Last news in Fakti

4 Декември, 2006 00:00 1 584 0

Сапарева баня продава парцели на търг в Паничище

  • сапарева-
  • общината-
  • община-
  • бъдат-
  • около-
  • паничище-
  • сапарева баня-
  • община сапарева-
  • община сапарева баня
Пет парцела в курорта Паничище с обща площ от около 100 декара ще бъдат обявени за продажба чрез публичен търг в началото на 2007 г. Това съобщава кметът на община Сапарева баня Сашо Иванов.

Имотите са отредени за изграждане на вилно селище, два хотелски комплекса, спортен център и заведение за обществено обслужване. Началната тръжна цена за всички терени ще бъде 50 лв. за кв.м. Очакваните за община Сапарева баня приходи се изчисляват на най-малко 5 млн. лева, като цифрата може да нарасне, ако има интерес от страна на потенциални инвеститори.

Земята за хотелите и за спортния комплекс няма да се продава на търг, а чрез конкурс. Причината е, че по този начин общината щяла да си гарантира, че обектите наистина ще бъдат реализирани и в определения срок, коментира кметът Сашо Иванов.

Вилното селище е разделено на 2 квартала с по 20 петна, всяко от които е с размери от 300 до 500 кв.м. Те ще се продават единствено на жители на общината, като всеки от кандидатите ще може да придобие само по един терен, независимо от това колко ще спечели по време на наддаванията, уточняват от общината. Общинските съветници вече одобриха регулационния план на Паничище.

Той обаче предизвика протести на природозащитни организации. Еколозите от "За Земята" и "Рила - чиста и непокътната завинаги" се обявиха против изграждането на ски курорт Паничище - Езерата - Кабул. Те се противопоставят на изготвения подробен устройствен план на селото, който по техни думи заобикаля закона. Над 13 екосдружения, организации, туроператори и граждани се обявиха срещу разработения общ план. Опасенията им са, че ако се реализира планът и планираната леглова база бъде изградена, "няма да има кой да спре инвеститорите да застроят Рила със ски писти и съоръжения".

Обявеният неотдавна съвместен проект на "Рила спорт" и община Сапарева баня предвижда около 20 алпийски ски писти, трасета за биатлон, лифтове до връх Кабул. Планираната инвестиция възлиза на 30 млн. евро. Според еколозите така ще бъдат засегнати около 1600 хектара гори от Национален парк "Рила". Според тях проектът ще увреди и интересите на местните хора, които развиват туризъм от типа къщи за гости.

Интересът към района на Сапарева баня в последно време привлича инвеститорите заради съчетанието на лечебни минерални извори, планина и чист въздух. Неотдавна стана ясно, че земеделското министерство е направило от прочутите заменки, като на неназован от ведомството на министър Нихат Кабил инвеститор са дадени над 400 декара държавни земи срещу частни във Враца, където цената на земята е сред ниските.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА