1 591 0

Жилищата в Португалия поскъпват

Жилищата в Португалия поскъпват
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

На фона на подобряващата се икономика, цените на жилищата в Португалия продължават да растат. С 1.72% за година са поскъпнали те в Лисабон, като са достигнали 1300 EUR/кв.м, сочат данните на Националния статистически институт на Португалия (INE). Най-голямо увеличение обаче има в Санта Мария да Фейра, където е отчетен ръст от 12.2% на годишна база.

„Продажбите значително се повишиха през 2016 г. Наблюдаваме промяна в приоритетите на купувачите – все повече инвеститори се стремят да намерят подходящата ниша на имотния пазар”, казва Крис Уайт от компанията Ideal Homes.

БВП на глава от населението отчита една 1% ръст и по прогнози на Международния валутен фонд трябва да нарасне с още 1.1% през 2017 г.

Граждани, членове на Европейския Съюз, могат да получат виза за пребиваване за срок от 5 години, ако инвестират 500 000 EUR в имот. След като този срок изтече имат възможност да кандидатстват за гражданство.

Независимо от плановете на властите да повишат данъка върху имотите, пазарът продължава да е привлекателен. Наскоро Португалия зае 9-то място в най-добрите държави за пенсионери.


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай