Last news in Fakti

13 Юли, 2016 06:17 9 573 10

Сагата с къщата на Хитлер е на път да приключи

  • хитлер-
  • къща-
  • собственост

Проблемите около собсвеността с родния дом на Адолф Хитлер датира още от средата на 2012 г. В крайна сметка австрийският парламент взе решение тя да бъде конфискувана.

В къщата, разположена в град Браунау на Ин, на 20 април 1889 г. е роден Хитлер. До конфискация се стига след като сегашната собственичка – Герлинде Поммер, отказа да продаде имота. Сега се води спор каква да бъде съдбата на къщата. Министерството на вътрешните работи на Австрия предлага тя да бъде съборена. Апропо същото предложение направи преди 4 години руският депутат от партия „Единна Русия” Франц Клинцевич, който искаше да купи имота и да го разруши. Други предлагат сградата да бъде превърната в музей или дори в супермаркет с цел „деполитизиране” на мястото. „Необходимо е да бъде взето решение, за да се възпрепяства превръщането на имота в дом на неонацистите, както беше по-рано, когато се събираха там и скандираха”, казва министърът на вътрешните работи на Австрия, Волфганг Соботка.

Вицеканцлерът Рейнхолд Митерленер е за реализирането на образователен проект като предлага къщата да бъде превърната в музей, обяснява австрийското издание Die Presse. Международният съвет по опазване на паметниците и забележителностите, който консултира Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО, също е против събарянето на сградата. Необходимо е имотът да бъде запазен и да се демистифицира нацистката идеология.

Идеята за превръщането на обекта в супермаркет е на ръководителя на Документалния архив Герхард Баумгартнер. Според него, дори да се разруши къщата и на нейно място да се направи парк, то неонацистите ще го посещават. „Мястото трябва да бъде напълно деполитизирано и трябва да се направи нещо, на чийто фон никой няма да иска да се снима”, обяснява той.

През 1938 г. Националсоциалистическата германска партия купува имота на цена четири пъти над пазарната. Възстановява го и го превръща в културен център. През 1952 г. Е върнат на предишните собственици.

Федералното правителство наема къщата от 1972 г. До момента, като рентата, която е платило за целия период възлиза на 4800 EUR на месец. По-рано на територията на къщата е имало занималня за деца с ограничени възможности. От 2011 г. сградата пустее.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    2 0 Отговор
    Определени кръгове изпитват панически страх от националсоциализма - идеологията на народа. Най-вероятно ще постигнат събарянето на къщата. ТОва не е толкова фатално, защото около 2040 г. на власт ще дойдат други партии и сили и къщата ще бъде възстановена, както катедралата в Дрезден, а Адолф Хитлер ще бъде канонизиран от папата като светец и мъченик. И не само той. Всички други ръководители на германския народ, избесени от клоунския съд в Нюрнберг и изгорени, пепелта разпиляна за да нямат гроб.
    Историята помни всичко.
  • 2 Stoich

    2 0 Отговор
    Чете се Браунау, а не Браун. И да я съборят, светът пак ще го помни завинаги! Смърт на чифутите!!!
  • 3 Morgoth

    2 0 Отговор
    Европа прави голяма грешка с отношението си към крайния национализъм. Твърде много усилия вкарва е демонизирането му и недопускането му до никакви властови позиции. А колкото по-далеч стои една партия или идеология от властта, толкова по-чиста изглежда в очите на народа и толкова повече подкрепа събира.
    Дайте им поле за изява докато са малко и ще се осерат като нашия Сидеров. Дръжте ги настрана докато станат достатъчно силни и като вземат властта ще стане мазало.
  • 4 Jrj

    1 0 Отговор
    Медиатор37,напълно споделям твоята позиция!
  • 5 един

    1 0 Отговор
    Aми сведенията са,че не неонацисти са се събирали и скандирали пред къщата,защото попадат под ударите на закона,а комунисти са се събирали и крещяли комунистически лозунги! Т.е на умряло куче нож вадили!
  • 6 ЕДИН

    1 0 Отговор
    И руският комуняга путинист да купи и разруши къщата на Сталин и мавзолея на Ленин!
  • 7 Косматия

    1 0 Отговор
    Съз заличаване на историята се раждат митове!
    Нема учудя се ако след 50-сто годин на итлер му надигат паметници и други таквиз.
  • 8 Волен Сидеров

    1 1 Отговор
    добре ще е да се направи на гей-къща и вътре само гейове да се шлякат и да не се пускат никога навън да правят гей паради ,а само вътре да си се веселят и охкат-като роден дом да им е
  • 9 ЛАЗ 5

    1 0 Отговор
    Само глупости. Дайте по-добре да разкараме от София паметника на Пияната армия! Имаме си музей на червените да заминава там и да не грози повече парка!
  • 10 НикиД

    1 0 Отговор
    70 год. след смъртта на фюрера, днешните плъзмодеи и дегенерати ги е страх от него.