Last news in Fakti

10 Юли, 2017 13:37 20 537 38

Далавера с наемните за договори за земеделски земи

  • земя-
  • аренда-
  • договор
Далавера с наемните за договори за земеделски земи - 1
Снимка: М. Богданова ©

Собственик сте на земеделска земя. Живеете в чужбина или в голям град и не следите изкъсо какво се случва с имота ви. Изведнъж искате да го продадете, но се оказва, че има едногодишен договор за наем и някой все пак печели от земята ви. Оказва се, че това е напълно възможно. Въпросът е къде е пробойната в закона, за да се стигне до подобна ситуация?

Декларациите и заявленията за ползване на земеделските земи по закон се подават до 31 юли общинските служби. Заявленията по чл.70 са придружени с копие от сключените едногодишни договори за наем. Манипулирането се получава при това, че съгласно Закона за задълженията и договорите, няма изискване подписите на лицата да се поставят пред служител в общинската служба, т.е. арендаторите си подготвят договорите и ги носят за регистрация в общинските служби, обясняват за читателите на Факти.бг запознати с процеса лица.

Едногодишните договори за наем са предпочитани и поради факта, че за тях такси за регистрация от Общинските служби не се събират и съгласно Закона за аренда в земеделието са освободени от задължение за вписване в съответните Агенции по вписвания. Трудно е да бъдат проследени и проверени подписите на лицата. Чисто и просто за служителя остава задължението да ги регистрира като администратор на данни.

Проблемът е, че Общинските служби на практика не разполагат с информация по какъв начин се сключват договорите за наем между наемателите (ползватели) и наемодателите (собствениците). Договорите за регистрация се представят от ползвателите и поради това служителите в службите не са в състояние да проверяват истинността на подписите при сключването на договори за наем или за аренда, освен в частен случай, когато такива са положени на място в службата от собственика и наемателя пред съответното длъжностно лице. По този начин собственикът много лесно може да се окаже в позицията на измамен и без да разбере друг да се разпорежда със собствеността му.

Съществува и друг парадокс. По закон подадена декларация от един собственик, респективно наследник, се счита и се ползва с право от всички. Съществуват случаи, при които даден наследник или собственик подава декларация по чл.69, в която изрично се казва, че желае да сключи договор за наем за една стопанска година с лицето Х. Но по удостоверение за наследници за въпросния имот/и– фигурират имената на още няколко наследника и една част от тях или другия наследник, сключва за същия имот също едногодишен договор, само че с лицето Y и изрично това е отбелязано в декларацията по чл.69, която подава за регистрация в общинската служба. В случая се получава дублаж. По закон Общинската служба би следвало да уведоми двамата арендатора (лицата бенифициенти), които са сключили договора и да им даде разумен срок да изчистят противоречието. В случай, че това не бъде направено служителите в службата би следвало да изтрият едногодишния договор и на двамата.

Друг проблем възниква и с т.нар. „бели петна”. Става дума за процедурата по създаване на „масиви за ползване” или т.н. споразумения (комасация) между собствениците и ползвателите. Тънкостта тук е, че като собственик, ако не сте подали декларацията си или ако не сте сключили договори за ползване с друг ползвател, то автоматично имотите ви стават „бели петна”, което на практика означава не регистрирана в Общинските служби земеделска земя. Именно въпросните „бели петна” се разпределят между участниците, желаещи да сключат споразумение, като вариантите са два, обясняват запознати.

Арендаторите или се сдобиват от службата с предварителните регистри, които по закон, служителите са длъжни да изготвят и да предоставят на желаещите да участват в процедура по сключване на “масиви за ползване”, именно въз основа на предварително обработените декларации и заявления и които съдържат достатъчно количество информация, за да може в последствие същите лесно да се сдобият с още допълнително количество едногодишни договори – даващи им правно основание в декари земя, които се изчертават по “Директни плащания” за получаване субсидия. Така доброволно се отказват от процедурата по създаване на “масиви за ползване”, или: Участват в процедурата като разпределят т.н „белите петна”, за които заплащат сума, приравнена към определеното средно рентно плащане за землище по сметка на МЗХГ.

Какво става обаче, когато собственикът иска да продаде земеделската си земя, а не знае, че за нея има сключен едногодишен договор? На практика няма проблем да се извърши сделката по покупко-продажба. Собственикът трябва да отиде в Общинската служба и да заяви, че подписът в договора не е негов. Администрацията е длъжна да прекрати договора за наем.

Необходимо е обаче да се знае, че ако договорът за наем е реален, то новият собственик може да влезе във владение на земеделската си земя едва след прибиране на реколтата. Важно е да се прави разлика между договор за наем (едногодишен договор) и договор за аренда. Вторият би следвало да се регистрира в Агенцията по вписвания, съответно да има нотариална заверка и едва тогава се регистрира в съответната общинска служба по земеделие, с което риска за собственика от измама е напълно минимизиран.

Реалната ситуация е такава, че голяма част от собствениците са в чужбина или в големите градове. Някои от тях не знаят, че имат наследствена земя, но дори и да знаят, тя не е декларирана в общинските служби, тъй като нотариалните актове или решенията на поземлената комисия, в годините, в които са възстановявани имотите при умрели възрастни собственици и млади наследници, голяма част от наследниците на много късен етап идват да декларират и да регистрират собствеността си в службите. През цялото това време имотите им са бели петна. Участват в споразумения и се ползват от арендатори.

Два са вариантите, чрез които собствениците на земеделска земя могат да проверят дали имотите им са обект на подобна измама. Единият е като посетят съответната общинска служба до 1 август на текущата година. Другият е след 1 октомври, когато излизат заповедите на сключените споразумения. Те автоматично стават публични на онлайн страниците на областните дирекции. Там по землище собственикът може да провери дали неговия поземлен имот е разпределен като „бяло петно” и на този етап да отиде в службата и да пусне заявление, че желае да му се изплати това, което му се полага. Изчислението се извършва като площта се съотнесе към средно рентното плащане.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Земеделец

    38 3 Отговор
    Скапана държава,скапано министерство,скапани Закони.Ще ми описва някой земята и ще ме представлява с фалшиви документи.Трагедия !!!
  • 2 гост

    20 1 Отговор
    и в един момент горят стърнища и всичко пламва
  • 3 Госът

    24 0 Отговор
    Ами самата истина. Има толкова пробойни в законите и хиляди противоречия. Самият аз съм един от потъроевшите. Преди година отивайки в провинцията от съседи разбрах, че с наследствената земя на баща ми, за която не бях наясно с изискванията на законодателството и цитираните ми задължения тук, се разпорежда от година като ползвател на т.н бели петна някаква си голяма фирма.. А съседите ме питат: Абе така и така си в града и си добре, какво правиш с тая рента жито...., давай ни я, едва връзваме двата края, няма да се върнеш на село и не си опрял до нея. Едва тогава от годене по мъките месеци, успя да ми се изясни всичко. Да си изпълня задълженията, които макар и публични ако не си на ясно няма да прочетеш, а какво да говорим за бедния, стар и невиждаш човечец, без нет в къщи... Ужасна държава, слаби закони и трудна осведоменост...
  • 4 ЗСтопанин

    21 1 Отговор
    Какво говорите, че даже и по пощата изпратени, служителите са длъжни да приемат и регистрират тези едногодишни договори и декларации. Каква проверка на подписи.., какви собственици, кви 5 лв. Абе скапан закон и скапан начин за машинации на някой си...
  • 5 Човек от село

    14 0 Отговор
    Ужас! Та въпросните бели петна често на терен не са бели, а засяти. И само защото бай Митко не е подал декларация 69, бай Гошо му я взема като правно основание и му я чертае, взема си субсидията и не му дреме. Да чака бай ти Митко печалба от продажба на произведеното
  • 6 Госът

    9 4 Отговор
    Време е Бат Бойко да стегне МЗХГ и да им пренапише закончетата. Само тогава ще се оправим!
  • 7 Иван

    9 1 Отговор
    Кво ше оправи човека бе...?! Той Порожанчето ги оправи в ДФЗ, ще ги оправи и тука, пак той проверява
  • 8 eta

    12 1 Отговор
    Плащаме им заплатите,за да крадат
  • 9 Към eta

    9 0 Отговор
    Абе човвче, ние в лицето на държавата може да им плащаме заплатите, ама те ни изкарват субсидиите заради закона по който служат. Срам ме е, ама някои от нас-арендаторите стават крадци, вкарвайки в заблуда обикновения служител с фалишиви договори за регистация, а дори рентата не плащат на незнаещия и измамен собственик.
  • 10 onq s konq

    6 6 Отговор
    Казано е:"Господ помага,но в кошара не вкарва".Не си ли потърсите имота,НИКОЙ НЯМА ДА ГО СВЪРШИ ВМЕСТО ВАС.Има и нещо друго...Някакви 30 дка примерно са собственост на 5-6 души,от които пък половината са измрели и имат по една сюрия наследници.Като прибавим и факта че земята е непривлекателна категория,просто ЗАНИМАВАНЕТО С ОНАСЛЕДЯВАНЕТО Й СТАВА БЕЗСМИСЛЕНО.
  • 11 бай Тодор

    3 10 Отговор
    Ама,да,бе!Заради някои заспали,ще оставят земята да буренясва!Много правилно я използват!

    Коментиран от #37

  • 12 Към коня

    10 1 Отговор
    Да така е братле, ама трябва ли да означава че кат е лоша категория и са n на брой наследници, следва някой неправомерно да се разпорежда с нещо, което не му принадлежи нито като собственик нито като ползеател...
  • 13 Виждам

    8 2 Отговор
    Хубаво е да няма пустееща земя а само такава засята и обработваема, за чието пройзводство ще има гарантиран пазар и заслужена цена. Но когато "хубаво си я ползват" само и единстврно за очертаване като площ за субсидии просто е пълна пробойна в държавата
  • 14 Веско

    9 1 Отговор
    За какви бели петна говорим на съпругата ми с фалшиво завещание се опитаха да и откраднат вдички наследствени земи с любезното съдействие на службите по земеделие.да не говорим за земи реституирани преди 25 години и до ден днешен имота умишлено няма номер за да може и него да открадат службите по земеделие по лесно и да го продадат на някой близак приател по 0,27 ст.на кв.м. от. Години ходим по съдилища но такава корупция както във фонд земеделие е невиждана особснно около морето

    Коментиран от #19

  • 15 Андрешко

    5 5 Отговор
    При тотална незаинтересованост на някои от собствениците на земеделски земи към собствеността им,това е единственият начин законно да се обработва!

    Коментиран от #21, #22

  • 16 Димитър

    2 2 Отговор
    Като чета, чета ...ми стана ясно! Проблем ми си виждат тъпите ви едногодишни договори. Дето май заради цензура ще си замълча къде да си ги сложите.
  • 17 Ники Тодоров

    6 0 Отговор
    Няма държава ,мутанти такива.Ще ни крадат и е...т фо веки веков.
  • 18 Веско

    8 1 Отговор
    Ние бяхме излъгани от земеделските служби във варна и аксаково ако ви опиша всичко през което минахме няма да повярвате.дано има честни хора в службите на гд.боб да ги изловят че да могат хоратс след 25 години да си върнат земята или каквото е останало от нея
  • 19 Отговор

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Веско":

    Приятелче ти май си зле осведомен. За да съществува имотче въобще, то задължително следва да бъде отразен с номер без значение по КВС или Кадастър
  • 20 Лорд

    4 6 Отговор
    БСП е виновна за9382 всичко
  • 21 Скринчето

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Андрешко":

    А кво ще кажеш не за незаинтересоваността само, а за не знанието, неграмотността и възрастта при някои... Ако бяха всички с висше и в града с интернет връзка ... ба ма....а му епа нема да има земеделие бе брато
  • 22 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Андрешко":

    Да оправят закона за арендата и да им праснат по една такса и за регистация на едногодишни договори и в службите, хем некой лев ще влезне в МЗХ-то, па да видим тогава кой ще лъжат
  • 23 АРЕНДАТОР

    11 1 Отговор
    Парите на богатите идват от глупоста на бедните.Аз такъв извод бих направил от горе написаното.

    Коментиран от #24

  • 24 Гражданин

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "АРЕНДАТОР":

    Да, и зат това не бива да се говори за подпомагане на малък и среден зем. производител. Такъв нема, а ако още оцелява и него ще претопят и откажат. Кво пък ще имаме само неколко големи производители па белким тръгне износа и спрем вноса
  • 25 Веско

    5 0 Отговор
    Ако мислиш че не сам усведомен се лъжеш защото решението е пред мен и в него пише само месност ,площ и нищо друго е така де краде и не се въстановява /всички имоти са с нотариални актове/ не параграфни или свидетелски

    Коментиран от #27, #28

  • 26 До кунди воле

    6 2 Отговор
    България, какво да се чудим?! При поземлената реформа в годините преди Иван Костов бяха раздадени много декари земя на хора, които не са реалните собственици на тези имоти. Стигаше да се поканят двама свидетели и те да потвърдят, че вашият дядо е имал двеста декара в региона на селото. Докажи, че има измама! Нямаш нотариален акт, отдавна си напуснал селото, а твоят противник е пръв член-кооператор там... Искаш документите и членовете на комисията не ти ги дават... Баща ми се опитваше няколко пъти...Останалите от фамилията не се и интересуват, готови да пътуват ако друг им плати пътните....

    Смях!!!!! Твоят дядо е бил уважаван човек. Влиза в ТКЗС с 500 овце и многобройни земеделски имоти. Накрая наследниците му не могат да получат и една десета от това, което е притежавал дядото при влизането в ТКЗС. Хайде, накажи крадците, нали в България има върховенство на закона?! Близки са на поземлената комисия...

    Коментиран от #29

  • 27 Госът

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Веско":

    Виж от кога ти е решението...може да е преди влизане плана за земеразделяне. До колкото знам с него имотите са възстановени в нови други местности, комасирани и тогава ги гледат по старите кадастрални планове от време оно за съответствие
  • 28 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Веско":

    Службите трябва да си пазят протоколите от комасирането с влизането на плана за земеразделяне и да ти кажат в кое землище, местност о под какъв номер ти е сега имота
  • 29 Госът

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "До кунди воле":

    Абе стига с това минало..., то и сега един местен хваща някой под ръка и го води на къра да припознае и заснеме уж земята си, която била остатъчен общински поземлен фонд чл.19 за възстановяване. Но какво да се прави закона го позволява, а служителите не са виновни. Хващат лицензирани фирми геодезисти за заснвмане и после службата изпълнява. Тук темата е друга...

    Коментиран от #31, #32

  • 30 Явор

    7 1 Отговор
    Мога да ви кажа ,че от цялото това беззаконие печелят депутати в сегашния парламент.40 % от тях са се занимавали със земи преди да влезнат в парламента и работят точно с тези едногодишни договори.Лобиране, лобиране,лобиране!!! Сега местата са им заети от тяхните роднини и пак се запчва
  • 31 До кунди воле

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Госът":

    Минало-бешело?! Т.е.и ти си един от тези с откраднатите от други имоти и не желаеш да ти се търси отговорност, та затова минало и заминало? Не се учудвам, разбирам го! Искаш да откраднеш, откраднал си, нормално е да разправяш, че е отдавна и не си заслужава да се търси справедливост. А на мен ми е ясно, че не може да се очаква от крадците справедливост, защото те са изградили живота си на лъжа... Едното е реванш за другото...

    Там е работата, че не е! Надявам се да си го получите - по един или друг начин...
  • 32 До кунди воле

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Госът":

    Минало-бешело?! Т.е.и ти си един от тези с откраднатите от други имоти и не желаеш да ти се търси отговорност, та затова минало и заминало? Не се учудвам, разбирам го! Искаш да откраднеш, откраднал си, нормално е да разправяш, че е отдавна и не си заслужава да се търси справедливост. А на мен ми е ясно, че не може да се очаква от крадците справедливост, защото те са изградили живота си на лъжа... Едното е реванш за другото...

    Там е работата, че не е! Надявам се да си го получите - по един или друг начин...

    Коментиран от #33

  • 33 Госът

    2 4 Отговор

    До коментар #32 от "До кунди воле":

    Аз пък разбирам, че от нищо не разбираш, освен от спотаена злоба, клевети и клетви ☺☺☺

    Коментиран от #35

  • 34 Земеделка

    5 1 Отговор
    За мен лично тези едногодишни договори трябва да се подписват пред служител на службата по земеделие ипри направена справка на служителя относно самоличността на собственика по документи улична карта.Той всеки иначе може да си ги фалшифицира. Асса ида плащат такса в общината , задалжително!!!!!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Вили

    2 0 Отговор
    Абсурдно е да се иска и застъпва тезата подписите между две лица при сключване на едногодишен договор да се полагат пред служител в общинските служби по земеделие. Тези държавни служители не са и не трябва да се задължават с подобно правомощие. Нотариусите и кметовете на населени места, където няма нотариус за оправомощените лица, които удостоверяват положени подписи върху частни документи.
    Служителите в ОСЗ се превърнаха в държавни консултантски, административни и какви ли не още "кантори". При тях се прави абсолютно всичко до подаване на заявления за подпомагане, достатъчно големи отговорности носят за чужда сметка.
    Трябва да премахнат едногодишните договори, да се изискват само договори за аренда, нотариално заверени поне за 5 стопански години.
  • 37 Е пак ли

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "бай Тодор":

    Що бе бай Тодоре ? Тя твоята жена като ти не я ползваш и и буренясва ш...... що не я даваш на ората да я ползват а?
  • 38 Случаен

    0 0 Отговор
    Повечето хора, явно не са разбрали, че за непотърсената и неуправлявана собственост от собствениците/наследниците, общинските служби ги определят като "бели петна", за което арендаторите ПЛАЩАТ наем на Общината. Момента е, че наследниците могат за определени години да потърсят този наем от общината!