Last news in Fakti

29 Ноември, 2007 00:00 543 0

Готвят по-лесна промяна в плановете за земеразделяне

  • министърът-
  • модел-
  • възможност-
  • земята-
  • окрупняване-
  • зам министърът
На няколко места в страната се изпълняваха европроекти за окрупняване на земеделската земя, съобщи зам. министърът на земеделието и продоволствието Бюрхан Абазов. В Голеш, Силистренско и Ломци, Поповско се използваше холандски модел. В Хърлец, до Козлодуй се работи по френски модел, а в 4 видински села - Цар Петрово, Старопатица, Извор махала с. Връв - по наш български модел, уточни той.

Решихме да използваме наш модел за окрупняване, отчитайки плюсовете и минусите на чуждия опит, допълни зам.-министърът. Избрахме тези 4 села във Видинска област, защото там най-голям дял от земята е в ръцете на малко собственици. Фондовете, общината и държавата притежават 60% от обработваемата земя в тези населени места. Даваме си сметка, че няма как де са започне от най-сложните, добави той.

Според Бюрхан Абазов въпросът за окрупняването на земята е по-скоро психологически. Трябва да се накарат хората да повярват, че ползата ще е обща за всички. Не бива да има принуда в процеса на окрупняване на земеделската земя, подчерта той.

Картата на възстановената поземлена собственост има статута на регулационния план в градовете, каза още зам.-министърът. Днес тя не може да се промени, защото нямаме правната възможност да го направим. За това предлагаме да има възможност по предложение на повече от половината собственици на имоти в едно землище, министърът да може да стартира процес за промяна на картата. Промените в плана за земеразделяне ще стават по облекчени процедури и с по-ниски такси. По Европрограмата за развитие на селските райони има възможност да се финансира комасацията на земята, уточни държавният чиновник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА