Last news in Fakti

22 Януари, 2024 10:21 2 918 15

Община глоби строителна фирма с 3000 лв.

  • пловдив-
  • строеж-
  • глоба-
  • община-
  • шум

Вдигала шум между 14.00 и 16.00 часа

Община глоби строителна фирма с 3000 лв. - 1
Снимка: БГНЕС

Община Пловдив осъди строителен предприемач заради 3 000 лева глоба за вдигане на шум между 14:00 и 16:00 часа на строителен обект. Производството е образувано по жалба на бившия кмет на Пловдив Здравко Димитров. Имуществената санкция по Закона за защита от шума в околната среда в размер на 3 000 лева е връчена на строителна фирма „Златанов” ЕООД, представлявана от Иван Георгиев Златанов. Той е обжалвал в съда санкцията, но тя е била потвърдена.

Законът забранява излъчването на шум по време на строителство за времето от 14:00 до 16:00 часа, както и от 23:00 до 8:00 часа, уточнява Trafficnews.bg. Установено е, че при извършена проверка на 16 ноември, 2022 година, около 15:00 на строеж на ул. „Булгариево” в квартал „Въстанически”, инспектор от Пловдивски общински инспекторат констатирал, че при дейности на обекта се чувал силен шум, предизвикан от работата на багер при товарене на строителни отпадъци и големи бетонни плочи в камион. На огражденията на обекта била поставена информационна табела, на която като строител е посочен „Златанов“ ЕООД.

След проверката е съставен Констативен протокол, а до „Златанов“ ЕООД била изпратена покана за явяване за съставяне на акт за установяване на административно нарушение. Поканата е била връчена на 21 ноември, а на 28-ми е съставен акта в присъствието на един свидетел, но в отсъствието на представител на жалбоподателя, който не изпратил свой пълномощник.

На 7 декември 2022 година препис от акта бил връчен срещу разписка на управителя на „Златанов“ ЕООД, който вписал възражение, че не е установен шум с уред, който показва над нормата, както и че шумът бил само от багер и камион. В тази връзка на основание за защита от шума в околната среда на „Златанов“ ЕООД е наложена „имуществена санкция“ в размер на 3 000 лева за нарушение.

Съгласно закона "шум в околната среда" е силен звук, причинен от човешка дейност. В това число влиза шумът, излъчван от превозни средства, инсталации и съоръжения на промишлеността, механични и електронни озвучителни средства и други.

В случая проверката е извършена на строителен обект около 15:00 часа и в часовия диапазон, в който се забраняват подобни шумове.

Шумът от работата на багер само по себе си предпоставя силен звук от човешка дейност, като в тази връзка във възраженията в акта управителят на „Златанов“ ЕООД е посочил, че шумът е бил само от багер и камион и не отрича извършването на нарушение.

Предвижда се, че за този тип нарушения на разпоредбата, на юридическите лица се налага имуществена санкция в размер на 3000 до 6000 лв. В този случай е наложена имуществена санкция в нейния минимален размер.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мале мале

    6 6 Отговор
    страшна колосална сума хахахаха голяма подигравка с народа ей!!! една заплата на един от майсторите … а фирмата си трупа милионите
  • 2 МИТЬО ПИЩОВА

    12 8 Отговор
    Само в комунистическата България все още се пазят подобни традиции. Номенклатура, чиновници и бюрокрация. И без това бизнеса едвам крета, но и допълнително трябва да бъде спънат. Имам логика... няколко работника трябва да спрат работа, два часа техниката да бездейства, за да може някоя пенсионерка да си отдъхне от ходенето до магазина.
  • 3 Глобики го заради

    1 2 Отговор
    3000 лв? Факти продължава да не си наема редактори!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 емо

    7 4 Отговор
    Това го няма никъде само в България. На обядот 14.00-16.00 часа да спреш строителният обект.? Има работи като отливане на бетон когато не може да се прекъсне кога и как тогава .? ""Законът забранява излъчването на шум по време на строителство за времето от 14:00 до 16:00 часа, както и от 23:00 до 8:00 часа, уточнява "" Да спреш строителен обект където работят 300-400 работници и то всеки ден това сигурно го няма и в Танзания ? Забележете до 23 часа може да вдига щум а от 23 до 8.00 не може. ? Това са загуби за милиони наредбата е от Брюксел почти в много страни е забранено от 19.00 до 8.00 сутрината и в събота след 14.00 часа в неделя е забранено. Толкова наредба може би важи само в България както когато пешеходецъте на тратоара а МПС спират да слезе от тратоара и и да премине няма го никъде -( в Париж минават не само на зелената светлина но и на червено и на никой не му прави впечетление ) бил съм в много страни но подобно го няма превърнаха България в открит затвор за най- малкото глоба.

    Коментиран от #10

  • 9 Джанго без окови

    4 0 Отговор
    Вдигал шум от 14.00 до 16.00ч., а тука наш плачко дига шум от 3 -4 години и нищо аа
  • 10 Крум

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "емо":

    Иди пробвай в Сингапур,че да видиш глоби. Или пробвай да строиш на пясъка я Гърция. А шофьорите щом напуснат бг територията,стават примерни?това е щото в другите страни глоби няма,нали. Пробвай някъде в европа да паркираш в градинка или в Германия да подгряващ дизпикаешела 10мин пред блока. Пробвай да спреш и пилаеш някъде по пътя в Гърция. Няма що много си ходил по света.

    Коментиран от #11

  • 11 Джанго без окови

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Крум":

    Дадох ти + защото си много прав.Но каквито са ни политиците,такава ни е и милицията,футбола,железниците и всичко друго.В Немечко забраняват дизели в много градове над определени години, но тука ако сложиш забрана Ганчо ще уреве света и никое правителсво няма пол. воля да го направи.Вижте данните колко хора умират в Бг всяка година от мръсния въздух от многото болести които ги хващат.
  • 12 крум

    1 0 Отговор
    И кво от това. Вас служители от общината за некадърност и схеми - трябва да напълнят затворите с вас и да ви конфискуват всичко откраднато и придобито без доход и платени данъци.
  • 13 Папиханус

    0 1 Отговор
    Бат Зи къде си?Ти си спасителя на Пловдив!Най-великия,най- големия..
    .
  • 14 тука е така

    1 3 Отговор
    Пълна простотия,който е ходил в Дубай може да види че се строи дори вечер.Това със шума между 14:00 и 16:00 е нещо много остаряло и трябва да бъе премахнато.А държавата трябва да помисли за възможност за строителство на извънградски обекти като магистрали и през нощта,имаме толкова много какво да наваксваме в строителството на пътища.
  • 15 Бате Иво

    3 2 Отговор
    И аз не разбирам ама и така не е
    По принцип за болшинството хора времето от 14.00 до 16.00 е работно
    В това число и на строителните работници
    Между другото досега май в никой нормативен акт било то закон наредба и така нататък не е дефинирано що за животно е това шум
    Абе българска работа