговор
    Властта е в ръцете на ГЕРБ/ДПС, сега Тиквуний Простий пак ще каже като за Главанака, ама той Митов няма нищо общо с ГЕРБ ! Мафията в България сложи в джоба си "Коза Ностра" и "Ндрагента", сега ще ви пробват в България колко ще издържите СМИРЕНИ и толерантни, може би 3-4 века ?
  • 24 ккк

    27 2 Отговор
    еййй омазахте конституцията , защо не написахте в прав текст , че мнозинството си определя служебното правителство и си прави каквото си иска до изборите, тикуата в качеството на какъв назначава и маха министри и главчо какъв е тогава калинка като Денко
  • 25 честен ционист

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гого":

    Царь-батюшка
  • 26 факуса

    25 1 Отговор
    кой не знае кърли сю ,кой не е чувал за амерскияибрик,мисирки,тва,че вие не помните не се отнася и за останалите
  • 27 Мнение

    38 0 Отговор
    Стефан Димитров бе професионален дипломат от кариерата - уважаван, разумен, който нямаше да допусне български войничета да гинат на Източния фронт. Даниел Митов е друга бира - професионален мазник, джендър и национален предател.
  • 28 Валя

    32 1 Отговор
    Този като бивш външен министър преди 5 години подля вода и България умишлено саботира кандидатурата на българката Ирина Бокова за ген.секретар на ООН. Политически легионер, работил и обвързан само с американските задгранични и сороски служби. Нищо добро не чака България с такъв човек във външното ни министерство, а и ГЕРБ в близък план на изборите през юни!
  • 29 Хаха

    26 1 Отговор
    Човек на Америка за България и освен това вербуван от една държава албиона и викат. Не ни дават да имаме и собствена външна политика. А баце им изпълнява стриктно работите за да може промяната да отиде в канала.
  • 30 Гай Турий

    31 1 Отговор
    Жидопуделчето Митов е платен от Сорос и ЦРУ предател от началото на своята кариера, антибългарин. Действен съучастник в закопаването на проекта Южен поток. Той ще е вреден за Блъгария, нова намеса на посолството чрез техния еднокнижен марионет, затиснат с магнитски читал. От това къдраво очилато мижитурче нищо хубаво не ни очаква в дейността на външната политика на временното правителство. Дефакто Галка от козяк ще е представляващ Външното ни министерство.

    Коментиран от #41

  • 31 Американско момче

    26 1 Отговор
    Кога най после ще има патриот на поста, това е въпросът

    Коментиран от #33

  • 32 Житен бегач

    25 0 Отговор
    От многото плява отсях важното - това е колаборант пробягал като житен бегач през три партии - ДСБ ,Куневица ,ГЕРБ.
  • 33 Гай Турий

    18 0 Отговор

    До коментар #31 от "Американско момче":

    Откакто се пръкна еволюцията след 1990 г. във Външно е въведен жидосатанински порядък, министри и посланници да са само джахуди, педигрипали и с преимущество жидопедигрипали, какъвто е номинираният от снощи очилат пудел. Примери десетки... Няма да ми стигне мястото да ги изреждам. Жални ни майка българска....
  • 34 ляв тротоар

    20 0 Отговор
    Брада и мустаци си пуснал, че да прилича малко на мъж.
  • 35 Демократ

    9 10 Отговор
    Главчев е независим, не е от ГЕРБ и не познава Борисов и Даниел Митов не е външен министър на Борисов и той е независим, защото България е независима. Това е паралелната действителност, която най-нагло се налага. Малък цитат от преди 140 години ,когато България става независима: " "Има постоянен сблъсък с контролиращата Руска империя – тя контролира целия процес. Това е невероятен сблъсък. В Учредителното събрание над 15 пъти на нашите първостроители се забранява да правят определени дейности. (…)" Сегашните измислени патриоти се кълнат във вярност на Кремъл и забравят,че е в Москва, а не в София. Тежко национално обременяване, грандиозен успех на руската пропаганда. Плач на едни българи за националния предател Живков, 2 пъти предлагал България на Москва и гордо обявил, че ДС е клон на КГБ. Българите, станали московци, съсипаха България и я докараха до дъното.
  • 36 Ани

    18 3 Отговор
    А разбрахте ли защо бе изхвърлен по нощите и полукриминално външният министър Стефан Димитров след само седмица престой на поста си?
    Защото отказал да приеме Джеймс ОБрайън, помощник-държавния секретар на САЩ, който пише списъците "Магнитски" по доноси от България.
  • 37 666666

    14 3 Отговор
    Шпионин на краварите да осигури нагласени избори в чужбина в съответствие с исканията на НАТО и ЕС.
  • 38 Как кой

    14 0 Отговор
    Някой дето обича да ближе сладоледи ще
    да е
  • 39 Станчев

    18 1 Отговор
    Добре дошли на погребението на БЪЛГАРИЯ.
  • 40 В качеството на

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гого":

    такъв, който държи с компромати всички - от Главчев до Къдравата Сю. Видяхте как се активизира в "правилния момент" спрямо МВР и митниците. Все още владее и на 100 процента прокуратурата.
  • 41 100% истината сте написали

    12 1 Отговор

    До коментар #30 от "Гай Турий":

    дано слепците прогледнат
  • 42 Логос🇧🇬

    12 1 Отговор
    В България след 1989г. по заповед на Синедриона ,винаги външния трябва да е или еврейска 🐷 или пасивен п....рас който го държат ционистите с гей коморомати и така ще им играе по свирката.
    Затова на тиквата му натиснаха копчето от свинагогата и той набързо задейства да сменят външния и да сложат за външен министър къдравата Сю -Диди Митов(а)
  • 43 Павлов

    15 0 Отговор
    От този избор зависи съдбата на президента. Има две възможности.
    1, Да слугува на Задкулисието.
    2. Да докаже че е с народа си.
    Този избор поне за мен че сложи черта на това име. Върху името или под името му.
  • 44 Гиби

    21 1 Отговор
    Поредната КАЛИНКА на тиквоча
  • 45 Кой

    16 0 Отговор
    Да си за герб на изборите, означава че си сляп и това ти харесва! Панахидата за България, ще я организира Магнитски!
  • 46 Някой

    16 1 Отговор
    ПП-ДБ в глупостта си, издигна правителство на ГЕРБ, където Борисов решава кой да е министър. КС какво се тутка още дали са противоконституционни промените. Може би трябва да се махне и КС и тогава ще се разбързат.
  • 47 Сталин

    19 1 Отговор
    Даниел Митов - ционистка свиня,биография на предател и соросня

    Коментиран от #67

  • 48 Петър Попов

    21 1 Отговор
    Митов ще остане в историята като Къдравата Сю, а не като български външен министър
  • 49 Тредстоун

    2 15 Отговор
    Браво , най накрая хора които си разбират от работата , че тия калинки и други инсекти от стадото на папагалите и при наличието на дребни монети путински подлогани е важно кой какво ще говори на световно равнище , аман от празнодумци и олигофрени , време е за хора с опит и практика , не тюфлеци.
  • 50 Стефан

    22 0 Отговор
    Вчера гледах Мутрата по телевизията и забелязах, че беше много нервен !
    Да не би от Посолството да е получил неприятно съобщение ?
  • 51 Койчев

    11 1 Отговор
    В служебното правителство те трябва по конституция да има партийни фигури и партийни водачи.Така, че Къдравата Сю,бая Гелосана,която е сменила всички партии и партиики в България явно не е обвързана с нито една от тях е отговаря на изискванията на Конституцията.Главестия и той...
  • 52 Ужас

    18 0 Отговор
    Мутрите правят преврат...
  • 53 Този е калинка,

    16 0 Отговор
    кацаща от цвят на цвят.
  • 54 Име

    7 1 Отговор
    Спомням си навремето - но - външен министър си е тежка функция - това е свързано с много познания, не че обиждам, но едва ли има.

    Трябва да поназнайваш неща, не е така - да се "курдисаш", мен било ме било срам, все едно да ми дадат - пилот на самолет.
  • 55 Служебното на ГЕРБ

    16 1 Отговор
    Хайде да завършим комплекта и вместо Главчев премиер да бъде Бойко Борисов. Благодарение на президента така ще започне епизод пореден от управлението на мутрите.
  • 56 Тинчев

    19 0 Отговор
    Митов е калинка кацаща от цвят на цвят.
  • 57 Оператор на права лопата

    13 0 Отговор
    Този има прякор Миризливеца. Щото като мине някъде и дори хлебарките започват да се обръщат по гръб и да преритват натровени.
  • 58 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    13 0 Отговор
    НАЙ НАКРАЯ И ТОЯ МЛАДЕЖ СЕ УРЕДИ С МИНИСТЕРСКО МЯСТО.
    НАЙ НАКРАЯ СЕ ВИДЯ ЧЕ ТОВА Е ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ.
    НАЙ НАКРАЯ БОРИСОВ ПОДГОТВЯ ПОЧВАТА ДА СЕ ВЪРНЕ НА ВЛАС СЛЕД ИЗБОРИТЕ.
    НАЙ НАКРАЯ ГЕРБ ЗАПОЧВАТ ДА СИ РАЗЧИСТВАТ СМЕТКИТЕ С ГЛУПАВИТЕ ПЕПЕТА.
    ВЪОБЩЕ ГЛУПАВИТЕ ПЕПЕТА - ВЪРНАХА БОРИСОВ НА ВЛАС, А ТЕ СЕГА ЩЕ ДУХАТ СУПАТА.
  • 59 И на децата е ясно!

    12 0 Отговор
    Че Главчев е поредният верен воин на Борисов и е като шахматна пешка в ръцете му...!
  • 60 Лаконична характеристика!

    14 0 Отговор
    Мазен,гаден гербераст!
  • 61 Мдааа

    14 0 Отговор
    Банкянската мутра прави Държавен преврат с Митьо Главата.
  • 62 Браво Радев

    12 1 Отговор
    Мутри вън и каква стана - мутри вътре. Много си добър.
  • 63 Ел Нинио

    7 0 Отговор
    Не бе не само тая противна нагла физиономия само бе ц ц ц ц ц
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Да попитам

    11 0 Отговор
    Този митов не беше ли герберастки пе дер ?

    Коментиран от #68

  • 66 Митев

    8 2 Отговор
    Това са политическите креатури на шайката за замазване на очите на електората и за отнемане на гласове от основните конкуренти - демократичните сили, които искат да измъкнат България от ноктите на тази шайка
  • 67 сигурен ли си

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Сталин":

    Щото бай Герги се е ухилил сякаш яйце му белят...
  • 68 хмм

    11 0 Отговор

    До коментар #65 от "Да попитам":

    Този е една много досадна свекърва. Като го видя по телевизията и сменям канала.
  • 69 Пурко

    11 1 Отговор
    Тагаренко номер 2
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Слугинска

    11 0 Отговор
    Верен слуга и прислужник на човека от Банкя и неговия ортак от списъка "Магнитски"
  • 72 Кагебитов

    13 0 Отговор
    Мазен, угоден, казионен, послушен и зализан.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Шафьора на самальота

    10 2 Отговор
    Радев уж щеше да гони мутрите, а ги върна във властта.

    Коментиран от #79

  • 75 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    9 0 Отговор
    Ще въртя задните си части и на изток и на запад за да може вожда да краде.
  • 76 Противоречи на конституцията

    12 0 Отговор
    Миризми прислужник. В едно служебно правителство не трябва да има партийни лица. Това е противоконституционно
  • 77 Поров

    10 0 Отговор
    Този имал ужасна, лоша миризма
  • 78 УСА боклук

    7 2 Отговор
    КОЗЯК предложи Митов.

    ПРОКЛЯТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ - КОЗЯК
  • 79 мдаа

    4 0 Отговор

    До коментар #74 от "Шафьора на самальота":

    Любител. Падна му дегизировката. 🤭
  • 80 българка

    6 0 Отговор
    Пуделчето на Бойко се подготвя за следващ премиер. Нетърпимо!
  • 81 Бум

    6 0 Отговор
    Да не забравяме, че е руски възпитаник.
    Баща ме е дългогодишен дипломат именно в Русия.
    Като дете на дипломат, завърщвайки руска гимназия, просто се е записал в техния университет като парашутист, без приемен изпит и след това каца в софийския, съгласно спогодбите между двете държави. Не случайно биографията му започва през 2002г., именно със софийския университет.
  • 82 Сандо

    5 0 Отговор
    С една дума:Боклук!Дано поне едната дума ви стигне до продажните мозъчета.
  • 83 дани бибитко

    4 0 Отговор
    си е мека китка....
  • 84 Казуар

    2 0 Отговор
    Даниел Митов е чистокръвен кариерист и службогонец.
  • 85 БАЙ МАРИН

    1 0 Отговор
    АБЕ КАК МОЖЕТЕ ДА СЛОЖИТЕ ЗА МИНИСТЪР КЪДРАВАТА СЮ НЕ СЕ ИЗЛАГАЙТЕ ОТ ТОЯ НЕ СТАВА ЧЕП ЗА ТРИЦИ
  • 86 Къдравата Сю

    0 0 Отговор
    Тоя е многократно използвана тоалетна хартия от множество разноцветни дупета, но все отвън "син", а отвътре в червени нюанси! Нищо не се казва за произхода и фамилните му обвързаности?! И сега повече цапа, отколкото да забърсва! Коя ще е следващата партийна шайка, към която ще се ориентира?!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Джамбазки

    0 0 Отговор
    Ако го инсталират за служебен външен министър това означава, че не може да се кандидатира за депутат - нито за български, нито за евро-депутат! Което означава, че след изборите ще заеме някакъв друг външен пост: БГ-евро-комисар, или шеф в НАТО, или в ООН, САЩ, Лондон, Женева, Виена, .... ?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове