Last news in Fakti

7 Август, 2008 00:00 752 0

В Русе вече замислят втори подобен проект

  • индустриален-
  • септември-
  • инвеститор-
  • монтюпе-
  • производство-
  • изграждане-
  • завърши-
  • вторият-
  • около-
  • индустриален парк-
  • парк русе-
  • вторият етап-
  • индустриален парк русе-
  • завърши вторият етап
До края на септември ще завърши вторият етап от изграждането на Индустриален парк - Русе и по този начин ще приключи цялостното му изграждане. Общата стойност на инвестицията вероятно ще бъде около 20 млн. лева, информира бившият директор на общинското предприятие Индустриален парк - Русе и настоящ консултант Валери Андреев. Пак през септември се очаква да започне производство и първият инвеститор в парка - френската компания за производство на авточасти Монтюпе. Междувременно в дунавския град се обсъжда и възможността за създаване на втори индустриален парк на 330 дка на изхода за София.

Началото

Идеята за създаването на Индустриален парк - Русе е на общината вследствие на засиления инвеститорски интерес през 2004 г. Тогава се търси подходящ терен. Такъв е намерен в лицето на 640 дка държавна земя до Дунав мост в местността Слатина. Площите са подготвяни за турската компания Шишеджам, която впоследствие се насочи към Търговище. Така община Русе прави постъпления пред държавата за прехвърляне на терена и създаване на индустриален парк. Реализацията на проекта започва през февруари 2005 г. Теренът е в район с възможност за лесно изграждане на пътни връзки, ВиК, газификация, а в близост има и жп инфраструктура.

Планиране

Застроителният план на индустриалната зона е съобразен с първия инвеститор в нея - Монтюпе, който заема 134 дка. Предвидените от компанията инвестиции надхвърлят 70 млн. лв. и тя получава сертификат за инвеститор първи клас. Това дава възможност за финансова подкрепа от 8.6 млн. лв. за изграждане на инфраструктура, която се явява и част от тази на индустриалния парк. Парите са за ремонт на съществуващ път, нови пътища, ВиК, канализация за отпадни и дъждовни води, електрифициране. След обществена поръчка са избрани изпълнителите на първия етап, който е на стойност 8.2 млн. лв. и бе завършен в края на 2007 г. Допълнително са инвестирани 5 млн. лв. в подстанция и връзка с магистралния електропровод. Вторият етап представлява доизграждане и на западната част от индустриалния парк и ще завърши през септември. Стойността му е около 6 млн. лв.

Инвеститори

След Монтюпе в Индустриален парк - Русе влязоха испанската Керос керамика на терен от 115 дка, Бългериън пропърти дивелопмънт на 53 дка за логистичен център, американската Тамарес индъстрийс с машиностроително производство на 35 дка, Уббикалиа България - дъщерна фирма на испанската Богарис, която ще строи складове и производствени площи на 80 дка. В момента са свободни само три терена от около 50 дка. Към тях вече има инвеститорски интерес и ако всичко премине нормално, до края на годината Индустриален парк - Русе ще бъде пълен. Като предимство инвеститорите изтъкват, че се съсредоточават изцяло върху основната си дейност. При очакваната децентрализация голяма част от данъчните постъпления ще остават в общината, както това става във Франция, Чехия, Турция, уточни Валери Андреев.
До края на септември ще завърши вторият етап от изграждането на Индустриален парк – Русе.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА