Last news in Fakti

6 Март, 2009 00:00 739 0

Чака се над 30 на сто спад в строителството тази година

  • които-
  • коментира-
  • много-
  • обекти-
  • година-
  • обаче-
  • около-
  • заради-
  • според-
  • строителството-
  • строителни-
  • кредитиране-
  • миналата-
  • строителство-
  • пазар-
  • компании-
  • строителния-
  • защото-
  • месеци-
  • града-
  • близо-
  • очаква-
  • иванов-
  • камара-
  • варна-
  • пловдив-
  • фирми-
  • предприемачи
С лед сравнително оптимистичните прогнози от миналата година първите месеци на тази окончателно отрезвиха строителния сектор. Фирмите в цялата страна са притеснени от резкия спад на поръчките за нови обекти, като най-засегнат засега е жилищният сектор.

Замръзване
По оценки на Камарата на строителите в България (КСБ) през последните месеци в София и големите курорти като Боровец са замразени проекти за над 2.5 млрд. лв. По-актуални данни няма, защото картината се променя постоянно, коментира изп. директор на КСБ Иван Бойков. Според него обаче спадът в сектора тази година ще е поне 30% спрямо постигнатия през 2008 г. оборот от 16 млрд. лв.

Обрат
Обратът в строителната активност у нас се усети през четвъртото тримесечие на миналата година. Март е месецът, през който много компании подновяват строителството, коментира Иван Бойков. От това следва, че ако настъпи оживление, то ще е сега, но надеждите не са големи. Според Иван Бойков раздвижване е по-вероятно да настъпи чак наесен покрай финансирането на проекти по оперативните програми на ЕС. Още няма нито един търг по тях, коментира той.

В страната

София
С над 80% спад на продажбите в жилищното строителство започна 2009 г. за столичния пазар. Този сегмент е най-засегнат заради трудното кредитиране, коментира председателят на регионалната структура на КСБ и управител на фирма Биад-С Светослав Глосов. Според него прогнозите не са оптимистични, тъй като от началото на годината новите разрешителни за строеж в София се броят на пръсти. Въпреки кризата още не се усеща значително намаление в цените на строителните услуги. Натиск има заради нарастващата конкуренция и липсата на обекти, както и заради по-ниските цени на някои строителни материали. Арматурното желязо например се върна до 740-800 лв./т, колкото струваше преди 1-1.5 години. Други материали, например бетонът, са повишили цената си заради поскъпването на цимента. Трудът също не е поевтинял, коментира предприемачът. Така себестойността на грубия строеж остава 140-150 EUR/кв. м, а с довършителните работи - около 400 EUR/кв. м. В тези стойности не влизат ДДС, земята, проектирането, таксите за разрешителни и инфраструктурата, коментира Светослав Глосов.

Пловдив
Всички знакови строителни обекти в Пловдив са в ход, но отрасълът леко губи темп. Така оценява ситуацията на строителния пазар в града Пламен Иванов, председател на регионалната камара на строителите. През 2008 г. тук са работили 474 фирми, но през последното тримесечие 12 от тях са отпаднали от строителния регистър. Това са авантюристите в бранша, коментира Иванов.

Данните от анкета, проведена сред членовете на камарата, показват, че най-силно са притеснени от ситуацията малките компании, които строят между 1 и 3 обекта. Засега обаче кризата не влияе на средните фирми, които изпълняват до 10 обекта, защото нито една от тях не е съобщила за отпаднал обект. При големите строители само 12% обявяват, че имат договорени, но отпаднали обекти. Промишленото строителство в Пловдив има много добра перспектива, защото инвеститорите са грамотни, казва Пламен Иванов. Градът обаче все още страда от лоши жилищни обекти, заключи той.

Варна
Още в края на миналата година строителни предприемачи във Варна прогнозираха близо 10% спад в продажбите на жилища през първите месеци на 2009 г. Най-застрашени са непрестижните и пренаселените райони. Малките строителни предприемачи вече усетиха тежестта на финансовата криза. Очаква се много от тях да преустановят временно дейност поради липсата на свежи финансови постъпления, сподели Тони Велева, търговски директор на Варнабилд. През 2009 г. пазарът ще функционира, но с много намалени обеми, уточни тя. Има вероятност строителството на вече започнати обекти, за които дадена фирма е ползвала кредити и неправилно е разпределила финансите си, да бъде замразено. В по-облагодетелствана позиция са предприемачите, които са разчели точно своя финансов капитал и разполагат с парцели с добра локация. Сред поводите за оптимизъм, свързан с чуждите инвестиции, е навлизането във Варна на веригите супермаркети Алди и Лидъл, сподели Илко Стоев, управител на агенция Североизточни имоти. Някои специалисти не са изгубили доверие и в кредитния пазар. Според Калоян Добрев от агенция Дома Инвест само кредитиране на приемливи лихви може да извади строителния сектор от задънена улица. Той очаква смекчаване на условията, защото кредитен пазар е немислим при настоящите лихви, а от липсата му губят и банките.

Бургас
В Бургаска област обемът на строителните работи е намалял повече, отколкото в останалите региони на страната, каза председателят на браншовата камара Димитър Янакиев. През миналите години тук бяха съсредоточени много ресурси. През 2007 г. обемът на строителството възлиза на 750 млн. лв., а през 2008 г. - на близо 1 млрд. лв. Сега близо 30% от строежите са замразени, а около 2000 работници - освободени. Голяма част от тях са пенсионери, така че реално съкратените са около 1000. Регистрираните строителни фирми в региона са 600. Много от тях имат финансови затруднения, но няма данни за фалирали. Най-тежко е състоянието на онези, които са ограничили дейността си във ваканционно строителство. Само по Южното Черноморие има над 40 хил. апартамента, които няма как да се продадат. Единствено луксозните имоти на първа линия още се радват на търсене и удържат високи цени. Свитото кредитиране и стагнацията на пазара обаче ще забавят завършването на много строежи. Шансът е на страната на компании с разнообразен портфейл от дейности, които имат възможност да работят и по инфраструктурни обекти.

Стара Загора
Около 10% спад на строителството тази година очаква председателят на регионалната камара на строителите в Стара Загора и управител на фирма ЗСК Боруй Кольо Колев. Пазарът в града все още се движи по инерцията от миналата година, когато отбеляза обичайния си ръст от около 15%. Предприемачите обаче се опасяват,че в следващите месеци строителството може да замре заради трудното банково кредитиране. Тогава и спадът тази година ще е значително по-голям. Според местните предприемачи е трудно да се прогнозира и с колко ще падат цените на новото строителство в града. Това зависи най зависи най-вече от самите тях. Тези, които могат да си го позволят, не пускат имотите си за продажба на всяка цена, но има и компании, притиснати до стената от кредитори и доставчици, коментира Кольо Колев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА