1 609 0

Три проблема при сделката с „Царските конюшни”

Три проблема при сделката с „Царските конюшни”
Снимка: М. Богданова ©
Милена Богданова

Софийска градска прокуратура (СГП) подаде протести за обявяване нищожността на три заповеди на бившия областен управител на София-град Веселин Пенев, които са свързани с продажбата на т. нар. „Царски конюшни“.

С единият протест се иска фактическото разваляне на  продажбата на имота, който се намира на бул. „Дондуков“ в София. СГП намира и трите заповеди на Пенев за нищожни. По закон прекратяването на съсобствеността с държавата се извършва на база пазарна оценка на съответния дял, направена от независим оценител, на цена не по-ниска от данъчната оценка на имота. В случая с „царските конюшни“ фактът на съсобствеността не е безспорен.

Трите заповеди на бившия областен управител са с неясен предмет. Съществува несъответствие на административните актове (трите заповеди) с целите на закона, т. е. налице е разпореждане с цена на имота по-ниска от пазарната и данъчната цена. За това СГП е поискала изслушването на съдебно-оценителна експертиза, която следва да направи оглед на място и проверка за подобни сделки в Агенцията по вписванията и да даде отговор на въпроса „какви са реалните пазарни цени на имотите“, върху които са т.нар. „царски конюшни“.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай