Last news in Fakti

5 Август, 2015 14:46 2 198 2

Инвестирани 39 млн. EUR в строителни терени

  • парцели-
  • терени-
  • инвестиции
Инвестирани 39 млн. EUR в строителни терени - 1
Снимка: М. Богданова ©

Малко над 39 млн. EUR са вложени в покупката на строителни терени у нас за първото полугодие на тази година. Общо сделките с бизнес имоти за разглеждания период са на стойност 64 млн. EUR, като най-голямата е за парцел от 85 000 кв.м, разположен зад Централна гара в София. Цената му е 10.2 млн. EUR.

Ръст в сделките с бизнес терени се наблюдава още от края на миналата година, което е знак за нарастваща предприемаческа активност, отбелязват анализатори. Акцентът при покупката на бизнес терени се измести от офис сегмента към жилищния. „Жилищният пазар в София се възстановява с бързи темпове и повече от година е привлекателен за строителните предприемачи. Днес по-сериозно впечатление правят размерът на планираните проекти и тяхното местоположение. Ако доскоро се инвестираше основно в малки жилищни сгради, сега виждаме планове за действително мащабни проекти, многофункционални комплекси и сгради с висока за нашата столица етажност, разположени по големите булеварди“, коментира изпълнителният директор на Forton Михаела Лашова.

Сегментът на складови и производствени площи не успя да се развие дори при бума на имотния пазар през 2006-2009 г. По време на кризата съвсем замря, но от тази година се наблюдава отново ръст в сегмента, тъй като за много компании единственото решение остава изграждането на собствени бази.

През първото полугодие на 2015-а започна изграждането на нова база на Sensata Technologies в Пловдив. В нови производствени мощности инвестират и някои от доставчиците на IKEA, като „Калинел“ и „Паралел“. Lidl и Speedy също допринесоха за нарастването на складовите площи, като заявиха, че ще изграждат логистични бази в близост до автомагистрала „Тракия”. Към момента в строеж са близо 200 000 кв.м складови и производствени площи в цялата страна, показват данните на Forton.

В сегмента на складови площи започнаха да се появяват и спекулативни проекти, но те едва ли ще възстановяват баланса между търсене и предлагане. Едно от доказателствата за това, е че трайно делът на свободните складови площи е под 2%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    аз си купих 2008ма панелка в младост ..много е готино...е сега като се дигнат цените направо ще им го нат...вам на сички..
  • 2 реалист

    0 0 Отговор
    Тия от фортон са: ГЛАДНА КОКОШКАы ПРОСО СЪНУВА! И СИ ВЯРВАТ! БГ следваме Гърция, те ми говорят за инвестиции! Мале за много тъпи ни имат!